Autor Wątek: Bierzmowanie  (Przeczytany 13799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martucha
  • nowicjusz
  • *
Bierzmowanie
« dnia: 26 Listopada 2004, 13:42 »
Nie wiecie czy bez bierzmowania ksiądz udzieli nam ślubu? Można to jakoś ominąć?
Martucha

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2004, 13:51 »
Hmmm, Martus - raczej na to nie licz. Bez bierzmowania nie da rady, ale .... dowiedzcie sie czym predzej kiedy jest najblizsze bierzmowanie(chyab Maja juz o tym gdzies pisala ... w powitaniu  :hmmm: ) w okolicy (chyba nie musi byc w tej samej parafii - tego nie wiem). przy sprzyjajacych wiatrach (a tego Wam oczywiscie zycze) mozna upiec dwie pieczenie - tzn. 'nadrobic' bierzmowanie (bierzmuja chyab w maju, byc moze tez w innych terminach), a potem wziac slub koscielny.
Najlepiej byloby porozmawiac z jakims zyczliwym ksiedzem, ktory chcialby Wam pomoc i podpowiedzial co, gdzie ,kiedy ....

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Bierzmowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2004, 13:51 »
A gdzie moja odpowiedź, już coś na ten temat pisałam :? Moim zdaniem nie ma szans na ślub bez skramentu bierzmowania i chrztu rzecz jasna. Możesz spytać księdza z parafii, w której będziesz ślubować kiedy będą bierzmowania (przeważnie na wiosnę) :wink:

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2004, 13:53 »
Maju! Pisalas chyba w "powitaniach" - tak kojarze :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Bierzmowanie
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2004, 13:56 »
Tak, bo już się zapieniłam :o

_MeGGi_
  • Gość
Bierzmowanie
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2004, 15:35 »
a czy bez komunii mozna miec bierzmowanie?? czy ktoras z Was wie moze jak w kosciele sw.Anni i sw.Krzyza w Warszawie wygladaja przygotowania do bierzmowania? czy to sa tylko dla studentow??

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
Bierzmowanie
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:09 »
podobno to tak naprawdę zależy od proboszcza danej parafi. Według prawa kanonicznego bierzmowanie nie jest konieczne ale księża tego wymagają, zobaczymy, musze sam się dowiedzieć, sprawdzę i dam znać

Offline merkunek

• Chuck Norris
Co to za pytania?!
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2005, 16:59 »
Ja tu czegoś nie rozumiem!!! Toż to jakieś ogromne nieporozumienie!!! Skoro ktoś nie ma sakramentów: komunii czy bierzmowania, żeby nie zapomnieć o chrzcie św., to po co mu wogóle SAKRAMENT MAŁŻEŃSTWA???!!! Coś mi się wydaje, że osoby, które chcą sobie ominąć któryś z sakramentów niewiele mają wspólnego z Kościołem, więc po co im zawarcie małżeństwa w Kościele? Może wystarczy po prostu USC?!

Offline Agami
  • forumowicz
Bierzmowanie
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2005, 18:00 »
Zgadzam się w 100%. Skoro nie wierzycie w Boga to dlaczego chcecie mieć ślub w kościele? Jakoś sobie tego nawet nie umiem wyobrazić. A co ze spowiedzią (obowiązkowe są dwie), będziecie kłamać w konfesjonale (bo nie wierzę w szczerośc kogoś kto się spowiada, a nie jest katolikiem)?  :?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Bierzmowanie
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Stycznia 2005, 08:05 »
Skoro nie wierzycie w Boga to dlaczego chcecie mieć ślub w kościele

Wszystko dlatego, że ślub stał się przedsięwzięciem komercyjnym  :roll:
Najważniejsza jest cała oprawa - suknia, orkiestra (jakaś solistka w kościele), a msza to na kasecie najczęściej "przewijany" moment
Gdzieś w tej gonitwie za doskonałością uroczystości pogubiliśmy się
Kto z przyszłych Młodych zastanawia się nad tzw. skupieniem przedślubnym?
Niewielu, większość "nie ma czasu"
Przykre to ale prawdziwe i na porządku dziennym jest bierzmowanie tuż przed ślubem i to tylko dlatego, że jest wymagane
Co do chrztu i komunii to inna bajka, tu zawiedli rodzice  :?
Ale dla chcącego nic trudnego, byleby tylko znaleźć czas dla siebie samych przyszli małżonkowie  :wink:

