Autor Wątek: Team Cullen - czyli forumkowe fanki Twilight w jednym wątku :)  (Przeczytany 273155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Team Cullen - czyli forumkowe fanki Twilight w jednym wątku :)
« Odpowiedź #1020 dnia: 24 Listopada 2011, 12:16 »
Gdzieś ostatnio wyczytałam że Bella i Edward tak się wczuli w sceny miłosne, że musieli niektóre wyciąć :P Tłumaczyli się tak, że ciężko oddzielić grę od życia prywatnego :)

Scena z wilkami naprawdę przesadzona, bajka totalna  ;D

I wychudzona Bella wyglądała tak realistycznie że się zastanawiałam, czy Ona naprawdę tak schudła...

No i Bella miała BOSKĄ sukienkę ślubną, wyglądała w Niej nieziemsko!

W ogóle cała obsada dobrana jest rewelacyjnie!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1021 dnia: 24 Listopada 2011, 12:26 »
to zgadzam sie
sceny z jej ciązy boskie!!!!!
no i ślub marzenie.......i ta wyspa

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #1022 dnia: 24 Listopada 2011, 12:41 »

"Zmierzch" to bajka dla dziewczynek wkraczających w dorosłość. I prawdziwy fenomen - zarówno książki, jak i ich ekranizacje biją rekordy. W Stanach, gdzie nie liczy się widzów, tylko zarobioną na filmie kasę, trzy części sagi przyniosły już ponad 800 mln dol. W Polsce widzów jeszcze liczymy: "Zmierzch" miał ich ponad 2 mln. Warto więc wiedzieć, z kim wasze córki, siostry i dziewczyny zadają się w kinie.

Bella (Kristen Stewart) to licealistka, która zakochuje się w koledze wampirze (Robert Pattinson). Autorka sagi, Stephanie Meyer, jest żoną mormona, więc jej bohaterowie nie uprawiają seksu przedmałżeńskiego (uwaga: ślub następuje właśnie w "Przed świtem"). Zresztą Edward mógłby w trakcie stosunku stracić panowanie nad swą wampirzą naturą i wyssać Bellę do ostatniej kropli krwi. Dlatego przez pierwsze trzy części sagi zakochani ograniczają się do kontrolowanych pocałunków i wymiany gorących spojrzeń. Schodzą się i rozstają, targają nimi wątpliwości, rozterki i zazdrość, bo o względy Belli walczy także wilkołak Jacob (Taylor Lautner). Może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale czytałam i oglądałam "Zmierzch" bez przykrości.

Kim jest dziewczyna, która podbiła serca nastolatek? To z pozoru niewinne pytanie wywołało na całym świecie gorącą dyskusję. Feministki nie zostawiają na niej suchej nitki, bo:

1. Bella nie istnieje bez mężczyzn

W "Zmierzchu" o wszystkim decydują faceci. Ojczym Belli wybiera życie w podróży, więc jej matka rzuca wszystko i jedzie razem z nim. Bella przeprowadza się do ojca, ale szybko kontrolę nad nią przejmuje Edward. To on decyduje, co będzie robiła, z kim będzie się przyjaźniła, co będzie o innych myślała. Kiedy w drugiej części sagi Edward zostawia Bellę, pod opiekę bierze ją Jacob.

2. Podwójne standardy

W "Zmierzchu" Edward zachowuje się jak klasyczny stalker. Śledzi każdy ruch Belli, podsłuchuje jej rozmowy z przyjaciółmi, podgląda ją nawet w sypialni, kiedy śpi. To oczywiście wzruszające i romantyczne - jest troskliwy, opiekuńczy, zakochany do szaleństwa. Ale gdyby tak odwrócić role - gdyby to Bella śledziła, podsłuchiwała i podglądała jego? Czy byłoby równie romantycznie? Z pewnością nie. Mielibyśmy do czynienia nie z dziewczyną zakochaną do szaleństwa, ale ze zwykłą wariatką. W "Zmierzchu" zakodowany jest taki oto przekaz: kobieta potrzebuje opieki 24 godziny na dobę, sama sobie nie poradzi albo zrobi jakieś głupstwo. Ale nie martwcie się, mężczyźni już wiedzą, jak o nią zadbać. I uwaga: to natarczywe dbanie jest romantyczne!

3. Brak tożsamości

Co Bella myśli o świecie? Nie wiemy. Czy ma jakieś zainteresowania? Nie. Marzenia? Być żoną Edwarda i urodzić mu dzieci, co zresztą czyni w czwartej części filmu, w wieku 19 lat. Jest do tego stopnia zdeterminowana, że odrzuca możliwość aborcji, chociaż wie, że ciąża może zagrozić jej życiu. Wszystko dla niego. Ona - nieważna.

4. Uprzedmiotowienie

Z reguły uprzedmiotowienie w książkach czy filmach kojarzy nam się ze sprowadzaniem roli kobiety do ciała i seksu. Tu odwrotnie - Bella nie ma ciała (chodzi ciągle w tych samych aseksualnych dżinsach i koszuli w kratę) i nie uprawia seksu przed ślubem. Tu niby jest inaczej - wampir i wilkołak zabiegają o jej względy i chronią ją na tysiąc sposobów. Ale delikatny kwiatuszek, którego w niej widzą, to piękny, ale jednak wciąż przedmiot.

5. Niezdrowy związek

Bella dla Edwarda rezygnuje ze wszystkiego - życia, rodziny, przyjaciół. Ot tak, bez większego namysłu (a przynajmniej nie jesteśmy jego świadkami). On to wszystko, na czym jej w życiu zależy, nad czym tu się zastanawiać?! Tym bardziej że proponuje jej małżeństwo.

Widać więc jak na dłoni, że jak na historię napisaną przez kobietę z myślą o młodych kobietach "Zmierzchowi" można z perspektywy feministycznej wiele zarzucić. Stephanie Meyer, która zrezygnowała z pracy, aby wychowywać dzieci, a pisać zaczęła, gdy dzieci się usamodzielniły, broniła się przed atakami feministek, twierdząc, że "u podstaw feminizmu leży dana kobiecie możliwość wyboru". Bella wybiera rolę podporządkowanej, uznaje, że mężczyźni są ważniejsi od kobiet, że życie zarodka jest ważniejsze od życia matki. To wszystko są wybory. Według definicji Meyer wybór bycia antyfeministką jest też formą feminizmu.

Z czego wynika, że właściwie wszystko może nią być. Faszyzm i pacyfizm też. Ale według najbardziej powszechnej definicji feminizm to przecież przekonanie o politycznej, ekonomicznej i społecznej równości płci. Czy Bella wpisuje się w tę definicję? Widziana i opisywana z perspektywy swojej autorki, nie.

Ale jako autonomiczna postać, która dawno wymknęła się spod jej kontroli i zaczęła żyć własnym życiem, Bella z pewnością sfeminizuje się wraz z wiekiem. W książce Meyer jest wzmianka o tym, że ulubioną autorką Belli jest Emily Brontë. W jej wieku też lubiłam Brontë. I też wydawało mi się, że zakochać się, mieć chłopaka i żyć długo i szczęśliwie to wszystko, o czym można marzyć. Tak jak kilka lat wcześniej wierzyłam w magię i w to, że dobro zawsze zwycięża.

"Zmierzch" jest odpowiedzią na fantazje nastolatek. Nie próbuje ich na siłę otrzeźwić. I bardzo dobrze. Trzeźwość przyjdzie z czasem, kiedy ich pierwszy Edward obejrzy się za inną, drugi zaproponuje seks na pierwszej randce, a trzeci okaże się mniej atrakcyjny od Jacoba.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Więcej... http://wyborcza.pl/1,99069,10671140,Nietrzezwa_jak_Bella.html#ixzz1ecdO1Gfe

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1023 dnia: 24 Listopada 2011, 14:54 »
Jezu jak dobrze, że ja nie rozkładam filmów tak na czynniki proste :/ Chyba ludzie się nudzą ewidentnie ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #1024 dnia: 10 Grudnia 2011, 01:04 »
ha ha ha bardzo rozbawila mnie koncówka z postu Di o Edwardach  8) ja jeszcze nie widzialam filmu ale musze go zobaczyc w kinie a nie w domu to jak "tradycja" pozniej moge ogladac na kompie  ;D ale i tak najbardziej kocham zmierzch i ksiazke i film... ;D

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #1025 dnia: 3 Stycznia 2012, 13:04 »
myślałam, że cały ten Zmierzch to durne wariactwo dla nastolatek ale teraz sama wpadłam...  ;D od pewnej 12-latki której udzielam korepetycji z angielskiego pożyczyłam pierwszą ksiązkę i nie mogłam się od niej oderwać, szybko pojechałam po kolejną część do księgarni a potem na allegro kupiłam 2 kolejne... i nie wysypiam się bo czytam do 2 w nocy a rano trzeba wstać... ;)
teraz czytam 4 część i nie wiem co to będzie jak skończę  :'( dobrze, że dostały mi jeszcze wszystkie filmy do obejrzenia ;)

;D

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #1026 dnia: 28 Stycznia 2012, 13:30 »
filmami sie mozesz rozczarowac  8) ja lubie tylko 1 czesc...wlasnie chce wrocic do zmierzchu i do ksiazki 1 czesci - dla mnie najlepsza  ;D a jak skonczylam czytac to została...pustka  :-\ buziaki

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #1027 dnia: 9 Lutego 2012, 13:42 »
Książki przeczytane, filmy obejrzane...
muszę przyznać że wg. mnie filmy są beznadziejne w stosunku do książek ale tak zazwyczaj bywa :/ chociaz i tak ryczałam na filmach tak samo jak gdy czytałam książki

Przeczytałam sobie też "drafta" Zmierzchu oczami i Edwarda i bardzo mi się podoba- najlepsza książka- mam nadzieję, że Stephanie kiedyś dokończy to pisać :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1028 dnia: 9 Lutego 2012, 20:24 »
W koncu zobaczylam tę ostatnią - nieostatnią część...nawet się wzruszyłam heheh Babski film to jest jak nic....
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1029 dnia: 26 Marca 2012, 18:10 »
Widziałyście już zwiastun ostatniej część?

;D ;D ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1030 dnia: 26 Marca 2012, 20:54 »
Taaaak wysilili się niemiłosiernie na te 49 sekund :D Ale w końcu tu o to chodzi, że nie pokażą jej do końca aż do premiery filmu. Mówię oczywiście o Belli. Ja się ciągle zastanawiam za co ja lubię ten film? Taka bajka... taka opowiastka dla dzieciaków a ja ją uwielbiam ::) Ale jak nawet zaczyna się zwiastun i słyszę tę muzykę to już mi się mica cieszy  ;D

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1031 dnia: 28 Marca 2012, 13:15 »
heheh looknijcie do konca z glosem koniecznie ;) ;) ;)

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1032 dnia: 28 Marca 2012, 13:24 »
Mi wyskakuje błąd po jakichś 15 sekundach

Oops! This page appears broken. DNS Error - Server cannot be found.

Offline kaassia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.11.2010
« Odpowiedź #1033 dnia: 28 Marca 2012, 14:13 »
Mogliby sie trochę pospieszyc z kręceniem tego i premierą :P
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #1034 dnia: 27 Czerwca 2012, 20:31 »
W końcu coś konkretnego:

nie mogę się doczekać :skacza: :skacza: :skacza: :los:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1035 dnia: 27 Czerwca 2012, 22:22 »
bosko
az mi się gorąco zrobiło
to będzie dobra częśc bo dużo się dzieje

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anetka71

• maniak
« Odpowiedź #1036 dnia: 27 Czerwca 2012, 22:53 »
mi też :) oglądałam to z 10 razy  ;) chyba zapowiada się najbardziej interesująca część... i co ja pocznę ze sobą bez tego oczekiwania na następny listopad ??? Pamiętam, że po skończeniu wszystkich książęk błąkałam się po domu jak głupek  :P ekscytuję się tym jak jakaś nastolatka, wstyd  ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1037 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:15 »
anetka ja mam tak samo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1038 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:18 »
Też nie mogę się doczekać  ;D

Pamiętam, że jak przeczytałam wszystkie części to załapałam mega doła bo się skończyło :P

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1039 dnia: 28 Czerwca 2012, 22:20 »
W końcu coś konkretnego:

nie mogę się doczekać :skacza: :skacza: :skacza: :los:

Ja też :skacza:

Na początku się śmiałam, że to dla nastolatków a jak się wciągnełam to nie mogłąm uwierzyć, że TO takie fajneeeeeeeeeee  :D :D :D :D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline anetka71

• maniak
« Odpowiedź #1040 dnia: 28 Czerwca 2012, 22:27 »
uffff, to nie tylko ja jestem lekko "skrzywiona" pod tym kątem  ;) wczoraj godzinę oglądałam sceny z całej sagi  na youtube  ;) oj będę rozpaczać w listopadzie...a coś czuję,  że ta część będzie najlepsza i najbardziej emocjonująca i rozpacz będzie jeszcze większa  ;)  :cegly:

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1041 dnia: 14 Lipca 2012, 19:34 »
Dopisuję się do team cullen. Od miesięcy oszalałam na punkcie sagi. Najpierw obejrzałam pierwszą część filmu, a później pożyczyłam książki. Przez dwa tygodnie przez popołudnia do północy czytałam po kolei 4 tomy. Książka wciągnęła mnie na maksa. Obejrzałam pozostałe części filmu i praktycznie od maja oglądam je w kółko po kilka razy. Nie mogę się doczekać ostatniej części filmu.
Obiecuje nadrobić cały wątek :)
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1042 dnia: 14 Lipca 2012, 21:06 »
martulka lepiej późno niż wcale

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1043 dnia: 14 Lipca 2012, 21:15 »
 ;D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1044 dnia: 14 Lipca 2012, 21:23 »
a wiecie co ostatnio obejrzeliśmy z M "królewnę śnieżkę i łowca" i tak gra Bella tą Śnieżkę
no i oczywiście biega z jakimiś trolami i krasnoludami
M się śmieje że ona lubi takie klimaty  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1045 dnia: 22 Lipca 2012, 16:26 »
Dziewczyny czy ma któraś jeszcze Sagę w formie e-booków? Jeśli tak to byłabym wdzięczna za przysłanie na maila.

Offline anetka71

• maniak
« Odpowiedź #1046 dnia: 11 Września 2012, 23:13 »
i mamy kolejny zwiastun:

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1047 dnia: 12 Września 2012, 10:21 »
Bomba  :D I choć ja zawsze się "lekko" pośmiechuje z tych walk, wilkołaków itd... bo nie lubię filmów s-f i mnie to generalnie śmieszy to i tak uwielbiam ten film. Taka bajka ale dla mnie świetna bajka... Ze względu na całe życie Belli.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1048 dnia: 12 Września 2012, 11:15 »
Juz sie doczekac nie moge :):):)

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1049 dnia: 12 Września 2012, 19:50 »
Juz sie doczekac nie moge :):):)

Ja też  :tupot: :tupot: :tupot: :tupot:
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018