Autor Wątek: Cenzura czyli nowe zasady na forum  (Przeczytany 8561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Cenzura czyli nowe zasady na forum
« dnia: 28 Lipca 2008, 20:46 »
Chcialabym poznać Wasze zdanie na temat obecnego stanu rzeczy.Czyli:
że  za dużo na forum pisać nie można Czyli punkt nowego regulaminu:jak nie masz o czym pisać, nie pisz w ogóle
że cytować nie można(nie chodzi nawet o to,że całej wypowiedzi.Ale gdy chcesz zacytować swojego przedmówcę)
że wklejać emotikonów nie można(trzeba dodać opis.To może usuńmy tę funkcję?)
że odbiegać od tematu nie można, bo Moderator ma zaraz to usunąć(nawet we własnych watkach nie można sobie odbiegać od tematu, nawet w pogaduchach, w różnościach...)

ja rozumiem,że to forum o tematyce weselnej i że wielu internautów szuka tu informacji.Że w dziale Ślub trzeba sie trzymac tematów..
no ale w naszych wątkach dzieciowych, ciążowych, mężatkowych?Czy po porostu te wątki za bardzo sie rozrosły i zmieniły za bardzo tematykę forum?

Czy ja mogłam założyć taki wątek? ???

"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Cenzura czyli nowe zasady na forum
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2008, 20:54 »
Moje zdanie na ten temat jest takie
Ad1. "jak nie masz o czym pisać, nie pisz w ogóle" - tu się zgadzam częściowo - jeśli nie chcesz pisać to nie wklejaj samych emotikonków
Ad2. Zakaz cytowania całościowego przedmówcy który był jeden post wyżej - uważam w 100% za słuszne
Ad3. Same emotikonki - po co - napisz coś a nie wklejaj obrazki - nie idź na łatwiznę
Odbieganie od tematu - tylko w specyficznych wątkach (słusznie)- w reszcie to jak kto uważa

Takie jest moje zdanie :)
Ale cóż każdy ma swoje :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2008, 21:02 »
same emotikony wiadomo,że bez sensu
no ale (tu mówię o naszych watkach-czyli różnych pierdołach) jak ktoś chce nam nie wiem przesłać bużkę, czy szyderczy uśmiech, to musi robić do tego opis?
Odbieganie od tematu - tylko w specyficznych wątkach (słusznie)- w reszcie to jak kto uważa
w reszcie to chyba tylko dodatkowa robota dla Moderatora?Bo jak w maluszkach zacznę pisać,że lubie piwo imbirowe, to generalnie jest odbieganie od tematu:Mariolka-szczęśliwa mamusia...
ale to chyba bez znaczenia większego...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2008, 21:05 »
Mariola z obieganiem od tematu - jeśli wątek dotyczy ABORCJI to nie piszemy o kruszkach, i podejrzeniach. Bo to z aborcją nie ma nic wspólnego.

W swoim wątku - możesz pisać o czym chcesz.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2008, 21:07 »
raz w życiu chyba zbładzić można...?
generalnie sie trzymam tematu...

Offline topyciu

• uzależniony
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2008, 21:07 »
W swoim wątku - możesz pisać o czym chcesz.

No właśnie o to mi chodziło :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2008, 21:11 »
 ;D  pełen uśmiech

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2008, 21:15 »
Chciałam tylko wspomnieć, że ten regulamin od początku był taki w większości zacytowanych przez ciebie Mariol punktów, a już an pewno w tym wytłuszczonym...jedynie nie był dostepny na ogólnym, więc może po prostu zapomniałaś.
Zmiany są, ale chyba nie az tak uciążliwe.

Ja bym raczej poruszyła temat ogólnej niechęci każdego do każdego, bo nie jest raczej probleme cytowanie czy jego brak, moim zdaniem za mało w tym wszystkim zwyczajnej ludzkiej życzliwości.

Powiedziałam to ja: merkunek i udzialać tu się więcej nie będę, nie mam ani sił, ani czasu na takie dyskusje.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2008, 21:21 »
jeśli chodzi o te zmiany, to może i zapomniałam. jestem tu 3 lata, to regulamin czytałam dawno. Ale przez 3 lata mogłam cytować i wklejać emotikony...

Powiedziałam to ja: merkunek i udzialać tu się więcej nie będę, nie mam ani sił, ani czasu na takie dyskusje.
w jaki sposób Cię uraziłam, zakadając ten watek?
i to jest wlasnie forum, na którym można wyrażac opinie...

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipca 2008, 21:49 »
Jednak napiszę...nie uraziłas mnie niczym, nie chciałam żebyś tak to odebrała, mam po prostu powazniejsze rzeczy na głowie niź forumowe kłótnie o pietruszkę tak naprawdę.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2008, 22:02 wysłana przez merkunek »

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2008, 21:54 »
Asia każdy tragedię ocenia swoją skalą.

Moja siostra miała bardzo poważny wypadek 2 dni temu. Żyje? Żyje. Nie mój problem. Dla innych byłby to powó do lamentów, nie przespanych nocy i dramatyzowania. Ja olewam. Dowiedziałam się wczoraj, przyoadkiem, w 24h po samym wypadku. Od mamy.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2008, 21:57 »
jaka awantura?
bez przesady...
zwykłe pytanie

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipca 2008, 21:57 »
A ja tak nie umiem. Ale nie o to tu chodzi, napisąłam bo nie chcę, zeby tworzyła się tu kolejna teoria, to powód mojego wyciszenia i tyle.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipca 2008, 22:01 »
 Asiu ale jak nie chcesz w wątku uczestniczyć to przecież obowiązku nie ma!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2008, 22:02 »
i jaka nowa teoria
po prostu zauważyłam,ze jakos więcej jest wycinania postów i moderowania...

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipca 2008, 22:05 »
Mariolka, napisąłaś że mnie uraziłaś (mimo iż ja nigdzie tego nie napisałam) to nazwałam 'tworzeniem teorii".

Wiecie co (nie pisze tu do Rybki i Marioli, pisze ogólnie, żeby nie było) czasem zastanawiam się, czy Wam się po prostu nie nudzi ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lipca 2008, 22:09 »
Mariolka, napisąłaś że mnie uraziłaś (mimo iż ja nigdzie tego nie napisałam) to nazwałam 'tworzeniem teorii".
aha
bo ja zrozumiałam,że założenie wątku to nowa teoria spiskowa

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Lipca 2008, 00:22 »
Chcialabym poznać Wasze zdanie na temat obecnego stanu rzeczy.Czyli:
że  za dużo na forum pisać nie można Czyli punkt nowego regulaminu:jak nie masz o czym pisać, nie pisz w ogóle
że cytować nie można(nie chodzi nawet o to,że całej wypowiedzi.Ale gdy chcesz zacytować swojego przedmówcę)
że wklejać emotikonów nie można(trzeba dodać opis.To może usuńmy tę funkcję?)
że odbiegać od tematu nie można, bo Moderator ma zaraz to usunąć(nawet we własnych watkach nie można sobie odbiegać od tematu, nawet w pogaduchach, w różnościach...)

ja rozumiem,że to forum o tematyce weselnej i że wielu internautów szuka tu informacji.Że w dziale Ślub trzeba sie trzymac tematów..
no ale w naszych wątkach dzieciowych, ciążowych, mężatkowych?Czy po porostu te wątki za bardzo sie rozrosły i zmieniły za bardzo tematykę forum?

Czy ja mogłam założyć taki wątek? ???

eeeeeee..... mo nie żatruj

te zasady były od zawsze.. dokładie to samo był w poprzednim regulaminie  :P

ad1) emotiony, spam ... czyli - nabijanie postów

ad 2) właśnie złamałam regulamin..  :o

ad3) czyli spamowanie

ad4) chodzi głównie o watek wiodący - np o blebach na weslu itp.. jest temat i wokół tego ma sie kręcić.. przy odbieganiu od tematu, lub gduy wywiaze sie  duzy nowy oddziela ise go od poprzedniego

nie widze powodu  żeby  ganiać ludzi za odbieganie od tematu w watkach dzidziwych itp.. to nie jest  częśc slubna ;)

częsc dzieciowa jest  dodatkiem na forum , który powstał  na prośbe samych foremek... ma też osobny link - www.bebikowo.pl
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Lipca 2008, 13:02 »
Dziewczyny i znowu kłótnia.... bez przesady.
Moje zdanie jest takie. FAkt wiele rzeczy m isię nie podoba, ale jestem użytkownikiem forum i dostosowuję się do jego zasad. Takie życie. Wiele przepisów w życiu tez mi się nie podoba i co ??  Trudno.

PS. chociaz z jednym sie zgodze... troskze wyluzujmy bo czasem moderatorzy kasuja nasze posty w wątkach żonkowych czy odliczaniach...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Lipca 2008, 22:25 »
Własnie, tak jak wczoraj w moim własnym wąteczku został wycięty mój post bo rzekomo nie na temat... Odliczam do dnia slubu i ten post zwyczajnie uważałm za wystarczajaco wazny żeby go tam umieścić. Byłam trochę oburzona, przecież jeżeli mogę pisac w moim odliczaniu co chcę to czemu nie mogę? Hmmmm. :drapanie:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Lipca 2008, 22:28 »
widocznie nie mozesz... ???

Offline ela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Lipca 2008, 00:18 »
marta082008   a który post uważasz , ze był nie na temat ? I kto ci tak napisał , że zostaje usunięty za niezgodnosc z tematem ?

Bo jeżeli chodzi o te ponad 20 takich samych postów ,powielanych ,  umieszczanych gdzie kolwiek i u kogo kolwiek bez związku z tematem ot tak poprostu , to chyba wiesz czemu zostały zgłoszone moderatorom do "poprawki" ?
Wystarczy jeden post w odpowiednim miejscu a nie kilkadziesiat takich samych porozsiewanych po forum !
A , ze dotyczył NK czyli watku który istnieje , tak więc został własnie z nim scalony .
I nie jedna osoba ci zwróciła uwagę aby tego nie robic . Tak wiec prosze nie pisz , ze bezpodstawnie zostały wyedytowane twoje posty i tym samym nie twierdz , ze moderatorzy nie wiedzą co robią .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Lipca 2008, 10:28 »
Wiesz co Elu, te posty nie były umieszczone gdziekolwiek tylko u moich koleżanek, które w większości były zainteresowane tematem.

A co do usuniecia postu z mojego wątku to chyba mam prawo być trochę zła, zwłaszcza że napisałyscie, że w swoich mozna pisać co sie podoba. Okazuje się że jednak nie. Pozatym nie rozumiem czemu ten jeden post był tak groźny dla e-wesela, NK raczej nie jest konkurencją...

A co do twierdzenia że zarzucam moderatorom że nie wiedzą co robią to zastanawiam się w którym miejscu tak napisałam? Nie przypominam sobie. Chodzi mi tylko o to, że skoro można pisać w wątkach nietematycznych co sie chce to dlaczego moje posty zostały usuniete?

Z reszta nie pierwszy raz. Kilka miesięcy temu został usuniety mój post na temat jednego ze szczecinskich złotników, wyraziłam w nim moje zdanie na jego temat. dlaczego został usuniety? Nie wiem tego do dziś

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Lipca 2008, 10:42 »
no i się ela zbulwersowała  ;D ;D ;D  ale..............

jak wiecie oceniałem to forum w wywiadach bo takie miałem pytanie więc nie będę powielał postów dlaczego je lubię i tu jestem  ;)
Jednak słowo cenzura wymaga słówka ..
Samo słowo cenzura doprowadza mnie do szewskiej pasji. Jeżeli w tym "Milusińskim Forum  ;D  ktoś wycina posty to powinien się zastanowić co robi a jeśli to robi to mile by było zachować konsekwencję (Tomku masz rację) . Moja zasada ( tu na szczęście tylko użytkownik) jest nieco inna zanim coś  wytnę  to wysyłam priv i pytam czy kolega przemyślał  i nie może sam dokonać autokorekty bo......
Bo niby jak odebrać uwagę i wycięcie paru motek z podpisem nie nadużywamy motek... wszak to żart bo sami wiecie ile tu radosnych powielających się skaczących i takich tam. Dla mnie to trąci zasadą nie lubię wycinam... ale to moje mało obiektywne zdanie. Niby są wątki tematyczne ale nasuwa mi się uwaga czy odniesienie do odpowiedzi jest nie na temat :?: ( Tomku znowu masz rację), nie przeciąganie pytania w nieskończoność a mała własna refleksja. Może to zadający pytanie powinien ustalać zasadę: odpowiedź wyczerpująca lub co na to inni bo dla mnie to mało :?: jeśli robi to moderator i nie jest konsekwentny to znowu to się źle kojarzy a po co :?:
Jeżeli mamy ciekawy temat mało kontrowersyjny nie jak aborcja tu zgoda,  to po co tworzyć odrębne wątki 2 zdania nikogo nie zabiją a jedynie mogą poszerzyć horyzonty i płaszczyzny myślenia.

moje ulubione zdanie gdzieś........ we własnym podpisie jako moderatora brzmi
"jeśli moderator myśli, że wie wszystko to znaczy, że nie myśli" ale to ja piszę do siebie i taką zasadę stosuję  ;)   
   Podsumowując jednak potwierdzam ogólną zasadę:
1. moderator ma zawszę rację
2. jak nie ma to zerknij pkt 1

inaczej powstaje chaos i bezkrólewie  ;)
To moje bardzo subiektywne zdanie i jeśli ktoś poczuł się urażony to Przepraszam   ;)

PS. Marto kryptoreklama bez względu na formę jest wszędzie zakazana i wiem, że nie o to Ci chodziło ale personalizując to właśnie robisz - bez urazy  ;) 

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Lipca 2008, 11:32 »
Marta NK nie jest konkurencją i nie o to chodzi, generalnie unikamy na forum pisania wielokrotnie tego samego postu, taka zasada, zwłaszcza że jest miejsce dotyczące NK i tam może ten post funkcjonować, a koleżankom możesz link na priv wysłać i wsio będzie dobrze.

