Autor Wątek: kiedy termin w kościele ???  (Przeczytany 9834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
  • Zabiorę Cię właśnie tam...
  • data ślubu: 12.09.2009
kiedy termin w kościele ???
« dnia: 18 Kwietnia 2008, 12:45 »
mam nadzieję,że nie powtarzam tematu, ale nie spotkałam się z takim  :) dziewczynnki ile wcześniej należy klepnąć termin w Kościele?? jesteśmy zdecydowani na Kościół w Będzinie na osiedlu Zamkowym i niewiem czy to już teraz buec do księdza, jeśłi termin mamy na 12.09.09. pozdrowionka

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
Odp: kiedy termin w kościele ???
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2008, 12:55 »
Ja poszłam na rok wcześniej. Chciałam mieć to z głowy. W styczniu jeszcze raz zadzwoniłam i potwierdziłam.

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2008, 13:04 »
Ja byłam się pytać w kilku kościołach, bo nie chcemy ślubu w Naszej Parafii i wszędzie mówią, że we wrześniu, bo w tedy otwierają księgi  :) Ale zawsze możesz wcześniej iść się zapytać :)

Offline domisia82

• bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2008, 13:45 »
kurcze, ja tez bym chyba wolała w innej parafii, na przykład w centrum...piekny kościól.
 myszkasc 
- z jakich powodów nie chcesz brać slubu w swojej parafii (chyba ze to jakas tajemnica, nie chciałabym być wscibska) 
- jakie sa dodatkowe koszty z tego tytułu
- jakie dodatkowe formalności się załatwia
wiem, że trzeba iśc do swojej parafi po jakies tam zaswiadczenia (w temacie kościola jestem jeszcze daleko w tyle) i zastanawiam sie co powiedziec wtedy ksiedzu bo przeciez dla niego to strata pieniedzy.

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2008, 13:51 »
My mamy wesele 06.06.2009 i byliśmy w srodę 16.04.2008 czyli ponad rok wcześniej (14miesięcy).
Ksiądz zapisał nas na ostatniej stronie swojego kalendarza i było już przed nami ok. 10-12 wpisów napewno 2 na czerwiec , coś na maj, na lipiec, sierpień i wrzesień (bo to najbardziej "chodliwe" terminy).

Jeśli chcesz zaklepać sobie jakąś ludzką godzinę (nie 18 i nie 13) to radze iśc jak najwcześniej. Nic za to nie płacicie a macie spokojną głowę  :)

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2008, 13:53 »
Zależy gdzie: w jednym kościele powiedzieli nam, że wszystko załatwiamy w naszej parafii, a u nich sakrament jest to tzw. licencja, a w niektórych tylko zgodę.

Nasze powody są takie:
- brzydki kościół
-koszt ślubu ok 1000zł (w naszej parafii)
-a resztę będziemy ściemniać (że jesteśmy do tamtej przywiązani i w ogóle)

Offline domisia82

• bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2008, 14:16 »
1000zł ??? to chyba lekka przesada, za co te 1000zł??? jakby mi tak ksiadz powiedzial to od razu poszłabym do innej parafii a w swojej załatwiła tylko niezbędne formalności. widzę, że będę musiała się udać jak najszybciej do swojej żeby się przekonać jakie są cenniki. Ale swoją drogą, nie uważacie ze to chore. jeśli ktoś nie ma pieniędzy to ma w ogóle nie brać ślubu...

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2008, 14:35 »
No dokładnie lekka przesada 100O zł. moja kleżanka płaciła tyle ale w katedrze. A u nas jeśli by ktoś nie mial kasy to sądzę, że tylko za opłaty skarbowe by wzieli (przy ślubie konkordatowym)

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2008, 14:53 »
W katedrze w Sosnowcu jest 600zł za ślub 100jak chcesz ich przystrojenie, a jak nie to we własnym zakresie :)
Byłam sie pytać :)

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2008, 16:49 »
Co do zapisów to moja rada żeby iść w połowie sierpnia. Mi też ksiądz powiedział "prosze przyjść pod koniec września bo wtedy księgę się zakłada". Z tego forum się dowiedziałam, że zapisy już są a był początek września. Jak poszłam to zostało mi do wyboru 14 lub 18.45. Dlatego zdecydowaliśmy się na ślub w innej parafii.
Ksiądz z którym rozmawiałam zmienił parafie >:(

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2008, 18:31 »
Ja byłam 2 tyg temu tzn 6 kwietnia, sama poszłam po mszy i u nas maja juz przygotowane tabelki i bez problemu wpisuja młodych na przyszły rok na daną godzine, z tego co widzialam to sierpien i czerwiec byl juz z aladowany i pare wpisow na wrzesien i lipeic tez bylo, ksiadz wziął ode mnie nr tel i kazal przyjsc w lutym  :D więc ja bym radziła isc wczesniej, powiedz ze zależy Ci na tej godzinie i chcesz miec to pewne :)jeżeli na którejś Ci zależy ;p  ::)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2008, 18:46 »
My byliśmy w czerwcu zapisac sie na termin we wrzesniu. Nie bylo problemow z taka godzina jaka chceilismy. Wszystko zalezy od kosciola.

