Przepis:
Algi morskie prażone sprasowane, ja kupuję w Kauflandzie po 8zł za paczkę a w niej jest 10szt
Serek mascarpone też w Kaufland
Łosoś w plastrach też Kaufland czasem w Biedronce jest tanio
Sos sojowy - polecam tao-tao
Ryż- zwykły biały ale nie długoziarnisty taki najtańszy.
Wasabi lub zwykły tarty chrzan
Przygotowanie:
Ugotuj ryż, po to aby dobrze się kleił to po prostu go rozgotuj
Rozłóż algi na stole posmarują cienką warstwą serka mascarpone i ułóż na to plastry łososia na całej jego długości tak jak na obrazku

Następnie na to ułóż cienką warstwę ryżu i przyklep ręką aby przywarł do łososia
Następnie zwijaj ciasno algi razem z nadzieniem w rulonik. Kidy będziesz mieć już rulonik zostaw go na 5 min i dopiero potem pokrój na talarki ok 2-2,5cm to już zależy jak lubisz. Pamiętaj żeby do krojenia użyć naprawdę ostrego noża tak aby przy krojeniu sushi się nie rozwalało. Ułóż sushi a na osobnym małym talerzyku nalej sosu sojowego i dodaj szczyptę chrzanu nie za dużo bo będzie ostre. Jedząc sushi maczaj je najpierw w sosie sojowym.
A to moje dzisiejsze dzieło, takie domowe sushi. Robi się szubko i kosztuje mało.
