Autor Wątek: Uśmiech to połowa pocałunku...  (Przeczytany 23770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Uśmiech to połowa pocałunku...
« Odpowiedź #60 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:06 »
Moniu a co sądzisz o licówkach porcelanowych? jak to jest z ich wadami i zaletami? Bo jedno co wiem,to, że są chorendalnie drogie. :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #61 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:35 »
zaleta licówki :
szybka korekta koloru i kształtu zeba.. bardzo przydatne przy wadach rozwojowych szkliwa....

wada - okaleczenie zeba.. nigdy nie bedzie taki sam.. jestes skazana dożywotnio na  pracę protetyczną, którą w końcu wymienia się co (około) 10 lat....

jesli chodzi o wady i zalety można wymieniać i wymieniać....

cena.... zależy gdzie.. około 800 - 1200zł.... za zęba....  koszty dodatkowe?? to koszty szlifowania, korony tymczasowej i ewentualnego znieczulenia....

można zrobić jeszcze licówkę kompozytową.. kładzie się cieniusią łuseczkę plomby na powierzchnie wargową starając się w ten sposób wyprowadzić kształt i zamaskowac ewentualne niedoskonłości kolorystyczna.....

uwaga.. nie każdy ząb nadaje się pod licówkę... zwraca się przede wszystkim uwagę na ilość własnego zęba i sposób zagryzania zebów... jesli jest za dużo plomby w zebie to wykonuje się w takich sytuacjach nie licówkę a korone protetyczną (porcelanową)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #62 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:38 »
To ja jednka wolę wybielanie lampą :D fakt,że mam martwą dwójkę,ale może da się cos z tym zrobić i wolę już wymienianie plomb na jaśniejszy kolor niż wymienianie licówek co 10 lat. Dzięki Moniu :D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:43 »
Cytat: "AnetaM"
Wiem Monia to tam gdzie chodziłam do dentysty w szczcinie ale myślę że po prostu chcaił zedrzeć kasę bo wcześniej była mowa że 120 zł a jak przyszło co do czego to zawołał 200, więc zrobiłam tylko piaskowanie,

anetko... jakoś mi tu nie pasuje pojedyncze wybielanie zebów.. no .. może w przypadku zebów martwych ale normalne wybielanie liczone na pojedyncze zeby????  :roll:  qrcze.. zawsze robi sie to całościowo... nigdy nie bawiłam się w wybielanie pojedyncze...

zresztą.. wybielanie nakładkowe (całość .. góra + dół + materiał+ szyny) kosztuje 800zł zas  wybielanie  lampą 1200zł... nawet wybielanie lampą jeśli podzielisz przez ilość zebów wybielonych (zazwyczaj 20-24) daje 60 - 80zł od zęba.. tyleże przy lampie nie opłaca się robic pojedynczych zabków.. zawsze wybiela się całą klawiaturę... to samo dotyczy wybielania nakładkowego...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:46 »
Cytat: "Agutka"
fakt,że mam martwą dwójkę,ale może da się cos z tym zrobić

1) potrzebne będzie aktualne rtg zeba

2) można próbowac wybielić martwego zeba metodą wewnętrzną.. to jak bedzie przebiegało wybielanie i jak szybko zab bedzie jasny (po ilu wymianach wkładek) zależy przedewszystkim od tego jak ciemny jest ząb ( jak długo jest martwy)

3) metodą z wyboru jest wcześniej opisana licówka kompozytowa

4) można tez próbowac wybielić martwego zęba lampą.....

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
« Odpowiedź #65 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:48 »
Może Monia masz rację, ja już się pogubiłam fakt mam martwego zęba więc może o to chodziło  :roll: w każdym razie suma i tak wyszła większa niż piszesz za wszystkie ząbki. A powiedz czy koronki opłaca się robić, słyszałam że okropnie niszczy się szkliwo bo trzeba je zeszlifować?
czekam aż szczęście powróci...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 6 Stycznia 2006, 21:53 »
ano.. trzeba szlifować.. nie ma innej metody...

korona protetyczna ma pełnić funkcję osłony dla zeba.. ma go ratowac i utrzymac w dziobie tak długo jak tylko się da... ma przywracac zabkowi funkję gryzienia itd itd...

wykonuje ię je przede wszystkich wówczas, gdzy zab jest mocno oblepiony plombami, albo gdy ząbek pękł i trzeba ratowac to co zostało.. albo gdy zabka zjadła próchnica i musimy cos zrobić co jeszcze jest nie zjedzone.. itp...

koron nie wykonuje sie od tak.. kosmetykę mkożna uzyskać w inny sposób.. mniej inwazyjny.. np licówka.. zbiera się mniej ząbka....

Offline AnetaM

• uzależniony
« Odpowiedź #67 dnia: 6 Stycznia 2006, 22:09 »
No chyba zrezygnuję z tamtego dentysty on powiedział że mam niezbyt ładne pierwsze 4 ząbki więc najlepiej zrobić koronki, dobrze wiedzieć i że się nie zdecydowałam. Dzięki Monia  
  8)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 6 Stycznia 2006, 22:16 »
a tego to nie wiem co powinno się zrobić.. nie widziałam twoich.. no .. na zdjęciach.. takie zboczenie zawowowe.. ale nie ocenia się kłów na fotkach  :wink:

Offline AnetaM

• uzależniony
« Odpowiedź #69 dnia: 6 Stycznia 2006, 22:19 »
Cytat: "monia"
się kłów na fotkach

dobre, w takim razie na spotkanko przyjdę ze zdjęciem rentenowskim ząbków hehe

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 7 Stycznia 2006, 16:32 »
święte słowa....  :mrgreen:

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #71 dnia: 7 Stycznia 2006, 21:32 »
Może troszkę odbiegnę od tematu ale to też o ząbkach :D Mój mąż prosił abym się Moniu Ciebie zapytała ile kosztuje zrobienie plomby " inlay" czy jakoś tak. To podobno jakaś trwała plomba z domieszką złota. W każdym bądź razie o coś takiego mu chyba chodzi :D

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #72 dnia: 7 Stycznia 2006, 21:39 »
Myslę bardzo powaznie o wybieleniu zębów i już się pogubiłam z tymi wiadomościami czego unikać a co jest dobre na wybielanie. Zgłupiałam i nie wiem juz która metoda jest najbardziej skuteczna i dobra.
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 7 Stycznia 2006, 21:49 »
Cytat: "Agutka"
Może troszkę odbiegnę od tematu ale to też o ząbkach :D Mój mąż prosił abym się Moniu Ciebie zapytała ile kosztuje zrobienie plomby " inlay" czy jakoś tak. To podobno jakaś trwała plomba z domieszką złota. W każdym bądź razie o coś takiego mu chyba chodzi :D

inlay ( podobnie jak onlay czy overlay) sa to  uzupełnienia , które pełnią funkcję "plomby".. wykonywane sa przez techników po wcześniejszym opracowaniu zęba i pobraniu wycisku przez lekarza..

tego typu wypełnienia mogą być : kompozytowe, porcelanowe lub z złote...

cena inlay - 550zł ( porcelana)

w przypadku złota doliczana jest cena złota wg gramatury zuzytej do wykonania inlay...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 7 Stycznia 2006, 21:51 »
Cytat: "okruszek"
a co jest dobre na wybielanie.

nie zrozumiałam tej cząści zdania.. które zęby się nadają albo nie nadają???

