Autor Wątek: bukiety ślubne  (Przeczytany 357461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: bukiety ślubne
« Odpowiedź #120 dnia: 24 Lutego 2006, 10:59 »
Forumowiczki, może poplotujemy trochę o bukietach ślubnych, bukietach dla druhny i butonierkach - nie kręci Wam się w głowie od ilości przeglądniętych zdjęć i liczby katalogów na rynku. Jak wybrać ten, który pasuje do Ciebie i Twojej sukni, nie mówiąc już o  OBLUBIEŃCU. Piszcie, razem będziemy sobie radzić. A może któraś z Was jest alergikiem i nie może mieć tradycyjnej wiązanki ślubnej - co wtedy?! KAHA :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #121 dnia: 24 Lutego 2006, 11:05 »
Oj Kaśka, Kaśka....ja już się pytałam, gdzie Ty byłaś wcześniej :?:  :!:  :?:  :mrgreen:

A tylko spróbuj sobie gdzieś pójść....ja Cie łapamy, pazuramy i innymy członamy za fraki i na forum :D

P.S. Pogadamy kiedyś na forum o dekoracji, np. stołu na kolację taką w domu??? Ale taką niebanalną?? Co można zrobić z niczego, przy użyciu dwóch lewych rąk i bez uzycia wyobraźni...znaczy się bez nadmiernego jej uruchamiania ( z braku takowej) :wink:

Offline monika_mb

• entuzjasta
  • data ślubu: 29 lipiec 2006
« Odpowiedź #122 dnia: 24 Lutego 2006, 11:17 »
Cytat: "Agnieszka32"
P.S. Pogadamy kiedyś na forum o dekoracji, np. stołu na kolację taką w domu??? Ale taką niebanalną?? Co można zrobić z niczego, przy użyciu dwóch lewych rąk i bez uzycia wyobraźni...znaczy się bez nadmiernego jej uruchamiania ( z braku takowe

oooo dobry pomysł :)
Ja mam pytanie: czy bukiet dla świadkowej kupuje (i czy wogóle powinna go mieć)  młody czy świadek..? Tak z tradycji, bo z praktyki to pewnie różnie :)
Liwia Łucja B. - zawdzięczam Ci swoje życie.....

31.08.2007r, godz.19:50... Liwia..nasz maleńki wielki Cud... 53cm, 3650g

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #123 dnia: 24 Lutego 2006, 11:47 »
Moja świadkowa powiedziała, że nie chce mieć żadnego bukietu. W ogóle jakas dziwna jest (przyszła szwagierka) raz ćwierka o  moim slubie i się przejmuje, innym razem trafiam na ścianę obojętności. Trudno z nią dojść do ładu. Jak mówi, że nie chce żadnych kwiatów, to mam się posłuchać, czy mimo wszystko kupić??

Offline sylwka

• bywalec
« Odpowiedź #124 dnia: 24 Lutego 2006, 11:50 »
U nas nie ma takiego zwyczaju, że młodzi kupują bukeit dla swiadkowej czy jak tam i ten bukiet jest zostawiany w kosciele wiec ten problem mnie nie dotyczy

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #125 dnia: 24 Lutego 2006, 12:32 »
Moja świadkowa miała bukiecik, który po mszy zostawiłam w kościele pod obrazem Matki Boskiej....

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 24 Lutego 2006, 12:47 »
Cytat: "monika_mf"
Ja mam pytanie: czy bukiet dla świadkowej kupuje (i czy wogóle powinna go mieć) młody czy świadek..?

U nas mój Rafcio będzie kupować bukiet dla świadkowej. Nie chcemy, żeby nasz świadek ponosił jakiekolwiek koszty z tej racji, ze jest świadkiem.
Wiązanka musi być dobrana też do mojego bukieciku. Nie taki sam, ale, żeby było coś z jednym motywem. Na szczeście mam koleżanki, które pracują w kwaciarni i mam problema z głowy. :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline monika_mb

• entuzjasta
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Lutego 2006, 13:27 »
Cytat: "Marta"
Nie chcemy, żeby nasz świadek ponosił jakiekolwiek koszty z tej racji, ze jest świadkiem.

