Autor Wątek: NIEPŁODNOŚĆ..... częste schorzenia starających się, diagnostyka, leczenie.....  (Przeczytany 34420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
mama nadzieję. Ty sobie poradziłaś  ;) może i mnie przejdzie :)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Ciekawostka...
Naprotechnologia - naturalna metoda walki z niepłodnością
Naprotechnologia jest metodą walki z niepłodnością, opracowaną i rozpowszechnianą w świecie przez amerykańskiego ginekologa i chirurga prof. Thomasa Hilgersa i jego współpracowników. (Za swoje zasługi i osiągnięcia prof. Thomas Hilgers został uhonorowany przez Jana Pawła II członkostwem w Papieskiej Akademii Życia oraz nazwany "Lekarzem Roku" (1997) przez stanową organizację rodzinną (Nebraska Family Council).

Wśród etyków katolickich metoda ta nie budzi wątpliwości moralnych i jest uznawana, jako ta, która szanuje godność człowieka. Według zwolenników tej metody stanowi ona alternatywę dla powszechnych technik wspomaganego rozrodu, jak np. zapłodnienie "in vitro", nie akceptowanych przez pewne grupy społeczeństwa.

Według ich teorii kluczem do sukcesu jest wnikliwa analiza cyklu miesiączkowego oraz szczegółowa edukacja pacjentów w zakresie rozpoznawania objawów płodności i prowadzenia zdrowego stylu życia.

Obserwacja cyklu opiera się na zmodyfikowanej metodzie Billingsa. Kobieta przechodzi kurs umiejętnego przeprowadzania takiej obserwacji, wyciągania prawidłowych wniosków i nanoszenia wyników na specjalne wykresy. Metoda wymaga systematyczności , dużej staranności ze strony Pacjentki oraz cierpliwości zwłaszcza na początku procesu diagnostyczno-terapeutycznego. Dopiero rzetelnie wypełniona karta stanowi punkt wyjścia do rozmowy z lekarzem-naprotechnologiem, który w oparciu o analizę wykresów (zazwyczaj z 2 - 3 cyklów) i dane z wywiadu, zleca dodatkowe badania laboratoryjne (np. profil hormonalny pozostający w ścisłym związku z fazą cyklu kobiety).

Po zidentyfikowaniu choroby wdrażane jest odpowiednie leczenie farmakologiczne albo chirurgiczne. Skuteczność metody oceniana przez jej wyznawców wynosi 50-80%.
W Ameryce naprotechnologia jest stosowana od 25 lat, w Europie od 10. W Polsce nadal bardzo mało znana i niepopularna, zaczyna jednak znajdować propagatorów, którzy po pomyślnie zdanych egzaminach w Ameryce przyjdą z pomocą polskim małżeństwom, dla których techniki wspomaganego rozrodu pozostają w sprzeczności z kodeksem etycznym.

ps. jesli juz pisałsycie o tym to sorry...

Offline zupcia

• uzależniony
  • data ślubu: 23.05.2009
Witam,

czy mogę prosić Was o pomoc w interpretacji wyników? Moje usg wskazuje na PCO, mam już wyniki hormonów a wizytę u lekarza dopiero 27 kwietnia, zanim się jej doczekam może dowiem się czegoś od Was :)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
no to musisz nam podać te wyniki  ;D napisz jak najwięcej, o cyklach itp. A na początku tematu masz o PCO napisane bardzo obszernie, więcej już chyba się nie da.  :)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline kaska87
  • forumowicz
cześć :) mam pytanie jakie badania robi się przed zajściem w ciążę? W rodzinie jest dużo przypadków niepłodności lub poronień i chciałabym zrobić jakieś badania ??? tylko nie wiem jakie, moja mama też nie a się trochę martwimy.

Jeśli możecie mi napisać to byłabym wdzięczna, no i ile takie badania kosztują

Offline zupcia

• uzależniony
  • data ślubu: 23.05.2009
Zdaję sobie z tego sprawę, wolałam najpierw zapytać ;) Ostrzegam, że sporo tego będzie ;)
Wyniki robiłam wieczorkiem, dokładnie o godz 20, był to 5 dzień cyklu. Miesiączek nie mam jak w zegarku ale nie są też bardzo nieregularne, wahają się między 30 a 32 dni. Raz w roku miesiączka nie pojawia się.
Usg wykazało, że jeden z jajników jest powiększony, drugi ma drobne pęcherzyki. "Obraz jak przy zespole Pco". Poniżej wyniki (wygląda na to, że mieszczę się w normach):

