Autor Wątek: STELKOWE odliczanie, czyli... 4.09.2010!!! :)  (Przeczytany 49703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stelek

• zapaleniec
  • data ślubu: 04.09.2010
Odp: STELKOWE odliczanie, czyli... 4.09.2010!!! :)
« Odpowiedź #510 dnia: 20 Lipca 2010, 11:11 »
Ale tematy jakie są poruszane, no i cały program religii do ostatniej klasy szkoły średniej jest ułożony tak żeby taki kurs przeprowadzić.
Hmm... coś mi tam świta  ;D Tylko, że nasza religia była przeprowadzana dosyć niekonwencjonalnie i np. chodziliśmy z Ojcem na lody, albo rozmawialiśmy o muzyce czy coś tam rysowaliśmy ;) No i odbywała się w klasztorze, a nie w sali w szkole. W każdym razie myślę, że nie powinno z tym być jakiegoś większego problemu  :)

Maja, my też chodziliśmy na kurs przedmałżeński tylko się boję, żebyśmy nie musieli chodzić jeszcze na jakiś tam kurs w związku z tym, że P. na religię nie chodził. No bo przecież samego (jakby co) to Go nie zostawię  ;)

To teraz co jest na tapecie?
Obecnie zaczęli kłaść nam podłogę w kuchni. Mamy połączony pokój z kuchnią, więc w części będą kafelki, a w części panele. P. jest takim maniakiem kuchennym, że najlepiej to by kafelki wszędzie położył, ale jakoś doszliśmy do porozumienia- my, kobiety mamy te swoje sposoby przekonywania  :brewki:

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #511 dnia: 20 Lipca 2010, 11:14 »
Oj, kafelki w kuchni są dość praktyczne ;D
Przynajmniej w moim przypadku, bo ja często coś rozlewam...
Tak niechcący :D

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #512 dnia: 20 Lipca 2010, 17:06 »
A jak ktoś nie chodził na religię w liceum??

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #513 dnia: 20 Lipca 2010, 18:50 »
U nas nikt nie wymagał żadnych zaświadczeń z religii :) Pytania były tylko: "Na religię chodziliście?" "Chodziliśmy" "No to super" ;D ;)
No i też miałam w ostatniej klasie właśnie o małżeństwie, ale to co innego niż nauki itd.
Cieszę się, że w soczewkach czujesz się świetnie! :) Ja też na początku ciągle poprawiałam wyimaginowane okulary :P ;) Najgorszej jest się przyzwyczaić do wkładania paluchów do oczu... Ale po paru dniach to pikuś :P

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #514 dnia: 21 Lipca 2010, 09:12 »
Spisaliśmy protokół :skacza: bez żadych problemów. Ksiądz nas wręcz pochwalił, że mieliśmy już zaświadczenie z USC, akty chrztu i zaliczone nauki. No, ale po kolei  ;) Najbardziej martwiłam się tym świadectwem z religii mojego P. Okazało się, że ostatnią ocenę z religii ma na świadectwie kończącym podstawówkę i na dodatek jest to "dopuszczający". Jak On sam to zobaczył to się też troszkę przestraszył, ale obiecałam, że w razie czego będę z Nim chodzić na dodatkowe nauczanie- będzie ze mnie dobra żona  ;D Poszliśmy do Kościółka. Czekamy, czekamy, czekamy... w końcu dzwonię do Księdza- nie odbiera. Pojawił się po ok. 30 minutach. No, dobra- ważne, że jest. Usiedliśmy w kancelarii najpierw razem, a po uzupełnieniu danych osobowych poprosił o wyjście jednego z nas- wyszedł P. A! No i teraz o tych nieszczęsnych świadectwach z oceną z religii. Nie są one praktycznie do niczego potrzebne oprócz tego, że w protokole jest pytanie o katechizację- na jakim poziomie się ukończyło (podstawowym czy ponadpodstawowym) i Ksiądz zapisuje. Nawet nie spojrzał jaką ocenę się miało. Więc dziewczyny- nie ma co się bać ;D Odpowiedziałam na te wszystkie pytania, które można znaleźć na forum w wątku: protokół rozmów kanoniczno- duszpasterskich (o ile dobrze pamiętam nazwę ::) ) Zajęło to może 5- 10 minut, nie więcej. Wszedł P., Jemu też to zajęło ok. 5 minut. Późnie podaliśmy dane świadków, dostaliśmy karteczki do spowiedzi i ksiądz zaproponował, że może chcemy zobaczyć jak to będzie wyglądało, bo Kościół jest pusty i najprawdopodobniej to właśnie On (Ksiądz- nie Kościół ;P ) będzie nam udzielał ślubu. Jasne, że chcieliśmy  :D Weszliśmy do pustego Kościoła, tylko z Księdzem i powiem Wam, że mogłam w tamtej chwili wziąć ślub. Bez świadków, bez rodziny, znajomych, którzy wpatrują się we mnie i w P. (to najbardziej nas przeraża w tym wszystkim... oboje nie lubimy być w centrum uwagi) Kościół wydawał mi sie naprawdę piękny. Bez przystrojenia, zbędnych elementów. Po prostu my, Ksiądz i Ten co patrzy na nas z góry. Niesamowite uczucie. Później P. też mi powiedział, że czuł się jakoś tak… no, właśnie- jakoś tak… ;)  Fajnie było … A! Na zapowiedzi nic nie dawaliśmy- Ksiądz powiedział, żebyśmy się tym nie martwili- On to załatwi i dał nam namiary na taką Panią co robi bardzo ładne świece do poświęcenia (chyba pisałam wcześniej, że podczas święcenia obrączek można poświęcić też jeden przedmiot, który w razie kryzysu czy też zwykłej kłótni pomoże nam przypomnieć sobie, że sami tego chcieliśmy ;D ) Postanowiliśmy kupić świecę, którą będziemy zapalać w te trudne dni ;) Dostaliśmy też nr telefonu do organistki, żeby się z Nią porozumieć w sprawie muzycznej oprawy Mszy, którą u mnie/ nas stworzy mój kochany Chór ;D I to chyba na tyle. Trochę Was zarzuciłam informacjami, jak nie chcecie nie czytajcie… Chyba powinnam to na samym początku napisać :glupek:

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #515 dnia: 21 Lipca 2010, 11:54 »
No to cieszę się bardzo, ze wszystko poszło bez przeszkód  ;D
Kolejna duża sprawa załatwiona :)

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.05.2010
« Odpowiedź #516 dnia: 21 Lipca 2010, 12:47 »
O, to fajnie że macie załatwiony "kościół"...strach ma wielkie oczy,a tymczasem mało ślubu wcześniej nie wzięliście  ;) Taka kameralna ceremonie jak widać ma swoje plusy, ale z drugiej strony fajnie jest przeżyć ten wyjątkowy dzień z ludźmi na których nam zależy...My z PM dlatego właśnie nie chcieliśmy w ogóle robić wesela, bo my też nie lubimy być w centrum uwagi, ale całe szczęście, że zrobiliśmy przyjęcie, to była mega dobra decyzja  ;D ;D ;D

Też mam łączoną kuchnię z salonem i nie wyobrażam sobie w pokoju kafelek... :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #517 dnia: 22 Lipca 2010, 13:14 »
Najgorsza to będzie spowiedź  ;)

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Lipca 2010, 15:11 »
Najgorsza to będzie spowiedź  ;)
Nie mogłaś skłamać, że to najprzyjemniesze w przedślubnych sprawach? :glupek:  ;D

Dziewczynki, przeszukuję właśnie strony www pod kątem wyboru czytania i teraz mam do Was pytanie: jak to jest z tą Mszą Św. ślubną? Jest jedno czy dwa czytania? Bo nam ksiądz niby powiedział, że to jest normalna Msza Św., a na necie czytam, że będzie tylko jedno czytanie. I teraz nie wiem o co chodzi... Chyba za dużo się tego naczytałam :glupek:

Dla tych, co się nie mogły doczekać... dzwonił Pan złotnik..... i.... prawdopodobnie jutro będą nasze obrączki :skacza: Prawdopodobnie, więc nie bijcie jak się okaże, że to jednak nie jutro  ;) Ale fajnie jakby to jednak jutro było  ;D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Lipca 2010, 15:37 »
Super!  :skacza:

Trzymam kciuki :)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #520 dnia: 22 Lipca 2010, 15:40 »
Ja jestem z tych co to się nie mogły obrączek doczekać  :P Ale obiecuję, bić nie będę ;)

