Autor Wątek: tort weselny-gdzie? za ile?  (Przeczytany 29172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline reca
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.11.2003
Odp: tort weselny-gdzie? za ile?
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Czerwca 2010, 22:43 »
Jak dla mnie odpowiedź jest dość prosta - nie cierpię tortów na kremie, więc zdecydowałabym się na coś na śmietanie (tylko wtedy nie mogą leżeć warstwa na warstwie tylko są na stelażach), pyszna jest pianka malinowa, luwr, czarny las, czarna porzeczka, królewski, pomarańczowy itp.  Dla mnie musi być coś delikatnego :)
Z tortów na kremie podchodzi mi jedynie pralina i trufla, ale wg.  mnie to nie są typowe kremowe torty - mają zdecydowanie inną konsystencję.  Znalazłam materiały z cukierni i z kremowych tortów jest jeszcze: czekoladowy (też ok, nie jest zbyt tłusty), kawowy (choć nie wiem czy go nie wycofali), orzechowo-włoski (orzechowy biszkopt, maślany krem orzechowy, konfitura z czarnej porzeczki).  I mogą też być jakieś nowości bo ja już ponad rok czasu tam nie pracuję.

Hiszpańsko-orzechowy: dwa czekoladowe biszkopty przełożone kremem orzechowym z bezą w środku.  Analogicznie kawowy.

Generalnie to radzę znaleźć kontakt do 2 różnych cukierni Sowy i w każdej dopytać się o szczegóły wybranego przez Was tortu, możliwości zmiany kolorystyki, kwiatów, orientacyjnej wagi itp aby nie było później niedomówień, że Bydgoszcz czegoś nie zrobi :) a torty rzeczywiście ładnie się prezentują. 

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Czerwca 2010, 00:04 »
Mi bardzo podobaja sie wlasnie te w stylu angielskim, masa "ticcino" wiec musi byc kremowy  ;)

Na temat tych tortow rozmawialam najpierw z Pania ze Stera w Sz-nie przez telefon i wydawala sie dosc profesjonalna. Nastepnie osobiscie wybralam sie do cukierni na Woj. Polskiego i tam byla jakas masakra..... mnostwo klientow, kolejka a Pani ktora udziela informacji to ta sama osoba ktora stala na kasie i obslugiwala klientow... DZIWNE... bo podczas zadawania moich pytan kolejka robila sie dluzsza i dluzsza.... ale nie o tym watek  ;D

Poporsze jeszcze moja rodzinke aby sprobowali tego hiszp-orzechowego i orzechowo-wloski bo moze pobija trufle lub praline, ale jesli nie to zdecyduje sie na jeden z nich.

a czy widzialas kiedys na zywo tort ktory nazywa sie czekoladowe szczescie? caly czarny? jedna Pani mowila ze podobno taki duzy robi niesamowite wrazenie???? ja bede miala duze wesele wiec taki tort by pasowal, ale sama nie wiem czy brac taki brazowy....

Offline reca
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.11.2003
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Czerwca 2010, 22:24 »
Jeśli Wam się podoba to dlaczego nie? Na pewno jest inny, oryginalny i rzeczywiście robi wrażenie.  Ale zdecydujecie się na tą figurkę z białej czekolady i kwiaty?
 Z tego co kojarzę, to warstwa wierzchnia ma strukturę podobną do zamszu - to nie jest typowo gładka czekolada.  Tak mi się przynajmniej wydaje :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Czerwca 2010, 18:03 »
Masz racje ze ta warstwa wierzchnia jest nieco inna, tak przynajmniej nam powiedziala Pani w cukierni.

Jesli chodzi o dodatki to chcialam dokladnie takie same jak sa na stronie, czyli czerwony kwiat i ta figurka.

Ta figurka nie jest tania  ;D 100zl a wydaje mi sie ze nie wazy duzo :) ale coz....

Offline ellie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Czerwca 2010, 21:45 »
i jak tu się odchudzać kiedy wklejacie takie "pyszne" fotki;)

Offline pusia24
  • uzależniony
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Lipca 2010, 21:02 »
Witam Was kochane.Ja mialam tort z czekoladowej i bylam bardzo zadowolona.
Smak mialam ciasteczkowy ale pani w cukierni powiedzialam zebym nie brala wszystkich warstw o takim samym smaku wiec dolna wzielam cytrynowa i powiem szczerze ze byla za bardzo cytrynowa.Ale ogolnnie tort zrobila ladnie wrazenie i byl bardzo smaczny tak samo jak i ciasta.Pozdrawiam.

Offline Jaretzky
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Sierpnia 2010, 18:32 »
Przepyszny tort o smaku marakui kupiliśmy w "Duecie" na rogu Jagiellońskiej i Deptaku Bogusława.  Cena kształtowała się na poziomie 40,00 zł / kg + 30,00 zł za dowóz.

"Duet", jak wiadomo, to znana szczecińska marka.  Mój post mógłby kończyć się na opisie smakowitości tortu, ale tak nie będzie.  Cukiernia strasznie nas zdenerwowała, naciągając nas na dodatkowe koszty.  Czy słusznie? Oceńcie sami:

W zamówieniu było:
1) Tort weselny - 3 kg
2) Sernik - 1,5 kg
3) Jabłecznik - 1,5 kg
4) Ciasto jogurtowe - 2,5 kg

Do restauracji przywiezione zostało:
1) Tort weselny - 3 kg
2) Sernik - 4 kg (!)
3) Jabłecznik - 2,4 kg (!)
4) Ciasto jogurtowe - 2,5 kg

Tym samym Duet naciągnął nas na prawie 100 zł, co stanowiło ok.  30% pierwotnego zamówienia.  Tak więc drodzy Narzeczeni, patrzcie im na ręce i najlepiej przekażcie do restauracji informację, ile ciasta zamówiliście, bo załatwią Was tak samo, jak nas.

Offline Olesiaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16 październik 2010
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Sierpnia 2010, 19:09 »
Witajcie  ;D

Powoli muszę szukać cukierni :)
Czy któraś z Was korzystała z usług cukierni "Mega" (Police)
Szukam Tort na 45 osób czyli ile musiałabym zamówić kg.

Pozdrawiam

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Sierpnia 2010, 22:48 »
Cukiernie licza miedzy 10dg a 15dg na osobe za tort weselny wiec bedziesz potrzebowala 4.5kg - 6.75kg.  ;D