A cena? U nas bylo "co laska" i my dalismy 1000.

Offline evelaz

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2008, 23:03 »
my byliśmy u księdza w styczniu i wtedy okazało się ,że akurat na nasz dzień była już zapisana jedna para... także również radzę iść wcześniej... :)

Offline novalijka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.06.2009
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Kwietnia 2008, 10:23 »
my byliśmy chyba pod koniec stycznia, jeszcze nikogo nie było zapisanego

ale później dowiedzieliśmy się, że jakieś dwa tygodnie po nas była para, która ma tą samą datę i chciała na tą samą godzinę, no i okazało się że już zajęte i że muszą mieć ślub o 15... :)

Nic za to nie płacicie a macie spokojną głowę

zgadzam się  :)

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2008, 13:56 »
My biliśmy rok wcześniej. I już było wiele par zapisanych. Na szczęście 30 sierpnia była wolna godzina 14. Taką też chcielismy. W styczniu zadzwoniłam na farę żeby upewnić się czy przepisali do nowego kalendarza

Offline mary_83

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Kwietnia 2008, 23:52 »
Dolacze sie do wczesniejszych postow i powiem: lepiej isc wczesniej i miec wymarzona date i godzine zaklepana:) My bilismy rok i 4 miesiece wczesniej i caly sierpien byl juz zaklepany, tylko pojedyncze godziny byly jeszcze wolne.  Pozdrawiam :skacza:

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2008, 11:40 »
my byliśmy u księdza w styczniu i wtedy okazało się ,że akurat na nasz dzień była już zapisana jedna para... także również radzę iść wcześniej... :)

evelaz u nas w Kościele to 2009 rok jest juz trochę zawalony z tego co widziałam a byłam na początku kwietnia  ;D trochę sie wkurzyłam ze nie można mieć o 16  :-\ albo 15 albo 16.30 wybrałam 16.30 ale wolałabym tą 16  ;D

Offline evelaz

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2008, 12:36 »
no,my jak byliśmy, to był ten jeden jedyny termin zarezerwowany i to na naszą datę ;/ więc wyboru nie było, została nam 15.00 Zdziwiłam się też, że nie można mieć mszy o 16.00 ,a taką chcieliśmy najbardziej.

Offline slonk

• użytkownik
  • **
  • ... iść ciągle iść w stonę słońca...
  • data ślubu: 23,08,2008  17.00 parafia Św. Barbary w DG
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Kwietnia 2008, 12:37 »
ja chciałam mieć ślub  w DG na Górce Gołonoskiej jedyna wolna godzina to 12. 00, więc została moja parafia i tylko jedna godz.  zajęta mogłam wybierać 15. 00 lub 17. 00
wybrałam 17tą :)
a jeżeli slub w innej parafi to trzeba uzyskać tzw.  licencję od swojego proboszcza

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:00 »
No właśnie sobie tak myślę że ja mam w maju więc może drugiej pary która by chciała na 15 nie będzie to wtedy może udaloby sie na 16 ale z drugiej strony na zaproszeniu będzie 16.30 i dzwonic potem do wszystkich i pzrestawiać to chyba tez bez sesnu  :-\ zreszta sala jest na 12 h więc można będzie dłużej pobalować hihi i zespół też 12 h więc nie będę musiała dopłacać zeby pzredłużac  ;D chociaz kto wie  ;D ;D ;D

Offline slonk

• użytkownik
  • **
  • ... iść ciągle iść w stonę słońca...
  • data ślubu: 23,08,2008  17.00 parafia Św. Barbary w DG
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:30 »
Justys851 ale jak dziewczyny mówią, ze we wrześniu jest nowy kalendarz to co Ci szkodzi zaklepac sobie godzinę, przeynajmniej bedziesz miała pewnośc, ze wszystko jest tak jak chcesz a zaproszenia to chyba tak 2 m-ce przed ślubem wyślesz, co?

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:37 »
Kurcze to mnie zmartwiy

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:38 »
przepraszam za poprzednia wiadomosc-klopoty z kompem. zmartwilyscie mnie tymi terminami, w takim razie musze biec do ko

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:40 »
no nie wytrzymam co z komputer :) powiedzcie mi czy 5oo zl to naprawde zbyt malo jak za slub?? no przeciez 1000 to juz jakas masakra jest, ja nie widze podobienstwa w 'co laska' i w 1000. co za kraj :)  ???