TSH - 2,33 IU/ml
Eutyreoza 0,25-5,00; Nadczynność <0,15; Niedoczynność >7,00

Kortyzol w surowicy - 5,70 ug/dl
przed południem 6,2 - 19,4; po południu 2,3 - 11,9

Prolaktyna 15,46 ng/ml - min 6,0 max 29,9
Prolaktyna II - 152,6 ng/ml

FT 3 - 3,10 pg/ml
min 1,8 max 4,6

FT 4 - 1,19 ng/dl
min 0,93 max 1,7

FSH w surowicy 6,79 mlU/ml
faza folikularna 3,5 - 12,5

LH w surowicy 8,51 mlU/ml
faza folikularna 2,4 - 12,6

Estradiol 24,41 pg/ml
faza folikularna 12,5 - 166

Progesteron 0,387 ng/ml
faza folikularna 0,2 - 1,5

Testosteron 0,298 ng/ml
min 0,06 max 0,82

Za pomoc dziękuję :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
Kasia, ja radze Ci przejśc się do ginka, sama tez niedawno byłam zapytać się o to samo. Mi moja powiedziała, że mam brać kwas foliowy i tyle, jak cos nie wyjdzie po odstawieniu tabletek to wtedy będziemy się martwić. Tylko, mże ja mam juuż diagnoze mojego schorzenia.

Zupcia, ja z interpretacją nie pomogę, trzeba poczekac na agę albo lilian

Offline kaska87
  • forumowicz
Marta dzięki :D chyba tak zrobię  ;) ale czy takie badania można zrobić państwowo-bo ja chodzę do państwowej poradni "K" ???

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
Jak dla mnie to masz podwyzszoną prolaktynę te drugą ( moze być od 3 do 5 razy wieksza niż ta pierwsza)
Lh do Fsh masz w normie , około 1.25 wiec ja bym tu PCO  nie widziała...reszta winików oki:)
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline marta082008

• Chuck Norris
O proszę i Różyczka się zna ;)

Kasia, ja robię co roku częśc badan na kase - np cukrzyce cholesterol i takie, zawsze dostaje skierowanie od ginki, ale hormony to już prywatnie, ale to nie są duże koszty

Offline kaska87
  • forumowicz
Marta ja zamierzam zrobić podstawowe badania jak krew, mocz itd  :) ale jeśli o takie ginekologiczne chodzi to nie wiem jakie  ??? głównie zależy mi na tym by sprawdzić czy nie odziedziczyłam po rodzinie taty problemów z zajściem w ciążę, bo co prawda w tym roku nie planuję jeszcze ciąży, ale wiecie gdyby (odpukać) coś było nie tak to wolę teraz z tym walczyć :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
MKyślę, że krew i mocz zrobić można zawsze, ale czy to ma jakiś wpłýw na przyszłą ciążę to wątpię.
A czemu osoby w Twojej rodzinie maja problemy z zajściem lub utrzymaniem? Mają jakieś schorzenia?

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
Kaśka jeśli jeszcze się nie staracie tak poważnie to staraj się zadbać przede wszystkim o siebie. Chodzi mi tu o odżywianie ale też o wyleczenie np wszystkich zębów bo może dla kogoś kto nie jest mocno w temacie jest to głupotą ale to naprawdę ważne bo zepsute zęby to stan zapalny w organiźmie. Więc zaczęłabvym od tego. Oczywiście morfologia też jest ważna, trzeba dbać żeby wszystko było w normie. Bierz też kwas foliowy ponieważ mało kto zdaje sobie sprawę że jest on najbardziej potrzebny gdy często jeszcze nie wie się, że jest się w ciąży (pierwsze tygodnie). Więc warto jest go brać przed ciążą.
Możesz jeśli chcesz już zrobić sobie np usg narządów rodnych, czy wszystko jest w porządku pod względem budowy bo samemu często się tego nie wie. No i później już można się zastanowić nad własnymi cyklami, czy masz regularne, czy nie, czy bolesne, czy skąpe itp. I jeśli widzisz że nie są książkowe to możesz zrobić hormony i wyregulować cykl. Mnie lekarz kiedyś powiedział, że pod względem niepłodności to chciałby żeby wszystkie młode dziewczyny brały leki hormonalne i miały uregulowane cykle niż choć kilka cykli rozregulowanych bo to bardzo rozstraja organizm i utrudnia naturalne zajście w ciążę. A hormony jakie to już lekarz Ci powie gdy powiesz że chcesz uregulować cykle i przygotować organizm do ciąży (najpewniej będą to hormony tarczycy i przysadki)

Mam nadzieję, że pomogłam

Offline kaska87
  • forumowicz
dzięki ooppoonnkkoo  ;D jak pójdę do lekarza w lipcu to poproszę o skierowanie na usg :)

Offline mietowka
  • entuzjasta
  • data ślubu: 06.06.2009r
może odświeżę wątek bo w sumie to chyba trochę nas jest takich co mają problemy 
ja do tych osób należę

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
Miętówka a co Tobie stwierdzono?

