Autor Wątek: Jaka cena za sesję ślubną u fotografa?  (Przeczytany 22514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
Odp: Jaka cena za sesję ślubną u fotografa?
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:43 »
Marcin Łysak, założyłam wątek z prośbą o opinie o nim, są tam też zdjęcia. :) Oczywiście proszę o komentarze czy wam się podoba i czy warto? :)

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:46 »
juz zaglądam :) zdjęcia mnie zawze interesują!

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Kwietnia 2009, 20:08 »
malavi będziesz go ściągać z Krakowa?  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Kwietnia 2009, 20:20 »
Nie, nie :) ja swojego ściągam tylko z Poznania
to takie sformułowanie, że jeżeli Miya ma zdjęcia tylko plenerowe to niebezpieczne bo dobrze miec wszystkie zeby podjąc decyzje i o to mi chodziło, że ja bym takz robiła, chyba musze się jasniej wyrażać uf

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #124 dnia: 5 Maja 2009, 11:21 »
Wiecie co, niedawno oglądałem ślubne zdjęcia ze ślubu sprzed 40 lat, a może jeszcze dalej. Były to zdjecia czarno-białe. Powiedziano mi, że robił je fotograf, który na ówczesne czasy był jednym z najlepszych fotografów i posiadał najnowocześniejszy sprzet jaki był wtedy dostępny. Owszem, zdjęcia były zrobione jak na mój gust dobrze, ale nic poza tym. Do czego zmierzam?. Zmierzam do tego, że wykłucamy się, udawadniamy innym że nie mają racji, obrażamy się na opinie niezgodne z naszymi opiniami dotyczącymi naszego wybranego fotografa, a tak i tak po iluś tam latach nikt nawet nie będzie wiedział co przeżywaliśmy, a zdjęcia przez niego wykonane nie bedą miały dla oglądającego (nie dotyczy nas) żadnego znaczenia. Jedynie dzięki nim będą wiedzieć jak byliśmy ubrani podczas ślubu i nic poza tym.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #125 dnia: 5 Maja 2009, 14:35 »
no i teraz niech Ci któraś przyszła panna młoda w to uwierzy  ;D choć ja z pewnością się zgodzę z tak postawioną tezą, lub na zasadzie jak wyglądała babcia gdy była młoda

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #126 dnia: 5 Maja 2009, 14:40 »
Tak szczerze nie mam zdania na ten temat. Dla mnie zdjecie to tylko zdjęcie. Widocznie nie jestem człowiekiem, który miałby duszę artysty i czuł te fluidy :D

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Lipca 2009, 17:37 »
a my zaplacilismy za 2 fotografow z woj;swietokrzyskiego 1200 zl :)  ;)

Offline batat
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Lipca 2009, 09:37 »
Ja zapłacę 1.800 zł (w tym wykonywanie zdjęć od błogosławieństwa do końca oczepin + sesja plenerowa w dniu ślubu lub innym uzgodnionym dniu, płytka ze zdjęciami, album 60 zdjęć 15x21 i 2 albumy po 40 zdjęć 10x15).  Myślę, że to drogo, ale fotograf robi na prawdę piękne zdjęcia i chyba nie będę żałować tej decyzji...

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Lipca 2009, 17:18 »
Ja zapłacę 1.800 zł (w tym wykonywanie zdjęć od błogosławieństwa do końca oczepin + sesja plenerowa w dniu ślubu lub innym uzgodnionym dniu, płytka ze zdjęciami, album 60 zdjęć 15x21 i 2 albumy po 40 zdjęć 10x15).  Myślę, że to drogo, ale fotograf robi na prawdę piękne zdjęcia i chyba nie będę żałować tej decyzji...
1800 zlotych to gorna granica raczej niskich stawek. Sa w Polsce fotografowie ktorzy biora 7000-10000, i to jest rzeczywiscie drogo. 1800 to normalna cena.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #130 dnia: 31 Lipca 2009, 11:20 »
sebastianfrost
1800 zl to wcale nie jest malo! ja placilam 1200zl za zdjecia + plener
zdjecia sa na serio super, takie nietypowe ....
jedynie to nie mielismy albumu, ale pani fotograf wywolala nam ok 8 zdjec ( nie bylo tego w umowie, zrobila to od siebie :) )

Wszystko zalezy tez od miasta, jesli jest to Warszawa to nie dziwie sie ze znajda sie tacy za 10000 zl...

Offline batat
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 31 Lipca 2009, 15:10 »
Dokładnie, w mojej okolicy te 1.800 zł. za jednego fotografa to wysoka stawka i nie ma fotografów, którzy biorą 7000-10000 zł. Ale to nawet i lepiej, bo myślę, że w takiej Warszawie mój fotograf na pewno miałby wyższe stawki :D

Offline A3lita

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #132 dnia: 1 Sierpnia 2009, 11:07 »
cena fotografa zależny od miejscowości, moja koleżanka pochodzi z malej miejscowości gdzie jest jeden stary fotograf który sobie odpowiednio za to liczy - bo jest jeden -  a wcale rewelacji nie robi (w studio dalej jest "turecki" dywan na podłodze - tak mówiła :)) ), bardziej opłacało się jej wziąć kogoś z zewnątrz i doliczyć koszty przyjazdu.

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #133 dnia: 7 Września 2009, 22:14 »
Ja płacę ok 550 zł za zdjęcia w studio i 1000 zł za reportaż długi ( od błogosławieństwa do ok. 1.00 godziny)

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
« Odpowiedź #134 dnia: 3 Marca 2010, 11:53 »
Jak by ktoś chciał mogę dać namiary na fajną, młodą Panią fotograf ze szcz. robiła mi fotki na ślubie cywilnym, robiłam u niej sobie kiedyś sesje - akty, i będzie nam robić zdjęcia na ślubie kościelnym...osobiście bardzo ja polecam:)

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #135 dnia: 3 Marca 2010, 13:57 »
my płacimy 3200 zł
ale to kamerowanie od ubierania młodych aż do oczepin i sesja w plenerze
dostaniemy płytę z wszystkimi zdjęciami - obrobione i gotowe do wywołania
1 zestaw filmu w zamszowym opakowaniu
2 takie zestawy gdzie w kazdym są jeszcze 5 zdjęcia z sesji (jako prezent dla rodziców)
fotoksiążke 30cm x 30cm - 80 - 100 zdjęć
4 zestawy filmu w normalnym opakowaniu dvd z naszym zdjęciem
10 fotokolaży

myślę że za to wszystko cena jest ok

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.06.2008
« Odpowiedź #136 dnia: 4 Marca 2010, 01:18 »
tak tylko że żadna z was się nie pochwali tym świetnym fotografem?

czyli co jest nie tak? zdjęcia jak z przed 40 lat? czy może coś innego.

Wracając do ceny nie zależy on w głównej mierze od lokalizacji ,ale od dorobku artystycznego fotografa, estetyki wykonanych prac, własnego stylu i podejścia do reportażu.
Mam również świadomość że reportaż schodzi na drugi plan, po najważniejszy jest plener...

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #137 dnia: 4 Marca 2010, 08:01 »
ale o co chodzi z tym chwaleniem? że nie podajemy nazwy??
ok to w takim razie się teraz chwalę  :)

u nas będzie to robił BestVideo z Nowogardu

bardzo miła para, otwarta na własne zyczenia, szczerzy w odpowiedziach - jeśli pomyśł mlodym wydaje się super a tak naprawde nie było by fajnie - i naprawde imna tym zależy, żeby film i dzjęcia sie udały i została wyjątkowa pamiątka dla młodej pary

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
« Odpowiedź #138 dnia: 4 Marca 2010, 08:07 »
Ja tez nie zrozumiałam o co chodzi z tym chwaleniem...i ja tez z czystym sumieniem mogę powiedzieć kto będzie robił nam zdjęcie...Joanna Furdyna, Klisza-art-studio...młoda sympatyczna osoba otwarta na wszelkie propozycje, pomysły, nowości

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 4 Marca 2010, 09:35 »
ale o co chodzi z tym chwaleniem? że nie podajemy nazwy??
ok to w takim razie się teraz chwalę  :)

u nas będzie to robił BestVideo z Nowogardu

bardzo miła para, otwarta na własne zyczenia, szczerzy w odpowiedziach - jeśli pomyśł mlodym wydaje się super a tak naprawde nie było by fajnie - i naprawde imna tym zależy, żeby film i dzjęcia sie udały i została wyjątkowa pamiątka dla młodej pary

n sorry, nie mam więcej pytań. Chociaż może jedno, czyli nie widzisz różnicy między takim studio a np zdjęciami a np zdjęciami Rafała Ogłazy, Este, czy innym studio?

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #140 dnia: 4 Marca 2010, 13:04 »
przemekb

wiesz co mądralo powiem jedno: gdzie jest napisane lub kto powiedział, że ja w ogóle muszę znać tego rafała lub este?? bo twoja odpowiedż tak dla mnie brzmi, jak bym miała jakąś luke wiedzy bo nie widzę róznicy między TAKIM studiem a ESTE. co to w ogóle znaczy TAKIM studiem?? oglądałam wiele zdjęć i filmów i oni to według mnie robią to bardzo ładnie i profesionalnie i dlatego wybrałam właśnie ich.
tylko bo oni ( este itp) mają jakąś nazwe to znaczy że robią lepsze zdjęcia?? NIE SĄDZE
czy może oznacza to, że ktoś będzie miał lepsze zdanie o mojej pamiątce ślubnej???

ale skoro ty juz nie masz żadnych pytań tylko cackasz twoje ego tym, że jesteś takim znawcą żekomo wielkich fotografów..... proszę bardzo.
ale daruj sobie takie komentarze "kto to nie ja" bo to jest po prostu zbędne......

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 4 Marca 2010, 13:16 »
przemekb

wiesz co mądralo powiem jedno: gdzie jest napisane lub kto powiedział, że ja w ogóle muszę znać tego rafała lub este?? bo twoja odpowiedż tak dla mnie brzmi, jak bym miała jakąś luke wiedzy bo nie widzę róznicy między TAKIM studiem a ESTE. co to w ogóle znaczy TAKIM studiem?? oglądałam wiele zdjęć i filmów i oni to według mnie robią to bardzo ładnie i profesionalnie i dlatego wybrałam właśnie ich.
tylko bo oni ( este itp) mają jakąś nazwe to znaczy że robią lepsze zdjęcia?? NIE SĄDZE
czy może oznacza to, że ktoś będzie miał lepsze zdanie o mojej pamiątce ślubnej???

ale skoro ty juz nie masz żadnych pytań tylko cackasz twoje ego tym, że jesteś takim znawcą żekomo wielkich fotografów..... proszę bardzo.
ale daruj sobie takie komentarze "kto to nie ja" bo to jest po prostu zbędne......

Widzisz w ten sposób pokazujesz swoją niedobrą stronę, powiedz po co, ja grzecznie zadałem pytanie, na która mogłaś również grzecznie odpowiedzieć.
Ale jeśli nie widzisz różnicy to i tak nikt cię nie przekona do innej opinii.

pozdrawiam Przemysław Białek

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #142 dnia: 4 Marca 2010, 14:03 »
Nie jestem wielkim znawca fotografii, ani fotografów, ale jestem pewna,że są różne ligi. Tak samo jak we wszystkim. Uważam, że zdjęcia reportażowe, niebanalne itp z pewnością różnią się od tych robionych na tle materiałowego strumyczka, czy czarno-białych z czerwonym jabłkiem. Moim zdaniem są gorsze, ale to już jest kwestia gustu. Żeby uniknąć nagonki zaznaczę, że chodzi mi o jego rodzaj, a nie brak. Co do samego przemkab, to moim osobistym zdaniem, nie tylko zna się na fotografach, ale sam jest na prawdę dobrym fotografem.

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #143 dnia: 4 Marca 2010, 14:14 »
przemek

wiesz już samo to "sorry nie mam więcej pytań" brzmi po prostu tak, że ty wiesz najlepiej a ja i tak nie mam pojęcia co to jest "sztuka" i mozna machnąć ręką na taką jak mnie....

no wybacz, ale takie zachowanie nie jest ani miłe ani też grzeczne
a właśnie przez ten początek tak to zabrzmiało i dlatego przestawiłam swoje zdanie na temat twojej wypowiedzi

dletego nie mów proszę co pokazuje moją niedobrą strone, bo mnie nie znasz i nie możesz tego ocenić
może też zwróć uwagę na to, jak inni mogą odebrać twoje komentarze i wtedy mozna uniknąć takie sytuacje / nieporozumienia

jak myślisz?

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 4 Marca 2010, 17:05 »
Nie jestem wielkim znawca fotografii, ani fotografów, ale jestem pewna,że są różne ligi. Tak samo jak we wszystkim. Uważam, że zdjęcia reportażowe, niebanalne itp z pewnością różnią się od tych robionych na tle materiałowego strumyczka, czy czarno-białych z czerwonym jabłkiem. Moim zdaniem są gorsze, ale to już jest kwestia gustu. Żeby uniknąć nagonki zaznaczę, że chodzi mi o jego rodzaj, a nie brak. Co do samego przemkab, to moim osobistym zdaniem, nie tylko zna się na fotografach, ale sam jest na prawdę dobrym fotografem.

dzięki malavi:)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #145 dnia: 4 Marca 2010, 21:32 »
Panie Przemku faktycznie zdjęcia robi Pan dobre, ale obrażając tutaj ludzi sam Pan sobie szkodzi..
Sama jestem z tej branży i jeśli chodzi o zdjęcia to naprawdę jest kwestia gustu.. jednym się będzie podobać jakieś tam zdjęcie a innym nie.. I nie można mówić, że ktoś się nie zna.. bo nie widzi różnicy.. Najważniejsze żeby Para młoda była zadowolona! Gusta nie podlegają dyskusji.. Cena zresztą tak samo może być dyskusyjna.. Dla jednej osoby nawet 3tys zł może być atrakcyjne, a dla innych cena ta jest po prostu niewyobrażanlie duża..
Poza tym jeśli fotograf bierze za komplet zdjęć powiedzmy ok 1200złotych to fotografia jest zapewne dla niego dodatkowym zajęciem, hobby, bo po prostu nie utrzyma się za te pieniędze. "Sezon" na śluby jest krótki.. Ale nie oznacza to, że zdjęcia robi kiepskie.. Fakt faktem, że jeśli fotograf bierze za swoje usługi większą kwotę ma zapewne zdecydowanie większe doświadczenie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #146 dnia: 4 Marca 2010, 23:20 »
proszę bardzo :) z tym, że to co napisałam dotyczy samych zdjęć, bo niestety stylowi wypowiedzi nie sposób odmówić lekko złośliwego charakteru ;)

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 4 Marca 2010, 23:36 »
proszę bardzo :) z tym, że to co napisałam dotyczy samych zdjęć, bo niestety stylowi wypowiedzi nie sposób odmówić lekko złośliwego charakteru ;)

Powiem krótko, serce mnie boli jak widzę takie zdjęcia... dlatego moja odpowiedz miała taki wydźwięk, nie jestem złośliwy wręcz przeciwnie.

Offline przemekb
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 4 Marca 2010, 23:46 »
miałem na myśli post " myszuś" nie napisałem

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #149 dnia: 5 Marca 2010, 11:06 »
[

Powiem krótko, serce mnie boli jak widzę takie zdjęcia... dlatego moja odpowiedz miała taki wydźwięk, nie jestem złośliwy wręcz przeciwnie.

panie przemku
zostało potwierdzone, że nie tylko ja odczułam lekką złośliwość w pana wypowiedzi.
więc chyba naprawde pan powinien popracować troszkę nad tym..... ponieważ fakt, że pan robi dobre zdjęcia - lub jest po prostu przekonany że tak jest..... ja tego ocenic nie mogę bo nigdy o panu nie słyszałam i nie widziałam pana zdjęć i myslę, że w tym nic złego - nie daje panu prawo do tego oceniać gust innych i może jeszcze krytykować.
takie zachowanie naprawde może panu tylko zaszkodzić bo przez taką - dla innych odczuwalną nieuprzejmość - rozejdzie sie tylko złe zdanie o panu a pana zdjęcia i umiejętność nie będą brane już pod uwage..... a myślę, że to nie jest pana celem....?

pozdrawiam