Autor Wątek: STELKOWE odliczanie, czyli... 4.09.2010!!! :)  (Przeczytany 49909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stelek

• zapaleniec
  • data ślubu: 04.09.2010
Odp: STELKOWE odliczanie, czyli... 4.09.2010!!! :)
« Odpowiedź #480 dnia: 15 Lipca 2010, 15:51 »
Na koniec dnia mam do Was dwa pytania:
1) czy po świadectwo chrztu (moje i P.) mogę iść sama, czy każdy musi osobiście je odebrać?
2) kiedy daje się kopertę księdzu? Jak się zapytać ile za ślub weźmie?

Jestem głupia  :glupek: To przez te temperatury  ;D Udanego popołudnia i do jutra  :-*

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #481 dnia: 15 Lipca 2010, 15:53 »
Po akt chrztu trzeba zgłosić się osobiście, chyba że ksiądz znajomy to wtedy co innego. Najpierw płaciliśmy za zapowiedzi, za ślub to przed samym ślubem

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #482 dnia: 16 Lipca 2010, 09:11 »
Kochana, jaka ładna 50 na Twoim suwaczku się pokazała  ;D

Co do aktu chrztu to słyszałam o sytuacjach, gdzie jedno z młodych dostało go pocztą, bo chrzest był gdzieś na drugim końcu Polski. Ale jak to załatwili.
Natomiast kopertę za ślub to chyba właśnie przed samym ślubem. I nie pytajcie ile za ślub weźmie, bo powie Wam, że "co łaska" więc i tak nie będziecie wiedzieć. Dajcie w kopercie tyle ile uważacie za słuszne. Takie jest moje zdanie i na chwile obecną my tak właśnie planujemy zrobić :)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #483 dnia: 16 Lipca 2010, 09:23 »
Właśnie rozmawiałam z PM, bo jemu mama miała pójść załatwić akt chrztu i dostała go bez problemu. Więc odbierać osobiście nie trzeba. A ja po swój akt była sama, nie trzeba iść razem :)

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #484 dnia: 16 Lipca 2010, 10:09 »
Kochana, jaka ładna 50 na Twoim suwaczku się pokazała  ;D
O jaaaaaaaaa.........

:skacza: 50 DNI DO ŚLUBU :skacza:

A ja po swój akt była sama, nie trzeba iść razem :)
  Pisząc "razem" miałam na myśli to, że chrzest mieliśmy w tej samej Parafii   :D Spróbuję pójść sama, a jak Ksiądz będzie miał jakieś "ale" to przyślę P.  ;) Sprawa z kopertą rozwiązana- damy przed ślubem. Nie wiem co bym bez Was zrobiła  :-* Może dlatego jestem taka spokojna, bo wiem, że jak będę miała jakiś problem to natychmiast mi pomożecie w jego rozwiązaniu  :przytul: :-* A! Byliśmy wczoraj wieczorem w mieszkanku zobaczyć jak się sprawy mają i... przywieźli kafelki do łazienki (na ściany) i do kuchni (na podłogi)  :jupi: No i Pan Malarz zmienił kolor przedpokoju na taki jaki chcieliśmy  :tak_2: Fajnie widzieć jak się to wszystko zmienia z dnia na dzień  :) Chciałam jutro pochodzić za butami, ale jak patrzę na pogodę to mi się odechciewa.  Wszędzie deszcze, deszcz i deszcz. Ale z drugiej strony może wreszcie chłodniej będzie... Oby...

:skacza: JESZCZE TYLKO 50 DNI DO ŚLUBU :skacza:

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #485 dnia: 16 Lipca 2010, 10:28 »
Chciałam jutro pochodzić za butami, ale jak patrzę na pogodę to mi się odechciewa. 
A nie myślałaś, żeby przez internet kupić?

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #486 dnia: 16 Lipca 2010, 10:49 »
Chciałam jutro pochodzić za butami, ale jak patrzę na pogodę to mi się odechciewa. 
A nie myślałaś, żeby przez internet kupić?

