Autor Wątek: Kosmetyki bez których nie potrafię żyć  (Przeczytany 2361744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Kosmetyki bez których nie potrafię żyć
« Odpowiedź #2340 dnia: 6 Marca 2012, 22:36 »
Marta zdecydowanie polecam dermokosmetyki.
Wynika z Twojego opisu że masz skórę mieszaną, czyli przesuszone policzki i świecąca strefą T, ze skłonności do zaskorników i wyprysków.
Jesli pomiędzy tymi strefami jest dośc duży kontrast to pielęgnacja takiej cery jest o tyle trudna, ze nalezy inaczej pielęgnować strefe T a inaczej przesuszone miejsca, poniewaz skóra w przypadku takiej cery nie jest jednorodna. Potrzebne sa zatem dwa rodzaje produktów.
Jednak sprawa musi się zaczac od odpowieniego oczyszczenia twarzy zarówno rano i wieczorem. Tutaj polecałabym DELIKATNE produkty do oczyszczania np. CETAPIHL
http://www.cetaphil.pl/Cetaphil,EM,Do,mycia,19.html
lub Physiogel
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=259

Na pewno musi to byc produkt bardzo delikatny.

Jednak strefę T traktowałabym  regularnie tonikiem  z KWASAMI, ale unikałabym kosmetyków, które mają w składzie alkohol.
Kwasy pomogą z pewnością zminiejszyć pory i pozbyć się zaskórników.
zerknij tu
http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-acids.html

Kremy z kwasami sa tez rewelacjne jeśli chodzi o oczyszczanie z zaskórników. Jest tego w aptece multum, ale ceny wysokie...
moze uda ci sie dostac próbke, żeby najpierw wyprobowac ewentualnie...

Na przesuszne policzki polecam kremy "treściwe" ...np Bambino  - krem ochronny z tlenkiem cynku. Gruba warstwa polozona na noc powinna pomóc  ;) ewentualnie fajny jest tez na takie przesuszenia kremik Lipobase.
Ja jestem fanką naturalnych specyfików do pielęgnacji, więc często smaruję buzię olejem kokosowym , masłem shea itp  ;) no ale nie kazdy lubi  ;)

Na lato natomiast polecałabym emulsje nawilżającą oil free firmy Olay.
Jutro będe w rossmanie to rozejrze sie za czyms co mogloby sie u ciebie sprawdzić....ale tak jak mówilam, trzeba po prostu testowac i szukac odpowiedniego dla siebie produktu metoda prób i błędów...wlasnych niestety... ;)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #2341 dnia: 6 Marca 2012, 22:53 »
Zanetka napisala to, co najwazniejsze, ale i tak liczy sie glownie metoda prob i bledow :)
Ja mam podobna cere do Ciebie i obecnie stosuje Normaderm Vichy Anti-age, mnie odpowiada bardzo, dobrze sie wchlania, delikatnie matuje i nie zapycha, wrecz pomaga zwalczac niedoskonalosci, a jednoczesnie  dobrze sprawdza sie pod makijaz. Bardzo wydajny. Ale jesli masz sklonnosc do podraznien i alergii, potestuj probki.

Zanetko, czym smarujesz buzie przy nasilonym zluszczaniu w trakcie zabiegow kwasami, zeby moc wyjsc do ludzi?

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2342 dnia: 6 Marca 2012, 23:18 »
skóra mocno się łuszczyła tylko przez 3 dni, wtedy na twarz kładałam krem bambino ochronny a po chwili krem koloryzująco nawiżający pat&rub
http://www.patandrub.pl/pl/sklep/krem-koloryzujacy--jasny-bez---pielegnacja-upiekszajaca.122.produkt.html

teraz mimo, ze skóra się już nie łuszczy to i tak stosuje delikatne produkty i ograniczam je do minium, bo cera jest bardzo delikatna.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2343 dnia: 7 Marca 2012, 08:15 »
Stosuje juz 4 dzien "mariolkowe" ampułki nawilzające z Rossmana...róznica u mnie niesamowita :o
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2344 dnia: 7 Marca 2012, 10:03 »
Marta, ja bym zainwestowała i poszła do kosmetyczki  ;) niech specjalista doradzi bo przez neta to siebie możesz po omacku dobierać  ;D

Ampułki z Rossmanna kupuję raz miesiącu, moim zdaniem są świetne. Moja przesuszona skóra odżywa po tej kuracji. Produkt na oceniam 10/10 ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2345 dnia: 7 Marca 2012, 10:41 »
Maja byłam już u kosmetyczek 3. Baaa nawet u dermatologa i nic dobrego dla mnie  ztego nei wyszło. Na razie najlepsza jest maść cynkowa.

