ineeze
po pierwsze musisz pogadać z PM, no chyba, ze jej jest wszytko obojętne, ale watpię...
Suknia powinna pasować i bukiet też, szczegolnie mam tu na mysli kolorystykę.
Suknię doradzalabym długą raczej, moze z szyfonu albo z satyny. Raczej stawiam jednak na szyfon, bo pewnie 3/4 bedzie w satynowych sukienkach. O kolor zapytaj PM, ale nie wybieraj bieli, raczej nie bezu jak PM ma suknię ecri i nie czarną.
Bukiet. Zalezy jak tam panna mloda sobie umyśli. W roznych rejonach Polski sa rozne zwyczaje. (co kraj to zwyczaj, co dom to obyczaj...) Bywa , że bukiet dla swiadkowej kupuje pan mlody, bywa ze swiadek, a najczesciej to swiadkowa sama sobie kupuje. Jezeli PM nie przekaze ci szczegolow co do bukietu to idz do kwiaciarni powiedz, ze potrzebujesz bukiecik dla druhny i wybierz kolor ktory pasuje ci do sukienki.
W Sławkowie np. jest kwiaciarnia do ktorej idą druhenki i same sobie kupują bukiety. Wszystkie mają zawsze takie same, tylko kolor inny( to juz u nich taka tradycja).
Kasy to nie mam pojecia ile dać. Daj tyle ile mozesz. A moze PM ma listę prezentow? Moze kup prezent?
Ja gdybym byla swiadkową to dalabym tys. zl w prezencie, ale jeszcze raz powtarzam daj tyle ile mozesz.