Autor Wątek: ZAiKS - ile, kto, gdzie...???  (Przeczytany 5633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mamba_m
  • forumowicz
  • data ślubu: 18.09.2010r.
ZAiKS - ile, kto, gdzie...???
« dnia: 9 Maja 2008, 12:28 »
Cześć! Jak to w sumie jest z opłatą za "granie" przez zespół lub DJ-a na weselu??? Czy opłatę do zaiksu odprowadza organizator, Państwo młodzi, czy zespół / dj???  Gdzie się wpłaca taką opłatę??? Ile wynosi suma opłaty???

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: ZAiKS - ile, kto, gdzie...???
« Odpowiedź #1 dnia: 9 Maja 2008, 22:55 »
Opłaty za Zaiks powinny uiszczać zespoły,dj'je itd bo to oni w ten sposób powinni uzyskać prawo do puszczania muzyki.

Offline mamba_m
  • forumowicz
  • data ślubu: 18.09.2010r.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2008, 00:28 »
a jak było u Ciebie???

Jak było u innych???

Wczoraj byłam w Cumulusie w B-nie i szefowa zaskoczyła mnie tym "dodatkowym kosztem"... +100zł. :-[

Offline icek
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2008, 05:56 »
Wybaczcie moją niewiedzie ale co to jest ZAIKS ?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2008, 07:10 »
Mamba u mnie DJ odprowadzał opłatę.

Icek ZAiKS to Stowarzyszenie Autorów którzy mają prawa do muzyki (własne lub kupione/nabyte), filmów itd.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2008, 07:28 »
Coś m isię wydaje, że ktoś Cie w balona nabija. Tą opłatę na pewno nie powinni odprowadzać młodzi - to brocha lokalu lub zespołu....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2008, 09:44 »
Dokładnie.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2008, 10:29 »
Może ta baba chce zedrzec z Was dodatkowe pieniądze, wariatka.

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2008, 12:22 »
a jak było u Ciebie???

Jak było u innych???

Wczoraj byłam w Cumulusie w B-nie i szefowa zaskoczyła mnie tym "dodatkowym kosztem"... +100zł. :-[

No to Pani szefowa chce, żebyś zapłaciła za coś, co jest jej obowiązkiem. Sprytne >:(

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2008, 14:51 »
Niedawno dzwoniłam do Zaiksu do oddziału w Katowicach. Powiedzieli mi, że to NASZYM  obowiązkiem jest wniesienie opłaty (bo to my organizujemy całą imprezę). W naszym lokalu szefowa też nam powiedziała, żebyśmy  się tym sami zajęli.
Facet z Zaiksu powiedział też, że zdarza się, że lokale regulują opłatę i wtedy doliczają ją do rachunku.
I z tego co pamiętam, jak moja firma organizowała imprezę i grał zespół, to nasza firma za to płaciła i sama to załatwiała.
A... jakby podczas wesela zdarzyła się "kontrola" i okazałoby się że Zaiks nie jest opłacony, to karę zapłaci nie lokal, nie zespół, tylko My. Po co robić sobie kwasy... Najlepiej zadzwoń do Zaiksu i tam się dowiedz.

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2008, 18:08 »
a nam zespół nic zupełnie nie mówił o żadnym ZAiKSie
nic od nas więcej pieniędzy nie wzięli
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2008, 18:36 »
Tak patrzę , obserwuję i znalazłem to:
http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks/zax_PytaniaFirst.jsp?sysparameters=packed=(true);&parameters=IndexPath=INDEX$1555/INDEX$1558;ID=INDEX$1558;wstep=(n)

jest tam takie zapytanie:

"Czy zespół muzyczny, zabawiający gości weselnych w czasie przyjęcia musi opłacać tantiemy? "

i od razu odpowiedź

Czy zespół muzyczny, zabawiający gości weselnych w czasie przyjęcia musi opłacać tantiemy?

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie określa w sposób precyzyjny, kto w opisanym powyżej przypadku jest zobowiązany do wniesienia opłat z tytułu honorariów autorskich. Tym samym daje uprawnionym prawo do ubiegania się o wynagrodzenie zarówno od właściciela sali wynajmowanej na ten cel, zespołu muzycznego wykonującego utwory na weselu, jak i od samych Państwa Młodych (ale oczywiście tylko od jednego, a nie od wszystkich tych podmiotów równocześnie). Najczęściej jednak w przypadku organizacji wesela, opłatę taką wnosi właściciel sali, któremu zespół powinien wręczyć wykaz wykonywanych utworów z nazwiskami autorów.

koniec cytatu

"Coś m isię wydaje, że ktoś Cie w balona nabija. Tą opłatę na pewno nie powinni odprowadzać młodzi - to brocha lokalu lub zespołu...."
Lilian - z pewnością nie do końca Masz rację

"Opłaty za Zaiks powinny uiszczać zespoły,dj'je itd bo to oni w ten sposób powinni uzyskać prawo do puszczania muzyki."
Rybkawiedenka  - nie do końca to prawda

miłej lektury i pozdrawiam serdecznie  :)

więc

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2008, 15:06 »
..więc jak piszesz....
Kwestia umowna...u nas regulował ją bodajze zespół, coś mi świta, że tak stało w umowie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos