Autor Wątek: To Polska własnie...  (Przeczytany 21778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: To Polska własnie...
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Czerwca 2008, 12:11 »
Owszem Mariolu jest taki lek. Nazwy nie napiszę i można go w ten sposób zastosować.
Z resztą w ogłoszeniach typu - bezzabiegowe przywracanie miesiaczki - chodzi właśnie o ten specyfik. Ale kosztuje to co nieco...właśnie sprawdziłam i dobre kilkaset złotych za opakowanie.

A co do głębokiej patologii ktora mnoży się jak króliki...czasem robi sie jedną rzecz. Podczas CC podwiązuje się jajowody. Nie informując o tym pacjentki...nie wpisując do żadnej dokumentacji medycznej.
Oczywiście w przypadkach skrajnych, typu 10 dzieci, żadnym mamusia sie nie opekuje...wszystko po domach diecka i innych placówkach. A mamunia i tak co roku na tej samej porodówce....i zaraz po porodzie sąd rodzinny zabiera prawa rodzicielskie i kolejny dzieciak na utrzymaniu państwa...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Czerwca 2008, 12:40 »
oj to czyli ta znajoma mówiła prawdę o tym leku.
nie chciałam nazwy, bo jeszcze ktoś potraktuje to jako reklamę i postanowi wypróbować
ja osobiście bałabym sie tak zastosować ten lek...
że coś mi się stanie...
albo np nie usunie ciaży a trwale uszkodzi płód..
czy coś takiego...
a z tym podwiązaniem jajowodów to tez miałam na myśli, ale wiem,ze legalnie w Polsce niby nie mozna przeprowadzić tego zabiegu tak na prośbę pacjentki...
chyba mozna w przypadku gdy kolejna ciąża grozi zdrowiu bądź życiu pacjentki...?
bo inna dziewczyna , z którą kiedys pracowałam, pochodziła z wielodzietnej rodziny...
i jej matka chyba była ze 12 razy w ciązy albo 13...
wiem że 2 razy poroniła, a ich chyba i tak z 10 była
no więc przy którejś  tam z rzędu ciązy lekarze nalegali na podwiązanie, bo kolejna ciąża miała grozić pęknięciem macicy( czy jakoś tak),
ale mamusia się oczywiście nie zgodział
a potem tatuś zmarł i zostawił ją z tą 10 dzieci...
wiem,ze nie mieli co jeśc
na obiad owoce z kompotu...
ale to nie była patologia, w stylu alkoholizm, tylko bezmyślne rodzenie dzieci.,..
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Czerwca 2008, 13:00 »
Podwiązywanie jajowodów nigdy nie było legalne w naszym kraju...jest na to paragraf w KK. Nawet jak kolejna ciaża życiu zagraża.
Lekarze mogli faktycznie proponować to pacjentce tak "na boku", ale nigdy oficjalnie.
Podobnie jak pacjentka może o to też po cichu doktorów prosić...co nie znaczy, że jej ktoś wysłucha.

Nota bene moja koleżanka z oddziału leżała po porodzie w sali z panią, do której mąż przychodził tylko po to aby się spytać, czy podwiązali ją czy nie przy CC....Kumpela myślała, że się wykończy. Pani reprezentowała poziom i higieny i ogólnointelektualny dramatyczny.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Czerwca 2008, 13:36 »
Nota bene moja koleżanka z oddziału leżała po porodzie w sali z panią, do której mąż przychodził tylko po to aby się spytać, czy podwiązali ją czy nie przy CC....Kumpela myślała, że się wykończy. Pani reprezentowała poziom i higieny i ogólnointelektualny dramatyczny.
i w takich przypadkach czasem podwiązanie to dobry uczynek...

wiesz ten przyklad o podwiązaniu,który ja podałam, to mozliwe,ze też tak "na boku', nie znam szczegółów...
wiem,ze strasznie dużo rodziła i miała chyba jakieś cesarki,że to podwiązanie wyszłoby jej na dobre...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Czerwca 2008, 13:42 »
Pewnie byłby to dobry uczynek...ale czy panią podwiązali faktycznie czy nie kumpela nie wnikała...
Przeniosła się do sali pojedyńczej i odetchnęła....
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Czerwca 2008, 17:44 »
to polecam kolejny artykuł...
http://media.wp.pl/kat,9811,wid,10076435,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1

tylko prosze nie pisać,że to nieprawda i ze czego lepszego oczekujemy za darmo...?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Czerwca 2008, 23:33 »
trochu sie autor rozminął z prawdą...