Offline mietowka
  • entuzjasta
u mnie stwierdzono PCO, i brak owulacji. Wcześniej miałam testosteron za wysoki i prolaktynę podwyższoną

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
Hormony męskie są podwyższone właśnie z powodu PCO :(

Ale miętówko... da się  :D Spójrz na mój suwaczek ;D

Offline mietowka
  • entuzjasta
no właśnie wiem i widzę a zarazem gratuluję z całego serca :)

ja obecnie będę teraz zaczynać cykl z clostilbegytem - mam nadzieję że pomoże i że się wreszcie uda

Offline Honey

• bywalec
hej ja tez mam PRL i PCOS i wlaczę zeby zajść coprawda jestem na samym początku bo w sumie nie ma to jak trafić po 15 latach od pierwsze @ do lekarza który powie ci czemu masz z @ problem :0 ale ejstem pełna nadzieji, że bedzie wszytsko ok i już niedługo bedę mamusią :) narazie mam 9mieś bratanice która jest obrazem samej słodyczy i która mnie jeszcze bardzej motywuje do zajścia :) tym bardziej, że jakimś dziwnym trafem wdała sie całkiem w nasza rodzine i wszytscy mówią, że jest wierna kopia mojego brata i ma całkiem nasze oczy :)

Offline mietowka
  • entuzjasta
ostatni raz byłam tu w listopadzie od tamtej pory nic się nie zmieniło, nadal borykam się z tym aby zajść w ciążę

jak powróciłam do tego wątku to zauważyłam że większość dziewczyn które tu się wypowiadały że mają problemy to teraz mają suwaczki że ich aniłki mają już to 5 dni to miesiąc . Także jest to w jakiś sposób pocieszające - nie ukrywam że chciałabym również znaleźć się  w tej grupie cieszących

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
Ja za jakiś czas dowiem się czy to jest wątek dla mnie czy nie  :( ehhh  :-\
mietowka skoro dziewczynom się udało to i nam będzie dane  :-*
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline mietowka
  • entuzjasta
pisklak napewno masz rację ale ja jeszcze walczę

Offline aneta.m
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.04.1999
Witam Dziewczyny, ja też mam PCO, ale po dwóch latach leczenia się udało.  Moje dzieci mają już 6 lat.  Trzeba mieć nadzieję i trzymam za Was kciuki

Offline marta459

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 22.05.2010
Witajcie Kochane....
W maju podczas rezonansu magnetycznego wyszlo ze mam ''cos'' na jajnikach.... szybko pobieglam do mojego ginekologa.... ktory szybciutko wyslal mnie na badania krwi aby wykluczyc raka... po USG wyszlo iz to torbiel endometrialna na lewym jajniku a na prawym zwykla torbielka. W maju mialam usunieta ta torbiel bez uszkadzania jajnika bo jestem bez potomka w tym momencie wiec aby nie uszkadzac jajnika moj ginekolog zostawil jedna scianke torbieli na jajniku i postanowil abym brala  Visanne. W sierpniu po kontrolnym USG widac iz torbiel po tabletkach nie urosla poprostu sie ''zaszuszyla''. Postanowilismy ze zachodzimy w ciaze... tabletki zostaly odstanione w sierpniu... miesiaczka powrocila.... i narazie sie nie udalo... wiem ze tak od razu nam sie nie uda na zawolanie i moga byc klopoty... w necie naczytalam sie ze tylko 20 % kobiet z endometrioza zachodzi w ciaze i jakos mi sie tak przykro zrobilo... i zaczynam zalowac ze nie zdecydowalam sie na ciaze jak bylam w kwiecie wieku....

Teraz pytanie do Was kochane.... czy sa ty kobietki ktore zaszly w ciaze majac endometrioze?

Offline bruk.logan
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.03.2014
są takie przypadki, nie jest co prawda łatwo, ale często nawet całkowicie zdrowe kobiety mają problemy z zajściem w ciążę, a więc głowa do góry! ;)
autoplaza. com. pl

Offline marta082008

• Chuck Norris
Bruk, alemasz nick swietny, prawie tak cudowny jak moj avatar ;)

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
Dołączam i ja....
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Kobiety! Pilnie szukam kontaktu do matki po zabiegu in vitro. Ze Szczecina.  Do reportażu dla TV publicznej. Chodzi o walkę ze stereotypami. Wywiad może być anonimowy.