Twardość materiału, z którego wykonano ostrze jest zbliżona do diamentu, co sprawia, że jest ono 10x trwalsze od tradycyjnego metalowego noża i pozostaje ostre nawet przez wiele lat bez konieczności ostrzenia.
Ceramika jest zdrową alternatywą, która w przeciwieństwie do metalu nie wchodzi w reakcje z sokami z warzyw i owoców. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.

po prostu nie maja metalowego ostrza ale ceramiczne i są MEGAAAAAA ostre !
w szoku jestem jak super tną , chleb , ser , pomidory w sumie wszytsko co miękkie i twarde ,
kroiłam Dominikowi parówkę na talerzyku i go pociełam ...