Sale w końcu przegryźli, on i ona- jedno serce, różne myśli..na szczęście jakosć szczególnie on sie nie wtrącał, gdy w domu pojawiały sie kolejne rzeczy do dekoracji..chyba nawet się śmiał pod nosem widzac ja wertującą internet w poszukiwaniu natchnienia..on wie, ze ona nie zadawala się byle czym..ze nie lubi przesytu..ze ma jasno sprecyzowany gust..ma byc delikatnie i z klasą:-) nawet jej przyszła tesciowa jakos szczególnie się nie wtrącała, raczej przyklepywała ich pomysły:-)
Zaczęły sie poszukiwania kucharki:-)Umówili się z dwiema..pojechali do pierwszej..starsza Pani otworzyła drzwi..kazała kupic swiniaka (ona myśli- a co ja zrobie z łbem, słoniną, koscmi itd) była jakaś nieswieża- choc z polecenia..nie chciała zostawić kelnerek po poprawonach i nie miała pomywaczki..
pojechali do drugiej- ujęła ich wigorem, koncepcja, zapałem do pracy i czystoscią..dopłacą 200zł a kelnerki na poprawinach będą i pomywaczka pomyje po poprawinach:-)
Umówili się
ustalili menu
Wesele od. ok 18 bo na 17 jest slub w kosciele
OBIAD
Rosół
Potrawka z kurczaka z ryzem i groszkiem z marchewką
Zrazy
Schabowe
De volai
Rolada z karkówki
Pałki z kurczaka
Sos ciemny
Sos bialy
ziemniaki
SURÓWKI
Z selera
Z kap.pekinskiej
Buraczki
Kalafior
Brokuły
ZAKĄSKI
Ozory w sosie tatarskim
Ozory w galarecie
Galantyna w tatarskim
Galantyna w galarecie
Żołądki w tatarskim
Żołądki w galarecie
Rolmopsy
Matiasy z cebulka z oliwa na kwasno
Matiasy z warzywami
3 rodzaje sałatek
Klopsiki w occie na kwasno
Jajko zawijane w szynce
Galaretki drobiowe
Szparagi zawijane w selerze
Ryby w galarecie
Ryby po grecku
Ryba w occie
Pstrag po japonsku
Pstrag wedzony
KOLACJA I
flaczki w chlebkach
KOLACJA II
barszcz czerwony z pasztecikami
KOLACJA III- GŁOWNA
Pstrag na ciepło
Bigos
Leczo z fasola
Leczo z kurczaka
Biała an ciepło
Steki na cieplo w sosie mysliwskim
CIASTA
tort 3 pietrowy na smietanie- wisnia, cytryna, smietanka
jez czekoladowy z malymi dziecmi
waż truskawkowy
kasate
ksiazka toffi
snicers
sernik wiedenski z rodzynkami
sernik z brzoskwiniami
sernik na czarnym spodzie
ptasie mleczko
makowiec
w-z
krowka
cytrynka na zimno
z galaretka i brzoskwiniami
rafaello
oczywiscie wpisane jest to nie w kolejnosci podawania
dostali listę zakupów- teraz tylko póją ją uaktualnić..
