Autor Wątek: świadek, świadkowa - obowiązki  (Przeczytany 37118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
Odp: świadek, świadkowa - obowiązki
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Kwietnia 2010, 21:00 »
Fakt, jest to problem, ale możliwy do rozwiązania. Jednego z braci, np. brata Twojego narzeczonego poproście aby został Waszym świadkiem, a Twojego brata żeby został starszym drużbą, albo odwrotnie. W taki sposób będziesz miała dwie osoby, które będą mogły trzymać pieczę nad całością przebiegu wesela. Mogą się między sobą dogadać i nawzajem uzupełniać. Co do wieku to uważam, że Twój brat "pomimo" 18 lat da sobie z pewnością radę. :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Kwietnia 2010, 08:14 »
Co do wieku to uważam, że Twój brat "pomimo" 18 lat da sobie z pewnością radę. :)
Tak tylko tu bardziej chodzi o to że 31- lat świadkowa i 18- świadek to spora róznica i chyba tym się bardziej martwi Izia2 czy sie dobrze zgrają, czy "pasować bedą do siebie"

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #122 dnia: 13 Kwietnia 2010, 08:53 »
Uważam, że dadzą sobie świetnie radę. Różnicą wieku martwiłbym się w przypadku, kiedy trzeba byłoby ich ze sobą "zeswatać".  :D

Offline bebitta
  • nowicjusz
  • *
  • nigdy nie wroci juz..
  • data ślubu: ...........
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Kwietnia 2010, 12:57 »
roznica wieku nie ma znaczenie moj J.  tez ma brata mlodziutkiego  a ja starsza siostre
nigdy nie wroci juz..

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Kwietnia 2010, 09:59 »
Ja tam do świadkowania wolałam wybrać osoby zbliżone wiekiem.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Kwietnia 2010, 10:35 »
Owszem, jeżeli  masz w kim wybierać.

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #126 dnia: 3 Maja 2010, 22:02 »
Dajcie spokój. Przecież świadek ze świadkową spędzają ze sobą jedynie parę godzin na weselu i ewentualnie na poprawinach.
Niby w czym powinni pasować DO SIEBIE?!!  Nawet nie będą mieli  czasu ze sobą porozmawiać.
Świadkowie są dla Pary Młodej a nie dla siebie więc bez przesady :)
Trza wybierać tak jak serce podpowiada :)
kasia

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #127 dnia: 4 Maja 2010, 11:48 »
katrishja, w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam. Nic dodać, nic ująć :D.

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 4 Maja 2010, 13:42 »
Jak dla mnie bez sensu kiedy np świadkowa ma np 30 lat a swiadek 18 - porazka

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #129 dnia: 4 Maja 2010, 13:52 »
Każdy wybiera swojego świadka i to Młodym powinno pasować kogo biorą ale nie świadkom. Dla mnie kwestia wieku to żaden argument. Jak ja bym miała zaufaną osobę, a mąż swojego wymarzonego świadka to na pewno nie właziłabym w paradę z argumentem, że mamy za dużą różnicę wieku - przecież to nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Dopiero teraz jak się zastanowiła to między naszymi świadkami było 7 lat różnicy i jakoś ani nam, ani im to nie przeszkadzało. Każdy miał swoje obowiązki i najważniejsze jest to, że my - Młodzi - byliśmy zadowoleni.

Offline Kankonka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12 czerwiec 2010 r.
« Odpowiedź #130 dnia: 4 Maja 2010, 16:29 »
między naszymi jest ponad dziesięć i nikt z tego problemu nie robi...  komu to niby i dlaczego miałoby przeszkadzać?

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Maja 2010, 22:50 »
A ja zostałam świadkową na przekór kilku przesądom- jestem rozwódką, obecnie zamężną i mój mąż będzie świadkiem na tym samym ślubie. Oboje nie wyobrażamy sobie, żeby było inaczej (mam nadzieje, że para młoda też  ;D) więc pozostaje obalić zabobony o naszym potencjalnym rozwodzie i nieszczęściu :).

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #132 dnia: 9 Stycznia 2012, 23:11 »
A no to ja odgrzebie troszke temat...

Moja świadkowa jest moją przyjaciółką a światkiem jest przyjaciel Mojego. Świadkowa w związku (nie zamężna) świadek żonaty.
I ostatnio jak poszłam pierwszy raz oglądać suknie wraz z całą świtą :D Mamita, świadkowa, szwagierka(świeżo po ślubie skarbnica wszelakiej ślubno-weselnej wiedzy) to muszę przyznać że staneła na wysokości zadania, a ba nawet przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania :D

Taka powinna być świadkowa...

Wchodzimy do salonu... ja odrazu w katalogi i koniec nie ma mnie.. oglądam szukam, przeglądam, Postanawiam DOBRA NIC NIE MA IDZIEMY... wychodzimy a moja świadkowa z katalogami, ulotkami, wizytówkami, numerami sukni które mi się spodobały, nazwą kolekcji, i salonu w którym byłyśmy...

KOCHAM MOJĄ ŚWIADKOWĄ :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #133 dnia: 10 Stycznia 2012, 07:31 »
Krótko mówiąc - jak prawdziwa opiekunka :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Stycznia 2012, 10:26 »
U mnie bylo ciut inaczej. Nie stawiałam zadnych warunków. Wymarzyłam sobie, aby swiadkami naszymi byli mezczyzni. Moj K na pocatku od razu wybral swojego wuja, a ja kuzyna. Mimo tego, ze mamy rodzenstwo postawilismy na ciut dalsza rodzine.  ;D

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Stycznia 2012, 11:33 »
Obserwatorze... tak dokładnie

Dodatkowo przypomniała mi że dzisiaj jesteśmy umówione na przymierzanie sukni, a także znalazła bon rabatowy do jednego z salonów... zastanawiam się nad zrobieniem dla niej drobnego prezentu...
nie umiem wklejać zdjęć ale jest to pudełko, w którym jest mały szmpan(na odwage), plasty ( na wszelki wypadek), fajki ( na uspokojenie), czekolada ( na uspokojenie :D ),i jakieś takie świadkowe gadżety a na wieczku jest napis
I cant say i do whitout you.. i zastanawiam się co jeszcze wg. was możne włożyć do środka
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2012, 11:36 wysłana przez Maja »

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Stycznia 2012, 13:52 »
Mając takich przyjaciół człowiek jest szczęśliwy. Miejmy Ich jak najwięcej :).

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #137 dnia: 25 Czerwca 2013, 11:57 »
a jak jest w przypadku obowiązków świadków jeśli ślub jest tylko cywilny?

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #138 dnia: 25 Czerwca 2013, 14:26 »
Wg mnie jest to sprawa umowna i zalezy od ustalen mlodych ze swiadkami. Obowiazki raczej pozostaja takie same jak w przypadku koscielnego - od pomocy w przygotowaniach do kontroli sytuacji zamiast w kosciele to w urzedzie, po zbieranie kwiatow i prezentow pod usc, z weselem po tez to samo.

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Grudnia 2015, 14:53 »
hej!
U nas też niby nie ma problemu-ja mam brata, mój narzeczony siostrę... Tylko, że ta siostra nie zaprosiła mnie na swój slub mimo, że byliśmy wtedy ze sobą już 4 lata potem się pokłóciliśmy i rozstaliśmy na 3 miesiące z czego ona się ucieszyła, ale po tych 3 miesiącach wróciliśmy do siebie (jej wesele finansowali rodzice jej męża i mieli ponad 150 gości jakieś jej koleżanki z innych krajów tylko mnie nie zaprosiła, bo mnie nie lubi, a mój narzeczony był jej świadkiem)... Ciągle wszystkim mówiła jak ona mnie nie lubi itd... więc raczej nie chciałabym aby ona była naszym świadkiem, ale mój narzeczony nie wyobraża sobie innego rozwiązania, bo to jego siostra... Poza tym nawet nie wiem czy ona się na to zgodzi... I nie chcę udawać, że jesteśmy nie wiadomo jak wielkimi przyjaciółkami, chciaż mamy zakopany topór wojenny :) skoro ona mnie nie lubi... Nie wiem co zrobić? Macie jakieś rady ? :)