Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 183778 razy)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #960 dnia: 2 Listopada 2011, 23:14 »
Może was zainspiruję...chodzilam do klasy z Delfiną natomiast moja teściowa ma wśród swoich wychowanków Andromedę...  8)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #961 dnia: 2 Listopada 2011, 23:16 »
Ela a Wasze typy imion?juz są?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #962 dnia: 2 Listopada 2011, 23:21 »
Przy Marcinie długo nie mogliśmy dojść do wspólnego punktu. Wyszło na moje ale obiecałam mężowi że jeśli drugi będzie syn to zostanie Piotrkiem.
Na szczęście trochę mu przeszło i teraz bardziej podoba mu się Marcel ... mi natomiast z nazwiskiem nie pasuje.

jeśli będzie wersja z kitkami ;) to mój typ to Magda a potem długo długo nic.... i Hania, ostatnio Emilka.. podoba mi się też Nina.
Za to tatusiowi marzy się Monika (odpada dla mnie) albo Karina..

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #963 dnia: 2 Listopada 2011, 23:24 »
Ela twarde imiona jak na dziewczynki...nie lubię takich....

za to mam fajną listę imion powiedziałabym biblijnych....ale to dla chłopców...

Bartłomiej
Daniel
Dawid
Jakub
Jeremiasz
Joachim
Jonatan
Mateusz
Natan
Natanael
Rafał
Tobiasz

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #964 dnia: 2 Listopada 2011, 23:30 »
Lila prócz Rafala z listy podobaja mi sie wszystkie-a zdradz typy dla dziewczynki?
 ;)
Ela ,Marcel mi sie wydaje wlasnie jest z grupy tych imion pasujących do Waszego nazwiska.Jedynie dumalabym nad podobienstwem Marcinek i Marcelek..Piotr strasznie mi sie podoba!

ORTOGRAFIA
« Ostatnia zmiana: 2 Listopada 2011, 23:31 wysłana przez liliann »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #965 dnia: 2 Listopada 2011, 23:34 »
żadnych typów...
tak sobie grzebię bez sensu, bo jestem padnięta...
Po prostu swego czasu jakoś nie mogłam się przekonać do Nikodema, jak Dziubasek dawała imię swojemu synkowi i teraz zmieniło mi się o 180 stopni....naszło mnie na imiona i korzeniach staro hebrajskich, z Biblii....

do Marcela to się nie mogę przekonać...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #966 dnia: 2 Listopada 2011, 23:37 »
ehh,unas pierwotnie miala byc Ewa i byla ..puki sie mezowi nie odwiedzialo,teraz majaczy cos o Kornelii,.i wziąl i mi dziecko starsze przekabacil bo Maja gada do brzucha per"Kolnelko"
mi sie Zośka marzy iMatylda-oba nie do przetrawienia przez meża ::) ::) ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #967 dnia: 3 Listopada 2011, 08:10 »
Ela, my się w firmie smiejemy: " Jak nie wiesz jak ma na imie dana dziewczyna, na bank to Magda"  ;D
Chyba w "starszym" czytaj rocznik 80 to było bardzo popularne imie.

Teraz jest go o wiele mniej.

Imie Emilka, i jeszcze ludzie, ktorzy mowią EMILA brrrr...strasznie go nie lubie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #968 dnia: 3 Listopada 2011, 09:11 »
Anulla, nie zazdroszczę Ci podejścia mamy, w ogóle nie rozumiem takiego zachowania :/ pozostaje tylko mieć nadzieję, że tak sobie tylko gada, a jak faktycznie zacznie "żartować" w tej sposób to uda Wam się jej wytłumaczyć, że tak się po prostu nie robi. gdyby mi zwrócił uwagę 4-letni chłopiec to chyba spaliłabym się ze wstydu ;)

Elisabeth, co do Twoich typów to Piotr wg mnie jest super, proste, ładne i wcale nie takie popularne teraz. Dorosły Piotr brzmi dostojnie, a mały Piotruś słodko :) no i Marcel i Marcin - bardzo podobnie brzmiące imiona. Ja sobie myślałam, że jak byśmy kiedyś mieli drugą córę to chyba dałabym jej na imię Michalina, ale potem skojarzyłam, że Malwina i Michalina nie brzmi zbyt fajnie :P szkoda, bo do Michaśki udało mi się już przekonać męża, z tym, że potem zrezygnowałam, bo nie chciałam żeby wyszło na to, że dajemy córce imię po tacie... ;)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #969 dnia: 3 Listopada 2011, 09:41 »
Na naszego Tomka dużo osób mówi Piotruś - po tatusiu. Trochę mnie to irytuje, bo to Tomuś, a nie Piotruś.
Ale imię bardzo ładne. Oba ładne.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #970 dnia: 3 Listopada 2011, 09:53 »
Jakby moja mama zaczęła mówic do mojego syna "Kajtek", to ja bym zaczęła do niej mówić "Gienia"  :P

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #971 dnia: 3 Listopada 2011, 10:33 »
Mnie tylko zastanawia skąd pęd do szukania zdrobnień :?:
Nie lubię zdrobnień imion męskich, szczególnie tych wyszukanych na siłę.
Uwielbiam za to imiona, których zdrobnić się nie da np. Łukasz. Owszem można Łukaszek z tego zrobić ale to już nie to ::)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #972 dnia: 3 Listopada 2011, 10:45 »
Zdrobnienie, nie może być wytyczną wg moich kryteriów.

Co do wyrażania opinii na temat wyboru imienia- Osobiście, jeśli ktoś mnie o nią nie pyta, a nie mam dobrego zdania o wyborze, to temat dyplomatycznie przemilczam. Nie czuję potrzeby wyrażania swojej krytyki, jeśli kogoś ona nie interesuje. Bo i po co?

Jak ktoś wprost zapyta: "Co o tym sądzisz?" to zdawkowo odpowiadam jeśli sądzę niepochlebnie.

Ocena, krytyka jak najbardziej mają prawo bytu, ale wg mnie tylko jeśli są kreatywne. W innym razie nie widzę ich zasadności.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #973 dnia: 3 Listopada 2011, 12:03 »
Wczoraj przysłuchuję się rozmowie telefonicznej mojego męża z przyjacielem (z żoną "są" w ciąży)
mój Tomek: ee ty, a imie już wybraliście?
G.: ..... (nie słysze odpowiedzi)
T: Zwariowałeś? ładniejszego nie było?

::) ::) ::) ::) To tak w konekście naszej dyskusji ;) Oczywiście później wzięłam starego na dywnik i przyznał mi rację, że to nie było fajne...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #974 dnia: 3 Listopada 2011, 12:06 »
No co? Najlepszym się zdarza :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #975 dnia: 3 Listopada 2011, 12:09 »
e tam najlepszym, faceci trochę inaczej myślą ;) Jak czasami posłucham jak mój T rozmawia z kumplami to zastanawiam się za kogo ja wyszłam za mąż  ::)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #976 dnia: 3 Listopada 2011, 12:16 »
Staś ma imię po dziadku. Śmiejemy się z mężem że ewentualny drugi synek będzie miał imię z puli Władek/Tadzio/Edzio ;) Rodzina patrzy na nas dziwnie. Już na Stasia każdy się krzywił, ale raczej nie wtrącał i nic nie sugerował.
A najlepsza była babcia (żona dziadka Stasia) jak stwierdziła, że jak tak wybraliśmy to trudno ale takie brzydkie stare imię ;) A my byliśmy pewni że się ucieszy że po jej mężu ma prawnuczek imię ;D No ale że babcia jest przekochana to wybaczyliśmy.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #977 dnia: 3 Listopada 2011, 12:22 »
Mój brat ma synka Łukasza i zdrobniale do Niego wołają ŁUKASIO...  ::)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #978 dnia: 3 Listopada 2011, 12:36 »
e tam najlepszym, faceci trochę inaczej myślą ;) Jak czasami posłucham jak mój T rozmawia z kumplami to zastanawiam się za kogo ja wyszłam za mąż  ::)

dziubasek, dlatego lepiej nie słuchać  ;D ja też czasami jestem przerażona  ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #979 dnia: 3 Listopada 2011, 13:12 »
Mój brat ma synka Łukasza i zdrobniale do Niego wołają ŁUKASIO...  ::)
ojej... a można też ŁUKI  ;D

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #980 dnia: 3 Listopada 2011, 19:05 »
U mnie teraz "na topie" są imona:
* dla dziewczynki
- Michalina, Antonina

* dla chłopca
- Michał, Jakub

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #981 dnia: 4 Listopada 2011, 13:24 »
A ja właśnie ostatnio dość często spotykam małych Piotrusiów, a imię mi się podoba więc czasami mam wrażenie, że jak tylko pomyślę o jakimś imieniu to zaraz to imię słyszę w koło.