Myślałam, ale jakoś tak się boję buty przez internet kupować. Poza tym chciałabym też troszkę się porozglądać po mieście, bo może akurat wejdę do pierwszego lepszego sklepu i tam znajdę te właściwe  ;)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #487 dnia: 16 Lipca 2010, 11:35 »
Gratuluję 50  :skacza: :skacza: :skacza: :skacza: coraz bliżej... :)

Ja też przez neta boję się buty kupować...

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.05.2010
« Odpowiedź #488 dnia: 16 Lipca 2010, 11:48 »
Ja odradzam, raz kupiłam i wystarczy...no chyba że ktoś ma stopę unisex  :P :P

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #489 dnia: 16 Lipca 2010, 11:55 »
Nie ma się czego bać, macie prawo zwrotu :)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #490 dnia: 16 Lipca 2010, 12:06 »
Ja odradzam, raz kupiłam i wystarczy...no chyba że ktoś ma stopę unisex  :P :P
No rozwaliłaś mnie tym unisexem  :hahaha:

Ja mam poleconego producenta, przy zamówieniu trzeba podać wymiary stopy,a  do tego w ciągu 10 dni można zwrócić. Nie boję się, zwłaszcza, że butki mi się szalenie podobają  ;D

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #491 dnia: 16 Lipca 2010, 13:02 »
No ja swoje też zwróciłam (a też podałam wszelkie wymiary), ale jak bym tak miała kupować i zwracać, to z opłat za przesyłkę zaraz by się uzbierało na nowe buty w sklepie  :P

Zaryzykować warto, jak się b.podoba coś na necie, a w sklepach nic nie ma, ja tylko wiem, że z moimi stopami, to muszę buty przymierzyć.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #492 dnia: 16 Lipca 2010, 17:11 »
mieszkalnie
mamy pomalowany pokój dzienny i korytarz  :jupi: Tylko Pan malarz się pomylił i pomalował korytarz nie tym kolorem co chcieliśmy  :frajer: Ale grzecznie Mu wytłumaczyliśmy i powinno być ok :ok:

Oh matko, jak ja to dobrze znam :mdleje:

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #493 dnia: 17 Lipca 2010, 18:47 »
Witam po przerwie... :)
Nadrobiłam zaległości :)
Zamarłam jak czytałam o ręce Twojego męża! Dobrze, że tak to się skończyło, a nie gorzej ::)
Fajne naklejki, zawiadomienia i podziękowania :)
Mam nadzieję że znajdziesz buty :) Ba, na pewno znajdziesz! :)
Po świadectwa chrztu możesz iść sama, tzn, u nas taka sytuacja by przeszła, ale nie wiem jak w innych parafiach...
My księdzu płaciliśmy w dniu ślubu, tzn świadkowie płacili :) Ale wiem że wszędzie płaci się przed ślubem jakiś czas.

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #494 dnia: 19 Lipca 2010, 11:44 »
madzia_n:  :hello: po raz kolejny  ;D

Witam po weekendzie  :)

BUTY:
nie kupiłam  ::) , aczkolwiek znalazłam jedne fajne- białe bez żadnych wzorków. Tylko się właśnie zastanawiam czy takie bez żadnych wzorków, czy jednak jakieś coś na tych butach powinno być. Z drugiej strony nikt mi na buty patrzeć nie będzie... No i nie wiem. Jakbym kupiła te, to bym miała z głowy...  :hmmm:

MIESZKANIE:
mamy kafelki w łazience!!! :skacza: Baaaardzo fajnie wyglądają- nie spodziewałam się, że aż tak fajnie to wyjdzie  :brawo_2: Dziś prawdopodobnie jedziemy po drzwi do łazienki. Wszystko powolutku idzie do przodu  :)

ŚLUB (dla osób o mocnych nerwach  ;) ):
W piątek wieczorem dzwoni do mnie telefon:
Ja: słucham?
Rozmówca: Szczęść Boże, z tej strony Ojciec z Parafii Dominikańskiej, Wy jesteście zapisani u nas na ślub 4 września, czy to jest nadal aktualne? (moje myśli: 1. o, Boże ksiądz do mnie dzwoni, żeby na mnie nawrzeszczeć, że na mszy nie byłam.... 2. o nieeee.... odwołują nam ślub- dlaczego???!!!!!  :beczy: 3. co ja mam Mu odpowiedzieć- szczęść Boże, dzieńdobry... co się mówi Księdzu przez telefon...?  :glupek:)
Ja: Witam, tak jest to ciągle aktualne.
Ojciec: O, to bardzo się cieszę  :) Ja mam takie pytanie: czy możemy się umówić na spisanie protokołu w tym tygodniu? Np. we wtorek? Macie już dokumenty do tego potrzebne? (moje myśli: HA! nic nie wie, że mnie na mszy nie było :glupek:  ;D )
Ja: Tak, oczywiście....

W sumie umówiliśmy się na wtorek (jutro) na 19:00. Po zakończeniu rozmowy zaczęłam się tak śmiać, że myślałam , że nie dam rady się uspokoić  ;D Dziś po pracy idę do okulisty po szkiełka i jak się wyrobię to skoczę jeszcze po nasze akty chrztu, żeby już wszystko na protokół mieć. Ile to wogóle trwa (spisywanie tego papierka)?

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #495 dnia: 19 Lipca 2010, 11:55 »
Uwielbiam te Twoje dialogi i myśli  ;D ;D ;D

A kto powiedział, e buty mają być ze wzrokami? Jak są dobre i wygodne to bierz.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #496 dnia: 19 Lipca 2010, 12:30 »
Ksiądz wydzwania, pierwsze słyszę :D ale to chyba oznacza, że jest całkiem spoko i że spisanie protokołu zajmie Wam max. pół godzinki :D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #497 dnia: 19 Lipca 2010, 13:35 »
No u nas trwało ok godziny  :) Ale my oprócz protokołu podawaliśmy już świadków, wszystkie papiery itd..  :)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #498 dnia: 19 Lipca 2010, 16:00 »
No ładnie....  :hahahaha: Jak to mówią "Na złodzieju czapka gore". Nie było cie na mszy to miałaś pietra jak ksiądz zadzwonił  ;D
Ale w sumie zwróciłaś mi uwagę na jeden istotny szczegół, że na spisanie protokołu to się umówić trzeba  ::) I tak sobie myślę, że jak my się wybieramy w tym tygodniu do księdza to może warto by było najpierw zadzwonić  ;D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #499 dnia: 19 Lipca 2010, 17:26 »
Haha ale się uśmiałam ;D A myśli miałaś dosłownie jak dziecko gdy na kolędzie odpowiada na pytania, czy było na mszy... :skacza:

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #500 dnia: 20 Lipca 2010, 03:20 »
Sparalizowaloby mnie jakby do mnie ksiadz zadzwonil  :P
Ale ogolnie rzecz biorąc to calkiem w porzadku, ze to zrobil ;)

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #501 dnia: 20 Lipca 2010, 09:40 »
Przekonałaś mnie  ;D

Ksiądz w porządku, że zadzwonił  :telefon: ;) Tylko mogli uprzedzić np. na naukach, że będzie dzwonił, a nie mnie tu prawie o zawał serca przyprawiać   ;D W każdym razie.... wczoraj:
wyszłam z pracy troszkę wcześniej i udałam się do okulisty. Babeczka zakręcona jak słoik po dżemie (skąd mi się wzięło to porównanie :glupek: ;D ). Wszystko ładnie wytłumaczyła, popróbowałyśmy wkładania i wyjmowania soczewek i zakupiłam. Dziwnie było jak mnie P. zobaczył. Najpierw się zapytał, czy fryzurę zmieniłam, bo jakoś tak inaczej wyglądam  :hahaha: Ale w końcu się zorientował o co chodzi- ehh... Ci faceci  ;D Po okuliście poszłam po akty chrztu [Ksiądz bez problemu wydał mój i P. i nie chciał nawet "co łaska", ale wrzuciłam do skrzyneczki, co by nie było ;) ]. Później pojechałam do Leroy Merlin, gdzie przyjechał P. Obejrzeliśmy drzwi łazienkowe, pojechaliśmy do Castoramy, też oglądaliśmy drzwi i wybraliśmy  :ok: Dzisiaj je odbieramy :) A wieczorem spisywanie protokołu. Mamy też dostarczyć świadectwa z ostataniego roku katechizacji. Moje to maturalne, a P. ma chyba z pierwszej klasy liceum jak nie z ostatniej podstawówki. To ma jakieś znaczenie? :hmmm:

