Autor Wątek: kościół - dekoracja - dobry mam plan? :)  (Przeczytany 32666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
Odp: kościół - dekoracja - dobry mam plan? :)
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Stycznia 2009, 19:35 »
Hej. Ja widziałam alejki w farze-coś cudnego, bardzo ładnie robią, sama ich chciałam, ale w moim kościele nie można :(((((((((((((

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.04.2009
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Stycznia 2009, 13:41 »
24.04.2009 - Św. Mikołaj w Starym Fordonie - jestem za wspólną dekoracją !!!
Wiecie co wam powiem, że tez zastanawiam się nad alejkami ślubnymi, rozmawiałam z dziewczyną osobiście i była tak uprzejma, że podała mi wiele cennych wskazówek, uwag dotyczących spraw "technicznych" w "naszym" kosciele. Z uwagi  na fakt, że nie jestem parafianką kościoła w którym będziemy brali ślub, to bardzo mi sie to przydało :) nawet podała numer kontaktowy do dziewczyny, która bierze tam ślub dzień po nas (bo my w piatek), ale omówić kwestę żywych kwiatów na ołtarz i w tej kwestii rozłożyc koszta na pół.

A co do samych alejek, faktycznie wyglądają one cudnie i chyba warto sobie na nie "odżałować" kilka groszy. Jak ma być pieknie, to niech będzie pieknie w każdym calu.

Offline tabaq

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Stycznia 2009, 18:01 »
Ja mam w kosciele sw marka w fordonie:) jak ktos chetny to prosze o kontak bo na 99% bede korzystal z usug alejek;)

Offline motylek1983
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.12.2008
« Odpowiedź #33 dnia: 2 Kwietnia 2009, 18:25 »
TE alejki peknie wygladaja, dywan itd :)
Warto pomyslec tez o dekoracji sali weselnej bo to co proponuja wlasciciele sal nie zawsze zgadza sie z gustem pary mlodej. 
« Ostatnia zmiana: 3 Kwietnia 2009, 00:10 wysłana przez liliann »

Offline madzianaj

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #34 dnia: 4 Kwietnia 2009, 15:07 »
Data mojego ślubu to 1 sierpnia 2009 w kościele św.   Marka w Fordonie i korzystam właśnie z usług alejek  :), wystarczy że wejdziecie na ich stronkę i napiszecie maila z datą, godziną i nazwą kościoła a w odpowiedzi otrzymacie przykładowe fotki z wystrojem kościoła i ewentualne namiary na pary jeśli oczywiście są takie które tego samego dnia mają ślub i zamówiły wystrój.  Tak właśnie było w moim przypadku, okazało się, że tego samego dnia ma też ślub inna para.  Pani, która zajmuje się alejkami podała tamtej parze moje namiary a mi ich  ;D i już mamy wszystko ustalone, koszty dzielimy na połowę  :)

Offline motylek1983
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.12.2008
« Odpowiedź #35 dnia: 5 Kwietnia 2009, 09:07 »
A masz kogos do dekoracji sali weselnej? Jeśli nie, to moge dać namiary :)

Offline madzianaj

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #36 dnia: 9 Kwietnia 2009, 09:30 »
Sale chyba sami będziemy stroić  ;D, chociaż już sama nie wiem  :P , ale jeśli można poproszę o namiary !!!

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:41 »
Japcio, czy w Kościele Garnizonowym mieliście jakieś problemy, żeby uzyskać kontakt do par biorących Ślub tego samego dnia?
Dużo wcześniej rezerwowaliście godzinę Mszy Św. ?

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Kwietnia 2009, 15:56 »
emyla hej :) a co, macie tam ślub? Termin mieliśmy już zarezerwowany w zeszłym roku :) ale tylko dlatego, że babcia pana młodego zna księży :) Nie mamy jeszcze kontaktów do innych par. Dopiero w maju idziemy na rozmowę do kościoła, więc może wtedy coś się nam uda ustalić.

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Kwietnia 2009, 22:56 »
Tak, zamierzamy wziąć ślub w Garnizonowym :) Wg. mnie jest on najpiększniejszy ze wszystkich bydgoskich kościołów, a przy tym nieduży, więc będzie przytulnie. W najbliższym tygodniu zamierzamy zarezerwować termin, co by nas nikt nie ubiegł ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Kwietnia 2009, 12:41 »
emyla Nie wiem, czy już teraz uda wam się zarezerwować termin na 2010 rok. No ale życzę powodzenia :)

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Kwietnia 2009, 13:12 »
Wiesz, ja chciałam zrobić to na spokojnie jakoś pod koniec tego roku... Ale na forum czytałam, że dziewczyny rezerwowały terminy i godziny mszy nawet 1,5 roku wcześniej i troche spanikowałam ;)

Offline syla:)

• forumowicz
  • data ślubu: 4.09.2010
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Kwietnia 2009, 17:49 »
emyla nie strasz mnie !! :D :D Ja nawet się nie zdecydowałam na kościół, a ślubuję tego samego dnia co Ty. Dzisiaj właśnie podpisaliśmy umowę z lokalem, Ty już to też masz za sobą czy zaczynasz od kościoła?

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Kwietnia 2009, 18:43 »
Nie straszę, tylko ostrzegam ;) Nie no, żartuję... Wiesz, to pisały dziewczyny z różnych miast Polski, może tam są inne realia ;) My zaczęlismy przygotowania od fotografa- umowa już podpisana, u DJa termin zamówiony, a umowę o salę będziemy podpisywać w najbliższym tygodniu. A Wy gdzie urządzacie wesele? :)

Offline martafly

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Kwietnia 2009, 21:18 »
Emyla w kościele Garnizonowym nie możesz niestety liczyć na podział kosztów między wszystkimi Parami biorącymi ślub tego samego dnia co Ty.
Proboszcz nie pozwala na to - po prostu nie daje numerów tel do pozostałych Par. Koszty można podzielić tylko wówczas gdy uda Wam się odnaleźć i dogadać bez pośrednictwa księdza - np. przez to forum. Życzę powodzenia. Jeżeli będzie miała inne pytania odnośnie kościoła lub chciałabyś zobaczyć zdjęcia z kościoła Garnizonowego - pisz śmiało, służę radą :)

Offline syla:)

• forumowicz
  • data ślubu: 4.09.2010
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Kwietnia 2009, 23:09 »
Zdecydowaliśmy się na Ga-Sto, mamy na oku zespół, chyba do fotografa też trzeba będzie zadzwonić, no chyba, że Ty wzięłaś tego, którego miałam na oku ;) A kościół pozostaje wielką niewiadomą. Na którą godzinę chciałabyś ceremonię w Garnizonowym? Ja bym chętnie tez na ten kościół się zdecydowała, ale mój PM jakoś jest anty.

Offline dordy
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:17 »
Cześć!
Ja mam ślub 05. 09. 2009 o 15. 30 w kościele św.  Mikołaja jeżeli ktoś z Was ma ślub w ten sam dzień albo dzień wcześniej to moglibyśmy razem ustalić dekorację kościoła i podzielić koszty

Offline kendra

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Maja 2009, 22:16 »
japcio,
Powiedz proszę jak po rozmowie w Garnizonowym, czy udało się ustalić coś odnośnie dekoracji kościoła i w ogóle :)?

Ja się zastanawiam jak to jest skoro księża nie podaja numerów do innych par i zdarzy sie, że każda zamówi sobie dekoracje w innej firmie to przed każdym ślubem i po jest na nowo redekorowanie kościoła? Między tym jak jedna para wychodzi a druga wchodzi  ??? ech ;) Jak to u Was było?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Maja 2009, 22:36 »
kendra Jestem zła, bo jak na razie nie mogę dogadać się w tej sprawie z żadnym księdzem :( Kilka razy zagadywałam i ciągle słyszę, że jeszcze jest czas......wrrrr..... Podobno po podpisaniu protokołu dowiem się więcej....

