Autor Wątek: OKULARNICA  (Przeczytany 35304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magdalena
  • nowicjusz
  • *
OKULARNICA
« dnia: 7 Kwietnia 2005, 09:56 »
POMOCY!!! JAKA FRYZURA DLA OKULARNICY?? Niestety nie mam możliwości założenia szkieł kontaktowych i na dodatek mam krótkie włosy (takie za ucho).

Pomocy

Magda

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
OKULARNICA
« Odpowiedź #1 dnia: 7 Kwietnia 2005, 13:09 »
Witam..  :)
w doborze fryzury nie pomogę... a swoją drogą faktycznie.. nigdzie nei widziałam przykładów fryzur dla osób noszących okulary...  :(

Ja mam pytanie do krótkowidzów, którzy noszą swoje okularki,ale nie cały czas... Ja własnie jestem taką osobą i nie wiem co zrobić.. :?
 Okulary zakładam na wykłady,czasem na ćwiczenia.. do kina, do tv,do prowadzenia autka...  Tak normalnie najczęściej ich nie noszę..  

I myślę,jak rozwiązać sytuację podczas ślubu i wesela.. na pewno okularów nie założę..  :!:  nie chcę wyglądać tak  :shock:  (zresztą jakoś mi to nie pasuje.. panna młoda, suknia i okularki)  ale z drugiej strony chcę z daleka widzieć gości, dekoracje itp... a nie robic  :zdziwko:

Jak Wy rozwiązujecie ten problem :?:
 Ja zastanawiam się właśnie nad szkłami kontaktowymi (ale słabszymi od okularów,żeby nie przemęczyć oczu) ... tylko nie wiem, jednodniowe czy miesięczne,by przyzwyczaić oczy, sprawdzic czy nie będą mnie oczy szczypac itp.

A może w ogóle sobie odpuściś i jedno i drugie..?  :?
Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
OKULARNICA
« Odpowiedź #2 dnia: 7 Kwietnia 2005, 13:40 »
Co Wy dziewczyny nie przesadzacie trochę z tymi okularami?  :shock:  Co to? Uposledzenie? Według mnie okulary są OK, często nie tyle nie przeszkadzają co nawet zdobią kobietę, sa bardzo sexy ;) naprawdę.

Offline aurelyah

• użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #3 dnia: 7 Kwietnia 2005, 14:17 »
Madzialena, najlepsze wyjście z sytuacji to soczewki kontaktowe.Będziesz czuła się bardziej komfortowo widząc dokładnie co się dzieje do okoła .Najlepiej kup sobie tydzień przed ślubem szkła miesięczne albo dwutygodniowe i ponoś je kilka dni przed żeby przyzwyczaić oczka no i sprawdzić czy twoje oczy je "zaakceptują".
Ja też jakoś nie widziałabym siebie w okularach na ślubie, zresztą widziałam zdjęcia z sesji ślubnej mojej koleżanki która nosi okulary,na każdym ze zdjęć okulary jakoś dziwnie odbijały lampę błyskową i niezbyt ładnie to wyglądało  :?

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #4 dnia: 7 Kwietnia 2005, 15:43 »
hm,
"Ja zastanawiam się właśnie nad szkłami kontaktowymi (ale słabszymi od okularów,żeby nie przemęczyć oczu)"
głupota... szkła muszą byc dobrane odpowiednio do wady jaką posiadasz

i kup szkła jak najwcześniej żeby przyzwyczaić oczy. A żeby nie wywalać pieniędzy w błoto (w przypadku gdyby Twoje oczy nie akceptowały soczewek, choć wątpię, to bardziej kwestia psychologiczna i wprawy w zakładaniu) kup na próbę jedną parę szkieł miesięcznych. Jeśli po dwóch tygodniach będziesz juz umiała bez problemów zakładać je i nie będą Ci przeszkadzać (pewnie nie będą) spokojnie możesz kupić pełne opakowanie (zawiera 6 sztuk, koszt około 100,-)

ja mam system noszenia okularów i szkieł: do pracy okularki, w ciągu dnia okularki, na imprezy szkła kontaktowe, do zdjęć kontaktowe. No i im więcej słońca tym częściej zakładam na dzień kontakty i do tego przeciwsłoneczne z polaryzacją.

Offline Pluszowa
  • użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #5 dnia: 7 Kwietnia 2005, 16:09 »
ja tez jestem okularnica i jestem z tego dumna heh :D
zastanawialam sie nad soczewkami,jednak nigdy wczesniej ich nie nosilam-to raz,dwa-do mojej wady raczej sie ich nie stosuje(astygmatyzm),pytalam w salonie o jednodniowe,powiedziano mi,ze jak juz to sa miesieczne.Po co mi 30 soczewek,jak ja chce tylko na ten jeden dzien.Zostane chyba przy okularach.gdybym ich nie miala czegos brakowaloby mi na "buzi".Takie dziwne wrazenie,ze to nie"ja"
Co do odbic swiatla na zdjeciach-dobry fotograf potrafi tego uniknac,po drugie jezeli okulary maja tzw."antyrefleks" nie powinno byc problemu z odbiciami.