MIĘSO
4 szt. Kurczaki na rosół (po 2kg )
40szt. Pałek z kurczaka
3 kg zrazów wołowych
2 kg.szynki (na zrazy wieprzowe)
3 szt. Karkówki (po 2 kg)
1 szt. Karkowki (po 1 kg)
7 kg. Piersi z kurczaka
5 kg. Schabu bez kosci
5 kg. Żołądków z kurczaka
4 kg.Ozorów
0.5 kg. Boczku wedzonego
1 kg. Boczku swiezego
2 kg. Parówek
2 kg.Białej surowej
2 szt. Golonki
2 kg. Kosci wołowych
4 kg. Kiełbasy zwyczajnej
0.5kg.szynki gotowanej
5 kg. Mielonego
3 kg.flaki wołowe krojone
WARZYWA
2 duze głowki kapusty białej
3kg.kapusty kiszonej
2kg.papryki zielonej
2kg.papryki czerwonej
2kg.papryki żółtej
7kg.cebuli
7kg.marchwi
3 szt.selera- duzy
3 szt.pora
5kg.pieczarek
3 szt.sałaty karbowanej zielonej
3szt.sałaty karbowanej czerwonej
2kg.pomidorów
5 peczków rzodkiewki
2kg.ogórków świezych
4kg.buraczków świerzych
6szt.natki pietruszki
6szt.koperku
0.5kg. Korzenia pietruszki
2szt.kapusty pekinskiej
3kg.jabłek
10kg.ziemniaków
1szt.czosnek
1szt.imbir
3szt.kalafior duży
3 szt.brokuły
2.5 kg.cytryn
1 kg.truskawek świezych
PRZYPRAWY
3 paczki ziela angielskiego
3 paczki Pieprzu calego
5 paczek Pieprzu mielonego
3 paczki lisci laurowych
5 paczek majeranku
1 szt.przyprawa do flaków
SPOŻYWCZE
1l. .ketchup
2l.przecieru pomidorowego
4 duze słoiku majonezu
2 słoiki (1 litr) ogórki konserwowe
3 słoiki (1 litr) ogórki kiszone
2 paczki makaronu z miesem- intermarche
2 szt.czekolady bialej
10szt.czekolady gorzkiej
1l. wisnie drylowane
galaretki
15 chlebów krojonych
60 chlebków na flaczki
chlebek okazjonalny
40 dkg.sera zółtego
300 jajek
4,5 kg. Twarogu chudego lub półtłustego
14 kostek masła smietankowego
20 kostek Kasi
3 pusz.mleka zagęszczanego, słodzonego
6l.śmietanki kremówki
5l.mleka 2%
zakupione:
2kg.tartej bułki
2 duze paczki Vegety
5 pusz.groszku
3 pusz. kukurydzy
8 paczek po 4 torebki- ryz Uncel Benz
2kg.soli
6 but.ocet
6 l. Oleju rzepakowego
10 pacz.zelatyny zwykłej (na 2l)
10kg.cukru
1kg.cukru pudru
6kg.mąki tortowej lub wrocławskiej
2 pacz.kakao- ciemne
2 pusz.brzoskwiń
3 pusz.ananasów
5pacz.proszku do pieczenia
5pacz.cukru waniliowego
1 olejek migdałowy duzy
3 olejki cytrynowe duze
1l. mus jabłkowy
1pacz.herbaty lipton- duzej
4 pacz.kawy sypanej Premium
1 pacz.Kawy rozpuszczalnej
1 kg. Fasoli białej- mniejszej
2 słoiki selera marynowanego
3 słoiki(1 litr) pieczarek marynowanych
2 słoiki szparagów
1 słoik dzemu z czarnej porzeczki
1.5kg. Rodzynek
2 pacz.orzechów włoskich wyłuskanych
1 pacz.orzechów ziemnych
1 pacz.migdałow całych
10 paczek budyniów śmietankowych
1kg.maku
3 pacz.kokosu
1 olejek śmietankowy duzy
INNE
2szt.gazy (5m)
2p.duzych serwetek pod tort
10 sciereczek materiałowych
Figurka na tort
5 paczek.Pomarańczowych serwetek papierowych
5 paczek białych serwetek paierowych
3 race na tort
2 rolki papieru pergaminu do pieczenia
4 szt.ręczników papierowych
1 folia aluminiowa
RYBY
10kg. Pstraga świezego
5kg. Pstrąga wedzonego
3 kg.sledzi matias
3kg.rolmopsów
I ty sposobem mieli już sale, kucharkę i menu..a co z zespołem i fotografem..to następnym razem:-)
Wiem co znaczy kochać
to patrzeć przez okno na te same chmury
i dostrzegać w nich wspólne myśli
to uśmiechać sie do siebie
przez sen
i szukać się dłonią po poduszce
to kłócić się i godzić
gdy świat wydaje sie zly
by tulic się i ocierać łzy
bo miłość
to ja i ty
dwa słowa
nic nie znaczą
dwoje myśli
i dwoje dłoni
to swiat
w którym mieszkają
nasze marzenia
i nasze sny..