Cytat: "okruszek"
nie wiem juz która metoda jest najbardziej skuteczna i dobra.

każda ta w której używane jest takie stężenie materiału  którego działanie zapenia odpowiedni efekt... na 100% będzie to wybielanie nakładkowe ( około 2 tyg) i wybielanie lampą ( około 30min)

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #75 dnia: 7 Stycznia 2006, 21:55 »
Dziękuję Ci Moniu w imieniu mojego męża  :D i swoim też bardzo serdecznie :D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 7 Stycznia 2006, 22:02 »
złoty inlay jest naprawdę dobrym pomysłem.. coprawda niezbyt kosmetycznym ale świetnym (i dość kosztownym)... złoto jest bakteriobójcze.. ząb zaopatrzony w tego typu uzupełmnieni nie jest narażony na próchnicę... już nasze babcie wiedziały,ze pocierając jęcznień złotąm obrączką nie grozi im opuchnięcie oka.... qrcze.. w tym napradę coś jest...

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #77 dnia: 7 Stycznia 2006, 22:12 »
No to teraz mój mąż już napalił się na to całkowicie hihi A na punkcie zębów to on ma fioła :D Pozostaje jeszcze tylko się dowiedzieć czy te tutejsze kasy chorych ponoszą połowę kosztów i już widzę jak mój mąż gna do Polski do stomatologa-hihi

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 7 Stycznia 2006, 22:15 »
dokłądnie tak..

z tego co wiem za leczenie (prócz protetyki) pacjenci z niemiec mają zwracane przez tamtejsze kasy .. musi być tylko zrobione właściwe rozliczenie...

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #79 dnia: 7 Stycznia 2006, 22:17 »
Moniu jesteś aniołem :D Dziękuję Ci bardzo za te wszystkie informacje. A mój mąż kłania się w pas!  :blagam:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #80 dnia: 6 Lutego 2006, 23:57 »
Poproszę o radę. Jakieś 3 lata temu miałam leczoną kanałowo jedynkę. Była tam mała próchnica, pani stomatolog zalepiła ale po tygodniu zrobiło się jakieś paskudztwo na dziąśle i trzeba było wyleczyć kanałowo (jakimiś starymi metodami). Potem były lasery i czas mijał. No i problem jest coraz bardziej widoczny ku mojemu przerażeniu. Mianowicie jak nie trudno się domyślić ząbek robi się coraz ciemniejszy :(:(:(  Ja mam już na tym punkcie taką obsesję, że boję się uśmiechać, a już w szczególności do zdjęć, na których różnica między jedną a drugą jedynką jest coraz bardziej widoczna. Czy jedynym ratunkiem jest założenie tzw. "korony" czy czegoś tam???

Jak sobie pomyślę o zdjęciach ze ślubu, na których będzie widoczne to dziadostwo to aż mi się słabo robi...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 7 Lutego 2006, 08:19 »
Cytat: "~monika~"
Poproszę o radę. Jakieś 3 lata temu miałam leczoną kanałowo jedynkę. Była tam mała próchnica, pani stomatolog zalepiła ale po tygodniu zrobiło się jakieś paskudztwo na dziąśle i trzeba było wyleczyć kanałowo (jakimiś starymi metodami). Potem były lasery i czas mijał. No i problem jest coraz bardziej widoczny ku mojemu przerażeniu. Mianowicie jak nie trudno się domyślić ząbek robi się coraz ciemniejszy :(:(:(  Ja mam już na tym punkcie taką obsesję, że boję się uśmiechać, a już w szczególności do zdjęć, na których różnica między jedną a drugą jedynką jest coraz bardziej widoczna. Czy jedynym ratunkiem jest założenie tzw. "korony" czy czegoś tam???

Jak sobie pomyślę o zdjęciach ze ślubu, na których będzie widoczne to dziadostwo to aż mi się słabo robi...

prawdopodobnie już w chwili "plombowania" ta jedynka była martwa lub dogorywała.. podniesienie temperatury poprzez tarcie wiertła o tkanki tylko przyspieszyło reakcję ( jak zwykle temperatura jest katalizatorem wszselkich reakcji) przez co po tygodniu powstałl ropień...

zeby martwe robią się ciemne.. taka ich natura.. 'co możesz zrobić??? :
* wybielanie wewnętrzne.. im krócej martwy jest ząb ym lepiej się wybiela..
*licówka kompozytowa - bez szlifowania zęba nakłada się na zeba cieniutkiego listka z plomby, który rozjaśnia i maskuje nartwego zeba
*licówka porcelanowa - jeśli nie ma zbyt duzych powierzchni plomb można odpowiednio oszlifować widoczna powierzchnię ząba i robi się tzw licówkę (lico) z porcelany
* korona porcelanowa - jeśli jest bardzo zniszczony ząb ( duże powierzchnie plomby)

wg mnie możesz zacząc od wybielania wewnetrznego...