Offline bozena

• użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #6 dnia: 7 Kwietnia 2005, 16:14 »
Jesli masz lekka wade wzroku (co sugeruje fakt, ze nie nosisz okularow caly czas) to moze pozostaw i okulary i kontakty w domu.   Jesli jednak zdecydujesz sie na kontakty, to oprocz tego co mowil davyjohn, dobierz sobie odpowiedni plyn do soczewek, bo nieraz on uczula i drazni. I tak jak mowil davyjohn: soczewki musza byc odpowiednio dopasowane, bo jesli kupisz za slabe, to wlasnie wtedy bedziesz meczyc wzrok.

A swoja droga, to tez mi sie okulary podobaja. Kwestia tylko dobrania odpowiednich oprawek. Ja wlasnie znalazlam idealne dla siebie i chyba zamienie szkla na okulary :) A zdjecia w okularach - kwestia robienia zdjec przez dobrego fachowca. Swiatlo sie odbijac moze jedynie przy antyrefleksach

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #7 dnia: 7 Kwietnia 2005, 16:31 »
Pluszowa: może zmień sklep/okulistę...
Po pierwsze kolejna bzdura, ja mam astygmatyzm i idealnie widzę w kontaktach.
Po drugie, dobry optyk sprzeda Ci jedną parę miesięcznych. Po trzecie dłużej z Tobą porozmawia, bo szkła miesięczne nie oznaczają 30 sztuk tylko okres noszenia (ja spokojnie miesięczne noszę przez 8 tygodni). I tak jak pisałem: standardowe opakowanie zawiera sześć szkieł.

Offline bozena

• użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #8 dnia: 7 Kwietnia 2005, 16:42 »
Cytat: "davyjohn"
Pluszowa: może zmień sklep/okulistę...
Po pierwsze kolejna bzdura, ja mam astygmatyzm i idealnie widzę w kontaktach.
Po drugie, dobry optyk sprzeda Ci jedną parę miesięcznych. Po trzecie dłużej z Tobą porozmawia, bo szkła miesięczne nie oznaczają 30 sztuk tylko okres noszenia (ja spokojnie miesięczne noszę przez 8 tygodni). I tak jak pisałem: standardowe opakowanie zawiera sześć szkieł.

Ja rowniez mam astygmatyzm i to wcale nie przeszkadza. Prawda przy soczewkach jest taka, ze mozna je nosic teoretycznie dwa razy dluzej niz jest podane, czyli np jednomiesieczne (ktore sa standardowe) przez 2 miesiace. Jednak sa tez soczewki roczne. Ich nie proponuje nosic przez dwa lata. Czesto nie dotrzymuja jednego pelnego roku. Dlatego okulisci w chwili obecnej polecaja miesieczne i tak jak davyjohn mowi, okulista lub optyk powinien ci sprzedac jedna pare soczewek, choc standardowe opakowanie to 6 sztuk (3 pary). Chyba ze masz inna wade na prawym niz na lewym oku, wtedy musisz kupic dwa opakowania. Jesli roznica ta jest niewielka tzn 0,25 , to spokojnie mozesz nosic soczewki o tych samej mocy (tzn. tej slabszej).

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #9 dnia: 7 Kwietnia 2005, 17:06 »
Lub jeśli dobrze wyglądasz w okularach i dobrze się w nich czujesz to poprostu idź do ślubu w okularkach. Dobrze dobrane oprawki mog być naprawdę ozdobą i dodać Ci uroku. Co do fryzury, to wydaje mi się, że nie ma specjalnych typów uczesań dla pań/dziewcząt noszących okulary. No i zawsze możesz spróbować z kontaktami. Powodzenia!

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #10 dnia: 7 Kwietnia 2005, 17:08 »
Właśnie doczytałam,że szkieł nie możesz nosić. To może z okazji ślubu zafundujesz sobie jakieś nowe fajne oprawki? :D

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #11 dnia: 7 Kwietnia 2005, 17:17 »
Bożenko, mądrze mówisz :)
Ja właśnie mam dwa komplety (L -3,75 ; P -1,5) i starczają mi na rok. Podobnie jak Ty nie zalecam rocznych, dla własnej wygody. Roczne szkła muszą być zrobione z twardego materiału, więc są mniej komfortowe.

Offline Magdalena
  • nowicjusz
  • *
OKULARNICA
« Odpowiedź #12 dnia: 7 Kwietnia 2005, 17:46 »
Ciesze się, że nie tylko ja mam taki kłopot  :D
Dziękuje za podpowiedzi, choć jeśli natraficie gdzieś na zdjecie panny młodej w okularkach..... to proszę, dajcie znać.

