Autor Wątek: ~~CUKIERNIA~~WSZYSTKO O TORTACH  (Przeczytany 58761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16maja2009
~~CUKIERNIA~~WSZYSTKO O TORTACH
« dnia: 31 Stycznia 2009, 21:22 »
Czy znacie, dobrą cukiernię,która ma SMACZNE wyroby.  Nie zależy mi na kształtach i dekoracjach, ale na samym smaku :lekkim i przepysznym ;D

dublowanie postów

Dlatego dziewczyny proszę o info.  Organizuję ślub i wesele zza granicy,a nie mam już serca wszędzie wysyłać rodziców:)
Wiem,że "Korona" 55zł/kg -fajne kształty,ale "utrzymują"je masy percepanowe,a to beee, co do reszty nie wiem czy są smaczne
Pani ze "śnieżki" przez telefon megasympatyczna, tort kg 35zł, no ale smaku mi nie sprzeda przez słuchawkę :)
TAKŻE PISZCZCIE  I POLECAJCIE ,LICZĘ NA WASZE GUSTA I DOŚWIADCZENIA
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2009, 22:16 wysłana przez liliann »

Offline manx
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21 sierpnia 2010
Odp: ~~CUKIERNIA~~WSZYSTKO O TORTACH
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2009, 23:59 »
1) Złoty klucz
2) Jagódka
3) śnieżka
4) Korona

Wiem że jagódka nie robi chemii, śnieżka z tego co pamiętam też nie :) i ich ciasta są naprawdę smaczne.
Złoty klucz jest najdroższy w olsztynie, posiada najwyzsze noty jeśli chodzi o opinie.  ciasta są także smaczne!

3 pierwsze pozycje moim zdaniem są najlepsze.  Smakowitość ciast/tortu zależy czy będzie robiony na składnikach naturalnych, czy na chemii.  Kwestia dogadania się z daną cukiernią. 

Korona - wiem tylko z opinii innych, że robi dobre ciasta.

Offline edyta9915
  • zapaleniec
  • data ślubu: 25 lipiec 2009
« Odpowiedź #2 dnia: 1 Lutego 2009, 15:47 »
według mnie Korona wcale nie ma takich dobrych wyrobów, parę razy jadam te tory  i jak dla mnie to były suche i strasznie słodkie. Proponowała bym kupić tort w Złotym kluczu naprawdę są pyszne i przeróżne smaki, i są bajecznie udekorowane jak dla mnie rewelacja ale to jest tylko moja opinia. Pozdrawiam

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3 dnia: 1 Lutego 2009, 18:20 »
Mi bardzo smakują torty ze Śnieżki.
On 2011
Ona 2013

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 4 Lutego 2009, 18:39 »
 ;D Wybrałam, zadecydowała cena, bo obie cukiernie,które wzięłam pod uwagę są wyśmienite.  Dziękuję za podpowiedzi !!
 Jednak wysłałam rodzinę na zwiady.
 Tak jak wcześniej pisałyście Złoty Klucz - wspaniały, cena 59zł/kg, co najważniejsze mają do spróbowania smaki tortów
 Śnieżka pyszna tylko tańsza 35zł/kg

Dzięki manx !

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #5 dnia: 4 Lutego 2009, 19:30 »
miumiu : czyli wybrałaś Śnieżkę? ja jeszcze nie zaczęłam się rozglądać więc chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń :)

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 4 Lutego 2009, 19:47 »
Zacznijcie się rozglądać,ponieważ jeśli chcecie tort na stelażu, trzeba go wcześniej zarezerwować, w większości cukierni nie mają dużych ilości stelaży. . a maj  miesiącem ślubów i komunii
Jeżeli macie wesele poza Olsztynem lub po prostu chcecie,aby tort Wam dowieziono,też należy to wcześniej ustalić :D Także ruszajcie i próbujcie :D
« Ostatnia zmiana: 5 Lutego 2009, 11:59 wysłana przez Maja »

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 4 Lutego 2009, 21:11 »
miumiu : dzięki za info, chyba rzeczywiście wybiorę się na mały rekonesans już teraz
w sumie planowałam po targach ślubnych ale pewnie wtedy też będzie większy ruch "w interesie"

a gdzie w Olsztynie jest Śnieżka? Jestem spoza Olsztyna i niestety wszystko muszę lokalizować z mapą  :-\ Mam nadzieję, że kiedyś to miasto ogarnę

Offline manx
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 4 Lutego 2009, 23:02 »
wiśniowa - Śnieżka jest na Nagórkach. Znalazłam stronkę z przykładowymi zdjeciami ciast opisem wyrobów Śnieżki:

- ciekawe ile % rabatu :)

miumiu - myślę że śnieżka to dobry wybór. Ta cukiernia jest już na rynku chyba ze 20 lat - a taki staż mówi sam za siebie :)  A cena jest szokująco niska w porównaniu ze Złotym kluczem :o   Jaki tort wybrałaś? na kremach czy na bitej śmietanie? Ja tych kremów to nie znoszę... może tort ładniej wygląda gdy jest kremowy, ale chemie czuć na odległość :/ ble

forum nie jest darmową tablicą ogłoszeniową, proszę zapoznać sie zapisami regulaminu
« Ostatnia zmiana: 5 Lutego 2009, 12:00 wysłana przez Maja »

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 5 Lutego 2009, 08:22 »
manx wielkie dzięki za info  :D

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 6 Lutego 2009, 17:22 »
Cytat: manx link=topic=13571. msg819297#msg819297 date=1233784977
wiśniowa - Śnieżka jest na Nagórkach.  Znalazłam stronkę z przykładowymi zdjeciami ciast opisem wyrobów Śnieżki:

- ciekawe ile % rabatu :)

miumiu - myślę że śnieżka to dobry wybór.  Ta cukiernia jest już na rynku chyba ze 20 lat - a taki staż mówi sam za siebie :)  A cena jest szokująco niska w porównaniu ze Złotym kluczem :o   Jaki tort wybrałaś? na kremach czy na bitej śmietanie? Ja tych kremów to nie znoszę. . .  może tort ładniej wygląda gdy jest kremowy, ale chemie czuć na odległość :/ ble

Mamy podobny gust :) Ja także nie znoszę kremów ani mas percepanowych dlatego klasyczna śmietana. .  lekka i dająca rozkosz podniebieniu:)
 Wybraliśmy 4 okrągłe na stelażu,podpowiedziano nam,że jak zostanie tort,to często cały krążek i to ładniej wygląda niż cały prostokątny,choć te łatwiej pokroić. . ale od krojenia to są kelnerki ;)

Offline kobieta_1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #11 dnia: 7 Lutego 2009, 16:57 »
W maju 2008 brałam wraz z mężem tort ze śnieżki.  Ważył około 8 kilo, ale płaciliśmy jeśli mnie pamięć nie myli 30 zł za kilogram (czytając temat widziałam, że teraz życzą sobie 35 zł).  Dodatkowo Śnieżka zapewniła dowóz tortu na miejsce wesela (na terenie Olsztyna) za 10 złotych oraz za darmo wypożyczono lustro, na którym był tort (oczywiście musieliśmy wpłacić kaucję, którą po zwrocie lustra nam zwrócono).  W kwestiach organizacyjnych nie mieliśmy ze Śnieżką najmniejszych problemów, a sam tort był bardzo smaczny i zrobiony zgodnie z naszymi oczekiwaniami. 

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 7 Lutego 2009, 17:01 »
zamówiłam stelaż w Śnieżce ale jeszcze rozważam Pralinkę - piękne mają te torty w katalogu

Offline edyta9915
  • zapaleniec
  • data ślubu: 25 lipiec 2009
« Odpowiedź #13 dnia: 7 Lutego 2009, 17:37 »
Wiśniowa orientujesz się  jak wyglądają ceny w "Pralince"?

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 7 Lutego 2009, 18:25 »
Wiśniowa orientujesz się  jak wyglądają ceny w "Pralince"?

Pytanie nie do mnie;) ale mam obcykane cukiernie i kwiaciarnie w Olsztynie."Pralinka" to sieciówka"Adama Sowy :) a cena to 45złł/kg niezależnie od kształtu i smaku.

Offline manx
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 9 Lutego 2009, 12:14 »
Mamy podobny gust :) Ja także nie znoszę kremów ani mas percepanowych dlatego klasyczna śmietana. .  lekka i dająca rozkosz podniebieniu:)
 Wybraliśmy 4 okrągłe na stelażu,podpowiedziano nam,że jak zostanie tort,to często cały krążek i to ładniej wygląda niż cały prostokątny,choć te łatwiej pokroić. . ale od krojenia to są kelnerki ;)

Dokładnie :) Tort z bitą śmietaną może nie wygląda tak gustownie i elegancko jak te z tymi masami (choć w sumie to zależy jak udekoruje cukiernik), ale smakuje o niebo lepiej - a przecież nie po to się kupuje TORT żeby nikt go nie jadł bo jest niesmaczny!

Okrągłe torciki na stelażu - czyli standard. Faktycznie trudno się kroi, ale Ty z mężem ukroisz tylko kawałki dla Waszych rodziców :) A na takim stelażu ładnie każdy tort wygląda. W przypadku prostokątnego trzeba by pogłówkować żeby go odpowiednio wystroić :)

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Maja 2009, 11:21 »
No i po weselu :) Teraz mogę serdecznie polecić "Śnieżkę". Zamówiliśmy 11kg (więcej ze względu na poprawiny) na 88osób ..nic nie zostało, każdy gratulował tortu,wybraliśmy 3 krążki tortu szwardzwaldzkiego i jeden śmietanowego. Ciasto jest lekkie w smaku i dobrze się kroi ;)

Offline batat
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 3 Czerwca 2009, 14:18 »
Mi najbardziej podobają się i smakują torty z "Pralinki",  z tym, że tort zapewniają gratis właściciele lokalu, w którym będę miała wesele i nie wiem czy z tą cukiernią podpiszą umowę . .  Jesli nie, będę musiała to jakoś przeżyć ;)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 3 Czerwca 2009, 17:01 »
ja ze swojej strony mogę polecić cukiernię Podgrodzie.... w ostatniej chwili zrezygnowałam ze Śnieżki na rzecz tej cukierni i nie żałuję.... wszyscy chwalili tort, wyglądał ładnie i był pyszny i co tez ważne tańszy niż gdzie indziej

o ciasta to mi się goście prawie zabijali więc jak oddawałam stelaż to kupiłam na spróbowanie (na weselu nie miałam głowy do jedzenia czegokolwiek) i rzeczywiście były wyśmienite :)

polecam  ;D

Offline miumiu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2012, 00:53 »
Właśnie! Cukiernia Podgrodzie.
Polecam, na moim weselichu był tort ze Śnieżki,ale w lipcu jadłam tort w/w. PYCHA! lekki, bita śmietana ..
aż zrobiłam się głodna :)
Jeżeli chcecie tort z bitą śmietaną, a żeby atrakcyjnie wyglądał poproście o dekorację żywymi kwiatami.
Efektowne wejście, a smak pozostaje ....

Offline MISSbutterfly
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.12.2012
  • Ślub w: Olsztyn
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2019, 12:43 »
W Olsztynie to dobrze wszystkim znana cukiernia Słodycz tej krainy. Polecam, bo od wielu lat niezmiennie trzymają wysoki poziom wypieków i tortów.