Autor Wątek: Biznes-dom weselny, jak i od czego zaczac?pomozcie-opinie i porady  (Przeczytany 5923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
Witajcie  forumeczki,

po chwili nieobecnosci wracam z zupelnie innym tematem niz wczesniej.

Wiele z was wie (i dla tych ktore mnie nie znaja),ze mieszkam caly czas niestety w Anglii. Poniewaz bardzo chcialabym juz wrocic do Polski, szukam pomyslu na biznes, z ktorego bede mogla sie utrzymac.
Zawsze mnie interesowala tematyka slubna, myslalam nawet zeby otworzyc firme z doradztwem i organizacja slubow, ale w mojej okolicy to za maly rynek. Wiec mysle intensywnie o domu weselnym.

Chcialam was prosic o porady, opinie i podpowiedzi, bo wiem, ze wiele z was to spece od rynku slubnego  ;) i nie tylko.

Mam dzialke i 100 000 zl. Reszte musialabym skredytowac i tu sie schody zaczynaja, aczkolwiek wszystko jest d zrobienia.
W miescie, w ktorym zamieszkam po powrocie jest okolo 100 tys. mieszkancow i 4 domy weselne, 2 (3 i 4 gwiazdkowe hotele), 1 karczma staropolska i kilka restauracji - to juz o nizszym standardzie. Ceny od osoby ksztaltuja sie srednio okolo 120-190 zl za osobe.
Mam w mysli cos na podobe dworku z domieszka nowoczesnosci polozonego na duzej dzialce w okolicach mojego miasta z duza sala banketowo-weselna i mniejsza sala przyjeciowo-bankietowa tak bym to ujela. Kuchnia laczona z magazynem, pokoje dla gosci. Ogrod oczywiscie, lawki i tym podobne rzeczy. Z czasem namiot do przyjec na swiezym powietrzu.  

Wiem, ze kredyt, ktory musialabym zaciagnac bedzie dosc wysoki, jednak mysle, ze wesela, bankiety i inne imprezy okolicznosciowe zawsze beda sie odbywaly. I tu pytanie odnosnie kredytow, moze ktoras z was wie, jakie mniej wiecej sa zasady, czy taki kredyt splaca sie od razu, czy po oficjalnym rozpoczeciu dzialalnosci?
Potrzebuje waszych opinii na temat tego pomyslu. Sugestie i podpowiedzi mile widziane. Rowniez chcialabym was spytac na co zwracacie/zwraclyscie uwage przy wyborze lokalu na wesele.

Dodam, ze czas na zrealizowanie ewentualnej inwestycji to okolo 1,5 roku moze wiecej wlaczajac budowe, poniewaz jeszcze nie ma mnie w kraju, nalezy jeszcze przeksztalcic dzialke w tym czasie, zalatwic wszystkie papierkowe sprawy, zbadac rynek itp.

z gory wam dziekuje i czekam na opinie.  :)

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Biznes-dom weselny, jak i od czego zaczac?pomozcie-opinie i porady
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:10 »
Ola ja niestety nie pomogę za bardzo :( ale będę trzymała kciuki żeby Wasze marzenie się spełniło :przytul: powodzenia  :-*

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:21 »
Ola zaje$%ście, że wróciłaś!!!!  :-* :-* :-* w tej kwestii nie pomogę również, ale będę trzymała kciuki!!!!

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:29 »
a może jakieś dotacje z Unii bądź UP?

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:34 »
Ola, szczerze??? 100 tys. pln to moim zdaniem zdecydowanie za malo budowę lub kupienie domu weselnego.  Żaden bank nie udzieli raczej kredytu na nową działalność (chyba, że pod płynne zabezpieczenie (gotówka) + dodatkowo np. Wasza prywatna nieruchomość). Owszem jest możliwość przyznania kredytu dla nowej (ale zarejestrowanej jakiś czas temu działalnosci) na podstawie biznesplanu, ale pomysł musi mieć poparcie w liczbach i dokumentach np. ktoś buduje osrodek nadmorski i na 10 lat do przodu ma zagwarantowane przez biura podróży, z którymi podpisał umowy o wspólpracy 80% obłożenie, które gwarantuje spłate kredytu.  Karencja/odroczenie w spłacie kredytu jest jak najbardziej możliwa, ale tylko i wyłacznie w spłacie rat kapitałowych, na bieżąco muszą byc regulowane raty odsetkowe.

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2009, 19:14 »
a może jakieś dotacje z Unii bądź UP?

o to napewno bede skladac jesli  do czegos dojdzie, :)

Ola, szczerze??? 100 tys. pln to moim zdaniem zdecydowanie za malo budowę lub kupienie domu weselnego.  Żaden bank nie udzieli raczej kredytu na nową działalność (chyba, że pod płynne zabezpieczenie (gotówka) + dodatkowo np. Wasza prywatna nieruchomość). Owszem jest możliwość przyznania kredytu dla nowej (ale zarejestrowanej jakiś czas temu działalnosci) na podstawie biznesplanu, ale pomysł musi mieć poparcie w liczbach i dokumentach np. ktoś buduje osrodek nadmorski i na 10 lat do przodu ma zagwarantowane przez biura podróży, z którymi podpisał umowy o wspólpracy 80% obłożenie, które gwarantuje spłate kredytu.  Karencja/odroczenie w spłacie kredytu jest jak najbardziej możliwa, ale tylko i wyłacznie w spłacie rat kapitałowych, na bieżąco muszą byc regulowane raty odsetkowe.

Bardzo dziekuje za ta wypowiedz. To ze ma za malo to wiem, dlatego pytam tu i w innych zrodlach. Wyglada na to, ze poki co tylko totalizator mi zostal i gry liczbowe hehe, ale mam jeszcze troche czasu, wiec bede dalej szukac i myslec.
Pozdrawiam

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:07 »
Ola moim zdaniem pzrede wszystkim powinnas zainwestować w dobrego doradcę który Ci pomoże pozyskac środki z UE. Mam znajomych którzy otworzyli szkołę muzyczną i kosztowało ich to 0zł!!! Mięli tylko działkę.. Zainwestowali jednak dość duże pieniądze w prawnika który napisał wniosek do UE. Dokumentacja jest dość droga...
Trzymam kciuki!

Offline dagmara_marley

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2009, 08:31 »
ja sie na kredytach nie znam ale pomysl na biznes masz dobry.  musisz miec sile przebicia nad tymi juz istniejacymi domami weselnymi.  ja szukam na wesele pieknej i duzej sali weselnej z noclagami dla gosci i powiem Wam ze bardzo malo jest takich w polsce.  na liscie gosci mam 130 osob wiec 110 przyjedzie a ja nie mam pojecia gdzie zrobic wesele i gdzie ich polozyc ;/ jak uda Ci sie do sierpnia 2011roku wybudowac cos takiego to chetnie bedziemy razem z narzeczonym Twoimi pierwszymi goscmi ;] pozdrawiam

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2009, 13:16 »
Olu, myślę podobnie jak Gabiś - zabierasz się za trudną inwestycję i zdecydowanie pomógłby Ci doradca.
Im szybciej się z nim spotkasz, tym więcej czasu będziesz miała na ogarnięcie "przeszkód".

Trzymam za Ciebie wszystkie kciuki! ;)