Autor Wątek: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie  (Przeczytany 143217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wpaula
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 1.06.2013
Odp: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie
« Odpowiedź #330 dnia: 14 Lipca 2012, 12:48 »
musisz wejsc tam gdzie domofon jak stoisz pzred to po prawej kosciol po lewej wlasnie taki budyneczek:) a ma ktos numer do Pani psycholog z Orawskiej??

Offline doris_120189
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.09.2012
« Odpowiedź #331 dnia: 21 Sierpnia 2012, 18:26 »
Dla wszystkich zainteresowanych naukami przedmałżeńskimi w kościele na Orawskiej: naprawdę polecam! Proboszcz to człowiek do rany przyłóż . . .  Na nauki chcieliśmy się wybrać w lipcu,ale wyczytałam na stronie parafii,że nauk nie ma w styczniu i w lipcu.  Przygotowaliśmy się więc na nauki w sierpniu, poszliśmy na mszę o 18, a tu okazało się że na czas wakacji nauki są zawieszone;( Na szczęście uzbierało się nas 10 osób i ksiądz Proboszcz zaprosił Nas do siebie i odbyliśmy pierwsze spotkanie.

Więc lepiej nie sugerujcie się wcześniejszym wypowiedziami forumowiczek, zadzwońcie wcześniej na plebanie i zgłoście,że chcieli byście odbyć nauki.  Tym sposobem unikniecie niepotrzebnego stresu i będziecie mieli pewność,że nie zostaniecie na lodzie przed ślubem. 

Offline angie80
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.06.2012
« Odpowiedź #332 dnia: 22 Sierpnia 2012, 22:58 »
I to jest prawda co napisał(a) kendix.  My tam mieliśmy nauki no i było naprawdę w porządku.  Bez najmniejszych problemów-jeśli chodzi o księdza.  Natomiast tragedia z Panią z poradni!!!! Kobieta problemowa, złośliwa, niemiła.  Także u nas wypraszała pary.  Poza tym jej wiedza na tematy związane z planowaniem ciąży, poczęcia-poniżej krytyki.  Szkoda czasu i nerwów!!!!

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #333 dnia: 29 Sierpnia 2012, 10:47 »
nasza Pani z poradni która nauczała w parafii sw. Krzysztofa nie bardzo wiedziała jak wyjaśnić w ogole na czym polega cykl kobiety . Ona uważa ze pms ma sie po okresie a nie przed  ??? ??? ???

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #334 dnia: 29 Sierpnia 2012, 11:08 »
Linka, ale czy Ty oczekujesz, że nauczysz się tam czegoś od nich? Kurcze no bez obrazy ale ja ide tam, i traktuje to jako część biurokratyczną. Nie sądze żeby mnie tam czegoś nauczyli, co najwyżej mnie wyklną za stosowanie antykoncepcji hormonalnej (którą stosuje nie tylko ze wzgledu na działanie antykoncepcyjne notabene).

Trzeba usiąść, przeczekac, nie odzywac sie, i dostac papier.
THE END

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #335 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:20 »
a ja polecam również nauki w kościele p.w. św. Stanisława Kostki, można wiele się dowiedzieć o sobie, jest to zupełnie inna forma nauk i jeśli ktoś nie traktuje nauk jako zbędnej konieczności to polecam. nie wiem kiedy się zaczynają ani nic, jest jakaś informacja pewnie na stronie (wiem, że w poniedziałki) no i oczywiście u księdza. osobiście jednak uważam, że naprawdę można się czegoś nauczyć, nie wszędzie jest tak samo. wszystko to kwestia podejścia.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #336 dnia: 30 Sierpnia 2012, 09:20 »
Podejście to jedno, a prowadzący to drugie. Jedni potrafią inni nie. Ja nie jestem w tej komfortowej sytuacji, że moge przebierać w parafiach i zastanawiac sie gdzie jest lepiej a gdzie gorzej. Mój PM jest tylko na weekendy bo pracuje za granicą. No i tyle

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #337 dnia: 30 Sierpnia 2012, 10:53 »
Koza , nie oczekuje ze mnie czegoś nauczą , ja sie na tym znam ...ale oczekuje ze nie wprowadzą mojego narzeczonego w bląd. Tylko tyle.

Offline paloma
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: czerwiec 2013
« Odpowiedź #338 dnia: 8 Listopada 2012, 08:49 »
Witam,

mam pytanie i ogromną prośbę: czy ktoś posiada numer do Pani z poradni rodzinnej z Bogurodzicy? Z tego co się dowiedziałam, to Pani ma na imię Ania a nazwisko coś na R!?! Jeżeli jest ktoś, kto owy namiar posiada, to będę wdzięczna o przesłąnie na priv numeru i nazwiska tej Pani.  Z góry dziękuję :)

Offline paloma
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #339 dnia: 8 Listopada 2012, 08:55 »
Jeżeli chodzi o nauki przedślubne, to w każdą środę o godz.  19:00 odbywają się na plebani przy kościele Jana Chrzciciela, ul.  Bogurodzicy.  Jest pięć spotkań i można zacząć kiedy się chce.  Przy kościele jest tablica informacyjna i tam wywieszony jest plan nauk z konkretnymi tematami i datami.  Jeżeli ktoś potrzebuje więcej informacji, to piszcie, jak będę mogła, to pomogę :)

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #340 dnia: 15 Listopada 2012, 09:09 »
Dobra dziewoje kochane, drobna zmiana planów, więc będziemy robić nauki weekendowe. I teraz pytanie GDZIE i KIEDY odbywają się takie nauki i ile kosztują???

