Autor Wątek: DJ czy ORKIESTRA ???  (Przeczytany 17117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
Odp: DJ czy ORKIESTRA ???
« Odpowiedź #120 dnia: 2 Listopada 2009, 09:52 »
Ja uważam, że jeśli wesele to tylko orkiestra, to ma swój klimat. Jeśli chcę posłuchać i potańczyć przy DJ to można iść w każdej chwili na dyskotekę, a wesele ma się raz w życiu.

Bo zespół nadaje niepowtarzalny charakter impreze weselnej - ok. święta prawda , ale tylko zespół grający na żywo. W przypadku dwu , trzy osobowych składów , w których dominują klawisze i ewentualnie dodatkowy instrument trzymany przez członka zespołu i nawet nie podłączony do wzmacniacza - to ma być tworzenie charakteru imprezy? Poza tym większość tych  zespołów korzysta powiedzmy sobie szczerze z tych samych podkładów w formacie .mid lub mp3, dostępnych „od metra” w internecie . Idąc np. 2-3 razy w miesiącu na wesele można się zanudzić słuchając non stop tych samych aranżacji utworków .

« Ostatnia zmiana: 2 Listopada 2009, 09:57 wysłana przez MISIEK »

Offline ananasek11

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25-12-2008
« Odpowiedź #121 dnia: 2 Listopada 2009, 10:04 »
Ja uważam, że jeśli wesele to tylko orkiestra, to ma swój klimat. Jeśli chcę posłuchać i potańczyć przy DJ to można iść w każdej chwili na dyskotekę, a wesele ma się raz w życiu.

Bo zespół nadaje niepowtarzalny charakter impreze weselnej - ok. święta prawda , ale tylko zespół grający na żywo. W przypadku dwu , trzy osobowych składów , w których dominują klawisze i ewentualnie dodatkowy instrument trzymany przez członka zespołu i nawet nie podłączony do wzmacniacza - to ma być tworzenie charakteru imprezy? Poza tym większość tych  zespołów korzysta powiedzmy sobie szczerze z tych samych podkładów w formacie .mid lub mp3, dostępnych „od metra” w internecie . Idąc np. 2-3 razy w miesiącu na wesele można się zanudzić słuchając non stop tych samych aranżacji utworków .

Dlatego u nas był prawdziwy zespół z pełnym składem, klawisze, perkusja, gitara, gitara basowa i wokal z przeszkadzajkami

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Listopada 2009, 10:10 »
Idąc np. 2-3 razy w miesiącu na wesele można się zanudzić słuchając non stop tych samych aranżacji utworków .

A mi to akurat nie przeszkadza :D Często im dalej od oryginału tym gorzej  :Skrzypce: na 3 weselach w jednym miesiącu jeszcze nie byłam..finansowo bym chyba padła  :mdleje:  ;)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Listopada 2009, 11:04 »

Bo zespół nadaje niepowtarzalny charakter impreze weselnej - ok. święta prawda , ale tylko zespół grający na żywo. W przypadku dwu , trzy osobowych składów , w których dominują klawisze i ewentualnie dodatkowy instrument trzymany przez członka zespołu i nawet nie podłączony do wzmacniacza - to ma być tworzenie charakteru imprezy? Poza tym większość tych  zespołów korzysta powiedzmy sobie szczerze z tych samych podkładów w formacie .mid lub mp3, dostępnych „od metra” w internecie . Idąc np. 2-3 razy w miesiącu na wesele można się zanudzić słuchając non stop tych samych aranżacji utworków.

b]W pełni się zgadzam[/b]. Z przykrością muszę jednak stwierdzić, że  są tacy" fachowcy" co twierdzą iż zespół składający się z klawiszy i gitary to już zespół grający na żywo.
Wracając do meritum sprawy to każdy wybiera co mu się podoba. Z gustami się nie dyskutuje ;)
« Ostatnia zmiana: 2 Listopada 2009, 11:08 wysłana przez obserwator »

Offline Wunderbahr
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 2 Listopada 2009, 12:55 »
Cytat: obserwator link=topic=1552. msg1067449#msg1067449 date=1256924414
Czy film z wesela może być wiarygodny?.  Nie zawsze.   Zespół może być bardzo dobry pod względem grania jak i konferansjerki, ale nie zostanie to pokazane przez kamerzystę bo kamerzysta ma np.   inne priorytety. 

zgadzam się, że kamerzysta nie koncentruje się na zespole lecz na gościach.  Ale to po gościach najlepiej widać, czy zespół rozkręcił imprezę, czy nie.  najlepiej oczywiście wybrać się na wesele, gdzie zespół gra (może to być impreza obcych ludzi, byle tylko przez chwilę podpatrzeć), ale film też co nieco pokaże.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #125 dnia: 2 Listopada 2009, 13:12 »
Oglądałem już filmy, które przedstawiały wesele w samych superlatywach. Oglądając chciało się zatańczyć razem z gośćmi. Ale to był tylko film zrobiony przez świetnego kamerzystę. Prawda była taka, że wesele było "zarżnięte" przez zespół. Mało kto był zadowolony. Tak jak napisałeś , najlepiej wybrać się na wesele i posłuchać zespół na żywo. Tylko nie każdy może tak zrobić i tu jest problem. Wszystkie płytki, filmy mogą być pomocne, ale nie kierowałbym się tylko nimi w wyborze zespołu. W taki sposób mogę wybrać kamerzystę czy też fotografa bo widzę ich końcowy wyrób czy też dzieło jak kto woli.

