Autor Wątek: Alkohol  (Przeczytany 22988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asia-kicek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4/09/2010
Alkohol
« dnia: 6 Grudnia 2009, 11:32 »
Zastanawiamy sie jak liczyc wodke, ile kupujecie na glowe i jaki rodzaj wodki???Jaka jest najlepsza???

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
Odp: Alkohol
« Odpowiedź #1 dnia: 6 Grudnia 2009, 12:29 »
Liczy się chyba ok. o,5 l na głowę ( choć wg mnie to z dużm zapasem jest - ale mamy poprawiny jeszcze więc się chyba nie zmarnuje). My kupujemy luksusową.

Offline asia-kicek
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 6 Grudnia 2009, 14:15 »
my myslimy o zoladkowej gorzkiej de lux, tak mi rodzinka doradza a mi sie jakos ta nazwa nie podoba :/

Offline agulla2121

• Hipnotyzuj Mnie ...
  • użytkownik
  • **
  • Zakochani ... Zaczarowani :*.
  • data ślubu: 14.08.2010
« Odpowiedź #3 dnia: 6 Grudnia 2009, 21:30 »
Tak  0,5l na glowe  ::)

A jaka kupuje ... jeszcze nie wiem.Myslalam zeby przed sylwestrem kupic bo wtedy sa promocje ... Co Wy na to ?

Offline osika_

• "Do miłości potrzebne są dwie osoby, nie jedna, i nie trzy"
  • bywalec
  • data ślubu: 24.04.2010r
« Odpowiedź #4 dnia: 6 Grudnia 2009, 21:48 »
My tez mamy problem jaką wódkę kupić. Myślelismy o Starogarszkiej bo to chyba w sumie wszystko jedno? Planujemy kupić przed Nowym Rokiem. Podobno potem znów alkohole mają do góry skoczyć z ceną

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #5 dnia: 7 Grudnia 2009, 11:32 »
My kupujemy mniej niż 0,5 litra na głowę, bo część gości na pewno będzie piła wino... Ale dokładne proporcje nie są jeszcze ustalone. Jeśli chodzi o markę, to rozważamy te  trzy: Sobieski, Bols albo Finlandia :)

Offline tola84

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #6 dnia: 7 Grudnia 2009, 12:32 »
My liczymy min 0,5 l na sobę. Oprocz tego dla gosci jak będą wychodzić to na pare tez jedną butelkę będziemy dawać :) taka jakas juz chyba tradycja u nas w rodzinie :) a co do Marki to na 90% bedzie Pan Tadeusz

Offline agulla2121

• Hipnotyzuj Mnie ...
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 7 Grudnia 2009, 17:41 »
Kiedys czytalam ze jak sie kupuje wieksza ilosc wodki to czasem w jakis sklepach daja do tego np.mala butelke jakiegos picia , lub jakis sok ... Ktos slyszal o czyms takim?
A jak tak , to w jakim sklepie?
Pytam sie bo lepiej jecac do sklpeu takiego i miec tam pare soków gratis niz nic , co nie   :P

Offline pzak

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28.08.2010r
« Odpowiedź #8 dnia: 8 Grudnia 2009, 10:36 »
my myslimy o zoladkowej gorzkiej de lux, tak mi rodzinka doradza a mi sie jakos ta nazwa nie podoba :/

Pijesz zawartość czy nazwę? :P A po za tym: http://www.dziennik.pl/gospodarka/article478596/Polska_wodka_najlepsza_na_swiecie.html

My tez mamy problem jaką wódkę kupić. Myślelismy o Starogarszkiej bo to chyba w sumie wszystko jedno? Planujemy kupić przed Nowym Rokiem. Podobno potem znów alkohole mają do góry skoczyć z ceną

Starogardzką to można kupić zawsze - jest tak tania, że rzadko są na nią promocje :) Jednakże nie polecam pić jej cieplejszej niż -5st. C, a gościom w ramach zadośćuczynienia dać w prezencie dwie aspiryny zanim pojadą do domu :P Następnego dnia mogą się bardzo przydać.

My kupujemy mniej niż 0,5 litra na głowę, bo część gości na pewno będzie piła wino... Ale dokładne proporcje nie są jeszcze ustalone. Jeśli chodzi o markę, to rozważamy te  trzy: Sobieski, Bols albo Finlandia :)

Moim marzeniem jest mieć właśnie Finlandię na weselu (ok. 35-40zł/0,5l), ale jak nie będzie funduszy, to pewnie właśnie Sobieski (ok. 18zł/0,5l w Biedronce). Bolsa nie lubię, ale dla informacji: w Biedronce też można go niedrogo dostać.

