Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 183908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #900 dnia: 31 Października 2011, 12:53 »
anusiaaa też miałam to napisać ;) u nas bliźniaki siostry od 3 dni i meksyk ;D mnie podoba się dalej dla chłopca Aleksander a dla dziewczynki to Liliana albo Liwia .. tylko my mamy typowo polskie nazwisko i też za bardzo wymyślać nie możemy...
Malwina ładnie ale do naszego nazwiska ehh niebardzo.

dziubasku bardzo fajne połączenie masz imion chłopaków :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #901 dnia: 31 Października 2011, 15:30 »
Nadia faktycznie ostatnio modne, tak jak Lena. Ogólnie podobają mi się te imiona, ale jednak wolę polskie. Natomiast ostatnio podłyszałam, jak jedna mama wołała swojego małego synka Sasza i wydało mi się to okropne. Za to Nina bardzo mi się podoba, Pola też, chociaż z tym imieniem nie mam pozytywnych skojarzeń :P a z chłopcami na prawdę jest problem, my zanim znaliśmy płeć to chcieliśmy Szymona, ale i tak nie byłam do końca przekonana, tak jas sezorg. właściwie żadne imię mnie nie powalało. Ale Remik sympatyczne wg mnie :) Nikoś i Kajtek są super, ale u mnie mąż z kolei nie przepada za takimi imionami. Szkoda, bo mi bardzo podoba się Czarek, może kiedyś...  ;D

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #902 dnia: 31 Października 2011, 17:54 »
U nas bardzo dawno temu już było ustalone, że jak by była dziewczynka to Nadia, jeszcze nawet nie mieliśmy konkretnych planów o staraniu się :P a teraz ciągle mi się obija o uszy te imię i już jakoś traci ten urok co miało przez te kilka ładnych lat. Chociaż z moim mężem i jego wariacjami na temat imion to nie wiem czy jak by co nie zostanie Nadia bo jak on coś wymyśli to strach się bać. A słyszałam też takie połączenie Nadia Lena, jak się szybko przeczyta to wychodzi jedno imię podobne do Magdaleny :)

Ostatnio mi powiedział, że jakby miał drugiego chłopca to nazwał by go Aleksander ale tylko po to żeby mówić do niego Alex bo mu się podoba, na to ja mu powiedziałam, że dzisiaj są takie czasy, że mógłby od razu dać mu Alex na imię na co oczywiście się nie zgadzam bo mi się nie podoba. Chociaż i tak chyba można powiedzieć tu o jakiś postępach bo lepszy ten Alex niż Maximus czy Martinus  ;D

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #903 dnia: 31 Października 2011, 23:08 »
A Noelia?  ::) Dziwne, ale mi się podoba, choć dziecku bym tak nie dała bom zbyt konserwatywna ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #904 dnia: 31 Października 2011, 23:12 »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #905 dnia: 1 Listopada 2011, 00:10 »
Ostatnio mi powiedział, że jakby miał drugiego chłopca to nazwał by go Aleksander ale tylko po to żeby mówić do niego Alex bo mu się podoba, na to ja mu powiedziałam, że dzisiaj są takie czasy, że mógłby od razu dać mu Alex na imię na co oczywiście się nie zgadzam bo mi się nie podoba. Chociaż i tak chyba można powiedzieć tu o jakiś postępach bo lepszy ten Alex niż Maximus czy Martinus  ;D
Moj maz tez myslal o Aleksandrze od Aleksandra Wielkiego, ale mu wkrecilam, ze na mlodego Olek beda wolac ;) i ta opcja odpadla

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #906 dnia: 1 Listopada 2011, 08:51 »
Malwina mi nie pasi....kojarzy mi się z pustą dziewczynusią...
Nawet jakoś nie mogę się dogrzebać w głowie skąd niby się to by miało wziąć, żadna konkretna Malwina mi do głowy nie przychodzi...

Z męskich imion zdecydowanie Krzysztof lub Szymon...niestety oba nie wchodzą w grę u potencjalnego potomka...i to jest pat...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #907 dnia: 1 Listopada 2011, 10:01 »
A Noelia?  ::)
a to co to?
Jezu pierwszy raz słyszę
mnie osobiście się w ogóle nie podoba
udziwnione, rodem z meksykańskiej noweli
przepraszam jak kogoś uraziłąm
Ja wolę zwykłe imiona

dla dziewczynki podoba mi się Hania
moja znajoma ma bliźniaczki Hanię i Julię(i tak pięknie to brzmi)
oklepane być moze,ale Zuzia tez mi sie podoba_Zuzka, Zuzanka, Zuzia-tyle pięknych odmian tego imienia
bardzo podobała mi sie zawsze Gabriela, Gabrysia, Gabi,Gabrynia(tak w  rezultacie dałam córce na imię)
podoba mi sie również Jagoda(jak sobie kiedyś czwarte dziecko trzasnę, to je Jagoda nazwę) ;D żartowałam oczywiście!!!!!!!!!
Marcelina jeszcze

dla chłopca ładnie Oskar, Hubert,Marcel,
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #908 dnia: 1 Listopada 2011, 10:10 »
A mnie trafia, jak słyszę opinie innych "Naprawdę chcecie tak dać na imię? Nie podoba mi się" A co mnie to? Masz swoje dziecko, będziesz miał swoje, to se dasz na imię, jak zechcesz. Zwłaszcza, że ja o opinię "Czy Ci się podoba?" Nie pytam, bo zdaję sobie sprawę, że zawsze znajdą się głosy na nie i na tak. wszystkim dogodzić nie da rady. Wczoraj to już w ogóle taki argument przeciwko naszemu męskiemu typowi usłyszałam, że się zgrzałam. Zwłaszcza, że NIE PYTAŁAM o opinię. Kompletny brak taktu.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #909 dnia: 1 Listopada 2011, 10:26 »
tutaj akurat dziewczyna zapytała czy sie podoba

Ja wiem,że niektórzy chcieliby,aby klaskać z zachwytu nad każdym ich działaniem,pomysłem,myślą
ale niestety tak się nie da...
Tutaj jest net,wiec tak ogólnie pisze się o imionach dzieci, które się nam podobają
personalnie osobiście nigdy żadnej matce, nie powiedziałam,że wybrała brzydkie imię dla dziecka
uważam to za nietakt i tyle

nawet tutaj na forum są nadane imiona, które mi się nie podobają najzwyczajniej
ale zachowałam to dla siebie, bo w jakim celu miałabym matce powiedzieć,że w mojej opinii "brzydko"dziecku na imię dała?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #910 dnia: 1 Listopada 2011, 10:31 »
A Noelia?  ::)
a to co to?
podobno to imię hiszpańskie i oznacza święta Bożego Narodzenia
i rozumiem nadanie takiego imienia,gdy jeden z rodziców jest innego pochodzenia
wtedy,gdy w przedszkolu, szkole, przychodni każdy będzie pytał:Jak?a co to za imie?
łatwo wytłumaczyć,że to popularne imię, tam skąd pochodzi ojciec dziecka

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #911 dnia: 1 Listopada 2011, 10:46 »
Jak się o opinię ktoś pyta, niech pozna zdanie innych. Nie ma problemu.

Jeśli jednak ktoś jest o typ pytany, a opinii nie chce znać to dobrze jest przemilczeć krytykę. Nie chodzi tu bynajmniej o przyklaskiwanie na każdym kroku za każdą podjętą decyzję.

A jak ktoś o opinię nie pyta, to moje pytanie brzmi:

Czemu ma służyć wydawanie jej?

Ja wiem,że niektórzy chcieliby,aby klaskać z zachwytu nad każdym ich działaniem,pomysłem,myślą

Jeszcze jedno Mariola. Cieżko mi udawać, że nie zauważam spersonalizowanej zaczepki. Widzę ją, ale pozostawiam nie ruszoną...

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #912 dnia: 1 Listopada 2011, 11:38 »
Ninka, ja Cię dobrze rozumiem w tej kwestii. na forum to sobie można pogadać, bo służy do ogólnej dyskusji. Wiadomo, że gusta są różne i jednym się dane imię podoba a innym nie. ale mnie też cholernie wkurza jak ktoś pyta "jakie imię wybraliście" a potem nie pytany o zdanie krytykuje. jak np. nasz znajomy na Szymona zareagował czymś w stylu "jezu nie dawajcie mu tak na imię, bo Szymony to debile". Lol... może on ma takie skojarzenia ale dla mnie imię jest fajne. nie wytrzymałąm i powiedziałam, że nie krytykuję jego planów nazwania przyszłej córki LILU, chociaż w życiu o takim imieniu nie słyszałam i chyba jest wyssane z jakiegos serialu sci-fi (jest fanem takowych). równie dobrze mógłby nazwać syna "Luk Skajłoker" ;)
nie interesuje mnie opinia innych, jeśli się komuś podoba, bardzo mi miło, jeśli nie to niech to przemilczy. Mnie się też nie podobają imiona typu AnDŻela, Roxana czy Klaudia, ale nigdy bym nie powiedziała tego danej osobie, która tak dała lub da dziecku na imię.
Chyba o to Ci chodziło :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #913 dnia: 1 Listopada 2011, 11:45 »

Jeszcze jedno Mariola. Cieżko mi udawać, że nie zauważam spersonalizowanej zaczepki. Widzę ją, ale pozostawiam nie ruszoną...
dlaczego uważasz,że do Ciebie?
no sorry,że to od razu zaczepka

ogólnie taka tendencja jest na forum, czyli jak nie jesteś ze mną,to jesteś przeciw mnie....

a propos imienia, o którym wyraziłam opinię, jego autorka nie ma dzieci i na razie imienia nie szuka,wiec chyba urażona nie powinna być

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #914 dnia: 1 Listopada 2011, 13:23 »
Ja lubię wyszukane i niepopularne imiona i raczej nie zdarza mi się mocno zdziwić na słyszane "dziwne" imię :) Mnie to kręci :P Choć o Noelii nigdy nie słyszałam.
Krytykę lub wzrok pełen krytyki ;) widzę niemal za każdym razem jak przedstawiam swoje dzieci obcym :P No może lekko przesadziłam, ale zdziwienie w oczach, często także wypowiedziane głośno słyszałam już milion razy i mnie to jakoś nie rusza.... ruszyło mnie raz, jak podsłuchałam jak moja mama mówi spotkanej przypadkowo znajomej jak jej wnuki mają na imię... najpierw zaczęła tłumaczyć, ze ona wpływu na decyzję nie miała i że jej wnuki mają takie udziwnione imiona, ale TRUDNO i wzięła głęboki oddech i powiedziała... przykro mi się zrobiło  ::)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #915 dnia: 1 Listopada 2011, 13:35 »
dziubasku zawsze się znajdzie ktoś za i przeciw... bo każdemu co innego się podoba ;)
Dla mnie Twoje dzieci mają super imiona... u nas też niekiedy zdziwienie co to za imię niespotykane Laura?!
Ja tam jestem za oryginalnymi imionami, wiadomo bez przesady...ale ja mam na imię Kasia i naprawdę mam skrzywienie jak byłam 5 Kaśką w klasie!!
Dlatego jak będę miała drugie to będzie Aleksander, bo mi się podoba  ;) i będziemy mówić Aleks  ;) dla dziewczynki może Lilla, Liwia, Lilianna ??? ale mamy czas do 2013-14 ;D ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #916 dnia: 1 Listopada 2011, 13:41 »
mnie denerwują bardziej opinie,że nie podoba mi się imię, bo znam głupiego np Mateusza
albo jak to Lila określiła,że kojarzy się np z głupią pustą dziewczyną
wtedy to naprawdę sie może przykro zrobić, jak ktoś tak skomentuje imię Twojego dziecka

mnie polskie imiona podobają się mniej lub bardziej.Nie dziwią mnie ani nie szokują skoro są w Polsce od dziesiecioleci
ale imiona rodem z telenoweli już mniej
no nie wiem...Dżesika, Pamela,Esmeralda  jakoś do mnie nie przemawia...ale przeszkadzać mi nie przeszkadza.Nie moje dziecko, no ale podobać to mi się nie podoba

