Autor Wątek: Poprawiny - co z nimi?  (Przeczytany 26100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline missmax

• entuzjasta
Odp: Poprawiny - co z nimi?
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Maja 2009, 20:36 »
no ja własnie po poprawinach w JF Duet (mialam poprawiny 10 maja, sala srodkowa). Jedzenia b.duzo. fajnie podali w postaci stołu szwedzkiego; były cztery czy pieć dużych srebrnych metalowych pojemnikow na podgrzewaczach (tam mięsa głównie), a obiad przynosili oczywiscie na stoly, na stolach ryby i inne wedliny z wesela. DJ tez b.fajnie prowadzil impreze, wyszlo prawie drugie weselicho ;) . Tyle,ze bylo polowe mniej gosci.. ale wytaczylam sie, ze pecherze mialam.

Oczywiscie trzeba uwazac na JF Duet - bo oni mogą byc zakreceni. Robią hurtem kilka wesel. Ja starałam się wszystko zapisywac i dopilnowywac. Dzwonic i przypominac. U nas odbylo się bez wpadek; moze dlatego, ze było obok nas w tym samym czasie tylko jedno wesele a nie dwa, jak mogły ;).A na poprawinach byly obok nas komunie.

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Maja 2009, 11:06 »
Missmax Nie wiedziałam, że mieliście wesele w JF Duet. Tak się składa, że my również mamy tam imprezke weselna. Mam pytanko ile mniej więcej wyszła was cena za osobę na poprawinach? i do kiedy musieliscie podac liczbę gości na poprawinach? My również mamy poprawiny w tej środkowej sali- może jest coś na coszczególnie powinnam zwrócić uwagę? Bo fakt -oni są baaardzo zakręceni- chociażby, sytuacja w której "Pan F." zapomniał wpisać poprawin nam rok:/:/ i cudem tydzień temu wyratowałam salę i oczywiście poprawiny się odbędą... ufff!! Teraz będę ich bacznie obserwować!!
kasia

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Maja 2009, 14:24 »
hej. no my bralismy na poprawiny ten najtanszy zestaw - za 35 z/os. I chyba najlepiej wziąć. To był żurek , a pozniej kartofle z miesem. Duzo jedzenia nam zostalo z wesela, wiec w zupelnosci starczyło. Napoje takze byly z wesela, no i także dokupilismy troche napojów, chyba z 2 skrzynki piwa, wina...itp.

Liczbę osób - ile będzie na poprawinach - podalismy po weselu. Gdy już sprzątali i orkiestra się zwijała. Sala środkowa - wg mnie na poprawiny idealna. Bez zarzutu.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Maja 2009, 22:27 »
polecam poprawiniki :-)
na swoich świetnie się bawiłam - balowaliśmy do 6 rano ;D
był DJ - fajne rozwiązanie, myślę że lepszy niż muzyka z wieży;
jedzonko schodziło nieźle, najlepiej schodziło piwko - wszystko wypili, i wszystkie ciasta też luda zjedli ;D
fakt, duża grupa zmarnowanych gości - ale po kilku głębszych i żurku - znowu wywijali :-)
faaajna imprezka, jak  ktoś może sobie pozwolić to polecam jak najbardziej :-)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Maja 2009, 18:33 »
Ja niestety nie mogę pozwolić sobie na poprawiny - większość moich gości jest przyjezdnych, ale na drugi dzień ok. godz. 12:00 planujemy uroczyste śniadanie - czyli jakaś forma poprawin zostanie zachowana...

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Maja 2009, 20:08 »
moi znajomi zrobili sobie poprawiny w domu, z najbliższą już rodziną - dojedli co wzięli z wesela oraz dopili to co zostało ;D
też dobry sposób na spędzenie niedzieli ;D

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Czerwca 2009, 11:32 »
Jeżeli jest tylko możliwości i są chętni do zabawy to jak najbardziej, poprawiny powinny odbyć się na sali na której odbyło się przyjęcie dzień wczesniej :D .

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Czerwca 2009, 12:15 »
ja ostatnio bylam na poprawinach gdzie byl zespol, bylam zdziwiona ze az tyle osob sie bawilo :) mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Justysia888

• użytkownik
  • **
  • [
  • data ślubu: 20 czerwiec 2009
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Czerwca 2009, 14:45 »
A ja już jestem po................... i  nie żałuję poprawin, które zrobiliśmy - trwały w lokalu do ok 21:30, a ptem kilka osób z gości - czyli świadkowie i kilka par przeniosła sie do naszego mieszkanka i impreza trwała dalej do 1:00 w nocy:)))))))))))))) suuuuper

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Czerwca 2009, 00:35 »
Ile płacicie za poprawiny?

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Czerwca 2009, 08:17 »
Ja mam stawkę 35zł./os(obiad) plus 6zł./os kawa herbata do woli więc na pewno to weźmiemy i wyjdzie jakieś 41zł./os dodatkowo będzie to co z wesela  i trza dokupić wódkę napoje itp.
przy założeniu że będzie 120osób na poprawinach to jest około 5000zł. plus to wszystko co dodatkowo to liczmy ze około 6tys.
ale jak wyjdzie w rzeczywistości to zobaczymy :)
kasia

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Czerwca 2009, 11:27 »
u mnie jest 45 zł, pewnie swiezy obiad, jakies swieze salatki i jedzonko z wesela
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:32 »
no to wlasnie u mnie jest porazka 80zł za poprawiny- skoro obiad muszą tylko dogotować a cała reszta przeciez zostaje tymbardziej, że to miał być tylko taki obiad poprawinowy dla przyjezdnych. W tej sytuacjii rozwazam poprostu wziąść ludzi do restauracjii jakiejs w pobliżu na obiad i znacznie taniej chyba wyjdzie

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:35 »
Dość sporo za poprawiny- nas chyba w takim wypadku nie byłoby stac na to  :-[
Z tą restauracją to nie jest zły pomysł a zawsze troszkę pieniążków zostanie w kieszeni  :)
kasia

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:38 »
Gdy podpisywalismy umowe rok temu max 66zł mialy ksoztować

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:39 »
A masz cenę za poprawiny na umowie?
Jesli tak to nie mają prawa podnieść teraz tej ceny!
Umowa jest podstawą prawną dla Ciebie o wywalczenie tego co mówili.
kasia

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:42 »
Kiedyś taka para się wypowiadała (nie pamiętam dokładnie kto) że znaczeni podenisiono im ceny. Wybronili się tym, że w umowie- nie było mowy o tym, że ceny mają prawo wzrosnąć z tytułu rosnącej inflacji na rynku. Bo tak to uzasadniono im / mam nnadzieję, że nic nie przekręcam/  ::)I udało im się :)
kasia

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:45 »
 :o sporo za te poprawiny ale przyznam, że spotykałam sie z lokalami, które miały takie ceny (ale głównie po to, żeby odstraszyć gości bo nie chce im się robić tych poprawin... jak szukaliśmy sali to w jednej usłyszeliśmy że wesele jak najbardziej ale poprawiny... hmmm tylko obiad za 80 zł od osoby i tylko dwie godziny a potem wyganiają.. a tak w ogóle to cyt. "nie życzą sobie tego rodzaju gości"...... oczywiście olaliśmy tą knajpę  8))

my płaciliśmy 500 zł za wynajęcie sali poprawinowej i obsługę (także sprzęt grający) a do tego kupiliśmy tylko zupę (reszta była z wesela.. także ciepłe dania) więc wyszło jakieś 600 zł  ;D a bawiliśmy się od 11 do 18

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:48 »
wiśniowa jakie przede wszystkim dani wam zostały z wesela?
Bo tworzę menu i z tego co wiem to sałatki i galaretki na pewno odpadaja na drugi dzień  ;)
masz jakąś sugestię odnośnie tych dań?? :D
kasia

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Czerwca 2009, 17:59 »
to nie tak, że wszystko zostaje;
wyrzucić trzeba - galaretki (chyba, że stały tak jak u nas 1godz,bo inaczej by popłynęły), sałatki,  wszystko co to na majonezie; to na bank; a właściwie to co było na stołach;
trzeba nowe zrobić - zupkę, część mięs na obiad, sałatki, ziemniaki/frytki,
zimna płyta - przynajmniej 1/4 trzeba dołożyć;
reszta w dużej mierze zostaje - właściwie to jest tak, że to co nie wychodzi z kuchni to na następny dzień więc warto spytać co zostało i ile;
ja nie wystawiałam nic z dnia poprzedniego - z tego co było na stole; wyjątek - mięsa na obiad i krokietów;
jak sobie coś jeszcze przypomnę to dam znać;

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Czerwca 2009, 22:31 »
zostały sałatki i były dobre nawet w poniedziałek - tradycyjna, śledziowa, kurczak ryż i ananas i szopska (ale szopską zjedli w niedziele  ;)), bigos, ryba po grecku, schabowe, udka  mięsa pieczone - schab ze śliwką/morelą, karkówka, rolada z kurczaka i boczek nadziewany czymś tam  ::) poza tym zostało ciasto i tort a goście dostali jeszcze żurek

na pewno na poprawinach nie widziałam jajek w majonezie i galaretek (był pstrąg w galarecie) ale możliwe że je po prostu zjedli na weselu bo cieszyły się dużym wzięciem

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Czerwca 2009, 22:33 »
tylko, że u nas babka przy tworzeniu menu od razu założyła pewną ilość na poprawiny i eliminowałyśmy jedzonko, które nie będzie się nadawało na następny dzień do niczego  ;)

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Czerwca 2009, 08:12 »
Widzę, po przejrzeniu wstepnie propozycji naszego lokalu, że kilka rzeczy się powtarza typu bigos, schab ze śliwką, ryba po grecku- te potrawy na pewno wezmę więc bardzo przyda mi się to co napisałyście- po prostu wybierając menu zwrócę Pani uwagę na to, żeby wybierać też rzeczy, które nadawać się będą dnia następnego. No bo przecież nie podam tylko obiadu a później stoły będą puste- głupio tak. Choć rok temu byłam na weselu gdzie wyobraźcie sobie w ogóle nie było obiadu na poprawinach (a strasznie czekaliśmy na niego gdyż głód był oj był! trza  było zobaczyć nasze miny jak się dowiedzieliśmy że go nie ma  :frajer: :frajer: ).
nie wiem my chyba jesteścme z moim PM z jakiegoś innego pokolenia dla nas wesel powinno trwać 2-3 dni...  :pijaki: dla inncyh chyba nie :drapanie:
Były tylko pozostałości z wesela i skończyło się to kebabem na mieście  ;D
Masakra!
dziękuję za pomoc  :przytul:
kasia

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Czerwca 2009, 09:20 »
a nie trwało?
my balowaliśmy z tydzień...  ;D ;D ;D

Offline Betti

• uzależniony
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Czerwca 2009, 17:56 »
Nie każdy na możliwości balować tydzień ;)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Czerwca 2009, 18:03 »
wiem, to smutne... :'(
ja to przewidziałam, ale skąd nasi znajomi mieli tyle wolnego, to nie wiem ;D zorganizowali się i dali radę - mimo pracy, he he