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #82 dnia: 7 Lutego 2006, 16:37 »
Dziękuję Moniu za odpowiedź. Mój pan stomatolog osobisty też mi doradził na początek spróbowanie wybielania wewnętrzenego tylko zmartwił mnie, że nie daje żadnej gwarancji, że to pomoże, a jeśli tak to nie na długo.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 7 Lutego 2006, 16:57 »
niestety.. takie sa realia..

czasem martwy zab wybiela się do lekko przebijającego zielonkawego koloru (najczęściej przy dziąśle)...

czas utrzymywania się wybielenia tez jest indywidualny.. jeden pacjent ma tak a drugo inaczej....

zawsze po wybieleniu można połozyć licówkę z kompozytu (juz pisałam - taka łuska z plomby od widocznej strony).. kłądzie sie ją bez szlifowania i na długo naskuje zeba nawet jesli zaczyna ciemniec po wybieleniu...

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Lutego 2006, 17:38 »
A ja mam martwą górną dwójkę, która już ściemniała na tyle, że zaczyna się odznaczać od reszty. Dentysta zasugerował mi licówkę porcelanową. Na moje pytanie o próbę wybielenia stwierdził, że nie warto, bo efekty są raczej mizerne. Gdy wspomniałam o licówce kompozytowej też stwierdził, że nie warto i lepiej od razu porcelanę. Chyba będę się musiała skonsultować z jeszcze jednym specjalistą :(

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Lutego 2006, 00:08 »
zależy od ilości plomb w stosunku do własnego zęba i czasu jak długo jest martwy....

czasem zeby pójdą ślicznie a czasem przy szyjce mają  "zielonkawe" zabatwienie.. coś takiego wystapi przy wybielaniu tych brunatnych  martwych zebów...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Czerwca 2006, 18:04 »
firma beyond - ta od lamp do wybielania z programu "chcę być piękna" wybrała po klilka gabinetów w każdym mieście i robi promocję wakacyjną na wybielanie zębów...

wybielanie lampą  ( cena w warszawie  2,5 - 3 tyś zł, w szczecinie 1,2 do 1,5 tyś zł) obecnie wynosi 800zł

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Czerwca 2006, 21:48 »
monia a jak długo będzie trwała ta promocja?

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Czerwca 2006, 21:52 »
Moniu, a masz moze wykaz takowych gabinetow?ja bylabym baaardzo zainteresowana woj. warminsko -mazurskim,albo ewentualnie Wroclawiem. I gdybys mogla mi takowe dane udostepnic to bylabym ogromniascie wdzieczna :D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Czerwca 2006, 23:12 »
promocja ta trwa tylko do końca wakacji..

nie mam wykazu.. beyond sam wybrał gabinety ale nawet niewiem które ją mają...

wszystko polega na tym jak się wykorzysta możliwości jakie daje firma..

dzieki ukłądowi dostanę taniej materiał... przypominam,ze w zakupie  z hurtu mam materiał za 980zł ( dla 2 osób do wybielenia)... teraz materiał ma być taniej dla wybranych gabinetów - tych które robią najwięcej wybielań i potrafią pokazać się pacjentom z jak najlepszej strony...

ja obniżyłam na ten wakacyjny okres ceny wybielania zebów z 1200zł do 800zł.. ciekawe czy tak też zrobią inne "promocyjne gabinety".. w końcu mogą zostawić cenę na poprzednim poziomie płącąc mniej za materiały czyli dla nich wyższy zarobek...  :roll: