Autor Wątek: prezenty komunijne  (Przeczytany 50609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: prezenty komunijne
« Odpowiedź #150 dnia: 4 Maja 2009, 22:18 »
Miec kontakt od niemowlęcia a ślęczec przed nim w wieku 9 lat to duża różnica(wiem nie nalezy ogólniac bo kontrola dzieciaka leży już w kwestii rodziców)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #151 dnia: 5 Maja 2009, 08:47 »
Kamera to jak najbardziej jest i to już od kilku dobrych lat ;) tylko taka "zbiorcza". Już mój 23-letni brat ma kasetę z komunii

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #152 dnia: 5 Maja 2009, 08:52 »
Kamera to fajny pomysł-mam na mysli apatorski nagranie:))
Sami bedziemy teraz chcieli uwiecznic Komunię oraz chrzciny chrześniaka:))
Chyba ze tu mowa o wynajęciu kamerzysty....

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #153 dnia: 5 Maja 2009, 11:23 »
"Kamera" na komunii jest od kiedy pamiętam - w sensie jednego kamerzysty na całą klasę a nie indywidualnie i oczywiście tylko w kościele  ::) Sama mam taką pamiątkę i nie uważam tego za coś nowoczesnego  :P

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #154 dnia: 5 Maja 2009, 12:16 »
ale mi chodzilo o takei profesjonalne, jak do slubu.

Nagrany przez wujka film kamerą to i ja mam, a komunie mialam chyba w 90 roku. Wiem że od kilku lat robią takie repotarze jak przy studniówkach, tzn klasowe. A mi chodziło o takie bardziej ślubne. Wynajęty kamerzysta tylko dla jednej osoby.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 5 Maja 2009, 12:22 »
Rozumiem... To takiego filowania też nie rozumiem... Podobnie jak sukienek komunijnych na podobieństwo ślubnej, wynajętych samochodów itp. cudów  ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #156 dnia: 5 Maja 2009, 12:26 »
To jest naprawdę przerażajace... Dla takiego podlotka co to i tak jest na utrzymaniu rodziców daje się min 500 zł i różne cuda, a jak się idzie na ślub to się daje po 200-300 zł...

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
« Odpowiedź #157 dnia: 5 Maja 2009, 12:42 »
Mnie śmieszą ogłoszenia w salonach fryzjerskich "fryzury komunijne", albo jak dzieci chodzą na solarium przed komunią, albo robi im się makijaż.

Rok temu poszlam do kościoła w niedzielę na mszę i akurat była końcówka mszy komunijnej. Miałam okazję się przyjrzeć dzieciom. Najpierw szły dzieciaki w albach. Wyglądały jak aniołki. Słodkie i usmiechnięte. Dziewczynki miały czasem zrobione loki ale delikatnie spięte z tyłu głowy wygladały ślicznie.
Za nimi szły dziewczynki w sukienkach komunijnych i to raczej ze względu na lans, a nie oszczędnościowych (np. bo była w domu już sukienka po straszej siostrze). Widac było że te dziewczynki (albo ich mamusie) koniecznie chciały się wyróżniać i pokazać w drogiej, bogato zdobionej falbanami sukni. Do tego był makijaż, wielki misternie upięty kok i ta  mina rozkapryszonej dziewczynki, która wie że wszyscy sę jej przyglądają, ale ona udaje że ją to nic nie obchodzi. Jak później widziałam mamusie tych dziewczynek to w sumie nie dziwiłam się dzieciom. Mamy same wyglądały jakby za chwile miały odbierać Oscara. Najgorzej jak matki zapominają że to są w końcu dzieci i powinny wyglądać niewinnie, skromnie i ... po prostu jak dziecko, a nie mała panna młoda

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #158 dnia: 5 Maja 2009, 13:47 »
tak podczytuje watek i nie moge zrozumiec tego zastaw sie a postaw sie...ja na komunie dostalam bizuterie zlota ( chyba z 2 pierscionki i lancuszek z medalikiem ) teraz dopiero nosze  ;D ;D ;D ale nawet nie dostalam zegarka  ::) bo kazdy myslal ze napewno dostane...i w rezultacie nie dostalam zadnego tylko taki komplet kalkulator dlugopis i cos tam ale wlasnie bez zegarka ::)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #159 dnia: 5 Maja 2009, 15:39 »
Przypomniałyście mi o tych kompletach ;D

Ja na komunię nie dostałam, ale tak bardzo chciałam dostać, że mi rodzice na urodziny kupili :D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #160 dnia: 5 Maja 2009, 15:52 »
O matko i córko  :o :o :o
Macie racje z tym że Parze Młodej włożą do kopert 200 zł na 2 os i się nie wstydzą , a takiemu dziecku idącemu do Komuni 500 zł to mało  ::)
Nas komunia czeka a rok - chrześniak G , baliśy sie że tym roku ale jednak nie  :D
Pamiętam jak były chrzciny i szefowa do mnie taki tekst - to co tak tysiaka Pani daje  :o powiedziałam jej w życiu - dałam złoty łancuszek z Bozią - koszt ok 200 zł  ;) To ma być pamiatka  :)

Ja na komunie dostałam książki , pierścionek złoty, zegarek i złoty łańcuszek z wisiorkiem wysadzanym kamyczkami od babci - który założe na swój ślub  :D Babci już nie ma z nami więc będę miała coś od niej w tym najwazniejszym dla mnie dniu  ;)
i pieniądze owszem tez dostałam - rodzice mi dołożyli i kupiłam telewizor 14 calowy który mam do dziś w pokoju  ;D a to już 15 lat minęło i sie ani razu nie zepsuł  ;)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 5 Maja 2009, 20:44 »
Solarium przed komunią?!?!-no to już debilizm :o :o :o

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 5 Maja 2009, 21:01 »
Dziś się dowiedziałam że mój szef poleciał ze swoją córką - tegoroczna komiunia za 2 tygodnie - w prezencie uwaga - NA FLORYDĘ  ;D Do Disneylandu na tydzień.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #163 dnia: 5 Maja 2009, 23:44 »
No rybko wbiłaś mnie w krzesło......... :o :o :o

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #164 dnia: 6 Maja 2009, 07:54 »
szkoda ze nie na Księżyc. Porąbało ludzi

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #165 dnia: 6 Maja 2009, 08:09 »
my tez w tym roku wybieramy sie na komunie..
presja prezentów jest ogromna...

niestety, chyba pojdziemy na latwizne i damy kase  ::)
500 zł na prezent nie wydam, a co tu kupic za 200-300 zł?

zastanawiam sie nad rolkami... moze to mu sie spodoba ::)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 6 Maja 2009, 08:20 »
Wiecie - tak czytam te wszystkie wypowiedzi(  w tym swoje:) ) i uświadamiam sobie że ja nigdy nie mialam tak wielkiego problemu z prezentem na śluby- a teraz komunia potrafi niektórym spędzic sen z powiek ;D ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #167 dnia: 6 Maja 2009, 08:31 »
Dziś się dowiedziałam że mój szef poleciał ze swoją córką - tegoroczna komiunia za 2 tygodnie - w prezencie uwaga - NA FLORYDĘ  ;D Do Disneylandu na tydzień.
to mnie nie dziwi, bo skoro ich stać to niech sobie latają :D
moi sąsiedzi to lekarze, a ich syn, który jest obecnie w liceum zwiedził już chyba cały świat... na wakacjach sa 3 razy do roku... mają kase to niech lecą :D ja nie mam nic przeciwko...

ale co innego kupowanie przez innych takich prezentów...

Offline izabelle13

• Chuck Norris
« Odpowiedź #168 dnia: 6 Maja 2009, 08:41 »
Nie no to że latają i zwiedzają to ok, ale tytułowanie tego jako prezent na Komunię to dziwne

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #169 dnia: 6 Maja 2009, 08:52 »
każdy tytułuje to jak chce...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #170 dnia: 6 Maja 2009, 09:34 »
zgadzam się z basią
rodzice dziecku mogą i gwiazdkę z nieba dac
byle nie oczekiwali tego od gości

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #171 dnia: 6 Maja 2009, 11:39 »
szkoda ze nie na Księżyc. Porąbało ludzi
isiaczek niezły tekst, ale poczekamy zobaczymy, na 18-kę z pewnością dolecą na ten księżyc  ;D

byle nie oczekiwali tego od gości
ale niestety często tak jest, że oczekują

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 6 Maja 2009, 11:58 »
Ja przecież nie mówię że to źle. Stać go to pewnie, niech leci. Ja też swojej Kasi nieba przychylam ,lata po świecie, teraz szykuje się na samotny lot na weekend do Londynu - prezent na dzień dziecka, ale zastanawiałam się czego w takim razie taki rodzic MOŻE oczekiwaćod gości komunijnych....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 6 Maja 2009, 13:47 »
A moim zdaniem wszystko zależy od "uduchowania" rodziny, w której jest "komunista".

Mój mąż pochodzi z rodziny gdzie Bóg i  kościół jest bardzo ważną częścią ich życia. Jego chrześniak na komunie nie oczekiwał Bóg wie czego, bo rodzice mu wyjaśnili o co kaman ;) z tą komunią i jak chłopak dostał zegarek od jednego z wujków ( a nie był to Rolex ;) )...to miał takiego banana z radości, ze aż miło było patrzeć.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #174 dnia: 6 Maja 2009, 14:15 »
cóż niestety mój chrześniak nie pochodzi ze zbytnio uduchowionej rodziny, ale na pewno nie dam się zwariować jego mamie, która po moim wyjeździe na stałe z Polski myślała, że teraz to dopiero zaczną z Londynu napływać CUDA, hmm pomyliła się szybko sprowadzona na ziemię, ale przy takiej okazji jaką jest komunia liczę się z tym, że być może mi z czymś wyskoczy.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #175 dnia: 6 Maja 2009, 15:22 »
macie racje, rodzice oczekuja ( w wiekszsci, nie obrazajac nikogo) wiele. w nd mam komunie chrzesniaka, matka-materialistka juz wbija do glowy dzieciakowi co to niby dostanie w prezencie. czu to normalne? ja swoimi prezentami do tej pory jestes zachwycona - slowniki, encyklopedia, zloty lancuszek z zawieszka. nie marzylam o kompie za 4 kola, achhhh brak mi slow.
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #176 dnia: 6 Maja 2009, 16:20 »
Dziewczyny jedna sprawa -wyceczka do Disneylandu, no problem....sama Ewce fundnę
ale nie jako prezent na komunie...
Jaki to mieć wymiar? komercyjny czy duchowy? Myszka Miki ma się kojarzyć dziecku z przeżyciem religijnym...
Oddzielmy jedno od drugiego...Disneyland - tak, ale z komunią w parze - nie
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #177 dnia: 6 Maja 2009, 18:16 »
tak czytam i czytam i nie wierze ... co za czasy - z komunii robić nawet nie  MaLE WESELE a raczej porównywalna impreza - to mi się nie podoba - jestem w  tym wypadku tradycjonalistka - skromnie i bez szalu.
W niedziele idziemy na chrzciny i nadal nie mamy prezentu - zachodzimy w głowę co kupić albo ile dać ???
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #178 dnia: 7 Maja 2009, 08:33 »
Jak to "ile dać"? Na chrzciny daje się pieniądze? To śmieszne. A niby za co? Z jakiej okazji?
Na chrzciny to chrzestni rodzice dają UWAGA: pamiątki chrztu, a nie prezenty, ewentualnie dziadkowie mogą dać rodzicom pieniądze na coś co się dziecku przyda, ale goście przychodzą bez prezentów, ewentualnie z drobiazgiem: zabawką , ubrankiem itp. Dawanie pieniędzy z okazji tego, że rodzice chcą by dziecko było chrześcijaninem jest idiotyczne. Można pomóc w przygotowaniu chrzcin, upiec coś, zaoferowac pomoc ale oczekiwanie  że przyjdzie się z kopertą albo Bóg wie jakim prezentem jest oburzające. Ja w każdym razie miałabym w nosie takich znajomych jeśli obraziliby się na mnie że nie wyciągam kilku stówek z okazji chrzcin. Prezenty sie daje na urodziny, gwiazdkę, dzien dziecka itp. ale nie dlatego że dziecko przyjmuje wiarę.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #179 dnia: 7 Maja 2009, 09:09 »
Masz rację isiaczek i tak powinno być, ale rok temu jak szliśmy na chrzciny do kuzynki córci chciałam kupić jakiś ciuszek. Pomyślałam, że może potrzebują czegoś konkretnego, więc zadzwoniłam zapytać... Usłyszałam, że nie chcą prezentów tylko pieniądze...  ::) Wiadomo, że 50zł. w kopertę nie wrzucisz bo głupio, a za tyle można już fajny ciuszek kupić   ::)