dziewczyny prawda jest taka,że na sam początek, to niech chiquita znajdzie sobie dobry krem -to PODSTAWA
prawie każdy krem zawiera filtr SPF, czyli „sun protective factor”,
Przed słońcem należy się chronić nie tylko podczas wakacyjnego plażowania. Na jego działanie jesteśmy narażone na ulicy, podczas spacerów, zakupów, i to nie tylko latem - zimowe słońce bywa ostre i zdradliwe. Coraz więcej firm kosmetycznych oferuje więc kremy pielęgnacyjne na dzień zawierające odpowiednie filtry.
Jakich składników należy przede wszystkim szukać w kremach do cery dojrzałej?
(Czyli Ja uważam,że po 30)
Substancji pobudzających ją do odnowy i do wytwarzania kolagenu wypełniającego zmarszczki. Należy do nich retinol (forma witaminy A), kwasy AHA, BHA, ASC III, cytokiny, biostymina, fitohormony. Dobry krem do cery dojrzałej musi zawierać również substancje naprawcze - ceramidy, skwalen, sterole, NNKT, cholesterol. Ważną funkcję pełnią w nim również antyutleniacze (witaminy C i E), które niszczą wolne rodniki, zapobiegając reakcji utleniania - jednej z przyczyn starzenia się skóry. By przeniknąć w głąb skóry i rzeczywiście zadziałać, powinny mieć odpowiednią postać (tzn. być zamknięte w mikrokapsułkach: nanosomach, liposomach). Muszą też występować w odpowiednim stężeniu (np. witamina E minimum 2%, witamina C - 5%). Innymi stosowanymi w kremach przeciwutleniaczami są flawonoidy z soi, zielonej herbaty, liści winogron, koenzym Q 10, kwas liponowy.
i nie musisz od razu szukać drogich kremów, bo na początek do czasu znalezienia swojego, który Ci podpasuje, może być tak,że będziesz musiała wypróbować wielu
Ja też jestem fanką kosmetyków ZIAJA. Nawet zostałam ich fanem na fb

są to polskie, niedrogie kosmetyki.Najczęściej znajdziesz coś w kwocie do 11 zł
mają też serię ZIAJA MED, czyli dermokosmetyki dostępne tylko w aptece...
dla alergików, cery z problemami itp
najpierw poszukaj jednego dobrego kremu, potem zaczniesz się zastanawiać nad żelami, mleczkami, wodami termalnymi
a czasem dużo nie znaczy dobrze.Nie każda cera potrzebuje dużej ilości kosmetyków.To sprawa indywidualna.Wiadomo,ze cera problematyczna(z trądzikiem, popękanymi naczynkami, przesuszona, alergiczna, atopowa) potrzebuje większej naszej uwagi
i odnośnie pielęgnacji skóry, zgadzam sie z jagodka24
nie ma co porównywać naszego pokolenia, do pokolenia naszych babć ok. 85-letnich
kiedyś było inaczej.Teraz jest dużo chemii we wszystkim, zanieczyszczeń środowiska, siedzimy w klimatyzowanych pomieszczeniach, dziura ozonowa,
teraz to jest zupełnie "inna cywilizacja"