Offline martafly

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 1 Czerwca 2009, 23:06 »
Niestety ksieża najpierw nie chcą podejmować tematu dekoracji kościoła, bo twierdzą, że jest na to czas,
a na 2 miesiące przed ślubem przedstawiają swoje żelazne warunki odnośnie czego w kościele nie może być np.
sztucznych kwiatów, woali na ławkach, dekoracji krzeseł i klęczników, wypożyczonego dywanu itd. - szkoda tylko, że
wtedy jest już za późno na zmianę kościoła, bo zaproszenia już wypisane . . .
Jeżeli Proboszcz danej Parafii ma jakieś uwagi w kwestiach dekoracji to powinien się nimi podzielić z Parą Młodą w chwili, gdy Młodzi przychodzą rezerwować termin. Takie jest moje zdanie

W Garnizonowym Proboszcz nie daje numerów do innych Par,
w Mikołaju wchodzi w grę tylko skromna dekoracja ławek bez dekoracji krzeseł, klęczników, dywanu itp.
Na Ugorach i Woj. Polskiego nie ma mowy o sztucznych kwiatach,
a w Bazylice Proboszcz ma swoją dekorację, za którą trzeba płacić odgórnie (tam nawet za postój przed kościołem Proboszcz każe płacić - paranoja jakaś !)
tak samo na Św. Trójcy - dekoracją zajmuje się kościelna

Jeżeli interesuje Was jak to jest w Waszej Parafii - piszcie na priv,
służę radą :)

Offline ewelina_m
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2 Czerwca 2009, 07:45 »
U mnie w kościele nie ma na szczęście takiego problemu, jak to ksiądz powiedział:" u nas nic nie jest problemem" :) więc w tej kwestii mogę być spokojna..no ale widać, że niektórzy księża wydziwiają, na niekorzyść osób biorących ślub.

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
« Odpowiedź #51 dnia: 2 Czerwca 2009, 09:28 »
Ewewlina_m a podziel się informacją gdzie taka fajna i bezproblemowa parafia jest? Bo my właśnie jesteśmy na etapie wyboru Kościoła.  :)

Offline ewelina_m
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2 Czerwca 2009, 13:14 »
MBKM w fordonie :) pozdrawiam

Offline karusia_85

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #53 dnia: 2 Czerwca 2009, 15:09 »
Dziewie się trochę ewelina_m , bo mi ksiądz w kościele MBKM powiedział, że nie mam robić małpiego gaju i że kościelny ładniej stroi kościół niż jakaś firma. Ja i tak postawie na swoim i zrobię dekorację:):):):):)

Offline ewelina_m
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2 Czerwca 2009, 15:40 »
to nie wiem z jakim księdzem rozmawiałaś, poza tym w naszym kościele już nie jeden raz widziałam ustrojony kościół przez firmę stąd już napewno wiem, że nie ma z tym problemu :) i bez problemu dostałam też nr do pary mającej ślub przede mną.

Offline karusia_85

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 2 Czerwca 2009, 16:53 »
my ustalając datę ślubu na przyszły rok rozmawialiśmy z księdzem proboszczem:):):):)ja też widziałam w zeszłym roku, że kościół był kilka razy przystrojony przez jakąś firmę.  A Ty u jakiego byłaś księdza,że Ci dał namiary na inną parę?

Offline kendra

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2 Czerwca 2009, 17:00 »
Chciałam prosić pary, które mają ślub 12. 09. 09 w kościele Garnizonowym i są zainteresowane dekoracją  - o kontakt :)

A swoja drogą, gdyby u mnie była możliwość dekoracji przez siostrę, tak jak jest to w Bazylice  to pewnie bym chętnie skorzystała.  Dwa lata temu taka dekoracja w Bazylice kosztowała 100 zl i była całkiem ładna :).  A tak to dochodzi kolejna rzecz do załatwiania ;) no i koszta.  Albo wizja "gołych" ławek  :o

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #57 dnia: 2 Czerwca 2009, 17:03 »
Przystrojenie w Bazylice to nadal 100 zł ;-0

Offline ewelina_m
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 2 Czerwca 2009, 18:42 »
do Karusi_85 imienia nie podam Tobie księdza bo nie znam:)to jest młody ksiądz w okularach niskiego wzrostu i bardzo lubi dowcipkować  :)

Offline karusia_85

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 2 Czerwca 2009, 21:29 »
do Ewelina_m dzięki za informację już wiem, który to ksiądz:):):):):):)