Autor Wątek: Obowiązkowa cytologia  (Przeczytany 4310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Obowiązkowa cytologia
« dnia: 19 Września 2008, 10:18 »
Nasłuchałam się dzisiaj w drodze do pracy, że badania cytologiczne byłyby częścią badań okresowych i będą przedstawiane przyszłemu, jak i aktualnemu pracodawcy. Poza tym mammografia.
Wszystko bardzo ładnie się zapowiada ale chyba nijak się ma do rzeczywistości - badania będą dodatkowym kosztem dla pracodawcy o ile w ogóle to on będzie pokrywał ich koszt - bo o tym, rzecz jasna, nikt nie wspomina ;)
Cytologię kiedyś robiłam u siebie w  przychodni bo było za darmo i z wynikami szłam do gin przwatnie, potem okazało się, że powinno się raz w roku zrobić to badanie ale NFZ finansuje takie badanie raz na 3 lata (o ile się nie pomyliłam bo teraz i tak robię prywatnie ;)), podobnie rzecz się ma z mammografią - po 50 roku życia, a wcześniej - wcześniej to co ???
Co o tym myślicie
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2010, 14:07 wysłana przez Maja »

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Odp: Obowiązkowa cytologia
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2008, 11:29 »
Właśnie leci audycja na ten temat na TOK FM
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2008, 17:57 »
No i skoro by były częścią badań okresowych to pracodawca by wiedział jaki jest wynik teg badania? eee, tak to ja bym nie chciała.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2008, 19:08 »
A mi lekarz conajmniej raz w roku daje skierowanko, po ciazy mialam robione juz 2 razy.
Uwazam ze to Panstwo powinno refundowac w pelni - sadze ze zapobieganie ( wczesne wykrycie choroby ) jest tansze niz lecznie.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2008, 19:58 »
oglądałam dziś o tym w faktach
popieram w pełni.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2008, 20:20 »
Ja też.
Polki sie nie badają, a żniwo tego jest tragiczne.
Niech to zrobią chociaż raz na trzy lata jak to refunduje NFZ...powinno być co roku, ale co roku zrobi sobie zapobiegliwa kobieta. A niestety ogrom kobiet nie robi tego nawet raz na trzy lata.

...acha i nie chodzi o to, żeby to było składową badań okresowych, tylko, żeby przy przyjęciu do pracy pracownica miała obowiązek przedłożenia aktualnego badania cytologii, czyli nie starszego jak te trzy lata, czyli nadal ma sie to opierać o dotychczasowy system, chodzi o lepsze jego egzekwowanie.
Podobnie z mammografią u pań po 50-tce.

Maju wcześniej robi sie USG piersi....znaczy u młodych kobiet mammografia nie jest diagnostyczna, utkanie piersi jest inne.

Programy profilaktyczne opierają sie o statystykę, czyli refunduje sie badania nie wszystkim tylko jakiejś grupie wiekowej, w której zagrożenie jest największe, w oparciu o badanie epidemiologiczne. Dlatego mammografia jest powyzej pewnego wieku od pewnego wieku, podobnie cytologia, podobnie działa program przesiewowej kolonoskopii (profilaktyka raka jelita grubego) - ten jest dla osób powyzej bodajże 55 roku życia.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2008, 10:17 »
jeśli chodzi o badanie piersi to ja nie miałam żadnego problemu
poprosiłąm lekarza ogólnego o skierowanie na badanie piersi
i dostałam takie skierowanie chyba do onkologa
lekarz zbadał mi piersi i dał skierowanie na usg
bo powiedział,że w takim wieku mammografii nie trzeba u mnie wykonywać, tylko usg

a co do cytologii, to nie wiem, bo ja w zeszłym roku robiłam w gabinecie państwowym i musiałam zapłacic za wykonanie
że niby nie obejmował mnie jakiś program, chyba było coś do dwudziestego któregoś roku życia...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2008, 10:20 »
Każda Polka pomiędzy 25 a 59 rokiem życia, która w ciągu 3 ostatnich lat nie miała wykonanego wymazu cytologicznego w ramach ubezpieczenia w NFZ, powinna zgłosić się na badanie cytologiczne do wybranego przez siebie zakładu opieki zdrowotnej, który podpisał z NFZ umowę na realizację Populacyjnego Programu Profilaktyki i Wczesnego Wykrywania Raka Szyjki Macicy.

a reszta na tej stronie

http://www.rakszyjkimacicy-profilaktyka.pl/
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2008, 10:23 »
może dlatego musiałam zapłacić, bo mialam robioną cytologię i od poprzedniej nie upłynęły 3 lata?
a miałam robioną w innej placówce, bo sie przepisałam...
i sama zgodziłam sie na zapłatę
w końcu te 15zł to żaden majątek
a zrobiłam bo potrzebna była do kriochirurgii
i nie żałuję, bo wyszła dobrze, więc klasyfikowałam sie do "wymrażania" I MAM TERAZ SPOKÓJ
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2008, 11:06 »
Ja cytologie robiłam nie cały rok temu państwowo, a ostatnio jak byłam u mojej pani gin to powiedziała, że mi niedługo znów zrobi - to znaczy po upływie roku od ostatniego - nic nie mówiła, że będzie to prywatnie. Ona wychodzi z założenia, że powinno robić się co roku - nie wiem jak to później jest rozliczane.

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2008, 15:36 »
faktycznie pomysl niby jest.. ale znowu nie do konca przemyslany.. pracodawca ma podpisana umowe z jedna placowka - kobieta moze chciec isc do swojego lekarza.. poza tym nie wierze, ze pozostaloby to tajemnica i pracodawca nie znalby wynikow..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2008, 18:19 »
Wiesz Rajdziu pomysł jest jeszcze dalej idący. Badanie cytologiczne i mammograficzne ma być obowiązkowe. Ciekawe jak będzie to egzekwowane??? Policjant oprócz prawa jazdy będzie mnie prosił o aktualna cytologię...??

Ale wg mnie co by nie było ma to sens. Jesteśmy na szarym końcu w Europie jesli chodzi o raka szyji macicy. Mamy największy odsetek wykryć tej choroby w III stadium klinicznym i ogromny odsetek kobiet umiera.
Statystki są żenujące. Świadomość społeczeństwa bardzo niska.
Cos zrobić trzeba.
Akcja wysyłania imiennych zaproszeń do kobiet przez NFZ nie przyniósł oczekiwanych efektów.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2008, 19:00 »
lila problem jest jeszcze powazniejszy
najpierw dostań się do gina
u mnie w przychodni 2 miesiące oczekiwania

jak na razie nic mi nie jest...no ale jak komuś się grzyb przypałęta to jak ma czekać?

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2008, 19:13 »
Mariolka jezeli zrobiliby to jako badanie obowiazkowo finansowane przez firmy z kolejka nie byloby problemu..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2008, 19:50 »
Mariola ale ja nie mówię o grzybie, a o raku... tak to każdy temat można spauperyzować...

Na grzyba jeszcze nikt nie umarł, a na raka szyjki macicy się umiera...a jak sie nie umiera, bo sie cudem przeżyje, to skutki uboczne brachyterapii są okropne.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Września 2008, 19:57 »
ja miałam na myśli,że cięzko sie do gabinetu dostać
a co dopiero badania

ale fakt to też wina ludzi
nic nie rozumieją
nie chcą robić
i wstydzą sie łazic do gina

ja kiedyś siedziałam na poczekalni jak byłam w ciąży
i przyszła dziewczyna na ok. 20 lat
w zaawansowanej ciązy
i ona nigdy w życiu nie była u gina i termin porodu sama sobie jakoś wyliczyła(pewnie stosunek plus 9 miesiecy)
żadnych badań, usg , nic

