Autor Wątek: Film- czy warto??  (Przeczytany 16421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Film- czy warto??
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Maja 2006, 20:55 »
taki film z wesela musi się fajnie oglądać np. w 10tą rocznię ślubu :wink:

Offline aniula

• entuzjasta
Film- czy warto??
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Maja 2006, 21:27 »
Ja chcę mieć filmowaną tylko uroczystość w Kościele, ewentualnie pierwszy taniec i podziękowania dla rodziców. Byłam dwa razy świadkową i z uroczystosci nic nie pamiętam bo byłam taka przejeta swoją rolą  :roll:  więc ze swojego też pewnie niewiele będę pamiętać. Co do filmowania zabawy to pare filmów ogładałam i najczęściej kasety były przewijane właśnie do tych kluczowych momentów. Dla mnie ważniejsze są zdjęcia.

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Film- czy warto??
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Maja 2006, 21:30 »
Cytat: "aniula"
Dla mnie ważniejsze są zdjęcia.

dla mnie zdecydowanie tez, ale film chce miec-jako pamietke. Czesto do niego pewnie wracac nie bedziemy,ale jednak co jakis czas milo bedzie przypomniec sobie te chwile i powspominac.
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Film- czy warto??
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Maja 2006, 21:34 »
A my mamy pana który robi to w bardzo nekonwencjonalny sposób i nie ma możliwości się przy jego filmie nudzić :)

Offline Olaa
  • Chuck Norris
Film- czy warto??
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Maja 2006, 21:49 »
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam moim niepoprawnym stylistycznie skleceniem zdania :evil:

Osobiście uważam, że videofilmowanie (jeśli mamy już być tacy konkretni) jest niezbędne i owocuje niezapomnianą pamiątką ze ślubu...Moja przyszła szwagierka często ogląda swój film z wesela (może dlatego, że zdjęcia ma mało ciekawe  :roll: )...W każdym bądź razie moje zdanie jest takie.
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Film- czy warto??
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Maja 2006, 23:32 »
Cytat: "lady_yes"
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam moim niepoprawnym stylistycznie skleceniem zdania

Hi hi, mnie też to zdziwiło. Ta reakcja Krzysztofa... dla mnie:

filmowanie = kamerowanie :D

Offline stokrota86

• uzależniony
Odp: Film- czy warto??
« Odpowiedź #66 dnia: 6 Kwietnia 2009, 20:45 »
hmm... temat dawno nie poruszany ale chyba sie jeszcze nie przeterminowal :) my chcemy film z wesela, a poniewaz rezygnujemy z fotografa (bedziemy miec znajomego fotografa za darmo) to czesc kasy mozemy przeznaczyc na kamerzyste. moj narzeczony chce koniecznie film w HD poniewaz jest maniakiem techniki, no ale niech mu bedzie :) dodatkowe 3 stowki juz nas nie zbawia a nie zamierzam sie z nim klocic, niech tez ma w planowaniu slubu jakis udzial :P

ogolnie uwazam, ze film to wazna rzecz, nie sadze zebym w tym calym stresie wszystko pamietala, a wiem to z doswiadczenia bo przy okazji kazdego wazniejszego wydarzenia po prostu mam luki w pamieci. chce to potem wszystko dokladnie zobaczyc na filmie :) poza tym jak bede go ogladac za 10, 20 lat to na pewno bedzie milo powspominac dynamicznie nakrecony film.

mam takze pytanie do niektorych z Was, poniewaz temat byl poruszany dwa lata temu a od tego czasu na pewno bylo pare osob ktore braly slub :) ktos ze Szczecina mial krecony film w HD? i czy w ogole mozecie nam kogos polecic? :) my poki co bierzemy pod uwage studio A Tre, ktore jest dosc drogie ale robi dobre wrazenie, nastepnie studio Wakat, cena troszke nizsza ale i film troche nizszej klasy oraz studio DziedzicFilm, ktore dopiero musimy odwiedziec.
prosze o jakies rady bo niedlugo trzeba sie decydowac i czuje ze po prostu spanikuje za chwile :)
pozdrawiam

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 6 Kwietnia 2009, 20:58 »
DAISY: Myślę,że w technice HD  napewno już w Szczecinie większe studia nagrywają.Jednak musisz się liczyć z większymi pieniędzmi za taką produkcję,  i w przyszłości pomyśleć o sprzęcie odpowiednim do tego.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #68 dnia: 6 Kwietnia 2009, 21:33 »
tak tak juz sie mniej wiecej zorientowalam, ze firmy robia takie filmy, tylko wlasnie kwestia ceny. nie chcemy z tym przesadzac. ale mysle ze warto dorzucic troche kasy i miec film w lepszej jakosci, zwlaszcza ze moj przyszly jest po prostu chory na punkcie nowoczesnej techniki i juz mysli o kupieniu tego calego odtwarzacza blue ray czy jak to sie nazywa :) poki co do ogladania filmow w hd mamy iMaca 24' a ceny spadaja wiec pewnie i telewizora sie dorobimy kiedys ;)
dzieki za odpowiedz i mam pytanie, bo w zasadzie nie wiem... postaram sie to jakos jasno nakreslic: czy film nagrywany w HD a potem przerobiony na takie normalne DVD (powiedzmy dla rodzicow czy dziadkow ktorzy nie sa tak do przodu z technologia) bedzie lepszej jakosci niz film nakrecony na DVD??

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 6 Kwietnia 2009, 21:43 »
Będzie w jakości dvd. Poproś wtedy studio nagraniowe,żeby oprócz tych płyt w HD nagrali Ci kilka filmów w dvd.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #70 dnia: 6 Kwietnia 2009, 21:49 »
tak wlasnie zrobie, wielkie dzieki :)
pytalam jednego kamerzyste czy to duzy problem przerobic film z HD na DVD i zaczal mi wtedy opowiadac o skomplikowanych procedurach konwertowania... ogolnie wyszlo na to, ze taki zabieg jest mozolny i chyba bedzie wymagal dodatkowych doplat. chociaz moj narzeczony twierdzi, ze to wcale nie jest az takie skomplikowane, sama juz nie wiem.

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:25 »
Warto warto! Zdjęcia to piękna pamiątka(zwłaszcza te dobrze zrobione) ale nie oddadzą wszystkiego. Jednak np. przysięgę odda tylko film. Poza tym w Polsce już też można znaleźć dobrych kamerzystów, pracujących na dobrym sprzęcie ze świeżym podejściem.:) Ja uważam, że warto bardzo i u nas film na pewno będzie.

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:06 »
My chcielibyćmy kamerzystę, ale raczej tylko do KościołA :)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:27 »
U nas kamerzysty nie bedzie. Wiem niestety z doswiadczenia w rodzinie, ze oglada sie raz, a ja jako gosc ogladam to na podgladzie. Potem niestety plyta lezy i sie kurzy, a usluga ta nie jest tania, wiec dla MNIE jest to zbedny wydatek  :)  Poza tym moi rodzice nie byli filmowani...maja za to mnostwo zdjec, do ktorych chetnie wracam  ;D
Decyzja zalezy od upodoban mlodych i rodziny   ;)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #74 dnia: 4 Maja 2009, 14:36 »
Musimy się zastanowić czy chcemy film z zaślubin i przyjecia weselnego czy też reportaż. To jest bardzo ważne. Nigdy nie będziemy pewni jak swoja pracę wykona kamerzysta , aż do momentu kiedy obejrzymy film. Często zdarza sie tak, że wybieramy kamerzystę, który kręcił film u naszych znajomych. Film był świetnie wykonany, dlatego też chcemy aby kręcił u nas. Jestesmy pewni, że nasz film bedzie jeszcze lepszy bo przecież kamerzysta ma świetną opinię. Czekamy z niecierpliwością na płytkę, w końcu ją otrzymujemy i co? Okazuje się, że kamerzysta nie zrobił tyle ujęć z Rodzicami ile byśmy chcieli, bo ciocia wyszła nie tak itd. itp.... Jestesmy rozczarowani :-[. Jaki z tego morał? Nie oczekujmy, że nasz film z wesela będzie spełniał najwyższe kryteria sztuki filmowej. Potraktujmy to jako pamiatkę, którą na pewno po iluś tam latach (a może wczesniej :D) obejrzymy i łeżka  nam się zakręci w oku :Placz_1:

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #75 dnia: 6 Maja 2009, 09:49 »
popieram :)
wlasnie tak traktuje moj, jako pamiatke - mile wspomnienia. w sumie namowil mnie moj tata bo byla zagorzala przeciwniczka. chcialam tylko fotografa. stwierdzil ze sesje i tak zrobie pare dni po slubie, nawet tydzien czy dwa a jesli bede zalowala ze nie mialam kamerzysty- czasu nie cofne, bledu nie naprawie
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #76 dnia: 6 Maja 2009, 10:08 »
U nas byli kamerzysta i fotograf z jednego studia. Super się dogadywali, nie wchodzili sobie nawzajem "w kadr". I mimo iż po kilkukrotnym obejrzeniu obecnie płyty leżą i zbierają kurz, nie rezygnowałabym z kamerzysty, który nagrał np. życzenia od naszych Przyjaciół w czasie, gdy my byliśmy na sali, a Oni na zewnątrz i oglądając płytę mieliśmy super niespodziewankę. :Wzruszony: Dla Osób, które zastanawiają się nad wyborem podam przykład koleżanki, która nie chciała mieć kamery, ale zdecydowali się na "lepszego" (czyt. droższego ;) fotografa. Efektem są zdjęcia średniej jakości, na niektórych więcej tła niż Młodych, ostrość pozostawiająca wiele do życzenia...słowem lepsze zdjęcia zrobili goście niż fotograf... :dno:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #77 dnia: 6 Maja 2009, 19:37 »
gagatka powiem szczerze, ze troche rozwialas moje watpliwosci co do fotografa:) u nas go nie bedzie i troche sie martwie jak to wyjdzie, no niby beda az 3 osoby z lustrzankami ale nigdy nie wiadomo co moze z tego byc bo w sumie ludzie ida sie bawic na wesele a nie cykac foty. ale bedzie dodatkowo pelno cyfrowek wiec mam nadzieje, ze i my (czyt. Mlodzi) zalapiemy sie na pare fotek  :P :D

a co to kamery to idziemy w przyszlym tygodniu na spotkanie do MJB. jak juz sie zdecydujemy to wplacimy zaliczke a jesli sie okaze ze nie wyrobimy finansowo to zrezygnujemy, zaliczka jest mala wiec juz trudno. zal mi bedzie bo chcemy miec film z wesela ale nie za wszelka cene. a u nas rodzice czesciowo sie doloza, ale nie chcemy zeby placili za wszystko i w razie czego jestesmy gotowi zregnowac z rzeczy, ktore moga byc zbedne. tu akurat film...

chociaz musze przyznac ze w sumie i tak troche sa wydatki u nas ograniczone, odpada fotograf, samochod, jakies tam wystroje sali, za wiazanke zaplace tylko za cene samych kwiatow, samochod przystroimy sami, a garnitur tez nie bedzie taki drogi bo tesciowie maja hurtownie odziezy i u producenta beda mogli kupic :P taka mam nadzieje przynajmniej ;)
no ale kamerzysta tani nie jest wiec zalezy jak to bedzie z praca bo ostatnio mielismy male problemy;/

a w ogole to mam do Was Dziewczyny takie pytanie. moje kolezanki wielce sa zdziwione ze u nas za wesele (czyt. za impreze weselna i wodke) beda placic nasi rodzice. czy to faktycznie jest takie dziwne?? w koncu oboje studiujemy, pracujemy na pol etatu i niby jakim cudem ma nas byc stac na to wszystko? a rodzice sami zadeklarowali pomoc finansowa bo uwazaja, ze to tez impreza dla nich (no i wg mnie to prawda). a jak zobaczylam miny kolezanek gdy im to powiedzialam to az zaczelam zalowac ze w ogole powiedzialam o slubie. dobrze ze moi bliscy znajomi nie sa tacy dziwni bo bym nie zaprosila prawie nikogo:P a swoja droga to nigdy dla mnie nie bylo niczym dziwnym ze rodzice placa za wesele bo u nas w rodzinie i u znajomych zawsze tak bylo. zwlaszcza, ze wg tradycji powinni za to placic rodzice panny mlodej (ale my tacy tradycjonalisci to juz nie jestesmy:P).

no to sie wygadalam, pozdrawiam i piszcie co tam u Was :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #78 dnia: 6 Maja 2009, 20:01 »
gagatka powiem szczerze, ze troche rozwialas moje watpliwosci co do fotografa:)
Cieszę się, że mogłam Ci pomóc.  ;D Jeżeli rezygnujecie z fotografa to możecie poprosić znajomych lub kogoś z rodziny, żeby wam zrobił fotkę z rodzicami czy świadkami, na pewno nie odmówi. Kiedyś (w zamierzchłych czasach naszych przygotowań do ślubu  :P ) znalazłam na necie, być może nawet tu na Forum, jakie zdjęcia warto zrobić, żeby potem nie mieć żalu do fotografa, że czegoś tam nie ujął. Może warto byłoby komuś z rodzinki to przekazać, żebyście w każdym momencie nie musieli ciągnąć kogoś za rękaw coby fotę pstryknął. ;)
Co do kwestii finansowej to u nas my płaciliśmy za trochę więcej niż połowę wydatków ślubno-weselnych, a rodzice moi i Małża na pół za pozostałą część, bez rozróżniania czy za salę powinni płacić jedni czy drudzy. Kaskę dostaliśmy od rodziców do ręki i jak ją wydaliśmy to już od nas zależało. Jeżeli Wasi rodzice sami zaproponowali, że Was wesprą finansowo, to super i nie przejmujcie się jakimś gadaniem, bo to Wasz ślub i wesele i Wasza sprawa kto za to płaci.

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 6 Maja 2009, 20:17 »
DAISY: tak jak pisze Gagatka: nie przejmuj się, co inni gadają. Widocznie chyba Ci czegoś zazdroszczą, tylko pytanie czego?  Co do finansowania wesela: widzisz teraz jest demokracja, każda ze stron płaci za swoich , czyli wg udziałów.Takie nastały czasy i tego nie zmienimy jeszcze długo.Dobrze,że na codzień sobie jakoś radzicie / praca i nauka/.A co  do zatrudnienia kamerzysty w Waszym przypadku: myślę,że jakoś dogadacie się co do ceny końcowej- niech zrobi Wam poprostu zwykły film bez cudactw,teledysków,plenerów- zwykły reportaż oczywiście prawidłowo zmontowany, z dobrze dobranym podkładem muzycznym tam gdzie trzeba itd.Bo za tzw dodatki płaci się dodatkowo.
A co do finansów za nagranie: przecież na tym weselu coś chyba zbierzecie- no daj Boże jak najwięcej.
Więc to powinna byc jakaś rekompensata. A że Wasi rodzice stanęli na wysokości zadania i finansują wesele to tylko im za to dziękujcie,że odłożyli na ten cel, że udało się odłozyć.Bo wiadomo, jakie mamy czasy. I nie rezygnujcie z nagrania.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #80 dnia: 7 Maja 2009, 14:55 »
Fajnie jest jak młodzi mogą sobie sami zafundować swoje przyjęcie weselne nie obarczając kosztami rodziców. Jest to duży powód do dumy. Jednak nie każdy młody może sobie na to pozwolić i nie powinno to nikogo dziwić. Tak naprawdę wiekszość wesel finansowana jest przez rodziców. Rzdkością jest aby młodzi to robili. Nie ma powodów żeby Twoje loleżanki były zdziwione taką sytuacją. Jeżeli jednak koleżanki uważają, że koszty wesela powinny być pokrywane przez Młodych to niech uważają , żeby nie zostały starymi pannami. Może być tak (czego oczywiście nikomu nie życzę), że nigdy nie dorobią się takich pieniędzy, aby samej opłacić wesele. ;D

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #81 dnia: 7 Maja 2009, 21:08 »
My oplacamy sobie wesele sami w calosci, zbieralismy na nie 2 lata i oplacilo sie - jestem z tego dumna, nie narazam rodzicow na koszty, a jesli chca to pieniazki i tak nam dadza  ;D
Z tego wlasnie wzgledu niektore koszty sa dla nas zbedne, szkoda wydac mi 2 tys na film ktory bedzie zbieral kurz  :D ale to tylko moje zdanie...
Pozdrawiam

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 7 Maja 2009, 21:41 »
No właśnie , najlepiej  zacząć od kamerzysty. Czy nasz zawód naprawdę schodzi z rynku ?
To wspaniale,że umieliście dozbierać się na wesele. Myślę,że jeszcze dozbieracie się chociaż na skromny film./jak już tyle uzbieraliście/

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #83 dnia: 8 Maja 2009, 11:40 »
zauwazylam taka zaleznosc, ze osoby, ktore maja film z wesela czesto mowia ze jest to zbedny wydatek bo sie potem tego nie oglada. za to osoby, ktore filmu z wesela nie maja to bardzo zaluja ze sie na niego nie zdecydowali. ja jednak sadze ze z tym filmem jest tak ze faktycznie nie oglada sie go dosc czesto, po slubie moze raz moze dwa a potem latami nawet moze lezec i zbierac kurz. ale za to po jakichs 10 czy 20 latach wlaczyc sobie dawno nie widziany film z wlasnego slubu i wesela, kiedy juz sie bardzo zmienimy, kiedy bedziemy sobie chcieli przypomniec ten wazny moment... dopiero wtedy film nabiera osobistego znaczenia i jakiejs magii. i wlasnie dlatego bedziemy sie starac bardzo aby jednak bylo nas stac na tego kamerzyte :)

marta zazdroszcze determinacji :P my o tym ze bierzemy slub dowiedzielismy se w lutym tego roku:P dlatego dopiero zaczynamy zbierac. ale mamy jeszcze rok wiec sadze ze nam sie uda nawet dolozyc do wesela bo sytuacja finansowa nieco sie poprawia (odpukac) :).

Krzysztof wrecz przeciwnie, mi sie wydaje, ze zawod kamerzysty nie schodzi z rynku bo jednak jest bardzo duzo osob, ktore decyduja sie na film. sa tez takie ktore go nie chca ale wydaje mi sie, ze na brak pracy nie narzekacie :D

pozdrawiam serdecznie :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Maja 2009, 20:29 »
Kamerzysta jak i zespół grający na żywo zawsze będzie potrzebny i poszukiwany. Nie ma porównania pomiędzy filmem kręconym przez amatora, a fachowca. Był czas, kiedy zespoły grające na żywo (bo tylko takie były) rozpadały się przez disco polo. Mówiono, że są one przeżytkiem. A tu proszę bardzo, z powrotem wracają i są. Problem w tym, że nie jest ich dużo, ale z czasem ..... :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Maja 2009, 21:22 »
sluchajcie mam takie pytanie (tu chyba jeszcze nie pytalam :) ). kolezanka mojej mamy, ktory jest filmowcem powiedziala, ze podobno kamerzysta i fotograf potrzebuja jakiegos zezwolenia od kurii zeby filmowac i cykac fotki mlodej parze w kosciele podczas ceremonii. o co w tym dokladnie chodzi i czy faktycznie jest to niezbedne? przeciez nie moga zakazac fotografowania mlodej pary;/ ona okreslila to jako zezwolenie na wejscie na oltarz...
fachowcy prosze o pomoc :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Maja 2009, 21:33 »
tak, musza przejsc kurs i miec jakis kwit
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Maja 2009, 21:50 »
Jest wymagane stałe zezwolenie na robienie zdjęć czy filmu podczas mszy św.Takie zezwolenia otrzymują kamerzyści i fotorep. po odbyciu kursu. W związku z tym nikt z poza nie może pstrykać ani kręcić. Obecnie większość usługodawców w tym zakresie zastrzega sobie w umowie  tą sprawę. To jest też dla Waszego dobra, bo napewno chcecie aby zdjęcia i film wyszły dobrze i nikt w tym nie przeszkadzał.Jednym słowem w kościele ma być porządek. Ksiądz ma prawo wyprosić z kościoła osoby niestosownie zachowujące się podczas mszy św.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Maja 2009, 21:56 »
dokładnie tak...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline frelinka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.09.2010
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Maja 2009, 11:27 »
Moim zdaniem zdjęć nic nie zastąpi. . .  One mają w sobie taki klimat. . .