Offline davyjohn
  • entuzjasta
Bierzmowanie
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Stycznia 2005, 10:57 »
Merkunek, Agami, Maju, zgadzam się z Wami w 100%... to co czasami słyszę od ludzi to po prostu sam nie wiem co sądzić i po co im ten Kościół...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Bierzmowanie
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:22 »
a moze tak zkrócić mszę w kościele...

tak jak na zachodzie... 15 minut a nie 50min... :roll:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Bierzmowanie
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:24 »
Już istnieje coś w tym stylu  :?

Msza kilka dni przed, a samym dniu ślubu tylko obrządek związany z sakramentem małżeństwa - to na prawdę nie trwa długo  :roll: Moja kuzynka tak miała, dziwnie było  :?

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Bierzmowanie
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:33 »
etam..

w polsce przyzwyczajeni jesteśmy do długich kazań, mszy, powagi itp...

wg mnie krótsza msza niewiele zmieniłaby duchowo... jakoś inne odłamy chrześcijańskie potrafią się radowac na każej mszy i robić to w krótszym czasie niż w polsce...

pamiętam jak marzłyśmy z siostrą przed ołtarzem, kiedy brała ślub w walentynki 6 lat temu... ta msza naprawde mogła trwać 30 min a nie z zegarkiem w ręku 58 min... skończyło się na lekach...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:44 »
Cytat: "monia"
a moze tak zkrócić mszę w kościele...

tak jak na zachodzie... 15 minut a nie 50min... :roll:

Moniu, mozna "zamowic" wersje skrocona, ktora trwa (tak jak napisalas) okolo 15 minut. Szast prast i formaln czesc zalatweiona.

Offline Agami
  • forumowicz
Bierzmowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Stycznia 2005, 13:58 »
Dla mnie Msza nie jest drogą przez mękę. Nie wyobrazam sobie jakiejś formy skróconej na moim slubie  :? Dla mnie wesele jest tylko dodatkiem do slubu, a nie na odwrót. Msza Św., sakramenty to jest najważniejsze. A na weselu i tak zdążę się wybawić, nie muszę sie aż tak śpieszyć.  :wink:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Bierzmowanie
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Stycznia 2005, 15:19 »
Agami, popieram w 100% !!! Ja też tak czuję!!! Niestety ostatnimi czasy Eucharystia to tylko dodatek do wesela... dla mnie to jest przykre. Przecież własnie to co dzieje się podczas Mszy św. a w szczególności ten moment kiedy młodzi składają sobie przysięgę małżeńską to jest centrum całego dnia Ślubu, reszta to tylko dodatki!!!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Bierzmowanie
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2005, 08:11 »
Dla mnie wesele jest tylko dodatkiem do slubu, a nie na odwrót. Msza Św., sakramenty to jest najważniejsze

Ja równiez tak uważam, dodam tylko że spotęgowało się to przekonanie u mnie po moim własnym ślubie.  :)
To, co i jak przeżyłam całą Mszę, nie mówiąc o momencie składania sobie przysięgi  :roll:
Kiedy poszliśmy dwa tygodnie po naszym ślubie na ślub znajomych byliśmy chyba najbardziej skupioną parą (zaraz po młodych), która przyszła.
Ja po swoim ślubie mogłabym nawet nie mieć wesela, jak wyszliśmy z kościoła było mi żal, że to tak szybko i na prawdę nie odczułam jak długo trwała msza.
Zresztą nasz ksiądz podszedł do tego z sercem i kazanie było o nas, o naszych rodzicach.
Ojejku jak tylko sobie przypomnę to się wzruszam.
Na prawdę warto to przeżyć  :P

_MeGGi_
  • Gość
Bierzmowanie
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2005, 15:24 »
co do bierzmowania to ja nie mialam bo w szkole u mnie nie organizowal takowych spotkan ksiadz a potem jakos umknelo to mojej uwadze, a teraz bede uczestniczyc w spotkaniach dla doroslych ktore trwaja miesiac i bede miala normalnie bierzmowanie, natomist moj malzon przyszly jest ateista, nie ma komunii i bierzmowania,ale ze wzgledu na mnie bierzemu slub koscielny, ksiadz nie widzi problemu tym bardziej ze taka opcja slubu koscielnego osoby wierzacej z niewierzaca jest dopuszczona przez kurie

Offline merkunek

• Chuck Norris
Bierzmowanie
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2005, 15:43 »
Cieszę się, że tak do tego podchodzisz, że chcesz, że Ci zależy... A co do małżeństw mieszanych, to jak najbardziej są takowe, czemu nie?! W końcu serce nie sługa ;-)

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Bierzmowanie
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Stycznia 2005, 21:27 »
Monia, a skad masz takie informacje, ze na zachodzie msza trwa 15 min.  :?:  :shock: Mieszkam w Holandii 3,5 roku i nigdy, ani w katolickim ani w protestanckim kosciele nie spotkalam sie z msza, ktora trwalabym tak krotko. Podobnie jest w Niemczech i innych krajach, nie tylko europejskich. Wiem, bo co nieco widzialam juz w swoim 25 letnim zyciu  :wink: , ale z tym o czym mowisz ty, nie spotkalam sie nigdzie. Standard to 45min do godziny, w zaleznosci od kraju czyli w sumie podobnie jak u nas.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Bierzmowanie
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lipca 2005, 07:24 »
Pytałam się księdza jak to jest z tym bierzmowaniem, czy trzeba je mieć czy też nie (mój kochany nie ma)...
Uzyskałam taka odpowiedź: bierzmowanie nie jest wymagane do udzielenia sakramentu małżeństwa, ale...(zawsze pojawia sie jakieś ale  :wink:  ) wszystko zależy od proboszcza, bo to on ustala reguły wg. których funkcjonuje Kościół i zazwyczaj jest tak, że ksiądz nie udziela jednak ślubu bez bierzmowania- trzeba się bierzmować...
Dowiedziałam się też, że nie czeka sie długo na takie bierzmowanie  :D . Co miesiąc w Katedrze odbywa się bierzmowanie. Oczywiście wcześniej jest rozmowa księdza z chętnym do bierzmowania (na różne tematy) i dopiero wówczas można się bierzmować. Także kto nie ma bierzmowania na pewno zdąży przed własnym ślubem :D

Trochę ten mój wywód chaotyczny, ale mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodziło ehh  :?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Bierzmowanie
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipca 2005, 17:11 »
ja słyszałam,że trzeba mieć bierzmowanie, tak jak chrzest bo to podstawowe sakramenty. a ślub kościelny jest kolejnym z 7 sakramentów(to dla "katolików", którzy nie wiedza).a w takim razie jak bez przestrzegania podstaw katolicyzmu, mówimy o byciu katolikiem?to tak jakby ktoś mówił,że jest Żydem, a nie był obrzezany. albo muzułmaninem a nie znał Koranu.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline demka

• Chuck Norris
Bierzmowanie
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lipca 2005, 22:19 »
Mariolka ja tylko powtarzam to co usłyszałam na własne uszy i powiedział mi to ksiądz z mojej parafii więc konieczne nie jest...ale parafia księża wymagają bo później sa nikłe szanse, że ktoś się będzie bierzmował...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Bierzmowanie
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2005, 14:41 »
co parafia to inny ksiądz i inne obyczaje. odnosze wrażenie,że oni sami sobie ustalaja reguły jak chcą
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline demka

• Chuck Norris
Bierzmowanie
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipca 2005, 15:05 »
Cytat: "Mariolka"
co parafia to inny ksiądz i inne obyczaje. odnosze wrażenie,że oni sami sobie ustalaja reguły jak chcą

a i owszem :!: o tym czy bierzmowanie jest konieczne czy tez nie decyduje proboszcz :?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

corelia
  • Gość
Bierzmowanie
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lipca 2005, 21:54 »
Wśród wymaganych dokumentów jakie złożyliśmy w kancelarii parafialnej było właśnie świadectwo bierzmowania  :D

Offline Magula
  • bywalec
Bierzmowanie
« Odpowiedź #27 dnia: 3 Sierpnia 2005, 16:31 »
U nas bierzmowanie jest wymagane przez księzy. :(

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Bierzmowanie
« Odpowiedź #28 dnia: 4 Sierpnia 2005, 08:16 »
My byliśmy bierzmowani w parafii, w której braliśmy ślub ale kiedy poszłam po świstek z chrztu to tak w księgach parafialnych było odnotowane bierzmowanie i ksiądz od razu mi to wpisał na jeden papierek  :wink:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Bierzmowanie
« Odpowiedź #29 dnia: 6 Sierpnia 2005, 12:29 »
oj widze ze co parafia to inne dokumenty wymagane ,my jak sie pytalismy czy bierzmowanie tez jest potrzebne to proboszcz powiedzial ze tylko wymaga aktu chrztu

[ Dodano: Sob Sie 06, 2005 12:31 pm ]
wiecie co mysle ze powinny obowiazywac jakies standardy ale wszystcy wymagaja aktu chrztu i bierzmowanie albo tylko chrztu tak to przynajmniej wszystko byloby jasne

Offline narwanka

• entuzjasta
  • data ślubu: 26.08.2006
Problem z bierznikowaniem ;]
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:01 »
Mam problem z bierzmownaiem :( Tzn moj narzeoczony ma. Nie ma i nie wiemy jak to zrobic zeby zdarzyc. W katedrze nie ma takiej możliwości teraz :/
Agata

Offline anka24

• entuzjasta
Bierzmowanie
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:05 »
u nas jest odwrotna sytuacja-ja mam bierzmowanie piotrus nie ma..ale w sobote to sie zmieni ;) na bierzmowanie w katedrze sie nei zalapiesz bo juz nie ma ( zreszta o tym juz wiesz) , piotrek idzie do bierzmowania w mojej parafii..dogadal to z księdzem ( ktoryt nie robil zadnych problemow) dostarczył odpis aktu chrztu, ma isc teraz do spoiwedzi no i w sobote ma bierzmowanie..ale z tego co wiem bierzmowanie nie jest wymagane do ślubu..przynajmniej u nas w parafii..

Offline aniula

• entuzjasta
Bierzmowanie
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:16 »
Cytat: "anka24"
ale z tego co wiem bierzmowanie nie jest wymagane do ślubu..przynajmniej u nas w parafii..

Chyba żartujesz? Nie jest wymagane?

Narwanka u nas Włodu też nie miał, ale planowalismy slub od dawna i juz mamy zalatwione. Nam ksiądz w jego parafii powiedzial, że sa organizowane w wybranych parafiach bierzmowania dla doroslych i odbywaja sie co miesiac. Popytaj się księży w Szczecinie, może u was też są takie parafie? Macie jeszcze troche czasu.

Offline anka24

• entuzjasta
Bierzmowanie
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Kwietnia 2006, 20:44 »
Cytat: "aniula"
Chyba żartujesz? Nie jest wymagane?

nie żartuję..pytałam o to proboszcza i sam powiedział że nie jest to konieczne..piotrek idzie jednak do bierzmowania bo chce dla siebie to zrobić..

corelia
  • Gość
Bierzmowanie
« Odpowiedź #34 dnia: 3 Maja 2006, 10:46 »
Jeśli zaś chodzi o Świnoujście, a konkretnie Kościół pw Chrystusa Króla, to bierzmowanie jest wymagane. Nie wiem tylko jak w innych parafiach.

Offline pioteras

• uzależniony
Bierzmowanie
« Odpowiedź #35 dnia: 4 Maja 2006, 12:16 »
Cytat: "corelia"
to bierzmowanie jest wymagane

wszystko zależy od proboszcza w danej parafii i jego "widzi mi się". Teoretycznie bierzmowanie nie jest potrzebne ale praktycznie to proboszcz jest "panem" w swojej parafii ;)

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
Bierzmowanie
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Maja 2006, 14:44 »
Dokładnie tak jak napisał Pioteras - zależnie od księdza.
Ja też nie mam papierka, ale postanowiłam, że sobie zrobię. A przy okazji odwiedzę Babcię, której nie widziałam już rok czasu. Dogadała się z księdzem z parafii w (to NAPRAWDĘ nie jest żart) Wąchocku, gdzie byłam chrzczona. Przyjadę w piątek, pójdę po podpis (co łaska, ale nie mniej niż 30zł), a w sobotę na mszy biskup mi położy rękę na czole czy jakoś tak i będzie po sprawie.

Offline groszek
  • maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #37 dnia: 5 Maja 2006, 08:18 »
Ja nic nie płacilam za bierzmowanie  :shock:

Offline okruszek

• maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #38 dnia: 5 Maja 2006, 08:49 »
Dalczego nie macie bierzmowania? Nie chciało Wam się robic wtedy kiedy na to był czas? Co piata osoba nie ma bierzmowania ...  :roll:
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline pioteras

• uzależniony
Bierzmowanie
« Odpowiedź #39 dnia: 5 Maja 2006, 08:56 »
Czas to chyba jest zawsze, wtedy to było pierwsze możliwe podejście z którego wiele osób rezygnowało. Przyzczyny mogą być różne. Ja w ósmej klasie nie chodziłem na religię bo bardzo się "lubiłem " z katechetką, odwzajemniała to uczucie  :mrgreen:

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
Bierzmowanie
« Odpowiedź #40 dnia: 5 Maja 2006, 10:20 »
A ja nie zrobiłam, bo w "mojej" parafii wprowadzili 2-LETNIE! spotkania przygotowujące do bierzmowania. Jakiś idiotyzm. Pamiętam, że większość mojej klasy wtedy to zupełnie olała.

Offline groszek
  • maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #41 dnia: 6 Maja 2006, 17:57 »
A mi sie opłaciło zwlekać z sakramentem. U nas, na wsi, bierzmowanie było co 2 lata i zawsze załapywały się osoby z 8 klasy i pierwszej ponadpodstawowej. Ja już byłam w ponadpodstawowej i dojeżdżałam codziennie prawie 40 km do LO. Wracałam późno, kościół być w drugiej wsi i ani myslałam latać na spotkania przygotowujące.

A teraz, w marcu 2006, załatwiłam całą rzecz w 2 tygodnie. 20 minut ksiądz z parafii opowiadał mi o liturgii bierzmowania, dał mi karteczkę z modlitwą do nauczenia, wypisał "skierowanie" do diecezji i za tydzień pojechałam do katedry w Koszalinie i przyjęłam sakrament. Można powiedzieć, że poszło ekspresem! No i najważniejsze, że świadkiem był mój narzecony- nikogo lepszego bym nie znalazła. Opłacało się zwlekać! :mrgreen:

Offline spo0lsh

• nowicjusz
  • *
Bierzmowanie
« Odpowiedź #42 dnia: 8 Maja 2006, 22:33 »
Witam!
Ja nie mam bierzmowania powiedzmy, ze przez bledy mlodosci. Wlasciwie zachowanie ksiedza bardzo zniechecilo mnie oraz pozostalych chlopakow z klasy. A teraz? A teraz dosc duzy problem przed slubem ...

Offline pioteras

• uzależniony
Bierzmowanie
« Odpowiedź #43 dnia: 8 Maja 2006, 22:51 »
spoko, taki problem to nie problem ;)
przedewszystkim to się dowiedz czy na 100% bierzmowanie jest Ci potrzebne, wcale nie musi. Po prostu trzeba się pofatygowac do proboszcza. Jeśli jest to po prostu trzeba "zrobić", to naprawe nic trudnego. Tylko musiałbys się streszczać bo sezon na bierzmowania się zaczął własnie.

Offline okruszek

• maniak
Bierzmowanie
« Odpowiedź #44 dnia: 3 Czerwca 2006, 10:10 »
Cytat: "Martucha"
czy bez bierzmowania ksiądz udzieli nam ślubu? Można to jakoś ominąć?

Jak fajny ksiądż to mozna ominąc bierzmowanie i zrobic wszystko na spokojnie po slubie. Ja nie wiem do czego potrzebne jest bierzmowanie....  :roll:
Cytat: "Mariolka"
odnosze wrażenie,że oni sami sobie ustalaja reguły jak chcą

Tak jest!
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
Bierzmowanie
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Czerwca 2006, 14:43 »
W mojej parafii okazało się, że bierzmowanie wcale nie jest potrzebne (ja nie mam) i ksiądz powiedział, że nie warto tego przed ślubem na łapu-capu organizować, bo to poważny sakrament. Poza tym ksiądz życiowy - powiedział, że on wie jakie są teraz czasy i że młodzi bardzo często już przed ślubem ze sobą mieszkają, także on bierzmowania absolutnie nie wymaga. On po prostu by chciał, żeby nam się szczęśliwie i zgodnie żyło z Bogiem nad nami. Bardzo mi się to spodobało, ksiądz także nie chciał żebyśmy zostawiali jakieś pieniądze (to było pierwsze spotkanie), więc jestem naprawdę mile zaskoczona jego postawą.
Wychodzi więc na to, że wymóg sakramentu bierzmowania jest dobrowolny i zależy jedynie od parafii i księdza proboszcza!

Offline stokrota86

• uzależniony
Odp: Bierzmowanie
« Odpowiedź #46 dnia: 3 Marca 2009, 19:04 »
Witam.  wiem, ze temat od dawna nie byl poruszany, ale sadze, ze sprawa wciaz  jest aktualna i chyba nie ma sensu zakladac nowego watku. . .  :) chcialabym tylko zapytac czy moze orientujecie sie co do udzielania sakramentu bierzmowania w szczecinie, a dokladnie to w katedrze.  cos slyszalam o miesiecznym przygotowaniu, ale nie mam pewnosci co do tego.  moj narzeczony nie ma bierzmowania, a za to pracuje dlugo, studiuje zaocznie i np.  polroczny "kurs" przygotowawczy bylby lekkim problemem;/ choc oczywiscie chce byc bierzmowany wiec nawet nie bedziemy pytac czy w naszej parafi jest to wykmagane przed slubem.
prosze o jakies informacje, pozdrawiam :)

Offline kruszynka173
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13 czerwca 2009
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Marca 2009, 08:49 »
a co jesli chodzi o bierzmowanie świadków? Jest obowiązkowe czy nie ??

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Marca 2009, 17:53 »
Z tego co pamiętam w prawie kanonicznym jest zapisane, że świadek ma mieć ukończone 18 lat i nic więcej. Ale księża różnie wymagają niestety...
może kiedyś...

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Marca 2009, 20:54 »
nie wszyscy ksieza wymagaja, tak samo jak ktores z malzonkow nie ma bierzmowania/jest innej wiary wystarczy oswiadczenie tej strony, ze zgadza sie na wychowanie dzieci w doktrynie katolickiej i by ta druga osoba mogla uczeszczac w obrzedach kosciola katolickiego. Co do swiadkow musza miec 18 lat i tyle...

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Marca 2009, 18:47 »
Ja byłam bierzmowana w Katedrze przed Bożym Narodzeniem ;)
Spotkania były we wtorki o 19. Z tego co się orientuję to na wiosnę miał być nowy kurs (albo juz bierzmowanie). Najlepiej zadzwonić do biura parafialnego i powiedzą co i jak ;)
Spotkania trwały ok 30-45 minut ;)

Offline filaretka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 8.08.09
« Odpowiedź #51 dnia: 8 Maja 2009, 10:36 »
Nam na naukach parę miesiący temu ksiądz w parafii powiedział, że mój narzeczony nie musi teraz miec bierzmowania i dokładnie to samo powiedzieli w kurii i katedrze. 