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #126 dnia: 2 Listopada 2009, 14:08 »
Taka dyskusję można ciągnąć w nieskończoność , a i tak nie dojdzie się do prostej odpowiedzi na pytanie......
Zgadzam się z tym , że najlepiej zobaczyć i posłuchać zespół " w akcji ". Przerabiałam juz szukanie wymarzonego zespołu na wesele , przesłuchałam tysiące nagrań , obejrzałam tysiące filmików i dopiero spotkanie z zespołem weryfikowało moje spostrzeżenia ( niestety ) :)
Gdybym kierowała się materiałami pokazywanymi przez zespoły , to wybrałabym pewnie pierwszy , który mi się spodobał :) jednak wiele do życzenia pozostawiały poczynania zespołu " na żywo " :(
Wcale nie zgodzę się z tym , że najlepsze opinie to te z pierwszej ręki od znajomych , czy rodziny.....
O gustach się nie dyskutuje ( jak trafnie już tu stwierdzono nie raz ) - gdybym powierzyła znalezienie zespołu rodzinie , czy znajomym , to pewnie miałabym ochotę zwiać z własnego wesela :) zespoły , które mi polecano , okazały się dla mnie totalnym dnem :(   ..............................i nie chcę tu nikogo urazić  - Broń Boże - ale to , co podoba się innym ( większości ) , wcale przecież nie musi podobać się mnie , nie?
Wracając do tematu.... dawniej nie wyobrażałam sobie wesela bez zespołu , ale po tych "męczących" poszukiwaniach nie wykluczam współpracy z dj :)
Jeśli nie znajdę zespołu , który spełni moje oczekiwania , to pewnie powierzę imprezę dj'owi :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #127 dnia: 2 Listopada 2009, 14:14 »
Z dobrtym DJ-em jest tak jak z dobrym zespołem :). Też trzeba go szukać. Zły DJ  :dj:też może zawalić wesele, nie tylko zespół :koncert:.

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #128 dnia: 2 Listopada 2009, 14:24 »
Z dobrtym DJ-em jest tak jak z dobrym zespołem :). Też trzeba go szukać. Zły DJ  :dj:też może zawalić wesele, nie tylko zespół :koncert:.

No jasne !!! Zgadzam sie w całęj rozciągłości :) Ale drogi obserwatorze , przyznasz chyba , że łatwiej jest znaleźć jedną osobę , niż 5-6 osób , które stanowiłoby zgraną całość? :)
Przynajmniej w kwestii dj nie można się przyczepić do jakości wykonywanych utworów ;D
no chyba , że ma" pierdzący" , prehistoryczny sprzęt ;)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #129 dnia: 2 Listopada 2009, 14:26 »
Oczywiście, że tak :D :D :D.

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 2 Listopada 2009, 16:07 »
No ja np. nie miałam żadnej możliwości wybrania się na wesele celem wybrania zespołu. Po pierwsze, osobiście na weselu w mojej okolicy widziałam tylko 1 zespół, który i tak był już zajęty, po drugie, nie miałam okazji być na żadnym weselu w moim mieście, ani nawet wysłuchać opinii o zespołach, po trzecie, nie mieszkam tam, co utrudnia sprawę, po 4 - jak zaczęliśmy suzkać zespołu, to sezon weselny już się kończył.

A same poszukiwania to był trudny i długi proces, generalnie większość albo nam się nie podobała, albo już nie mieli wolnego terminu. Ostatecznie udalo się nam coś znaleźć w miarę OK i zdecydowaliśmy się na podstawie oglądania nie obrobionych jeszcze filmów z wesela i długiej rozmowy z szefem zespołu :) Trochę  ryzykujemy, ale jak chcemy mieć ślub za rok, to nie mieliśmy innego wyjścia. Mam nadzieję, że będzie dobrze :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #131 dnia: 2 Listopada 2009, 19:26 »
Może będziecie mieli jeszcze okazję zobaczyć i posłuchać ich na żywo. Niech Wam powiedzą kiedy i gdzie grają. Moglibyście w tedy posłuchać ich na żywo, obejrzeć, a nawet "zaciągnąć języka" od gości na ich temat.  Często  tak się praktykuje, warto spróbować :).

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 2 Listopada 2009, 19:35 »
Na razie czytałam tylko opinie na forum i pytałam osoby, u których grali. Wiem że każdy ma inny gust, ale lepsze to niż nic, w niektórych kwestiach może pomóc. A na żywo ich pewnie zobaczymy, podobno teraz grają w jakimś miejscu, tylko na razie nie mamy kiedy się tam wybrać, bo oni są z innego miasta niż to, w którym mieszkamy.

Offline -ADA-

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Kwietnia 2010, 22:54 »
Czy Zespół, czy DJ to najważniejsza jest kwestia profesjonalizmu i doświadczenia w bawieniu gości i Pary Młodej.  Sam jestem DJ, ale skupiam się tylko i wyłącznie na odpowiednim doborze muzyki.  Zabawy weselne składam na garb animatorki, która ma za zadanie, nie tylko poprowadzic oczepiny i zabawy, lecz także cały czas aniomowac gości do zabawy. . . pytac o ich gusty muzyczne i mi przekazywać informacje na bieżąco.  Także przekazywac uwagi Młodej Pary podczas uroczystości.
Zespół jest tradycyjnym rozwiązaniem i wiele pokoleń nawet nie wyobraża sobie wesela przy innym akompaniamencie.  Dlatego decyzję należy zostawić najważniejszym personom uroczystości - Młodej Parze:)
Z życzeniami dla wszystkich wchodzących na nowa drogę życia, bez względu, czy bawić się będą przy zespole, czy DJu:)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Kwietnia 2010, 08:00 »
Ładnie to napisałeś, tylko proszę usunąć linki z podpisu i zmienić ,,nick'' /REGULAMIN FORUM/
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA