Autor Wątek: Rezerwacja- ile wcześniej?  (Przeczytany 3756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline słodka_wanilia

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.09.2011
Rezerwacja- ile wcześniej?
« dnia: 2 Czerwca 2009, 17:26 »
Witajcie  :),
chciałabym Was zapytać ile wcześniej i gdzie rezerwowaliście lokal na wesele, a także kościół. 
Czy rok, 1,5 roku wystarczy? Czy może trzeba się tym wszystkim zacząć interesować 2 lata lub jeszcze więcej wcześniej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam  :)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
Odp: Rezerwacja- ile wcześniej?
« Odpowiedź #1 dnia: 2 Czerwca 2009, 18:50 »
słodka_wanilia
Wszystko zależy od tego - czy chcesz mieć konkretną datę i konkretne miejsce - jeśli tak to im wcześniej tym lepiej, niektóre miejsca są tak popularne, że trzeba rezerwować nawet 1,5 roku wcześniej.
Na moim przykładzie nie było źle - mieliśmy wybrane miejsce, a ze względu na moich Rodziców w grę wchodził tylko wrzesień bądź październik. W lutym tego roku poszliśmy do "naszego" wybranego miejsca i spytaliśmy o wolne terminy w tych miesiącach i okazało się, że jest wolny 10.10. 2009. - osiem miesięcy w zupełności dla nas wystarczyło. Nie mieliśmy też problemu ani z fotografem, samochodem itp. Najpopularniejsze miesiące to czerwiec lipiec i sierpień - jeśli chcesz w tych miesiącach brać ślub - to po prostu zorientuj się, czy wybrane przez Ciebie lokale dysponują takimi terminami.   

Offline alikaj
  • entuzjasta
  • data ślubu: 4.07.2009r.
« Odpowiedź #2 dnia: 2 Czerwca 2009, 22:20 »
Ja sale rowniez rezerwowalam 1,5 roku wczesniej a juz kosciol tak troche pozniej :)
Dokladnie tak jest, wszystko zalezy od miejsca i miesiaca :)

Jestem szczęśliwą mamą.....

Offline diunia

• bywalec
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:01 »
Ja salę rezerwowałam w styczniu zeszłego roku i już kilka terminów sierpniowych na ten rok było zajętych. I żeby było śmieszniej to wybraliśmy sobie datę 22.08 i jak byliśmy na naszej sali to ten termin był jeszcze wolny, ale następnego dnia pojechaliśmy jeszcze obejrzeć inne miejsca i dosłownie 2 dni później wróciliśmy do pierwszego lokalu zaklepać termin i okazało się, że jest już zajęty!  :( Na szczęście 29.09 był jeszcze wolny :) Tak więc bywa różnie-głównie zależy od popularności danego lokalu. A godzinę i datę w kościele zarezerwowaliśmy krótko po zarezerwowaniu sali (czyli też w styczniu zeszłego roku)-nauczeni już, że lepiej wszystko wcześniej zaklepać  ;)

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #4 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:08 »
My sale rezerwowaliśmy 1,5 roku wcześniej. Do kościoła zamierzamy pójść w październiku czyli rok przed ślubem.

Offline snakeKaa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 5 Czerwca 2009, 10:20 »
Witam.  Salę rezerwowałam prawie 1,5 roku wczesniej a już w niektórych obleganych miejscach rok 2010 był zajęty.  Kościół wystarczy kilka miesiecy wczesniej  :)

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #6 dnia: 5 Czerwca 2009, 13:52 »
Sale rezerwiwaliśmy 1,5 roku wczesniej - i spokojnie moglismy wybrac sobie date. Kociół rezerwowałam w styczniu (slub w czerwcu)..i juz był lekki problem - nie było wolnych godzin. Musiałam isc do innego kościoła. w sumie lepiej większość rezerwować wcześniej - jak najwczesniej, żeby miec póxniej spokojną głowę i móc się zając samą organizacją ;D

Offline słodka_wanilia

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.09.2011
« Odpowiedź #7 dnia: 8 Czerwca 2009, 15:06 »
A czy orientujecie się może, które lokale są najbardziej oblegane, do których należałoby zajrzeć najpierw a do których nie trzeba się spieszyć? Bo 1,5 roku to dużo czasu. . .   :-\

Offline gosiaczek3074
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 02.10.2009
« Odpowiedź #8 dnia: 8 Czerwca 2009, 19:36 »
ja wybralam restauracje Zakatek  na ul.podgornej  teraz .A slub 2 pazdziernika tego roku .wiec wcale nie trzeba rok wczesniej.

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #9 dnia: 9 Czerwca 2009, 08:35 »
No tak, z tym że jeśli decyduje się na wybór sali, fotografa, kapeli itd. na kilka miesięcy przed ślubem to wybiera z tego co jest jeszcze wolna a nie z tego tak naprawdę mu się podoba. Oczywiście uogólniam. Być może Zakątek jest to Twoja wymarzona salą. Ja bym się nie zdecydowała zostawiać tego na ostatnią chwilę, jeżeli nic mnie nie goni.

Offline Agulek79

• Boże dopomóz mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
  • Chuck Norris
  • Zadymiara forumowa ;)
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #10 dnia: 9 Czerwca 2009, 09:32 »
Zgadzam się z zabawex . Ja też wolałam wybierać i przebierać niz brać to co zostało...

Offline gosiaczek3074
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 02.10.2009
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwca 2009, 10:46 »
absolutnie nie wybralam co pozostalo.dlugo zastanawialam sie jaka sale wybrac jaki fotograf(fotografa jeszcze nie mam a slub 2 pazdzierni 2009. a dzis jest 11 czeriwec)a sala jest szczegolnie dostepna gdy ma sie slub w piatek.ja wybralam piatek bo mozna dopasowac wszystko do tego dnia i w malym odstepie czasowym.Zakatek przypadl mi do gustu bo nic nie musze przynosic swojego.wszystko jest na miejscu do woli.
a orkiestra Papcio Gapcio  ze szczecina polecana przez znajomych 2000zl.

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2009, 13:55 »
To super, że udało Cię się tak wszystko załatwić, żebyście byli zadowoleni. W końcu o to w tym wszystkim chodzi.
Pozdrawiam