A to oczywiście przemawia za tym, żeby bukiet kupił młody....ja to ostatnio się takich rzeczy nasłuchałam o jednym weselu, że mi szczęka opadła! Podobno świadkowa miała na własny koszt dekorować salę młodym! Szkoda, że całego wesela jeszcze goście nie musieli sponsorować :) A potem jak młodzi rozwozili zdjęcia gościom, to dawali je w kopercie, na której była napisana cena! Chcesz gościu zdjęcia - to sobie zapłać. Niektórzy maja tupet

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 24 Lutego 2006, 15:59 »
J amam pytanko : czy do złotej sukni będą pasowały róże  :?:  Marzy mi sie ślubny bykiet z róż - takich zwykłycha jednak niezwykłych  :oops:

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Lutego 2006, 20:43 »
Cytat: "Agnieszka32"
P.S. Pogadamy kiedyś na forum o dekoracji, np. stołu na kolację taką w domu??? Ale taką niebanalną?? Co można zrobić z niczego, przy użyciu dwóch lewych rąk i bez uzycia wyobraźni...znaczy się bez nadmiernego jej uruchamiania ( z braku takowej) Wink

z przyjemnością - w ramach chwilowego odpoczynku od tematów ślubno - weselnych.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 24 Lutego 2006, 20:48 »
Cytat: "monika_mf"
Ja mam pytanie: czy bukiet dla świadkowej kupuje (i czy wogóle powinna go mieć) młody czy świadek..? Tak z tradycji, bo z praktyki to pewnie różnie Smile

Nie wiem jak jest w Waszym regionie, ale u mnie świadkowie nie są obciążani jakimikolwiek kosztami. Tak więc bukiet ślubny, bukiet dla druhny i butonierki kupuje młody i co za tym idzie - za wszystko płaci. No właśnie - a może założymy nowy temat "KTO ZA CO PŁACI - CZYLI ŚLUBNO WESELNY SAVUAR VIVRE? " - rozwiejemy wówczas wiele wątpliwpości i pytań, które czasami głupio zadać na" łonie rodzinnym". :serce:

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 24 Lutego 2006, 20:55 »
Cytat: "groszek"
Moja świadkowa powiedziała, że nie chce mieć żadnego bukietu. W ogóle jakas dziwna jest (przyszła szwagierka) raz ćwierka o moim slubie i się przejmuje, innym razem trafiam na ścianę obojętności. Trudno z nią dojść do ładu. Jak mówi, że nie chce żadnych kwiatów, to mam się posłuchać, czy mimo wszystko kupić??

KUPIĆ, KUPIĆ!!!
Podejrzewam, że nie chce Cię naciągać na koszty (dziewczyny - w dobrych kwiaciarniach bukiet dla druhny i butonierki są w cenie bukietu ślubnego !!!), a nie ma odwagi powiedzieć tego wprost. Ot - ekonomia...Moim zdaniem druhna powinna obligatoryjnie mieć coś w łapce - bo denerwuje się niemniej niż młoda ... a jak zacznie obgryzać pazurki albo kręcić nerwowo loczki we włosach, to co?
Myślę, że tradycja bukietu dla druhny została wprowadzona z powodu... ładnego wyglądu owego faktu na zdjęciuszkach.. Jeśli świadek ma butonierkę, to druhenka niech ma bukiecik. HOWK!!! :serce:

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Lutego 2006, 21:01 »
Cytat: "sylwka"
U nas nie ma takiego zwyczaju, że młodzi kupują bukeit dla swiadkowej czy jak tam i ten bukiet jest zostawiany w kosciele wiec ten problem mnie nie dotyczy

No , chyba niezupełnie Cię nie dotyczy, to młoda zostawia swój bukiet przed obrazem Matki Boskiej - a nie druhna(między innymi po to młodzi zaraz po ślubie podchodzą do wspomnianego obrazu - ma to oznaczać całkowite zawierzenie losów młodych małżonków opiece MB). W tym celu młoda ma zazwyczaj dwa bukiety ( a czasami nawet trzy - ten trzeci do rzucania - zamiast welonu). Oczywiście ten bukiet to czasami kompozycja zamówiona wcześniej w kwiaciarni i stawiana też zanim zacznie się ślub - to element dekoracji kościoła. :serce:  :serce:  :serce:  :serce:

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #133 dnia: 24 Lutego 2006, 21:02 »
Cytat: "Agnieszka"
Moja świadkowa miała bukiecik, który po mszy zostawiłam w kościele pod obrazem Matki Boskiej....

I pewnie było jej troszeczkę przykro, że nie może zasuszyć i spalić w 1 rocznicę Twojego Slubu - co ma ją "niby" uchronić przed staropanieństwem. W moim regionie panują takie zwyczajo - przesądy , żadna młoda nie odebrałaby swojej druhnie bukietu - "skazując ją " ;) na staropanieństwo. Ale co  kraj to obyczaj.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 24 Lutego 2006, 21:04 »
Sorx - nie mozna by tego w jednym poście napisac ? Tak jeden pod drugim w krotkich odstepach czasu ... a wszystko na jeden temat.

Offline donia

• entuzjasta
« Odpowiedź #135 dnia: 24 Lutego 2006, 21:05 »
a jaki bukiecik do mojej kiecki??

bedzie w odcieniu różowym, ale bardzo delikatnym...

Ratuj KAHA!
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 24 Lutego 2006, 21:14 »
Cytat: "donia"
a jaki bukiecik do mojej kiecki??

bedzie w odcieniu różowym, ale bardzo delikatnym...

a jaki masz typ urody, jesteś blondi?
moje propozycje:
- cantedeskia - ecru z seledynowymi żyłakami i takimż noskiem, związana w prosty bukiet satynową wstążką w kolorze sukni.
- rożek z różyczek ecru z końcówkami płatków w kolorze cyklamenu.
Zresztą prześlę zdjęcia jak będę na kawiarence. Pa.

Cytat: "Antalis"
a wszystko na jeden temat.

...bo to jest jeden temat, a ja nie chcę traktować forum jak hurtowni :))), bo każda z Was potrzebuje indywidualnego zainteresowania - chyba, że źle myślę - to mnie uświadomcie. :serce:
 :serce:  :serce:  :serce:  :serce:  :serce:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 24 Lutego 2006, 21:16 »
Nie no wystarczy ze po prostu w jednym poscie zrobisz odnośniki ... al eja si enie czepiam tak tylko pomyslałam ze fajnie by było w jednym poście zebrac info.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 24 Lutego 2006, 21:18 »
U nas mój Rafcio będzie kupować bukiet dla świadkowej. Nie chcemy, żeby nasz świadek ponosił jakiekolwiek koszty z tej racji, ze jest świadkiem.
Wiązanka musi być dobrana też do mojego bukieciku. Nie taki sam, ale, żeby było coś z jednym motywem.

POPIERAM, że pozwolę sobię krzyknąć - to jest bardzo dobre podejście do sprawy!!!

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 24 Lutego 2006, 21:27 »
Cytat: "amelani"
Przecież ona ma czuwać m.in. nad tym jak mi się sukienka z tyłu zawinie itp, a niby jak będzie mogła to robić mając pdobnie jak ja bukiet w ręce :lol:
Wydaje mi się, że moja świadkowa będzie podobnego zdania... KAHA, a ty co sądzisz na te temat?
z jednej stroiny racja, ale zawsze można jej zafundować biżuterię kwiatową (np.: kwiatową branzoletę)

A z kwestii kolorystyczno-stylistycznych samego bukietu młodej: czy do białej sukni i stalowego garnituru będzie pasował biało-zielony bukiet, czy nie będzie za jasny?
jeśli masz na myśli białe kwiaty i zieleń - to pomysł ok!, ja proponuję jednak róże, które mają płatki ecru i seledynowe brzegi lub róże ecru i złote dodatki - druciki, kryształki) - przyślę fotki.

Aha, i mam pytanie praktyczne dotyczące spływających, wiszących bukietów - czy one nie są niewygodne do trzymania? :roll:

nie są niewygodne, bywają jednak ciężkie i z nerwów możesz ją trzymać nie tak jak potrzeba - np: zwisem na bok - jakby to nie zabrzmiało...:)))))

Offline donia

• entuzjasta
« Odpowiedź #140 dnia: 24 Lutego 2006, 21:35 »
Suuper dzieki Kaha!
Będę czekać...
jestem blondi a jakże,
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline monika_mb