Co do znieczulenia to sie zgodzę, że to śreniowiecze, że nie ma do niego normalnego dostępu...ale problem niestety nie leży w kwestii, że doktor prowadzący jest takim wałem, że go nie zaordynuje...
Problem leży wyżej i głębiej.

Z tym zabieraniem dziecka po porodzie też mnie rozśmieszył...
Na szkole rodzenia siedziałam obok laski, która czuła się wybytnie poszkodowana bo po porodzie zostawili jej dziecko, a ona się chciała wyspac...a dziecko chciało popłakać...
A zatem jak widać cześci kobiet jest to na rękę, że sie dzieciaka zabiera...
Ja osobiście nie dam sie od dziecka odzielić, nawet jakbym miała cała noc po porodzie nie spać...no chyba, że bedzie tego wymagać mój stan zdrowia lub dziecka...

A co do CC zdania nie zmienię...tu się autor trochę z prawdą rozminął. Np w kwestii płacenia za CC przez NFZ. Chłop w życiu katalogu świadczeń na oczy nie oglądał. Pisze bzdury jakich mało.

Ale 5 kilowy dzieciak jest wskaaniem do CC, bo jest duże ryzyko dystocji barkowej i u mnie sie takie porody prowadzi zabiegowo...i tu się z akurat z autorem zgodzę.

Ale chłop nakolorował i nacechował to nazbyt emocjonalnie...Lepiej by sie to czytało, gdyby było napisane mniej pod publiczkę, a bardziej merytorycznie.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Czerwca 2008, 09:03 »
z cc na życzenie to ja sie z tobą zgodzę...
w końcu to operacja...

z tym zabieraniem dzieci też nie wierzę,że gdzies jeszcze tak jest...że zabierają matce.
wręcz odwrotnie-myślę,że nawet dla tych pielęgniarek od noworodków(nie wiem jak sie je zwie), to nawet wygodniej...mniej roboty mają...
matka się zajmuje.
przynajmniej jak ja rodziłam, to dziecko miałam cały czas...zabierane było jedynie na szczepienia...i to doslownie chyba na 10 minut, a pielęgniarka zawsze mnie informowała po co i gdzie dziecko bierze...

ale z tematem nacinania krocza to sie zgodzę z  autorem...nie pytają o zgodę..tną i tyle.
przynajmniej w Gdyni...
skakanie po brzuchu to autor chyba miał na myśli metodę "wyciskania dziecka" przez położnika(pisze jako laik o co chodzi.nie znam poprawnej nazwy medycznej. bo i niby skąd?). tez miałam to i w sumie nikt o zdanie nie pytał. W danej chwili nie zastanawiałam sie czy to moze być niebezpieczne dla płodu, wtedy już mi było wszystko jedno, byle wreszcie urodzić...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Czerwca 2008, 10:50 »
Mi po porodzie na chwile dali malego na brzuch ( wyzej sie nei dalo bo pepowina byla bardzo krotka ).
Na sali mialam go chwile - potem go zabrali, poszlam po niego nastepnego dnia o 5 rano :)
Nie mialam go przy sobie z racji tego ze nie mialam czucia w rekach.

Inne matki mialy dzieci non stop i tez nie byly zadowolone bo sie wyspac chcialy.Polozne byly na tyle mile ze braly te dzieci i sie nimi zajmowaly ew. dawaly do inkubatorow bo ciezko w 2 osoby opiekowac sie 5 dzieci.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Czerwca 2008, 21:49 »
Ja też oddałam Tosie na całe noce w szpitalu, z radością :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Października 2008, 07:14 »
no i coś sie w kwestii zieczulenia do porodu ruszyło....
ale pani minister "rozczochrana" dała dupy...ale prznajmniej wyszło szydło z worka, kto tak naprawdę blokuje porodową zewnątrzoponówkę - państwowe urzędasy:

http://wiadomosci.onet.pl/1841823,11,apel_ginekologow_zamiast_leczyc_pedofilow_finansowac_znieczulenia_dla_rodzacych_kobiet,item.html

http://dziecko.onet.pl/15690,0,0,zima_musi_byc_zimno_a_porod_musi_bolec,artykul.html

http://wiadomosci.onet.pl/1841262,11,item.html

— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Października 2008, 09:07 »
no pani mintser dała czadu....
a hasło "ma bolec" to normlanie włos sie jeży!!
nie po to medycyna idzie do przodu zeby rezygnowac z jej osiągnięc!