Żaneta :mdleje: o w mordę - a nie ma jakiegoś czegoś 5 w jednym.... masakra. Jak wy możecie tyle rzeczy w ciągu dnia używać. Chyba powinnam być facetem. Dla mnie kremy, makijarz itd itp to czarna magia

Ale czytam notuję i rozmyślam

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #2346 dnia: 7 Marca 2012, 10:49 »
Ja wychodzę z założenia - czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci ;) Mam nadzieję, że inwestycja w skórę w "młodym" wieku będzie miała odzwierciedlenie w dobrze utrzymanej skórze na starość ;) Dlatego dziwię Ci się Martuś, że jesteś z kremami i innymi kosmetykami na bakier ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2347 dnia: 7 Marca 2012, 10:54 »
Ja muszę zakupic nowy krem na dzień i nie wiem jaki...myślałam o jakimś Vichy albo La roche ale nie mam pojecia jaki wybrac ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2348 dnia: 7 Marca 2012, 10:57 »
Ja wychodzę z założenia - czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci Wink Mam nadzieję, że inwestycja w skórę w "młodym" wieku będzie miała odzwierciedlenie w dobrze utrzymanej skórze na starość Wink

A ja mam przykład w rodzinie że ta zasada się nie sprawdza. Jasne że jakiś tam efekt na starość da ale 80% sukcesu to geny. Mam ciotkę która od 25roku życia najlepsze kremy- diory, chanelki itp. Jest dużo młodsza od mojej mamy która jakoś nie szczególnie przywiązywała do tego uwagę ( przed 40 to chyba wcale)- i co? różnica wieku spora a wyglądają tak samo :) Pamiętam też że babcia tylko na nivea bardzo dobrze wyglądała jak miała 64 lata. Także jak ktoś ma słabe geny to na kij najlepsze kosmetyki :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2349 dnia: 7 Marca 2012, 11:00 »
Marta, co musisz mieć to:

- żel do mycia twarzy
- tonik
- krem
- krem pod oczy

I póki co starczy. Z tym się oswoić musisz, wyjścia nie ma. Peelingi możesz robić sobie sama z tego co masz w domu, maseczki w razie potrzeby w saszetkach z doskoku i tyle. Co do produktów... ciężko tak z biegu coś polecić. Nie wiem też jaki budżet możesz na to przeznaczyć. Makijaże i inne szaleństwa olej, ale podstawę pielęgnacji cery czas zacząć :) :-*

Kasia, zgadzam się w 100%. Jak ktoś ma się pomarszczyć w wieku 40 lat to się pomarszczy... może jedynie złagodzić trochę to co się będzie działo na buzi. Najlepszym wyznacznikiem są nasze mamy... Najprawdopodobniej starzeć będziemy się podobnie.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2350 dnia: 7 Marca 2012, 11:09 »
Marta a czym myjesz twarz rano i wieczorem?

Nie ma czegoś uniwerslanego żeby łagodził  przesuszone miejsca i oczyszczał dokladnie przetłuszczającą sie strefe T...
są kremy normalizujące, ale bez oczyszczania odpowiedniego i tak nic nie zdziałasz...
podstawa więc to odpowiednio oczyszczać łagodnym produktem + na strefe T czymś co pomoze ci zlikwidowac zaskórniki.

Sam krem ci nic nie pomoże.
Masz skórę mieszaną i jest to trudna pielęgnacja.

Namawiam też do ocm... fajnie rycyna by ci pomogla z oczyszczaniem porów. Odpowiednie proporcje mieszanki i masz jeden produkt.
Musisz próbowac co dla ciebie będzie odpowiednie.

Mi pielęgnacja twarzy zajmuje rano i wieczorem  3 minuty. Serio.  Raz na tydzien peeling i maseczka. Tyle.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #2351 dnia: 7 Marca 2012, 12:12 »
Dziewczyny nie załamujcie mnie dobra? :D O tej zależności też słyszałam, ale ja poszłam w stronę taty, więc powinnam chyba bardziej skupić się na tym jak wygląda babcia? A wieku prawie 80 lat wygląda zajeefajnie ;D

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #2352 dnia: 7 Marca 2012, 13:20 »
Marta, to tylko tak strasznie brzmi :)

Ja myje twarz mydelkiem (uwielbiam mydla naturalne), potem micel. Krem - na noc bambino lub cutibaza, na dzien cos mocno nawilzajacego lub odzywczego, teraz uzywam LRP.

Zaneta wspomniała cetaphil i physiogel - dla mnie to 2 genialne produkty.

Poczytaj w necie, kazdy produkt mozesz sprawdzic - np kwc lub opinie na blogach itp
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
« Odpowiedź #2353 dnia: 7 Marca 2012, 14:08 »
Zgodze sie z kjp83. Moja babcia uzywala przez cale zycie tylko kremu nivea i w wieku 82 lat wygladala na duzo mlodsza :) Takze bardziej to geny sie licza, niz kremy...
Ja mam duzy problem z dobraniem sobie kremu i po wielu eksperymentach uzywam nivea soft. Probowalam wielokrotnie roznych kremow przeznaczonych do mojej cery i po wszystkich mnie skora wrecz palila... Teraz tylko na zime kupilam sobie Avene Cold Creme i musze przyznac, ze jest bardzo fajny :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2354 dnia: 7 Marca 2012, 18:07 »
dziewczyny, testowałyscie juz bb cream'y?

ja mam za soba:

- Skin79 super plus vip gold collection  - jak dla mnie efekt swietny, to czego oczekiwalam, rozswietlona cera i dobra trwałosc
- Skin79 Super Plus BB Cream Triple Functions - rozczarowanie, trwałosc mizerna
- Lioele, Beyond the Solution BB Cream - przy nim miałam dosc duze oczekiwania, trwalosc swietna choc u mnie kolor wpadł w żółte tony i bylo to mocno widoczne, postanawiam potestowac dalej.

a u Was?

całkiem nowa JA

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2355 dnia: 7 Marca 2012, 18:22 »
Ja nie testowałam... ale może któraś z Was testowała ten nowy bb cream Este Lauder?

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2356 dnia: 7 Marca 2012, 18:35 »
Ja pokochałam Skin 79 The Oriental Gold Plus BB Cream. Na pewno zamówie pełnowymiarowe opakowanie.

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2357 dnia: 7 Marca 2012, 19:28 »
Ja testowalam lioele dollish, jak dla mnie super napewno kupie caly, garniera -kicha totalna. Na estee lauder poluje na probke. Mam jeszcze do sprobowania tony moly expert i lioele triple solution.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2358 dnia: 7 Marca 2012, 21:22 »
dziewczyny ale nie ma sie co porównywać z naszymi babciami
moja całe życie myła się szarym mydłem i miala buzie jak pupcia niemowlka w wieku 90 lat
ale one miały inne życie, inne odżywianie, inne otoczenie
u nas niestety to nie bedzie tak wyglądać

i napewno nie dożyjemy ich lat

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #2359 dnia: 7 Marca 2012, 21:53 »
Które to te ampułki z Rossmana?

anusiaaa ja używam od jakiegoś pół roku kremu eveline hydra expert i powiem, że jestem pod wrażeniem. Mam delikatną skórę a zmarszczki mimiczne się spłyciły. Mnie vichy nie pasuje ..

Ja kremu pod oczy nie używam...może już powinnam ::)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2360 dnia: 7 Marca 2012, 22:55 »
u nas niestety to nie bedzie tak wyglądać

i napewno nie dożyjemy ich lat

niestety, masz racje!
multum czynników wpływa na wyglad i to nie tylko zewnetrznych.
zreszta mi sie wydaje ze ta prostota powinna i dzis byc aktualna.
nie jestem jakos specjalnie nastawiona tylko na naturalne kosmetyki ale staram sie z umiarem stosowac wszelkie dobrodziejstwa :)

całkiem nowa JA

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2361 dnia: 8 Marca 2012, 07:39 »
dziewczyny ja chyba z tych co Marta... no moze nie az tak ale w sumie używam niewiele kosmetyków i jak czytam nazwy tych które wy używacie to czuję się jak ciemna masa.... ja znam typowe kosmetyki nivea, lirene czy garnier i taki tez używam... Moze polecicie mi jakiś lepszy krem na dzień z filterem do cery pzresuszającej się ??? tylk ożeby nie kosztował fortuny ;);) Od lat szukam kremu dla siebie i nic z tego...

JA za to odkryłam podkład i puder idelane !!
Podkład Gosh http://www.lavenda.com.pl/product_info.php?products_id=2326&osCsid=149fb58c58068738dd68ad100b156e78 Cudowny !!
a puder PUPA o taki http://www.dolce.pl/pupa/luminys/7883.php5#nclid=5ba23a9abba5da98bbf580ae2a9e2476

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2362 dnia: 8 Marca 2012, 08:13 »
od kilku dni uzytkuje tangle teezer i nie wiem jak ja mogłam funkcjonowac bez tego wynalzaku  ;)
szczerze polecam dla plączących sie włosów.
wcześniej nie mogłam rozczeać bez nałozenia grubej warstwy odżywki a dzis rano... świeżo umyte włosy rozczesałam w moment  :)
jednyne co mnie zaskoczyło to to, ze ta szczotka jest taka mała  :) miesci się idaelnie w dłoni

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2363 dnia: 8 Marca 2012, 08:52 »
o Boże wyszłam na jaskiniowca. To sprostuję :) Nie myję się szarym mydłem :)

Mam kilka żeli pod prysznic - w zależności od nastroju :)

Do twarzy do porannego i wieczornego mycia używam żelu do twarzy do cery tłustej - chociaż nie jest to nic wypasionego markowego. Używam jednorazowych pilingówi enzymatycznych i maseczki oczyszczające, czasem odżywiające, czasem likwidujące przebarwienia - w zależności od humoru i potrzeby.

Ale kompletnie nie znam się na kremach, podkładach, pudrach, malowidłach. Baaaa nie wiedziałam że trzba mieć inny żel do twarzy na rano a inny na wieczór. Kiedyś używałam toników, ale się do nich zraziłam. Tyle że teraz wiem że używałam tych na bazie alkoholu i to chyba był błąd.

Nie znam się na firmach kosmetycznych itp. Nie wiem co dobre i warte ceny. Stąd moje wołanie o pomoc  ::)

Moja mama trzyma się nieźle więc liczę na jej geny  8)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2364 dnia: 8 Marca 2012, 10:13 »
Anka taaaa ta szczotka to tez wybawienie dla moich włosów  ;D

Marta jeden żel wystarczy do mycia buzi rano i wieczorem  ;) tylko jak uzywasz żelu do cery tłustej a masz skórę mieszana to nie jest najlepsze dla Twoich przesuszonych policzków.
Do tego krem/tonik z kwasami na strefe T i wsio  ;)
tyle z pielęgnacji.

A próbwałas kiedys kremu tonujacego zamiast podkladu?
Fajnie by wyrownał ci kolor nawilżając przy tym suche partie skóry. Polecam takie rozwiązanie i fajny kremi z Pharmaceris coć ok 25zł w aptece kosztuje. Jest w dwóch odcieniach: naturalnym i opalonym. Dla mnie opalony byl zdeydowanie za ciemny wiec mam naturalny odcień. Ma spf 20 wiec tez na +
Moge ci wysłac odlewkę, bys sprawdziła czy ci odpowiada i czy cię nie uczuli.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #2365 dnia: 8 Marca 2012, 10:22 »
A stosowałyście kremy BB??? Ja właśnie zakupilam sobie garniera bo tylko on kosztuje normalne pieniądze ;D Ale mi się takowa formuła baaaardzo podoba. Bo kryje lekko a nie mam maski na twarzy jak przy podkładach, na lato ideał :)

Centymetry nadchodźcie!!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2366 dnia: 8 Marca 2012, 10:25 »
No i nikt m inei pomoże... pewnie zostanę pzry moim nivea ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #2367 dnia: 8 Marca 2012, 10:30 »
No Gabrysiu, jak piszę spróbuj BB kremu z Garniera :) Jest super. A co do przesuszania to kapsułki z rossmana. Ja używam na noc całą kurację raz na jakiś czas i super efekty widać.
Krem taki:
http://www.youtubowiczki.pl/images/garnier-bb1.jpg

Kapsułki te niebieskie

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2368 dnia: 8 Marca 2012, 10:31 »
Gabiś, ja używam Ziajki 30+ ;)

nie jest drogi i bardzo mi odpowiada, poza tym raz w miesiącu kapsułki z Rossmanna

Twarz zmywam żelem Rossmann

potem pryskam wodą termalną Vichy

na to krem i wsio, no chyba że używam kapsułek to wtedy kapsułka i krem po jakimś czasie  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2369 dnia: 8 Marca 2012, 10:37 »
dzięki :) Musze zerknąc na ten krem z GArniera... A Ziajkę znam i uzywam raz na jakiś czas ;) A te kapsułki to ciekawe... musze poszukać.