• entuzjasta
« Odpowiedź #141 dnia: 26 Lutego 2006, 11:05 »
Cytat: "KAHA"
No właśnie - a może założymy nowy temat "KTO ZA CO PŁACI - CZYLI ŚLUBNO WESELNY SAVUAR VIVRE? " - rozwiejemy wówczas wiele wątpliwpości i pytań, które czasami głupio zadać na" łonie rodzinnym". :serce:

KAHA taki wątek już się pojawił w dziale Formalności..... ale możesz zajrzeć i zweryfikować ;)

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Lutego 2006, 17:06 »
KAHA, ja mam prostą białą sukienke (typu ryba) - w 2 miejscach ma delikatny złotawy haft. Do tego kapelusz, długie rękawiczki. Piotrek bedzie miał jakis ciemny garnitur - nie wiadomo jeszcze jaki. mam blond pasemka.
Jaki bukiet? Chciałabym róże. najlepiej tradycyjnie herbaciane.Moga być? Jakbym miała takie ecru, to za mdło?

Offline alka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 28 Lutego 2006, 16:06 »
Napisze wszystko co wydaje mi sie istotne: mam 170 wzrostu, jestem dosyc dobrze zbudowana, suknie bede miala perłową z trenem( i na kole... moze je wyjme..), jestem brunetka- bede robic balejaz prawdopodobnie jakies wyraziste kolorki( moze rudawy, miedz...).Moj kochany mężczyzna jest mojego wzrostu i jest bardzo szczupły. Nie podobaja mi sie wiązanki tzw. bobki, chciałabym cos w wyrażnych kolorach... A slub mam 29.04.2006r. Dziewczyny prosze o pomoc w wybraniu bukietu. Za wszelkie wskazówki bede bardzo bardzo wdzieczna!

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 28 Lutego 2006, 16:18 »
Co to jest wiązanka ''bobek''? Masz na mysli tzw. ''kulkę''? Polecam przejrzenie wszystkich wątków kwiatowych na forum. Są zdjęcia z podziałem na rodzaje kwiatów, tzn. storczyki, lilie itp. Z pewnością znajdziesz coś co Ci się spodoba.

Offline alka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 28 Lutego 2006, 23:44 »
:) miałam na myśli "bąbka" :lol: sorki za literówki, ale laik ze mnie straszny. Dzieki za odpowiedź, jak tylko bede miała dłuższą chwilę to poczytam, pozdrawiam.[/b]

Offline Aguś
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 8 Marca 2006, 19:39 »
Dziewczyny, jaki bukiet mozecie mi doradzic do koronkowej sukienki w kolorze ecru?
sukienka jest delikatna ale elegancka zatem bukiet nie moze byc zbyt obfity tak mi sie wydaje ale jaki kolor i jakie kwiaty będą odpowiednie?róz za bardzo nie chce, moze coś delikatnego?

Plissssssss, czekam na wasze propozycje! :D

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #147 dnia: 8 Marca 2006, 19:41 »
A nic ci sie nie podoba ze zdjęć z forum?? Były takie tematy... poszukaj. Strasznie dużo tego!! Może kalle w jakimś ładnym kolorze? Przejrzyj forum i coś ci wpadnie do głowy.

Offline Aguś
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 8 Marca 2006, 22:12 »
a owszem owszem, niektóre sa sliczne i pełne wdzięku, a wybór duzy dlatego mam problem, muszę bardziej wysilic wyobraźnie i na cos sie zdecydowć  :wink:

dzięki  :D

Offline ancik

• bywalec
« Odpowiedź #149 dnia: 9 Marca 2006, 12:44 »
witam mam takie małe zapytanie do pań które juz są po swoim slubie lub pan ktore mialy doczynienia z pieknym kwiatem jakiem jest storczyk. bardzo mi sie ten kwiat podoba i chciala bym wykorzystac go do wplecenia we włosy (podkreslam ze nie bede miala welonu) i do wiązanki ale nie wiem jak ten kwiat sie zachowuje w ekstremalnych warunkach jakim jest niewątpliwie slub. bedzie musial byc na mojej glowe ponad 12 godzin i sie zastanawiam czy bez wody wytrzyma i nie oklapnie mi i bedzie wygladal jak zwiedla łodyga. prosze o rade i wymiane zdania:) z gory dziekuje i pozdrawiam

POZDRAWIAM i bardzo gorąca sciskam: ~monika~ ; dorota77 ; martinii ; madziulek

juz sie nie usmiecham...:( buu...