ksiądz który udzielał samkramentu (bo N i tak przystępował) powiedział ponadto, że jak się razem mieszka to bierzmowanie przed ślubem nie jest konieczne, z tym że trzeba przyjąć sakrament po ślubie (ale wiadomo - wtedy to juz nikt nikogo nie zmusza)

w pewnej chwili powiedział nawet, że nie zaleca bierzmowania jak się razem mieszka bo to jest życie w grzechu i dlatego ducha św.  lepiej przyjąć po ślubie ( na legalu :P ).  Wypytywał nawet czy się razem mieszka i pytał czy świadek nie żyje przypadkiem w grzechu :D

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Grudnia 2009, 19:36 »
Może jestem dziwna, ale nie uważam, że trzeba chodzić do kościoła, jak się wierzy w Boga...
Czasem braki w sakramentach istnieją przez rodziców, jeśli oni nie chodzili do kościoła to skąd dziecko ma mieć taki nawyk? mnie rodzice do niczego nie zmuszali i zaraz po komunii przestałam chodzić na religię. Będąc w liceum z ciekawości zaczęłam czytać Pismo Święte. Znam je, ale nie chodzę do kościoła, uważam, że to zbędne. Kościół się skomercjalizował... tylko na tace zbierają a do roboty by sie wzięli. Widziałam na zachodzie kościoły, które prowadzą bary mleczne i w ten sposób się utrzymują, a nie tylko łapy wyciągają...

Osobiście nie mam Bierzmowania, ale zaliczyłam 4 spotkania, które wystarczą do przystąpienia do sakramentu bierzmowania na wiosnę. W lipcu ślub. I nie będąc uczęszczającą do kościoła, chcę ślubu w kościele, bo ma to dla mnie charakter symboliczny i wydaje mi się, że ma on większą rangę, niż ślub w USC.

Offline Asieczek

• użytkownik
  • **
  • Ach, co to był za ślub... :P
  • data ślubu: 05. 06. 2010
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Grudnia 2009, 20:03 »

k8libby... zgadzam się z Tobą w 100 %... tylko, że ja nie zaczęłam czytać Pisma Świętego z ciekawości, a i spotkania przed bierzmowaniem są właśnie w planach.
Ale pozostałe kwestie są jak najbardziej słuszne :)

Dalczego nie macie bierzmowania? Nie chciało Wam się robic wtedy kiedy na to był czas? Co piata osoba nie ma bierzmowania ...  :roll:

Moja odpowiedź jest prosta:
z różnych powodów ludzie nie przystępują do bierzmowania ( bierzmowania się nie "robi"), ale najważniejsze jest to, że na bierzmowanie KAŻDY MOMENT jest odpowiedni.
W tej chwili będę bardziej świadoma tego co się dzieje niż w wieku lat 14- 15, wtedy inne sprawy nastolatka ma w głowie. A nie sztuką jest iść i odbębnić to bo inni idą.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Stycznia 2010, 16:08 »
Mój narzeczony też nie ma bierzmowania, nie stanowiło to dla nas problemu, dopóki nie byliśmy na ślubie przyjaciółki i obudził się w nas jakiś duch, żeby może jednak kościelny?
Że to tak uroczyście i przed Bogiem.

Jak kiedyś śpiewałam w scholi 6 lat, potem drogi z Kościołem (nie z Bogiem!) rozeszły się.

Więc teraz chyba czujemy się gotowi na ślub kościelny i na bierzmowanie mój luby także.

Ja nie uważam że wierzyć w Boga znaczy co tydzień chodzić do kościoła, wręcz przerażające jest widzieć niektórych "znajomych" biegających na msze a postępujących w życiu podle.

Dla mnie wierzyć w Boga to rozmawiać z nim i przede wszystkim dobrze żyć, a całą otoczkę do tego stworzył kościół.

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Stycznia 2010, 22:04 »
Dalczego nie macie bierzmowania? Nie chciało Wam się robic wtedy kiedy na to był czas? Co piata osoba nie ma bierzmowania ...  :roll:

to samo durne pytanie zadał ksiądz. Nie mamy, bo nie!! nie chodziłam na religie, bo mi rodzice nie kazali. Przyjmę teraz sakrament bierzmowania, bo teraz mam taka potrzebę.

Wszyscy, którzy maja braki:
ksiądz udzielający ślubu, jeśli należy do tych normalnych, ludzkich, na pewno będzie wiedział, w którym kościele można chodzić na katechezy, jeśli nie będzie wiedział, to popyta i podpowie. Tylko Ci nienormalni robia problem z tego powodu i zadają głupie pytania.

Offline Asieczek

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Stycznia 2010, 22:11 »

A ja się przyznam bez bicia... wiem, że mnie zaraz zlinczują wszyscy...
Biorę ślub kościelny dla całej tej otoczki, po prostu w kościele jest ładniej i bardziej uroczyście, a urzędy są "zimne", mało eleganckie...

Bo gdyby były ładniej "urządzone" to ślubowałabym w urzędzie... wszak podobno Bóg jest wszędzie :)
( więc w USC też powinien być...  :P)

ps. dziś byłam na pierwszym spotkaniu z moim księdzem, w sprawie bierzmowania..
Nie pytał o nic- wręcz cieszył się, że chce "uzupełnić" braki ;)
mówił ciekawie, o miłości przede wszystkim, nie tylko do Boga, ale do ludzi przede wszystkim, szacunku...
teraz sobie myślę, co nastolatek przystępujący do bierzmowania może wiedzieć o miłości i życiu o szacunku do innych, skoro terz te małolaty same siebie nie szanują....
Teraz mam 30 lat, wiem więcej, więcej doświadczyłam... będzie mi łatwiej to wszystko pojąć niż gdybym szła do bierzmowania
"w odpowiednim momencie" :D

Pozdrawiam wszystkich tych, którzy dopiero teraz się na to zdecydowali :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Stycznia 2010, 22:26 »
Nikt nie powinien cie linczować bo to co robisz to tylko Twoja decyzja. Ja teżbrałam ślub kościelny dla otoczki, bez bierzmowania, bez nauk i z niewierzącym świadkiem bez sakramentó. Bo tak mi siępodobało i tyle. Tydzień wcześniej miałąm ślub cywilny, bo tylko taki wg mojego rozumienia jest prawdziwy.

Offline Asieczek

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Stycznia 2010, 18:13 »

Rybkowiedenko... dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak myślę... :)

pozdrawiam :)

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:59 »
Żeby mieś ślub kościelny nie trzeba być nawet ochrzczonym dziwne?? Też tak myślałam ale byłam tego świadkiem w Listopadzie 2009 roku na ślubie mojego sąsiada jego cała rodzina jest niewierzących bez sakramentów tylko że wtedy to ksiądz nazywał trochę inaczej ta ceremonię że Panna młoda ślubuje przed Bogiem a Pan młody nie sprzeciwia się wychować potomstwa w wierze katolickiej . Co do słów  przysięgi wyglądały identycznie tylko Pan młody nie mówił Tak mi dopomóż Panie Boże.... A po zatym cała msza wyglądała zwyczajnie.

I dla mnie to jest porządku Pan młody nie jest wierzący i nie robił sztucznie sakramentów a Panna młoda chciała ślub kościelny z tego co słyszałam ksiądz nie miał żadnych "ale" po za tym że nauki mieli razem i poradnie też nie robił żadnych uwag ani aluzji.

Mój narzeczony uzupełnił bierzmowanie pod koniec zeszłego roku gdyż nie stanowiło to dla niego problemu w liceum po prostu mu się nie chciało a teraz wie że mi zależy na ślubie kościelnym więc postanowił nadrobić zaległy sakrament  i też w dużej mierze dla otoczki bo Boga ma się w sercu a nie ukrywam że ja po prostu zawsze chciałam mieś sukienkę kościół przystrojony Mandelsona itp i otwarcie o tym mówię nie uważam żeby to było złe!! Wierzę w Boga ale nie w księży to zwykli ludzie i też grzeszą jak każdy i nie trzeba chodzić co niedzielę do kościoła żeby coś udowodnić nie jestem dewotką jestem szczera !!