Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 184142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #990 dnia: 8 Listopada 2011, 23:19 »
Iwo :Serduszka:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #991 dnia: 8 Listopada 2011, 23:25 »
podoba ci się aniu?
bo ja się zakochałam w tym imieniu ale oczywiście całe moje otoczenie jest zszokowane

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #992 dnia: 8 Listopada 2011, 23:31 »
Mi się bardzo podoba, ale wiesz... ja z tych co lubią dziwne imiona. kiedyś jak je gdzieś tam wyczytałam/ usłyszałam to pamiętam, ze tylko się lekko skrzywiłam, ale pare miesięcy temu usłyszałam je na żywo i mi się bardzo spodobało. Oryginalne, nietuzinkowe, niepopularne, nieprześmiewcze, ciekawe... dla mnie same zalety :P

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #993 dnia: 8 Listopada 2011, 23:37 »
Agata ja uwielbiam imię IWO, mam jednego świetnego kolegę jeszcze z podstawówki o takim imieniu. U nas niestety nie pasowało do krótkiego nazwiska.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #994 dnia: 8 Listopada 2011, 23:42 »
no wlasnie my mamy dłuuuuuugie nazwisko i dodatkowo ładne
kończy się na -ski a ja uwielbiam takie nazwiska

wierzę że to imię będzie dobre dla tego niechcianego maluszka  ;)

moja matka najlepsza do mnie wypaliła z tekstem że "zrobie dziecku krzywdę"
moja siostra nazwała syna Kajetan 15 lat temu!!!!!!!
możecie sobie wyobrazić co to dziecko przeżywało w szkole
teraz w dobie oryginalnych i niespotykanych imion dzieci są mniej okrutne
ale wtedy..............

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #995 dnia: 8 Listopada 2011, 23:45 »
nie strasz  ::)

Właśnie- czasy się zmieniły. Teraz to już taki misz masz imienny, że nic nie dziwi... przynajmniej mnie :D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #996 dnia: 9 Listopada 2011, 08:12 »
no uwierz nie było mu łatwo
wręcz strasznie
ale teraz już jest ok
on już w gimnazjum więc teraz nie da sobie
ma 190cm i 90 kilo wagi  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #997 dnia: 9 Listopada 2011, 08:30 »
Mi się imię IWO od dawna podobało (bodajże od Zbuntowanego Anioła, bo tam był Ivo) :) I nadal mi się podoba.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #998 dnia: 9 Listopada 2011, 10:04 »
a ja chce dą synkowi na imię IWO
Mnie też się bardzo podoba
będzie ślicznie Agata ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #999 dnia: 9 Listopada 2011, 11:01 »
no wlasnie kilka osób mi mówiło o tym zbuntowanym
na szczęście ja tego nie pamętam i mi się nie kojarzy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #1000 dnia: 9 Listopada 2011, 11:29 »
Mi akurat Iwo średnio się podoba :/
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1001 dnia: 9 Listopada 2011, 12:21 »
Iwo - pięknie. Mam pozytywne skojarzenia :) Pamiętam moje zdziwienie przy odmianie tego imienia. Zawsze byłam pewna, że mówi się, że np. nie ma Iwa. A prawidłowo powinno być "nie ma Iwona".
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1002 dnia: 9 Listopada 2011, 12:34 »
kasia a kto tak odmienia?
bo dla mnie "nie ma iwona" to jest odmiana imienia Iwon a nie IWo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1003 dnia: 9 Listopada 2011, 12:38 »
No dla mnie też:) Nie mam pojęcia kto tak odmienia - nikt z mojego otoczenia tak nie mówi. Dlatego byłam tak bardzo zdziwiona taką regułą.
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1004 dnia: 9 Listopada 2011, 14:32 »
Jak odmieniać imię Ivo? Kolega w pracy nosi takie imię i powstała dyskusja wśród pracowników na temat jego odmiany. Mistrz ortografii Maciej Malinowski w jednym z artykułów twierdzi, że powinno się mówić np.: „Mówię o Ivonie N.”. Natomiast Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN podaje: „Wywiad z Ivo N.”. W Państwa poradni można znaleźć tę pierwszą odmianę. Jak jest poprawnie?

