Artykuły powiązane

Podejmując decyzje dotyczące weselnego menu, warto brać pod uwagę dania na bazie tego, co akurat serwuje nam dana pora roku. Latem paleta możliwości jest największa, dzięki czemu można wybierać i przebierać do woli.

Tym razem kierujemy zoom na owoce, które podczas przyjęć weselnych nie tylko dodają kolorytu stołom, ale zwykle cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony osób mających ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na niebanalną formę ekspozycji owocowych przekąsek i deserów na bazie owoców.

Tradycyjnie
Czyli na paterach, które mogą być jednopoziomowe lub piętrowe, szklane, metalowe lub porcelanowe. Rodzaj patery powinien być dopasowany do stylu i wystroju słodkiego kącika. Najbardziej uniwersalne będą wszelkiego rodzaju szklane naczynia.

W wafelkach
Kruche wafelki do lodów można wykorzystać do podania owoców. Wydrążone kulki arbuza i melona, kostki ananasa, kawałki truskawek, a do tego kuleczki jagód, borówek i maliny w takim wydaniu będą świetnie wyglądały i jeszcze lepiej smakowały.

Kieliszki, filiżanki, miseczki
Alternatywne wykorzystanie wszelkiego rodzaju naczyń potrafi przynieść nieoczekiwane efekty wizualne i estetyczne.

Kieliszki i proste filiżanki z owocowym wsadem z dodatkiem ziół lub polewą będą zachęcały do sięgnięcia i skosztowania smakołyków.

Szklanki
Też będą się świetnie nadawały do podania owocowej przekąski. Szkło dodatkowo wyeksponuje kolory poszczególnych owoców. Aby było jeszcze ciekawiej i bardziej smakowicie możecie pomyśleć o dodaniu do owoców naturalnego jogurtu, kremu na bazie serka mascarpone lub puddingu z nasion chia.

Szaszłyki
Małe co nie co na ząb. Po owocowe szaszłyki chętnie sięgną zarówno dzieci jak i dorośli. Kolorowe kawałki truskawek, melona, borówek, malin, kiwi nabite na patyczki mogą być serwowane na talerzach.

Owocowe koszyki
Czyli wydrążone arbuzy, ananasy czy melony, które posłużą za „naczynie”, w którym goście będą mogli znaleźć przepyszną, owocową sałatkę.

Papierowe torebki
W ten sposób będą mogły być podane tylko nieliczne owoce. Papierowe torebeczki najlepiej sprawdzą się w przypadku czereśni, truskawek, agrestu czy śliwek. Będzie ekologicznie i niebanalnie.

Lody sorbetowe
Owocowe sorbety będą idealne podczas upałów. Orzeźwią, schłodzą i będą stanowiły przepyszną, niskokaloryczną, słodką przekąskę.