a i tak zwiała sprzed gabinetu
i jak takim tłumaczyć,że cytologia jest ważną sprawą, jak dla nich badania w ciąży nie są ważne
o to mi chodziło,że są kolejki do gabinetu a na wiochach to czasem przychodni nie ma
i tam kobiety rodzą same, albo w szpitalu ale i tak same wyliczają sobie termin i w ogóle...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września 2008, 20:06 »
Do mojej prywatnej gin też mam kolejkę...też trza czekać z dwa tygodnie na wizytę albo i więcej.
Jak sie starałam o dziecko i były problemy i chciałam szybko, to pamietam, że jej powiedziałam, jakie wyniki sama sobie zrobiłam i pewnie tak smętnie jojczałam, że mnie wcisnęła gdzieś na następny dzień - bo wiedziała, że roboty ze mną dużo nie bedzie.
Teraz jak skojarzy przez telefon nazwisko i wie, że lekarka to też wciśnie mnie wcześniej.
Wcisnie też jak jest cos na cito, czyli krwawienie...grzybek i inne cudo...bo słyszałam takie rozmowy telefoniczne z pacjentkami.

Niestety kolejki są wszedzie. Pod tym względem lepiej nie bedzie.
Ale badania profilaktyczne mają to do siebie, że mozna sie na nie zapisać...i to nawet w dogodnym terminie.

A tą ciężarną laską to mnie rozwaliłaś...
Fakt sama takie nie raz widuję....

— Richard M. Devos

Offline agu_cha
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.06.2009
« Odpowiedź #17 dnia: 3 Lutego 2009, 19:02 »
Dziewczyny róbcie cytologię nawet jeśli musicie za nią zapłacić...lepiej zrobić i wiedzieć na czym się stoi, bo później może już być trochę za późno na leczenie...najgorsze jest oczekiwanie na wynik...jeśli wiecie, że już nie jest najlepiej  :(

Offline Pinesia

• forumowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 5 Stycznia 2010, 14:48 »
Ja badania cytologiczne robię sobie co roku (państwowo oczywiście) i nigdy za nie nie płaciłam. Więc aż jestem zdziwiona jak piszecie, że nawet państwowo musiałyście za to płacić.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #19 dnia: 6 Stycznia 2010, 15:10 »
ja tez robie co roku, prywatnie bo państwowo u gina to ja bylam moze raz w zyciu...
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline monis_b
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.1998
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lutego 2010, 13:13 »
Witam, wtrącę się jeśli mogę.  Bezpłatna cytologia na NFZ co 3 lata, jest robiona w ramach programu profilaktycznego i dotyczy określonej grupy kobiet (25-59 lat).  Natomiast w każdym  gabinecie czy przychodni ginekologicznej, która ma podpisaną umowę z NFZ takie badanie można robić bez limitów czasowych i wiekowych.  I warto.

Offline gosiaczek252
  • entuzjasta
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2010, 17:57 »
Jeśli można, cytologia o ile będzie wykonywana podczas okresowych badań to pracodawca nie będzie znał jej wyników jedynie dostanie inf że cytologia została wykonana. 

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 7 Marca 2010, 14:07 »

może komuś zadziała na wyobraźnię

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 4 Kwietnia 2011, 13:34 »
Witam, wtrącę się jeśli mogę.  Bezpłatna cytologia na NFZ co 3 lata
ja robię co roku na NFZ i nigdy nie płaciłam

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 4 Kwietnia 2011, 15:12 »
u mnie w Gdyni też cytologi na NFZ jest co 3 lata

Offline Akropol
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lipca 2011, 14:21 »
Niby te badania miały być obowiązkowe, jednak co w Polsce miało być a nie ma? Chyba zbyt wiele rzeczy.
Moim zdaniem powinno się takie badania robić przynajmniej raz w roku i to za darmo i obowiązkowo!

Offline alicja_marysia
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24 czerwca 2012
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Września 2011, 19:51 »
ja dostałam zaproszenie na darmową cytologię, wiem, żę są wysyłane chyba do wszystkich kobiet po 30-tce i muszę koniecznie iść, ale jakoś nie mogę się zmobilizować, chociaż wiem, że powinnam bo jestem w tzw grupie ryzyka.  Robiłam też ten test: http://sites.google.com/site/457news  i właśnie w tym samym czasie dostałam zaproszenie.  Boję się, ale wiem, że badania robić trzeba.  W końcu rak wykryty wcześniej nie jest wyrokiem. . .  i tej wersji będę się trzymać :)
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2011, 10:04 wysłana przez .:Anka:. »