ps. choc rozumie, ze jest problem z kasa  - nie stac państaw zeby zzo było w pakiecie podstawowym..

ale in generla..w ustach Pani Minster - hasła dot. fizjologi, musi bolec itd... to ..normlanie ręce opadają!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Października 2008, 10:16 »
a ja nie rozumiem;
ZZO jest podstawą w całej Europie, ale nie u nas...ale na leczenie pedofilów to kasa będzie...

Wykorzystuje sie fakt, ze kobieta jak juz w ciąży jest i ją donasza to urodzić musi, a na ile się ją przy tym "upodli" to mało ważne....bo przcież musi - wyjścia innego nie ma;

pani Kopacz juz pewnie wiecej nie urodzi....więc ją to lotto;
— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Października 2008, 10:33 »
Kopacz nie urodzi, a rodzila zapewne juz odbry czas temu...
Pewnie nie pamięta i snóje teraz swoje wywody..........

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Października 2008, 11:09 »
Minister Kopacz to jeszcze w sprawie cc wtrąciła swoje trzy grosze

kiedyś w Dzień dobry tvn, mówiła,że dzieci urodzone siłami natury są zdrowsze.I ona to mówi jako pediatra...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Października 2008, 11:12 »
Szok, ręce opadają... Najlepsze jest to, że najczęściej najmądrzejsze są osoby, ktorych sprawa już nie dotyczy, albo nie dotyczyla nigdy! Ot Polska własnie! >:(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Października 2008, 14:22 »
zdrowsze ... nie zdrowsze... poród SN jest dla donoszonego zdrowego dziecka korzystniejszy i to jest fakt niezaprzeczalny...
dla matki z resztą też; ale tu nie o to chodzi;

Kopaczowa już za swojej kadencji zdążyła u mnie zaminusować i zaplusować...ale takiego debilizmu to już dawno nie słyszałam;
Niedawno piała coś o rejestracji cieżarnych celem ułatwienia im badań w okresie ciąży, a teraz taki zonk...sama się podsumowała.

Postawa opozycji też nie jest lepsza. Sami nic nie zrobili, a pan Piecha miał wego czasu okazję, ale teraz udają świętoszków i walą w ministerstwo gromy.

A tak już oględniej mówić same sobie winne jesteśmy. Żadna organizacja kobieca, feministyczna czy jakakolwiek inna babska nie zaczęły żadnej akcji ...nic...
A wystarczyło by odrobinę nacisku, trochę burzy w mediach i MUSIELIBY coś z tym zrobić.

— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Października 2008, 17:37 »
zdrowsze ... nie zdrowsze... poród SN jest dla donoszonego zdrowego dziecka korzystniejszy i to jest fakt niezaprzeczalny...
dla matki z resztą też; ale tu nie o to chodzi;
może i owszem
ale ona miała na myśli cc na życzenie
ale powiedz mi szczerze, w jakim szpitalu, gdy będę rodzić i powiem do lekarza:"ja sie boje, albo mi się nie chce męczyć.Zróbcie mi cc!"I to do tego gratis.To mi zrobią na życzenie...?Gdzie taki znajdę?
watpię,żeby sie taki znalazł. Chyba ,ze miała na myśli cc za 5 tys.(odpłatnie). Bo chyba zwykłemu szarakowi nie robią za darmo cc dla kaprysu.Żaden lekarz się ,bez wskazań ku takiej operacji, nie zgodzi.

mnie sie własnie wydaję,że w zwykłych szpitalach ,za darmo cc, to taki problem nie istnieje.
Chyba ,że miała na myśli odpłatne, uzgodnione cc.Ale skoro ktoś sobie płaci sam, to co jej do tego?
chyba,ze to wygląda tak,ze ktoś płaci za cc, a lekarz i tak to rozpisuje na NFZ...
to juz inny problem

