Witajcie forumeczki,
po chwili nieobecnosci wracam z zupelnie innym tematem niz wczesniej.
Wiele z was wie (i dla tych ktore mnie nie znaja),ze mieszkam caly czas niestety w Anglii. Poniewaz bardzo chcialabym juz wrocic do Polski, szukam pomyslu na biznes, z ktorego bede mogla sie utrzymac.
Zawsze mnie interesowala tematyka slubna, myslalam nawet zeby otworzyc firme z doradztwem i organizacja slubow, ale w mojej okolicy to za maly rynek. Wiec mysle intensywnie o domu weselnym.
Chcialam was prosic o porady, opinie i podpowiedzi, bo wiem, ze wiele z was to spece od rynku slubnego

i nie tylko.
Mam dzialke i 100 000 zl. Reszte musialabym skredytowac i tu sie schody zaczynaja, aczkolwiek wszystko jest d zrobienia.
W miescie, w ktorym zamieszkam po powrocie jest okolo 100 tys. mieszkancow i 4 domy weselne, 2 (3 i 4 gwiazdkowe hotele), 1 karczma staropolska i kilka restauracji - to juz o nizszym standardzie. Ceny od osoby ksztaltuja sie srednio okolo 120-190 zl za osobe.
Mam w mysli cos na podobe dworku z domieszka nowoczesnosci polozonego na duzej dzialce w okolicach mojego miasta z duza sala banketowo-weselna i mniejsza sala przyjeciowo-bankietowa tak bym to ujela. Kuchnia laczona z magazynem, pokoje dla gosci. Ogrod oczywiscie, lawki i tym podobne rzeczy. Z czasem namiot do przyjec na swiezym powietrzu.
Wiem, ze kredyt, ktory musialabym zaciagnac bedzie dosc wysoki, jednak mysle, ze wesela, bankiety i inne imprezy okolicznosciowe zawsze beda sie odbywaly. I tu pytanie odnosnie kredytow, moze ktoras z was wie, jakie mniej wiecej sa zasady, czy taki kredyt splaca sie od razu, czy po oficjalnym rozpoczeciu dzialalnosci?
Potrzebuje waszych opinii na temat tego pomyslu. Sugestie i podpowiedzi mile widziane. Rowniez chcialabym was spytac na co zwracacie/zwraclyscie uwage przy wyborze lokalu na wesele.
Dodam, ze czas na zrealizowanie ewentualnej inwestycji to okolo 1,5 roku moze wiecej wlaczajac budowe, poniewaz jeszcze nie ma mnie w kraju, nalezy jeszcze przeksztalcic dzialke w tym czasie, zalatwic wszystkie papierkowe sprawy, zbadac rynek itp.
z gory wam dziekuje i czekam na opinie.