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #502 dnia: 20 Lipca 2010, 09:52 »
Na ostatnim roku szkoły średniej na lekcjach religii jest przeprowadzany taki kurs małżeński. Nie wiem czy PM nie będzie musiał go jakoś dodatkowo zaliczyć jeśli nie chodził na religie w szkole średniej. Ksiądz Wam na pewno wszystko powie ;)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #503 dnia: 20 Lipca 2010, 09:54 »
Ja też nie miałam religii w liceum i właśnie strasznie się boję, że ksiądz mi będzie robił problemy.  :-\

Offline mardewka

• maniak
  • Master of Puppets
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #504 dnia: 20 Lipca 2010, 10:12 »

Przekonałaś mnie  ;D 

Bierz, bierz, butów nigdy za wiele ;) ;D

A jak wrażenia po dniu noszenia soczewek? ;)
Nie został Ci taki tik poprawiania okularów na nosie? ;D
Ja czasami jeszcze mam taki odruch, że chociaż nic nie mam to poprawiam wyimaginowane okulary :Szczerbaty:

Offline Stelek

• zapaleniec
« Odpowiedź #505 dnia: 20 Lipca 2010, 10:47 »
Na ostatnim roku szkoły średniej na lekcjach religii jest przeprowadzany taki kurs małżeński.
Pierwsze słyszę. Nie miałam czegoś takiego... A religię prowadził Ojciec z Kościoła w którym będzie ślub, więc chyba nie jest coś takiego wymagane  :hmmm:

Anjuszka, dam znać jutro co na ten temat powiedział... czy wogóle coś powiedział  ;)

A jak wrażenia po dniu noszenia soczewek? ;)
Nie został Ci taki tik poprawiania okularów na nosie? ;D
Ja czasami jeszcze mam taki odruch, że chociaż nic nie mam to poprawiam wyimaginowane okulary :Szczerbaty:
Wrażenia... suuuper!!! Ludzie na ulicy się na mnie patrzyli, bo tak wyglądałam  ;D Na początku czułam, że mam coś w oku, ale wieczorkiem (po ok. 5 godzinach) było już ok. Tylko miałam problem ze zdjęciem- prawie pół godziny przed lustrem się męczyłam  :mdleje: Do wesela się wprawię i będzie ok  ;) A problem z "tikiem poprawczym"  ;) mam zawsze jak chodzę bez okularów- muszę się tego oduczyć.

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #506 dnia: 20 Lipca 2010, 10:55 »
Na ostatnim roku szkoły średniej na lekcjach religii jest przeprowadzany taki kurs małżeński.
Pierwsze słyszę. Nie miałam czegoś takiego
Bo ksiądz nie mówi "Drogie dzieci od dziś na lekcjach religii będzie kurs małżeński"  ;D Ale tematy jakie są poruszane, no i cały program religii do ostatniej klasy szkoły średniej jest ułożony tak żeby taki kurs przeprowadzić. Mój Krzysiek to ma nawet oddzielne świadectwo przejścia takiego kursu. Ale generalnie to wystarczy religia na świadectwie szkolnym z ostatniej klasy.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #507 dnia: 20 Lipca 2010, 10:59 »
Nie wiem jak jest teraz ale ja mimo zaświadczenia o kursie, zresztą nie tylko ja, musiałam z małżem na nauki chodzić. Księdza interesowało tylko ostatnie świadectwo z religii.
Poza tym chrzest i bierzmowanie ale to jasne jak słońce ;D

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #508 dnia: 20 Lipca 2010, 11:01 »
Bardzo się cieszę, że masz soczewki :) no i że jesteś zadowolona, oby Ci dobrze służyły. A reakcja PM'a bezbłędna...typowe... :P

Z remontem idziecie jak burza! Co chwilę coś nowego  ;D To teraz co jest na tapecie?

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #509 dnia: 20 Lipca 2010, 11:02 »
Ale ten kurs na lekcjach religii nie zwalnia z nauk przedmałżeńskich. To nie jest to samo. Tylko słyszałam o takich przypadkach (gdzieś tu na forum czytałam), że jak ktoś nie miał religii w szkole średniej to na jakiś dodatkowy kur musiał chodzić,a  na nauki to swoja drogą.