PS: Sprawa jest poważna, ponieważ koledzy założyli się o, powiedzmy, dużą ilość piwa.
Sprawa jest nie tylko poważna, ale i złożona. Przede wszystkim jest problem ze sformułowaniem reguły, które imiona zakończone na -o mają być odmieniane z dodaniem elementu -n-. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN tłumaczy na s. 1648, że dotyczyć to ma imion Bruno, Hugo, Iwo. Nie wiadomo, dlaczego nie wymieniono kilku innych: Gwido, Otto, Cycero, Kato, Plato, Scypio. Znany poradnik O dobrej i złej polszczyźnie autorstwa W. Kochańskiego, B. Klebanowskiej i A. Markowskiego podaje, iż chodzi o nazwiska i imiona pochodzenia greckiego i łacińskiego, np. Kato, Plato. Zasada ta wydaje się sensowna (występuje ona też w innych publikacjach), ponieważ element -n- pojawia się w łacińskiej odmianie, a w konsekwencji i w polskiej. Jednak wśród przykładów autorzy wymieniają m.in. imiona Bruno i Hugo, które są pochodzenia germańskiego.
Nie koniec na tym. Dociekliwy czytelnik mógłby spytać, jak w takim razie odmieniać na przykład imiona Pietro, Paolo, Pablo, które przecież także wywodzą się ze starożytnej łaciny. Dostrzegłem ten problem, pisząc Słownik imion, toteż zrezygnowałem z ogólnego charakteryzowania omawianych imion, wymieniając je, ponieważ można je scharakteryzować tylko przez wyliczenie. W tym wyliczeniu nie podałem imienia Iwo, ponieważ - jak sprawdziłem za pomocą niezawodnych wyszukiwarek internetowych - formy do Iwona, o Iwonie są bardzo rzadkie nawet w formach oficjalnych, np. w Krakowie działało Studio Dramatyczne Iwo Galla.
We wspomnianym słowniku zasygnalizowałem też problem fleksyjny, podkreślając, iż odmiana z dodaniem -n- jest właściwa dla starannej polszczyzny. Wprawdzie imiona tego typu występują bardzo rzadko, lecz gdy się pojawią, odmienia się je jak inne zakończone na -o. Dowodem imię bohatera popularnego serialu Na dobre i na złe, w którym mówi się o Brunie, nie Brunonie.
Imię Iwo jest pochodzenia germańskiego albo celtyckiego, co oznacza, że wraz z imionami Bruno, Gwido, Hugo, Otto może mieć odmianę z -n- tylko dzięki tradycji - imiona te były częstsze w średniowieczu, a więc za sprawą dokumentów łacińskich utrwaliły się rozszerzone formy odmiany. Z moich obserwacji, które udało mi się już wielokrotnie potwierdzić, wynika, iż formy Brunona, Brunonie, Iwona, Iwonie traktuje się jako pochodne od Brunon, Iwon, nie Bruno, Iwo.
Możliwości są wobec tego trzy. (1) Imię Iwo może pozostawać nie odmieniane, i tak jest najczęściej w praktyce językowej. (2) Może być odmieniane w sposób tradycyjny, a powiedziałbym też „książkowy” (do Iwona, o Iwonie). (3) Wreszcie możemy traktować je jak inne polskie imiona zakończone na -o, odmieniając: do Iwa, o Iwie. Moim zdaniem najgorsze jest rozwiązanie pierwsze, najlepsze zaś - ostatnie. Tradycyjne formy odmiany są natomiast nacechowane, nie neutralne, co musimy mieć na uwadze, używając ich.
Zapis, który występuje w pytaniu, oznacza prawdopodobnie, iż posiadacz imienia nie jest Polakiem. W takim razie mamy jeszcze jedną możliwość: możemy je pozostawić w formie nieodmiennej, pod warunkiem że tego imienia użyjemy z nazwiskiem.

— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1005 dnia: 9 Listopada 2011, 14:59 »
Iwo to piękne imię, mój faworyt obok Leona i Cypriana

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #1006 dnia: 9 Listopada 2011, 15:22 »
Spotkałam się chłopcem o imieniu Iwo i zdrabniając bliscy mówią na niego Iwaś. Średnio mi się to podoba.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1007 dnia: 9 Listopada 2011, 16:09 »
Imię może być ale ja wolę bardziej tradycyjne imiona. To dla mnie nie jest takie... no nie wiem... męskie...?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1008 dnia: 9 Listopada 2011, 16:14 »
moim zdaniem w praktyce będzie odmieniane jak Bruno, czyli z Brunem, do Bruna itp

i to jest też poprawne

Imię może być ale ja wolę bardziej tradycyjne imiona. To dla mnie nie jest takie... no nie wiem... męskie...?
jagodka powinnaś się obrazić...   ;D :los:
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1009 dnia: 9 Listopada 2011, 16:19 »
Oj tam, oj tam   ;D Każdy ma swoje zdanie :P

Ale zaraz będzie pewnie jazda bo przecież Agata nie pytała nikogo o zdanie a tu już tyyyle zdań poszło  :P:P:P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1010 dnia: 9 Listopada 2011, 19:17 »
a mi się Iwo kojarzy z taką fajną książką węgierskiej pisarki, którą kupiam kiedyś na kiermaszu książek...miała naderwaną okładkę i była fantastyczna...
Iwo to była jedna z miłości głównej bohaterki...
....maaaatko, żebym sobie ten tytuł przypomniała...

ale samo imię, mi nie pasi...no nie tu, nie w Polsce...gdzieś nad Balatonem to tak...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1011 dnia: 9 Listopada 2011, 20:33 »
a moim zdaniem najważniejsze,że się rodzicom podoba i nie jest jakieś ośmieszające dla dziecka
pasuje do nazwiska
to czego chcieć więcej
nie da się wybrać imienia ,żeby wszytskim pasowało i się podobało

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1012 dnia: 9 Listopada 2011, 21:41 »
mnie się IWO baaardzo podoba. Usłyszałam je z 6 lat temu.  I w tedy ten Iwo chodził do szkoły. A mama mówiła do niego Iwko... ten zwrot może nie podoba mi się najbardziej ale pewnie z biegiem czasu dorobiłoby się do niego jakieś ładne zdrobienie(hmmm np Iwuś)...Ale samo imię - piękne.

co do Kajetana ...to ja z tym imieniem sięobyłam. Pamietam jak miałam 10 lat, to w bloku, w którym w tedy mieszkałam mieszkał kilkuletni Kajtek. A to było..ech ..jakieś 21 lat temu (matko ale jestem stara  ::) ) wiec nie wiem dlaczego to imie szokowało kolegów bratanka jagodki 24.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #1013 dnia: 9 Listopada 2011, 21:44 »
mnie Iwo tez sie podoba, pozytywnie mi sie kojarzy ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1014 dnia: 9 Listopada 2011, 22:09 »
no wlasnie ja sie nikogo nie pytałam o zdanie!!!!!!!!!  >:(

żartuje oczywiście

a wiecie że to jest  jedna z odmian imienia Jan
stąd pochodzą iwanowice np.

zresztą nie chce dziecku dac na imię Gall np
a od imienia Franek, Jasiu, Antoś już mi sie słabo robi

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1015 dnia: 9 Listopada 2011, 22:34 »
hehe
Dziś w DDTVN był Mariusz Czerkawski i w podpisie miał "tata Julki (14 lat) i Iwa (2,5 roku)" 8)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1016 dnia: 10 Listopada 2011, 20:15 »
Mi się Iwo kojarzy z telenowelą :) Pare lat temu leciała w tv :) "zbuntowany anioł" :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #1017 dnia: 10 Listopada 2011, 21:15 »
Mi tez się imię Iwo bardzo podoba. Ale ja raczej z tych co nie mieli by odwagi tak synka nazwać.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Maggie_2408

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.06.2009
« Odpowiedź #1018 dnia: 15 Listopada 2011, 02:43 »
My nadal zdecydowanego typu nie mamy dla Bąbla naszego. Przy Kubie była bitwa o dwa imiona: Jakub i Mikołaj, to w końcu Tomek stwierdził, że niech będzie Kuba a na drugie Mikołaj to przynajmniej drugiemu dziecku jakby co tak nie damy na imię. A teraz sam małemu chce dać Mikołaj  bo mu się odwidziało:) Kacpra na pewno nie uda mi się przeforsować, a szkoda, bo bardzo mi się to imię podoba. Pozostają jeszcze ewentualnie Adam lub Michał.
Pamiętam tylko reakcję teściowej, kiedy się dowiedziała, jak damy Kubie na imię. Powiedziała, że daliśmy dziecku imię jak dla psa, bo mieli kiedyś na wsi psa Kubę i tak jej się kojarzy  :o ręce opadają
Żonkowy:https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39663.0

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1019 dnia: 15 Listopada 2011, 11:21 »
eh no teściowe niestety potrafią dosadzić tekstem. moja na razie nie skomentowała naszego pomysłu na Malwinę, ale powiedziała, że "jak będzie problem z wyborem to każdy napisze swój typ i będziemy losować". myślałam, że spadnę z krzesła, jedyną osobą, która ma z tym problem to jest ona i na pewno nie pozwolę żeby ktoś poza nami wybierał dziecku imię  :klnie: poza tym jesteśmy praktycznie zdecydowani i nigdy jej nie mówiłam, że nie jesteśmy więc nie wiem skąd te jej dziwaczne pomysły na LOSOWANIE imienia... a na dodatek wymyśliła, że przecież imię musi się jeszcze ładnie zdrabniać (bo widocznie Malwinka nie jest wystarczające  ;) ) i próbowała przeforsować imię Natasza... no to faktycznie zdrobnienie jest świetne  ;)