Macher niestety na tym forum gdyby mod chciał do każdego posta, który nie jest zgodny z Regulaminem pisać priva z prośba o jego edycję (której zreszta User zrobić nie może), to straciłby na to całe mnóstwo czasu, prywatnego czasu, a porządku i tak by nie było.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Lipca 2008, 12:08 »
Zgadzam sie z merkunkiem odnoścnie pisania do każdego indywidualnie, przepraszam bardzo za kryptoreklamę, której rzeczywiście nie byłam swiadoma, ale zgadzam się w stu procentach z macherem odnosnie pisania nie na temat w wątkach w których miło by było napisac coś od siebie, podyskutować. Czasem warto poznać zdanie innych osób żeby przeredagować swoje. Chyyba nie muusimy trzymac się zasad az tak sztywno, skoro większośc uważa że są nieco zbyt restrykcyjne.

Pozdrawiam i skończmy juz tą dyskusję. Nie ma o co się kłocić

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Lipca 2008, 12:25 »
merkunek - pełna zgoda tylko albo wszystkie albo żadne pewnie wiesz o czym mówię  ;)
W mojej ocenie to skala problemu jest praktycznie żadna a w ramach czystości i szacunku, który w większości macie do siebie Miłe Panie można udzielić żółtej kartki czy upomnienia bo wiesz nic tak nie denerwuje jak post widmo  ;D Mnie tak naprawdę ta sprawa tak bardzo nie irytuje i powiem Wam, że akurat na tym Forum temat cenzury praktycznie nie istnieje a jedynie trafiają się przypadki, że komuś zabraknie elastyczności w ocenie i tyle.
Na koniec się z Tobą nie zgodzę porządek jest tylko czasami są odmienne zdania czy sprzątać na mokro czy tylko odkurzyć  ;D ;)

marta082008  - przypomnę Ci tylko moją starą dewizę  ;) to człowiek stanowi prawo i człowiek ma prawo...... ale to już wiesz. 

Offline topyciu

• uzależniony
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Lipca 2008, 13:25 »
Skoro już wszystko jest wyjaśnione to może zamkniemy ten wątek :)
Co Wy na to :) :?:

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lipca 2008, 13:28 »
Ja jestem za

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lipca 2008, 13:36 »
moje skromne na tak  ;)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Lipca 2008, 13:54 »
Ostatnie trzy grosze ode mnie.
Moje zdanie na ten temat jest takie
Ad1. "jak nie masz o czym pisać, nie pisz w ogóle" - tu się zgadzam częściowo - jeśli nie chcesz pisać to nie wklejaj samych emotikonków
Ad2. Zakaz cytowania całościowego przedmówcy który był jeden post wyżej - uważam w 100% za słuszne
Ad3. Same emotikonki - po co - napisz coś a nie wklejaj obrazki - nie idź na łatwiznę

najogólniej to własnie wjasnia o co nam chodzi
ciekawe rzeczy napisał macher
sądzę, ze zawsze (lub prawie zawsze) ktoś weźmie do sibie fakt, ze mu post usunieto i będzie dociekał dlaczego
a MODER MA ZAWSZE RACJE
co do braku konsekwencji - przeciez mamy wiele modertorek - wiadomo ze każda inaczej oceni daną sytuacje, nikt nie jest automatem tylko CZŁOWIEKIEM,
co zaś tyczy tego, że dawniej było można a teraz nie, to po prostu efekt większego pilnowania regulaminu.

Generalnie chodzi o to aby osoby nowe - szukające przydatnych informacji - nie musiały brnąc przez setki imponderabiliów.
Przypomnijcie sobie Wasze pierwsze kroki na forum - jak coś znaleźć??

Ponieważ jednak specyfika naszego forum, wskazuje że zawze będa różne odlicznaka, małzonkowe i dzieciowe wątki - luźne z założenia, tam nikt raczej nie będzie wycinał emotów czy kasował postów bo sa nie na temat. (ale to też odzi zazuty i brak konekwencji - ktoś powie że w jednym watku emoty sa w innym sie je kasuje)

To zostawiam wyczuciu naszych drogich moderatoerk i uważam, ze robią to dobrze.
Jednak bądźcie dla nich trochę bardziej wyrozumiali przeciez co dzień mierzą się z naprawde duż agóra postów i jak kazdy czasem mogą się gdzię "zapędzić"

Nie traktujcie ich jak żandarmów, dobrze im czasm pomóc - dziewczyny robią dobrą robotę. Więc proponuję nie toczyć dyskusji które nipotrzebnie podgrzewają atmosferę i niektórych denerwują.

Forum jest dla was - ale jakieś zasady byc muszą
Glowy do góry!