Co do mszy, to ja się chyba nie spotkałam, żeby były dwa czytania na mszy ślubnej. Ale może u Was ksiądz będzie chciał Wam trochę poczytać  ;D
Może zapytajcie go o to.
A msza ślubna to nie jest normalna msza, o czym bardzo wyraźnie mówił ksiądz, jak śpiewaliśmy na ślubie brata Kasi J., Byłaś wtedy? Generalnie jest tak, ze jak idzie się w sobotę wieczorem na msze to już w niedziele nie trzeba, a on mówił że ta msza nie zwalnia z niedzielnego obowiązku i iść trzeba. Czyli nie jest to normalna msza  :D

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #521 dnia: 22 Lipca 2010, 15:57 »
Jola: Byłam na tym ślubie i pamiętam jak ksiądz mówił, żeby nie szaleć na weselu, bo na mszę w niedziela trzeba przyjść- pamiętam  ;) No, nic, trzeba dopisać pytanie do listy  ;D Moje drogi do zakończenia dzisiejszego gorrrącego dnia zostały jeszcze tylko 3 minuty więc buziakuję  :-* i do jutra!  :D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #522 dnia: 22 Lipca 2010, 16:08 »
Zastanowimy się z tym biciem :P :P :P ;)
Fajnie, że sprawy z kościołem tak przyjemnie załatwione, że wszystko poszło ok :)
A spowiedź jest ok! :) Przynajmniej u nas była. Oboje super się do niej przygotowaliśmy, ksiądz pochwalił nas za wzorowe przygotowanie mówiąc, że rzadko kiedy pary tak do tego podchodzą. Nie było krępujących pytań itd. Tak więc głowa do góry! :)
Do kościoła w niedzielę po ślubie? Pierwsze słyszę :P ;) Oczywiście, kto chce to może, ale nas poinformowano że tak jak ogólnie przyjęte jest, to właśnie sobotnie msze nawet ślubne mogą być traktowane jak niedzielne(no wiecie, o co mi chodzi ;) ). Ale może to zależy od parafii?
U nas były dwa czytania z tego co pamiętam.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #523 dnia: 23 Lipca 2010, 10:25 »
I co? Są dziś obrączki?  :D :D :D :D

A na mszy ślubnej jest jedno czytanie  ;)

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #524 dnia: 23 Lipca 2010, 11:43 »
Na czytaniach się nie znam...A obrączki już są?  :brewki:

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #525 dnia: 23 Lipca 2010, 12:38 »
Standardowo jest jedno czytanie, ale jak się człowiek uprze to mogą być dwa. My mieliśmy dwa, bo świadek i mój brat sa lektorami i nie chcieliśmy wybierać jednego czytającego :D

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #526 dnia: 23 Lipca 2010, 13:06 »
Dla wszystkich zniecierpliwionych: Pan Złotnik jeszcze nie dzwonił, więc prawdopodobieństwo, że obrączki będą na dzisiaj jest baaardzo małe...  :-[

Jak jest jedno czytanie, to już je wybrałam, tylko teraz P. muszę o tym poinformować  ;D

Zakupiłam dziś księgę gości i świecę do poświęcenia na Mszy, więc kolejne punkty odhaczone  :jupi: Wieczorkiem będą zdjęcia- jak nie zapomnę  ::)

Mieszkaniowo:
ogarnęliśmy się mniej więcej z kuchnią, tzn. wybraliśmy szafki jakie chcemy (pod względem funkcjonalnym) i w sobotę jedziemy wybierać pod względem estetycznym  ;)

Hmm... co by tu jeszcze...? A! Kilka dni temu miałam pierwszy przedślubny streso-sen  ;) Śniło mi się, że nie mogłam zapiąć sukni, bo cały czas coś się od niej odrywało i w rezultacie poszłam do śubu z podartą suknią i rozczochranymi włosami  :luzak: a Kościół okazał się stodołą. Tak to mniej więcej wyglądało- sama dobrze nie pamiętam... Nie chcę pamiętać  ;)  

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 23 Lipca 2010, 13:09 »
Ach ten złotnik...

No to ostry sen...

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #528 dnia: 23 Lipca 2010, 13:53 »
Zakupiłam dziś księgę gości i świecę do poświęcenia na Mszy, więc kolejne punkty odhaczone  :jupi: Wieczorkiem będą zdjęcia- jak nie zapomnę  ::)
Spokojna głowa  ;D My Ci nie damy zapomnieć  :p

Snu nie zazdroszczę. Ja na szczęście już dawno nie miałam takiego ślubnego koszmaru. Ale ciiiiiiichooooo..... :na_ucho: co by się tym koszmarom o mnie nie przypomniało :)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #529 dnia: 23 Lipca 2010, 14:41 »
Kościół stodoła - dobre  ;D ;D

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #530 dnia: 23 Lipca 2010, 16:02 »
Sen o stodole skojarzył mi się z piosenką Niemena "Płonie stodoła".  ::)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #531 dnia: 23 Lipca 2010, 16:21 »
My o fotkach nie zapomnimy :P

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #532 dnia: 23 Lipca 2010, 22:49 »
Ja tak tylko na chwileczkę wklejam obiecane fotki  :)

świeca będzie z naszą datą ślubu  ;)

księga gości na pierwszej stronie wierszyk:

Zawitałeś Gościu Drogi
W księgi naszej ślubnej progi
Więc moc życzeń Młodej Parze
Na jej kartkach złóż dziś w darze

Słowa z serca niech popłyną
Bo gdy lata już przeminą
Karty księgi nam przypomną
Przyjaciela twarz pogodną

A gdy głowy szron przyprószy
Balsam będzie to dla duszy
Gdy tę księgę otworzymy
I życzenie Twe wspomnimy.

Stella i Przemek
04.09.2010

To tyle. Dobranoc  :-*

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #533 dnia: 23 Lipca 2010, 23:11 »
Świeca prześliczna! :) Księga gości średnio mi się podoba ;)

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 26 Lipca 2010, 09:33 »
B.fajny wierszyk  :)

Jak tam po weekendzie?

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #535 dnia: 26 Lipca 2010, 12:07 »
Jak tam po weekendzie?

Weekend minął... stanowczo za szybko!  ;) W sobotę jeździliśmy po sklepach z meblami kuchennymi i wybraliśmy!  :Najlepszy: Dziś jedziemy zakupić w promocji z piekarnikiem i płytą grzewczą, więc wogóle zakupy będą baaaardzo udane  :jupi: Dzisiaj też jedziemy ustalać wstępne menu, co by się później z tym nie głowić.
Podsumowując
BRAKI:
- buty... ehhh te nieszczęsne buty...  :mdleje:
- alkohol na poprawiny  :pijaki:
- bukiet ślubny  :bukiet:
- bielizna na noc poślubną  :uscisk: i pod sukienkę
- biżuteria
I to narazie tyle... chyba...  ;)

8.08 P. będzie chrzestnym. I tu kolejny BRAK- brak pomysłu na prezent. Pomóżcie, proszę  :blagam: :blagam: :blagam:  ;)

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #536 dnia: 26 Lipca 2010, 12:10 »
Ja po prostu dałam kaskę, bo co innego, kupować jakieś głupoty? rodzice przynajmniej coś sensownego i potrzebnego dziecku za to kupią.

Ale fajnie, to już kuchnia niemal cała  :D Idziecie jak burza!

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #537 dnia: 26 Lipca 2010, 12:16 »
No to już bardzo niedużo Wam brakuje. Bardzo się cieszę, że finiszujecie :)
A ile ma maleństwo?
Nasza chrześnica maiła 9 miesięcy jak była chrzczona i to akurat było wczesną wiosną. Kopiliśmy jej rowerek. Taki tylko w innych kolorach

I był to bardzo trafiony prezent. Ma już dwa lata i jeszcze nim jeździ.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #538 dnia: 26 Lipca 2010, 12:22 »
A ja polecam matę, jeżeli to niemowlę :)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #539 dnia: 26 Lipca 2010, 12:28 »
I jeżeli jeszcze mogę to odradzałabym kupno wszelkiego rodzaju złotej czy innej biżuterii. Czy czegokolwiek innego co miałoby to dziecię dostać w wieku dorosłym. Jest to zupełnie bez sensu. Pamiętam, że kiedy nasze pokolenie było chrzczone to niemal każdy dostał jakiś złoty łańcuszek, kolczyki czy inne takie. Ja dostałam od chrzestnego ogromny pierścionek, którego nie nosze i nie zamierzam nosić. Jedyne do czego się przyda to do przetopienia na obrączki  ;D
Także tego typu prezentom mówimy stanowcze NIE.
A tak mi się przypomniało, ze moja siostrzenica dostała na chrzciny chyba taka domową huśtawkę :) Tez fajna rzecz :)