Kiedys czytalam ze jak sie kupuje wieksza ilosc wodki to czasem w jakis sklepach daja do tego np.mala butelke jakiegos picia , lub jakis sok ... Ktos slyszal o czyms takim?
A jak tak , to w jakim sklepie?
Pytam sie bo lepiej jecac do sklpeu takiego i miec tam pare soków gratis niz nic , co nie   :P

W większośći monopolowych, ale w supermarketach łatwiej o większość ilość takich promocyjnych wiązanek.

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 8 Grudnia 2009, 13:44 »
Pzak - widzę, że są wśród nas specjaliści ;) Od razu wiadomo, że jak wchodzi temat wódki to się facet porządnie wypowie ;)  Ale umówmy się - jeśli chodzi o smak wódki to ciężko mówić, że którąś się lubi lub nie. Mało kto ogólnie lubi smak wódki - możemy więc debatować o tym, po której się lepiej lub gorzej czujemy ;)
A tak serio to przypomniało mi się, że miesiąc temu była promocja w lidlu na Bolsa  - 1l kosztował ok. 32zł. Może się jeszcze powtórzy taka okazja ( w lidlu często są promocje na wódkę ).

Offline agulla2121

• Hipnotyzuj Mnie ...
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 8 Grudnia 2009, 19:56 »
Ja z narzeczonym sie zastanawiamy jaka wodke wybrac ... Chcemy 0.5l i w miare tania , ale nie za tania  :P... Taka w miare ... Moze macie jakies propozycje?Jezeli orientujecie sie cenowo to mozecie dopisac ile jaka wodka kosztuje na oko   ::)
Kupimy jednak przed sylwestrem bo slyszalam ze po nowym roku ma pojsc w gore wodka ... i moze przed sylwkiem beda jakies promocje  ;D
Wielkie dzieki.

Offline asia-kicek
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 8 Grudnia 2009, 20:24 »
My kupujemy zurawinowa Sobieskiego tak dla kobiet bo chyba smaczniejsza taka smakowa. Wydaje mi sie ze warto popytac w hurtowniach alkoholowych bo tam jest troche taniej niz w supermarkietach, tak mi kuzynka doradzila ktora prowadzi sklep.

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15/05/2010
« Odpowiedź #12 dnia: 8 Grudnia 2009, 21:47 »
Ja rozważam Finlandię, Absoluta a jak nie starczy kasy to Pan Tadeusz.  Nie wiem jak Wy, ale ja pamiętam kto miał dobrą wódkę na weselu a kto nie.  Jakość jedzenia można zrzucić na firmę obsługującą wesele, a jakość wódki tylko na pana młodego.

Finlandie 0,5 za 32 zł można dostać bez problemu.  Absolut około 29 zł a Pan Tadeusz w granicach 23 zł. 

Jeśli chodzi o promocje to trzeba po prostu przeglądać gazetki, szczególnie przed Świętami i Sylwestrem.  Czasem zdarzarzają się też zestawy 2x0,5 l za 3/4 ceny lub cole 0,5 albo sok 1l gratis.

Smakową bym odradził, bo nie wszyscy lubią.  Szczególnie Panowie.  Należy pamiętać jeszcze o jednej sprawie.  Wódka może być najlepsza, ale jak będzie ciepła to katastrofa.  Jeden ze świadków powinien nad tym czuwać.  Wg.  mnie lepiej częściej dostawiać niż stawiać na zapas na stół.

Pzdr.
Przemek

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #13 dnia: 8 Grudnia 2009, 22:58 »
My kupujemy zurawinowa Sobieskiego tak dla kobiet bo chyba smaczniejsza taka smakowa.
Też tak uważam :) Ale ja wybrałabym Sobieskiego grejpfrutową, to moja ulubiona :D Jednak przyszli teściowie chcą Finlandię, bo taką pijają najczęściej. Moim zdaniem jest trochę za droga, chyba że kupimy butelki 0,7 l, to się chyba bardziej opłaca

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15/05/2010
« Odpowiedź #14 dnia: 9 Grudnia 2009, 07:51 »
0,7 nie polecam, bo szybko się ciepła robi.

Nie sprawdzałem tego, ale jest taka wódka MAXIMUS, producent ten sam co Finladnii, a cena dużo niższa ~22 zł.  Podobno smak w porządku.

Offline pzak

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 9 Grudnia 2009, 10:03 »
Pzak - widzę, że są wśród nas specjaliści ;) Od razu wiadomo, że jak wchodzi temat wódki to się facet porządnie wypowie ;)  Ale umówmy się - jeśli chodzi o smak wódki to ciężko mówić, że którąś się lubi lub nie. Mało kto ogólnie lubi smak wódki - możemy więc debatować o tym, po której się lepiej lub gorzej czujemy ;)
A tak serio to przypomniało mi się, że miesiąc temu była promocja w lidlu na Bolsa  - 1l kosztował ok. 32zł. Może się jeszcze powtórzy taka okazja ( w lidlu często są promocje na wódkę ).

No kobiety może nie lubią smaku wódki, ale większość facetów zwraca na to uwagę. Jeżeli chodzi o samopoczucie, to owszem masz rację, ale są dwa pewniki:
- Jak przesadzimy, to po każdej będziemy się źle czuli :)
- Po niektórych mniej i bardziej podłych wódkach jest bardzo duże prawdopodobieństwo złego samopoczucia znacznego grona osób. Jako student miałem okazje pić takie trunki (firmowe, a nie samoróbki, żeby nie było :P), że umierałem cały kolejny dzień mimo, że wypiłem 2-3 pięćdziesiątki. A chyba nikt nie chce, żeby tak wspominano jego wesele?

My kupujemy zurawinowa Sobieskiego tak dla kobiet bo chyba smaczniejsza taka smakowa. Wydaje mi sie ze warto popytac w hurtowniach alkoholowych bo tam jest troche taniej niz w supermarkietach, tak mi kuzynka doradzila ktora prowadzi sklep.

Ja sam bardzo lubię i potwierdzam, że kobietom też smakuje. Ale może warto dodatkowo kupić też czystego Sobieskiego dla tych co nie przepadają za kolorowymi?

Finlandie 0,5 za 32 zł można dostać bez problemu.  Absolut około 29 zł a Pan Tadeusz w granicach 23 zł. 

To muszę w końcu w Bydgoszczy poszukać, bo w Gdańsku ceny są wyższe :)

Należy pamiętać jeszcze o jednej sprawie.  Wódka może być najlepsza, ale jak będzie ciepła to katastrofa.  Jeden ze świadków powinien nad tym czuwać.  Wg.  mnie lepiej częściej dostawiać niż stawiać na zapas na stół.

Święta prawda! (nie dotyczy wódek premium - od 80zł za pół litra, tych nigdy nie pije się schłodzonych ;) )

Ale ja wybrałabym Sobieskiego grejpfrutową, to moja ulubiona :D Jednak przyszli teściowie chcą Finlandię, bo taką pijają najczęściej. Moim zdaniem jest trochę za droga, chyba że kupimy butelki 0,7 l, to się chyba bardziej opłaca

Kupcie Finlandię grejpfrutową - jest jeszcze lepsza i dojdziecie do porozumienia :D

0,7 nie polecam, bo szybko się ciepła robi.

Nie sprawdzałem tego, ale jest taka wódka MAXIMUS, producent ten sam co Finladnii, a cena dużo niższa ~22 zł.  Podobno smak w porządku.

To zależy od ilości gości przy danej butelce i ich zaangażowania w nią ;) A znając moją rodzinę i znajomych, to nie pozwolą jej się za szybko ciepłej zrobić :) Maximus jest faktycznie robiony przez tego samego producenta, ale trochę inaczej destylowany i filtrowany, dlatego trochę gorszy smakowo.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #16 dnia: 9 Grudnia 2009, 10:57 »
OK, wiemy już, jaką wódkę warto wybrać a jakiej unikać ;) A co z winem? Może ktoś polecić jakieś dobre i sprawdzone wino w rozsądnej cenie? Najlepiej półwytrawne :)

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 9 Grudnia 2009, 11:31 »
Proponuję wino czerwone półwytrawne CALIFORNIA SUN (można dostać w Kaufland ) - cena to ok.20zł - jest świetne w smaku, spróbujcie sobie jedną butelkę i sami zobaczycie. Jestem też fanką różowego półwytrawnego Carlo Rossi ( ale cena to już chyba ponad 20 zł ). U nas na pewno te dwa wina zagoszczą na stole.

Offline pzak

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 9 Grudnia 2009, 12:47 »
Proponuję wino czerwone półwytrawne CALIFORNIA SUN (można dostać w Kaufland ) - cena to ok.20zł - jest świetne w smaku, spróbujcie sobie jedną butelkę i sami zobaczycie. Jestem też fanką różowego półwytrawnego Carlo Rossi ( ale cena to już chyba ponad 20 zł ). U nas na pewno te dwa wina zagoszczą na stole.

Z Carlo Rossi to też zależy od sklepu i od promocji - kupowałem kiedyś za 15zł. Warto też nie zapominać o gościach gustujących w winach słodkich i półsłodkich.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #19 dnia: 9 Grudnia 2009, 17:34 »
W ostatnie wakacje odwiedziłam siostrę w Katalonii, tam to był dopiero raj dla wielbicieli wina ::) Za 3 euro można było kupić takie wino, jakie w u nas kosztuje 30 zł... (za to puszka Żywca "made in Poland" kosztowała trzy razy tyle co u nas :() Chyba spróbuję namówić siostrę, żeby przyjechała na mój ślub samochodem i przywiozła trochę wina od siebie ;D

Offline pzak

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:41 »
W Paryżu piłem świetne wina po 2euro :) Jak ktoś ma możliwość przywiezienia większej ilości samochodem, to nie ma się co zastanawiać.

Offline Caro34
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:57 »
Hehe, mieszkam w Paryzu od osmiu lat, ale "swietnego" wina za dwa euro to jeszcze nie pilam! Oczywiscie ze kupowane na miejscu sa o wiele tansze niz sprowadzone do nas, ale do 2 euro to tylko wino do przyrzadzania potraw sie dostanie... potem zalezy kto co lubi! A co do produktow polskich na miejscu to rzeczywiscie przesada, wszystko razy cztery! :(

Offline pzak

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudnia 2009, 14:07 »
Hehe, mieszkam w Paryzu od osmiu lat, ale "swietnego" wina za dwa euro to jeszcze nie pilam! Oczywiscie ze kupowane na miejscu sa o wiele tansze niz sprowadzone do nas, ale do 2 euro to tylko wino do przyrzadzania potraw sie dostanie... potem zalezy kto co lubi! A co do produktow polskich na miejscu to rzeczywiscie przesada, wszystko razy cztery! :(

Może przez to, że mieszkasz w Paryżu tak długo, to zwiększyły Ci się wymagania względem win? ;) Mi takie za 2euro smakowało o wiele bardziej niż takie w Polsce za 30zł. I pewnie gościom weselnym też by smakowało :)

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudnia 2009, 15:09 »
Może przez to, że mieszkasz w Paryżu tak długo, to zwiększyły Ci się wymagania względem win?
Tak samo Hiszpanie mają mniejsze wymagania względem piwa niż Polacy (przynajmniej niektórzy ;)) Ale jak rozmawiałam z jednym Hiszpanem, to powiedział, że nie tknie wina poniżej 10 EUR 8) A w Paryżu wszystko jest koszmarnie drogie (przynajmniej w centrum) - litr wody jest droższy niż litr benzyny...
Dobra, chyba trochę zeszłam z tematu ;)

Offline Minojaka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Grudnia 2009, 15:14 »
no ja tez myslalam nad carlo rossi - jesli chodzi o wina no i Pan Tadeusz jesli chodzi o wodke...sama za wodka nie przepadam i pije raczej w drinkach ale slyszalam opinie ze nawet ta sama wodka z innej partii moze roznie smakowac... jak brat mial wesele pojechal do sklepu kupil 8 roznych najpopularniejszych flasek (wyborowa,maximus, smirnoff, bols, sobieski, pan tadeusz itp) i odbyla sie "degustacja " hehe ale taka delikatna zeby nie bylo no i tym sposobem zostal wybrany pan tadeusz...a na drugi dzien pojechal i kupil z tej samej partii w tym samym sklepie...

Offline Minojaka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Grudnia 2009, 10:41 »
ale mysle rowniez o stole barmanskim - kupic troche roznorodnych alkoholi i wynajac osobe ktora bedzie robila ciekawe i oryginalne drinki...co o tym sadzicie ??

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Grudnia 2009, 13:29 »
Ten temat był już przerabiany w jakimś wątku... "Barman na weselu" czy jakoś tak ;) Pomysł bardzo fajny, ale niestety kosztowny :-\

Offline agulla2121

• Hipnotyzuj Mnie ...
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Grudnia 2009, 17:27 »
Tez chcialam takiego barmana ... ale strasznie to drogie  :-\ wiec odpada ... ale jezeli kogos stac  :) to czemu nie , fajny dodatek do wesela i pewnie pyszne drinki  ::)

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Grudnia 2009, 14:44 »
Wracając do tematu, chciałam zapytać naszych forumowych ekspertów, co sądzą o wódce smirnoff? :) Bo mamy okazję kupić za niecałe 20 zł (0,5 l), to chyba niezła cena, ale nie znam w ogóle tej wódki, nie przypominam sobie, żebym ją kiedykolwiek piła...

Offline zosia442
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 08-2010
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudnia 2009, 11:10 »
Smirnoff normalnei kosztuje ok 19zł i jest całkiem całkiem (o ile wódka moze w ogóle taka być:)
PseudoHTML, UBBCode™ or BBCode