HELP  ;D

Offline truelove
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.07.2013
« Odpowiedź #341 dnia: 15 Listopada 2012, 23:33 »
Hej. My robiliśmy taki kurs skondensowany w Parafii św. Krzysztofa. Weszłam teraz na stronę i widzę, że w najbliższą sobotę i niedzielę jest kurs (nie wiem czy są miejsca jeszcze). Koszt to 150zł od osoby, w tym obiady, ciasto z kawą/herbatą, materiały. Co ważne, oprócz samego kursu, dostajesz też zaświadczenie z poradni rodzinnej, więc masz dwie pieczenie na jednym ogniu :) ogólnie atmosfera i same wykłady bardzo nam się podobały. Kurs w soboty i niedziele od rana do 15. POZDRAWIAM

Offline truelove
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.07.2013
« Odpowiedź #342 dnia: 15 Listopada 2012, 23:36 »
I właśnie doczytałam, że ten termin 17-18.11.2012 będzie ostatnim terminem na rok 2012..

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #343 dnia: 16 Listopada 2012, 09:08 »
Czad, dzięki, my mamy czas i możemy pójść w lutym :) nie ma problemu z tym. Tymbardziej jeśli to poradnia i nauki w jednym :D

Offline paloma
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 19 Listopada 2012, 13:33 »
czy ktoś posiada namiary na poradnie rodzinną na Bogurodzicy? ewentualnie na jakąś inną.  Będę bardzo wdzięczna za namiary.

Offline eryta
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 31,08,2013
« Odpowiedź #345 dnia: 20 Listopada 2012, 19:39 »
Zastanawiam się. . . 
Jesteśmy z mężem po ślubie (cywilnym) 6 lat, mamy dwóch cudownych synów, tworzymy rodzinę.
Planujemy ślub kościelny, decyzja całkowicie przemyślana.
Więc po co musimy chodzić na nauki, oboje pracujemy, jedyny wolny czas dla naszych dzieci to weekend.
Jestem wściekła, oburzona, zupełnie nie rozumiem co mają nam dać te nauki, co zmienią w naszym życiu, zwiazku???
Wole weekend i swoją uwagę poświęcić dzieciom a nie Pani która będzie sie produkować przez cały dzień na temat antykoncepcji.
W naszym przypadku - żenada !

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #346 dnia: 20 Listopada 2012, 19:41 »
proponuje iść do poradni i porozmawiać ... tak zwyczajnie po ludzku.. albo do swojej parafii, do księdza który będzie wam udzielał ślubu

Offline eryta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #347 dnia: 20 Listopada 2012, 19:44 »
Ksiądz nie ugięty.
Pani z poradni tym bardziej, pół godziny próbowałam ją przekonać.  A ona swoje :(
Załamana jestem :(

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #348 dnia: 20 Listopada 2012, 19:51 »
może trzeba zmienić kościół? A jak nie chcesz mieniać kościoła to chyba nie masz innego wyjścia.

Offline eryta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 20 Listopada 2012, 20:54 »
Cytat: Koozaa link=topic=1000. msg1801505#msg1801505 date=1353437506
może trzeba zmienić kościół? A jak nie chcesz mieniać kościoła to chyba nie masz innego wyjścia.

W ostateczności zmienimy kościół :)
I po kłopocie :)

Offline amarranta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 22 Listopada 2012, 22:07 »
my polecamy św.  Krzysztofa.  naprawdę "po ludzku" tam było.  byliśmy w zeszły weekend:)

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #351 dnia: 22 Listopada 2012, 23:05 »
no w zeszły weekend mieliśmi iść ale niestety miałam zjazd na uczelni...

Offline Daenerys

• forumowicz
  • data ślubu: 28.08.2015.
« Odpowiedź #352 dnia: 23 Listopada 2012, 10:51 »
moj narzeczony juz ma,a mi zalatwil od swojego ksiedza po znajomosci,takze nie musialam w ogole chodzic i sluchac pierdół,a papierek mam podpisany.

Offline kitecka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2013
« Odpowiedź #353 dnia: 26 Listopada 2012, 12:49 »
Nauki weekendowe organizowane są także w Dąbiu, przy starym Kościele.  Cena 100 zł za parę, w tym sobotni obiad.  Ale chyba kolejna "edycja" będzie w przyszłym roku.

Offline Daenerys

• forumowicz
  • data ślubu: 28.08.2015.
« Odpowiedź #354 dnia: 28 Listopada 2012, 12:35 »
Nauki weekendowe organizowane są także w Dąbiu, przy starym Kościele.  Cena 100 zł za parę, w tym sobotni obiad.  Ale chyba kolejna "edycja" będzie w przyszłym roku.
kitecka jak ten kosciol sie dokladnie nazywa? bo znajomi szukaja, a nie maja czasu chodzic np. na 10 spotkan.dzieki za odp.

Offline paloma
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: 28 Listopada 2012, 13:12 »
Pilnie potrzebne namiary na poradnie rodzinną !!!!!!!!!

Z góry dziękuje za pomoc :)

Offline Akasha
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wrzesień 2013
« Odpowiedź #356 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:21 »
Zapisaliśmy się na nauki do Św.  Krzysztofa na marzec.  Mam nadzieję, że przejdziemy to bezboleśnie ;P No i kolejna rzecz będzie z głowy.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #357 dnia: 24 Stycznia 2013, 09:52 »
OOOOO no to witam w klubie 9-10 marca :D

Chcielismy na luty ale nie zdążyliśmy :(

Offline Akasha
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wrzesień 2013
« Odpowiedź #358 dnia: 24 Stycznia 2013, 10:23 »
A na marzec zostaly juz tylko 4 miejsca.  Widac trzeba z wyprzedzeniem rezerwowac.  Ciesze sie, ze nam sie udalo bo potem mielibysmy problem

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #359 dnia: 25 Stycznia 2013, 13:14 »
No to do zobaczenia :)