Offline mamba_m
  • forumowicz
  • data ślubu: 18.09.2010r.
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Kwietnia 2008, 13:51 »
:) co kraj to obyczaj, kiedyś czytałam artykuł nt. co w Polsce znaczy tzw. "co łaska". Żałosne to co się dzieje...zamiast wspomóc młodą parę, zachęcić ją do ślubowania sobie miłości, to ceny wręcz odrzucają. Szkoda, że nie mają cennika, chociaż takowe są gdzieś na parafiach...
A wiecie może jak stoją z terminami w parafii Św. Trójcy w Będzinie?????

POZDRAWIAM CIEPLUTKO

Offline evelaz

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Kwietnia 2008, 14:12 »
Justys851-no,ja myślę, że jak już będziesz miała na zaproszeniu godz. 16.30 to potem tak głupio dzwonić do ludzi i mówić ,że ślub jest jednak pół godzinki wcześniej. Potem często się zapomina,o której jest dokładnie ślub i patrzy na zaproszenie. Jakby była zmiana, to niektórzy mogliby się pomylić i spóźnić na ślubik. A tego byś pewnie nie chciała ;)
Co do strony organizacyjnej,to jeśli ślub będzie o 16.30, to dłuższa będzie impreza ;D i nie będziesz musiała dopłacać do sali :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Kwietnia 2008, 14:16 »
My zaklepalismy termin w sierpniu a we wrzesniu nastepnego roku byl slubik.
Nam godz 12 baaardzo pasowała - zreszta u nas najpozniej o 14.
Justys a dlaczego Ci tak bardzo zalezy ? To w koncu tylko pol godziny.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Kwietnia 2008, 17:01 »
Justys851 ale jak dziewczyny mówią, ze we wrześniu jest nowy kalendarz to co Ci szkodzi zaklepac sobie godzinę, przeynajmniej bedziesz miała pewnośc, ze wszystko jest tak jak chcesz a zaproszenia to chyba tak 2 m-ce przed ślubem wyślesz, co?

slonk ja już od miesiąca mam zaklepaną godzinę w Kościele  ;) tylko chodzi o to że chciałam 16 a u mnie w kościele robią albo o 15 albo o 16 , `15 to za wczesnie więc wybraliśmy 16.30  ;D a kalendarz jeśli chodzi o śluby u nas w kosciele na 2009 r mają juz od stycznia 2008  :P jak dla mnie 2 miesiące przed ślubem to za późno na wysyłanie zaproszeń,  ;)

My zaklepalismy termin w sierpniu a we wrzesniu nastepnego roku byl slubik.
Nam godz 12 baaardzo pasowała - zreszta u nas najpozniej o 14.
Justys a dlaczego Ci tak bardzo zalezy ? To w koncu tylko pol godziny.

Antalis wiem ze to tylko 30 min różnicy ale muszę sobie troche pomarudzić  ;D ;D bo zawsze marzyłam ;D ;D o 16 a tu zonka mi ksiądz zrobił  ;D ;D nie no jest oki  :ok:

Offline Honey

• bywalec
« Odpowiedź #28 dnia: 7 Maja 2008, 19:19 »
my zaklepalismy termin 2tyg temu na 16ta w św. Barbarze koszt 550zł :) wpisali nas na ostatania strone i bylam juz 7dna na 2009 rok ale nie na moj termin potem tylko mamy pod konic konu wpasc upewnic sie czy nas przepisali do nowej księgi. :)
 aha a jakym chciala brac slub w innym kosciele niz nasz bo obojee z tej samej parafii  jestesmy to  extra 200zl trzeba zaplacic za pozwolenie :/

Offline SAbina

• forumowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 8 Maja 2008, 12:23 »
Jak tak czytam to aż się boje! My jedziemy jutro do kościoła. Termin mamy na 13.06.09 i chciałabym tak o 16 no ewentualnie 17 ślub mam nadzieje ze będzie wolne.
Bierzemy ślub w parafii mojego przyszłego nie wiecie jak w takiej sytuacji wygląda sprawa kosztów?
Ja mam problem z dokumentami. Przeprowadzałam się kilka razy i jak szlam na chrzestną to ani w pierwszej parafii, ani w drugiej nie mieli moich dokumentów. Więc poszłam do obecnej i tam na słowo ksiądz wystawił mi zaświadczenie, ale dokumentów też nie ma! :o Poradźcie co robić w takie sytuacji?? Kiedy zacząć to załatwiać? Aha i jest jeszcze jeden problem!! Nie skończyłam religii w średniej szkole  :-\ mam wszystkie obowiązkowe sakramenty, czy wymagają świadectwa ze szkoły....?