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Października 2008, 19:37 »
raczej ciężko Ci bedzie znaleźć taki szpital...a machać 5 kaflami w trakcie akcji poodowej celem wręczenia łapówki też jakoś tak nieporadnie.... ;D
ciężko mi sie wypowiadac na temat wywiadu, którego nie słyszałam...
Moja opinia na temat CC jest powszechnia znana.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 9 Lipca 2009, 19:40 »
zakaz wstępu matkom z wózkiem dziecięcym

co sądzicie na ten temat?
najlepiej zostawić dziecko przed sklepem a wózek przywiązać do jakieś barierki... ::)
a potem jak jakiś pierdol...ęty porwie dziecko to pójdziesz siedzieć za brak opieki i że taka wyrodna zostawiasz przed sklepem

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #50 dnia: 9 Lipca 2009, 19:44 »
Paranoja... u mnie na osiedlu jest jeden taki sklep z tą różnicą, ze oficjalnie zakazu nie ma, ale nie jesteś w stanie poruszać się wózkiem po sklepie. Nawet parasolką!!!! Jak zwróciłam delikatnie uwagę otrzymałam informację zwrotną, że powinnam w związku z tym wyciągnąć odpowiednie wnioski ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 9 Lipca 2009, 19:49 »
i jak wnioski wyciągnęłaś?

ale tu jest oficjalny zakaz
czyli na dzień dobry usłyszysz"do widzenia!"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 9 Lipca 2009, 20:33 »
mnie tez kiedys wyprosili z Orsaya w Auchanie
nie bylo zadnej innej klienkie poza mna

a czytalyscie komentarze pod tym artykulem?????????
tak sie wqr/wilam, ze musialam policzyc do 10, zeby sie uspokoic
zostaw dziecko sasiadce i idz na zakupy. hahahaha. jasne wszystkie sasaidki czekaja az mi podrzuce moje dziecko. paranoja.

jest akcja odmienny stan - odmienne traktowanie
to o kobietach w ciazy

czas na akcje promujaca prawa matki z malym dzieckiem

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 9 Lipca 2009, 21:03 »
racja Anka...

ja rozumiem, że się boją kradzieży, to niech umożliwią bezpieczne zostawienie wózka  i takie wózki sklepowe żeby spokojnie przerzucić do niego dziecko...
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #54 dnia: 9 Lipca 2009, 21:05 »
ja dzisiaj właśnie na wp czytałam artykuł właśnie o tym co Ania pisze... Jakie tam były komentarze, to myślałam że mnie strzeli... typu: "same chciałyście, jak sie nie podoba to siedźcie w domu..."

jak go znajdę to wkleję linka

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #55 dnia: 9 Lipca 2009, 21:08 »
To link do artykułu nt. kampanii „Odmienny stan - odmienne traktowanie”

http://kobieta.wp.pl/kat,26333,title,Polska-wciaz-nieprzyjazna-mamom,wid,11086103,wiadomosc.html

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 9 Lipca 2009, 21:32 »
artykul taki se...
ale akcje popieram z calego serca!!

a komentarze  :o :o :o :o :o
nie wiem kto to pisze........
nawet nie zaglebialam sie w nie bo znowu musialbym wyjsc na balkon i liczyc do 100 chyba....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 9 Lipca 2009, 21:35 »
Ania kto pisze??...smarkate gówniary latające z pępkami na wierzchu i gówniarze ich pokroju...
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 9 Lipca 2009, 21:39 »
no tak... wiem wiem
ale mnie trafia jak to czytam........
rozumiem komentarz na pudelku pod jakims durnym artykulem o gwiazdce...
ale pod powaznym artykulem chcialoby sie przeczytac powazne komentarze...

tak, tak, wiem - to burza hormonow zakloca mi realne widzenie swiata  ;D ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 9 Lipca 2009, 21:43 »
nie Kochana to nie burza hormonów...
Ja to czytam  beznamietnie, ale też z podziwu nie mogę wyjść nad głupotą piszących...
— Richard M. Devos