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #917 dnia: 1 Listopada 2011, 13:51 »
szczerze mówiąc nie spodziewałabym się zdziwienia na Nikodema albo Kajtka. dla mnie to normalne polskie imiona, tyle, że rzadziej spotykane. i dobrze, kiedyś podobało mi się bardzo imię Kuba, ale szybko stało się tak popularne, że aż się osłuchało - co nie znaczy, że przestało mi się podobać, ale to już nie to samo. Z rzadkich imion już mniej podoba mi się Konstanty, bo zdrobnienie jest po prostu takie "kościste" ;) ale ogólnie też lubię niepopularne imiona jak Liwia właśnie - jest śliczne. Natomiast Andżelika czy Angelika wcale nie są już wyszukane, wręcz przeciwnie. Dżesika - to za to brzmi i wygląda zabawnie :P bez urazy ;)
co do Aleksandra to mój mąż miał identyczny argument z Aleksandrem Wielkim  ;D ale potem z tego zrezygnowaliśmy, bo mnie nie powala to imię, pomijając, że mamy w rodzinie dwie Aleksandry ;)
co do mamy to akurat opinia mojej jest dla mnie o tyle ważna, że my nigdy nie mieliśmy konkretnego typu imienia i ciągle jeszcze jestem niezdecydowana. ale gdybym była to nawet mama nie wybiłaby mi pomysłu z głowy.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #918 dnia: 1 Listopada 2011, 13:55 »
ale już żeński odpowiednik Konstantego, czyli Konstancja brzmi dośc dostojnie nie powiem
ale jak usłyszałam na placu zabaw,że w zdrobnieniu wołają Koni...to jakos obdarli całe piękno i dostojeństwo tego imienia

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #919 dnia: 1 Listopada 2011, 14:08 »
Ja tam jestem za oryginalnymi imionami, wiadomo bez przesady...ale ja mam na imię Kasia i naprawdę mam skrzywienie jak byłam 5 Kaśką w klasie!!

Ja mam to samo skrzywienie, z tymże ja Ania. I jak krzykniesz Ania na ulicy, to co druga dziewczyna się obróci.  ;) Co nie zmienia faktu, że imię Anna bardzo mi się podoba. I dlatego moja córeczka ma na imię Julianna - imię bardzo mi się podoba, jest niespotykane i jest wariacją od Anny. Drugi dzieciaczek ma być synkiem i najprawdopodobniej będzie miał na imię Cyprian, też rzadkie imię, a i mi i mężowi przypadło do gustu.  :)

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #920 dnia: 1 Listopada 2011, 14:14 »
He he. Ale dyskusję wywołałam :D
Znalazłam imię Noelia na forum gazetowym i jego brzmienie mi się spodobało. Pomyślałam , że może dla kogoś stanie się inspiracją ;) Też nie jestem za nadawaniem obcych imion kiedy rodzice są Polakami, ale akurat to imię, moim zdaniem, ma potencjał, aby zakorzenić się na gruncie polskim. Czyta się tak jak pisze, ma na końcu "a". W końcu większość imion "polskich" napłynęła kiedyś z obcych stron. Jak dla mnie to imię o podobnym stopniu "dziwności" co np. Olimpia, Otylia, Idalia, Iga... Dla mnie argument, że to imię jest hiszpańskie i oznacza boże narodzenie, nie jest żadnym argumentem przeciw. Tak samo jak by powiedzieć - Piotr to imię greckie i oznacza Skałę - co z tego?
Co innego np. Dżesika, Brajan, spolszczenie zapisu tych imion, jak dla mnie pozbawia je całego uroku i jestem zdecydowanie na nie w ich przypadku.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #921 dnia: 1 Listopada 2011, 14:16 »
z imieniem Cyprian spotkałam się chyba z 10 lat temu
ładne
wołali na niego Cypek w zdrobnieniu

ale Ja nie napisałam,że to iż oznacza Boże Narodzenie, skreśla je
ot ogólnie wyjaśniłam jego znaczenie

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #922 dnia: 1 Listopada 2011, 14:23 »
z imieniem Cyprian spotkałam się chyba z 10 lat temu
ładne
wołali na niego Cypek w zdrobnieniu

Mąż stwierdził, że będzie wołał Cypisek.  ;D A ja tam chyba zostanę po prostu przy Cyprianku.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #923 dnia: 1 Listopada 2011, 16:17 »
Ja Anna, mój mąż Piotr, także mamy bardzo popularne imiona. Dla dzieci też chciała w miarę popularne imion, ale nie oklepane, mam nadzieję, że Paulina i Tomasz takie nie są :)
I dziadkom, z każdej strony, bardzo się podobają.

To już gorzej było im się przyzwyczaić do 3 wnuka Beniamina :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #924 dnia: 1 Listopada 2011, 16:29 »
Dziubas mi tez się nie wydaje, że imiona Twoich synków są dziwne i jakoś szczególnie wyszukane. Są po prostu mniej popularne, ale na pewno nie tak strasznie rzadkie żeby się dziwić jakoś szczególnie... Nikodem coraz częściej się pojawia, ludzie też oswoili się z tym imieniem po znanym filmie: "Kariera Nikodema Dyzmy". Nie wiem gdzie tu zdziwienie... Już bardziej Marika Ninki jest mniej spotykana.

Moja ś.p. babcia miała na imię ANICETA - słyszałyście takie?

Mi tam lotto kto jak dzieci nazywa, każdy ma swój gust, każdy sam decyduje. Ja mam bardzo popularne imię i nie narzekam.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #925 dnia: 1 Listopada 2011, 16:42 »
Już bardziej Marika Ninki jest mniej spotykana.

Taki był cel :) Sama tez mam niespotykane imię i, jak moi rodzice je dla mnie wydumali to było to wielkim tematem do rozmów, dyskusji, zaczepek etc. Dzisiaj spotykam masę małych Ninek i serce mi się raduje, choć bywam zazdrosna, bo zawsze byłam jedyna.

Marika też miała być niepowtarzalna, tymczasem spotkałam już jedną 4 i jedną 5latkę o tym imieniu.

Z autopsji piszę, że kocham swoje imię właśnie za tą wyjątkowość. Nigdy w życiu nie dałabym go sobie zamienić.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #926 dnia: 1 Listopada 2011, 18:53 »
Z moją bratanicą do przedszkola chodzi Oriana, Noemi i Ludmiła  ;)
To dopiero niespotykane imiona   :)

Nina - moja mama , mi się to imię bardzo podoba  ;)

My mieliśmy wielki problem z imieniem dla chłopca, żadne jakos do końca mi nie pasowało, Karol był propozycją męża i tak jakoś zostało, choć ja byłam bardziej za Szymonem, ale teraz jak patrze na mojego Szkraba to jakoś Szymon by mi nie pasowało  ;D
Pewnie to już kwestia tego ze się przyzwyczailiśmy

Ja najbardziej nie lubie imion "amerykańskich" typu Dżesika, Brajan .....  ::)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #927 dnia: 1 Listopada 2011, 19:27 »
o Anicecie nigdy nie słyszałam, ale miałam koleżankę Ludmiłę, która kiedy ją poznałam bez mojego zająknięcia się nawet powiedziała, że to imię po babci i żeby mówić do niej Miłka :P w sumie Ludmiła nie podoba mi się, ale Miłka brzmi fajnie. gorzej, że niestety współczesna młodzież (ale to brzmi  ;D) ma niesmaczne skojarzenia z tym imieniem.
Z dziwnych przypomniało mi się jeszcze Dastin, coś w stylu Brajana i Dżesiki właśnie :P a Noemi nie podoba mi się, brzmi jakby ktoś przypadkowo przekręcił imię Naomi... też nie w moim typie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #928 dnia: 1 Listopada 2011, 19:36 »
no to mam pytanie...po co ktoś na form pyta CZY PODOBA WAM SIĘ TO IMIĘ?

jak nie życzy sobie odpowiedzi negatywnych, to należy zaznaczyć...
przekaz jednoznaczny...
w życiu tak jest, że zawsze coś się komuś podoba komuś nie...
I czemu to pytanie ma niby służyć?? Ankiecie, jaki odsetek jest na tak jaki na nie i na tej podstawie podjęta zostanie decyzja.

Co innego jak ktoś piszę wybrałam to i to, nie oczekując komentarza...
Dojrzała decyzja - wybrałam - a co co sobie w tym temacie myśli jakiś potencjalny forumowicz mam gdzieś.

Niestety odnoszę wrażenie podobnie jak Mariola, że tutaj najlepiej by było posłodzić, popierdzieć i wszyscy byliby szczęśliwi.

— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #929 dnia: 1 Listopada 2011, 20:32 »
Mi tam lotto czy komuś podoba się Szymon czy nie.  Ale przesadą są opinie " Kojarzy mi się z głupim/ głupia..."- takie słowa są przykre. Fakt są stereotypy pewnych imion ale można to delikatniej i bardziej zabawnie ująć, albo w ogóle dać sobie spokój z głoszeniem swoich mądrości życiowych.

Wczoraj to już w ogóle taki argument przeciwko naszemu męskiemu typowi usłyszałam, że się zgrzałam.
Ninka a jakie typy macie?

♡ Szymon & Leon ♡