Co do zdrobnień imion to z tego co widzę to czesto jest tak, że jeśli imię nie ma zdrobnienia lub ciężko je się odmienia to się ludzią nie podoba. My jak mówiliśmy, że nazwiemy dziecko Wiktor to słyszeliśmy no ale jak do niego będziecie wołać, dla mnie głupie pytanie no jak, tak jak ma na imię Wiktor. Oczywiście w domu zdrabniamy sobie czasami na Wiktoś lub ja czami mówię do małego jak jest zmierzły Wiktorzyna kwaśna mina. Czasami też mówimy do niego Bąbelaś ale to chyba większość rodziców ma swoje jakieś udziwnione przezwiska swoich dzieci :) chociaż najczęściej mówimy do niego normalnie Wiktor, a pewnie jak już będzie starszy to już nie będziemy w ogóle używac jakiś zdrobnień.
Siostra od mojego męża dała na imię córce Laura, dużo osób jej wtedy mówiło no ale jak będziesz do niej mówiła jak będzie mała Laurka. Miałam wrażenie, że nie ważne czy zdrobnienie będzie śmieszne czy nie, niektórzy muszą sobie je dorobić, a jej właśnie podobało się imię bo nie szło go odmienić. Za to większości podobają się imiona, które mają wiele odmian np. Krzysztof czy Zuzanna.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #982 dnia: 4 Listopada 2011, 14:54 »
Ja lubie imiona ze zdrobnieniami...jakoś nie potrafię do dziecka mówić po imieniu jak ma jakieś takie twarde, nieodmieniane...
Wśród zbajomych sąsiadów mamy dwóch Wiktorów- jeden jest "Wiciem" ( Wiciu- tak rodzice na niego mówią, więc my także, a drugi to "Wiktorek", ale oczywiście wszystko za zgodą rodziców.
Mnie jednak denerwuje inna rzecz- jak Na NikOsia mówią niektórzy NikUś. Nie wiem dlaczego, ale drażni mi to ucho, choć raczej uwgi nie zwracam. Młody podrośnie i sam zacznie :P

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #983 dnia: 4 Listopada 2011, 15:01 »
Dziubasku Nikodem w sumie też trochę twardo brzmi, ale jak już się powie Nikoś to ok. U nas niektórzy mówią na Wiktora też Witek, Wiciu ale dla mnie to jest zdrobnienie od Witolda, jak dla mnie bardziej pasuje Wiktoś albo Wikuś ale to trochę tak śmiesznie brzmi, Wikuś to jak dla dziewczynki :) chociaż Wiktorowi pewnie przez jeszcze dłuższy czas będzie obojętnie jak do niego będziemy wołać.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #984 dnia: 4 Listopada 2011, 21:12 »
martusia83 my z takiego samego powodu mamy Laurę ;) nie lubimy odmian...mówiły Laura niekiedy Laurunia ;)
My z okolic K-c ;)

asia mnie też Michalina bardzo sie podoba... ale mąż niestety nie podziela mojego zachwytu ;D

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #985 dnia: 5 Listopada 2011, 12:38 »
Mnie za to aż razi kiedy koleżanka do córki lena mówi Lencia!

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #986 dnia: 5 Listopada 2011, 17:15 »
My mamy Wiktora i zdrobnienie Wiktorek mi nie leży. Jakoś nie mogę tego wypowiedzieć :) Czasem jest Wiktoś, Wituś nawet Witeś ;) Ale częściej jednak jest Franio (drugie imię).

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #987 dnia: 5 Listopada 2011, 18:38 »
Mnie jednak denerwuje inna rzecz- jak Na NikOsia mówią niektórzy NikUś. Nie wiem dlaczego, ale drażni mi to ucho, choć raczej uwgi nie zwracam. Młody podrośnie i sam zacznie :P
hehe,mnie też to denerwuje :D a wszyscy wokolo tylko:Nikuś,Nikuś...

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #988 dnia: 8 Listopada 2011, 17:02 »
Ostatnio bardzo mi się podoba imię Marina, niestety dla mojego męża przy ewentualnej drugiej córce kiedyś nie do przyjęcia

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #989 dnia: 8 Listopada 2011, 18:48 »
a ja chce dą synkowi na imię IWO

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010