Wszystkim tym, którzy radza mi kontakty.......
Tak naprawde to mnie na nie nie stać. przy mojej wadzie wzroku musiałabym mieć robione specjalnie na zamówienie. Koszt jednego szkiełka 460 zl. No niestety, ale nie mogę sobie pozwolic na taki kosz i to tylko na jeden dzień  :(

Pozdrawiam gorąco

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
OKULARNICA
« Odpowiedź #13 dnia: 7 Kwietnia 2005, 17:47 »
Ja chyba pozostanę przy szkłach... ale na pewno słabszych niż mam wadę..
 Myślę,ze -0,5 powinno wystarczyć...   :)
 Okulary,które teraz mam (od ok.miesiąca) mają dosyć mocne szkła (tak mi się wydaje)... i zmęczę oczy właśnie wtedy,gdy bym takie szkła nosiła ponad 12 godzin.. a przecież w tym dniu tak będzie  :?

Na Gali miałam okularki przez 5 godzin i oczka dawały o sobie znać..
 Ja nie chce widziec zbyt ostro..ot tak normalnie.., żebym wiedziała kto jest kto ;)

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #14 dnia: 7 Kwietnia 2005, 18:03 »

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #15 dnia: 7 Kwietnia 2005, 18:04 »

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #16 dnia: 7 Kwietnia 2005, 18:09 »

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #17 dnia: 7 Kwietnia 2005, 18:12 »

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
OKULARNICA
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Kwietnia 2005, 21:41 »
Sorki że tak nie na temat ale superaśne zdjęcia ślubne  :lol:
Bardzo mi się podobają!
A a Panna Młoda w okularkach wygląda uroczo :D

P.S. Stawiam na okularki jezeli ktoś nosi na codzień  :ok:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Pluszowa
  • użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #19 dnia: 7 Kwietnia 2005, 21:51 »
zwlaszcza zdjecia tej ostatniej pary sa bardzo fajne.Oboje nosza okulary i bardzo im pasuja

to juz postanowione,ja zostaje przy brylach:))Dobrze sie w nich czuje,nie maja rzucajacych sie w  oczy oprawek,wiec powinno byc ok.
A moze mam stracha przed soczewkami,bo to byloby cos nowego? no nie wem...moze kiedys

o i z nowicjusza stalam sie uzytkownikiem :D  :D  :D juuuuuuuppiiii :lol:

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #20 dnia: 8 Kwietnia 2005, 00:39 »
Jak dla mnie to te zdjęcia technicznie są skopane...
no chyba że robił je ktoś z moimi umiejętnościami a nie żadne "studio fotograficzne" i była to robota "non-profit"

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #21 dnia: 8 Kwietnia 2005, 09:48 »
Ale nie chodziło o to, jakie są te zdjęcia. Chciałam tylko pokazać, że zdarzają się też panny młode w okularkach i mogą fajnie wyglądać.

Offline pszczółka

• forumowicz
OKULARNICA
« Odpowiedź #22 dnia: 8 Kwietnia 2005, 10:51 »
ciekawa jestem jakie zdjęcia sa idealne dla ciebie, aby nie byly skopane? Sam tez nie pochwaliles się swoimi fotami z I spotkania najlepiej - sam tez sie do tego przynales a masz wymagania ...
Miejcie odwagę żyć dla miłości JPII

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #23 dnia: 8 Kwietnia 2005, 18:06 »
I jeszcze kolejna panna młoda

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #24 dnia: 8 Kwietnia 2005, 18:17 »
A to już ostatnia. Myślę,że jak autorka tego wątku obejrzy te zdjęcia nie będzie się już tak przejmować okularami, czego życzę.

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #25 dnia: 8 Kwietnia 2005, 22:13 »
Julio, rozumiem że chodziło CI o okularki a ja po prostu nie sprecyzowałem, że mój tekst odnosił się do zachwytu Tajusi nad zdjęciami. Dlatego niezrozumiałaś mnie.

Pszczółka: pochwaliłem się zdjęciami i przyznałem otwarcie że nie jestem z nich zadowolony.  To chyba dobrze że nie robię z siebie "co to nie ja" tylko też potrafię skrytykować swoja pracę. A o tych zdjęciach wyzej napisałem że raczej nie były robione przez studio fotograficzne za grubą kasę, bo jeśli tak to żądałbym zwrotu pieniędzy.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
OKULARNICA
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Kwietnia 2005, 02:10 »
Nie wiem czego oczekujesz od zdjęć ślubnych Davy... ale dla mnie dwa ostatnie zdjęcia z postu wysłanego przez Julię -Czw Kwi 07, 2005 4:12 pm-(tego nie sprecyzowałam) są bardzo fajne bo oddają pewien klimat i wydaje mi się że i charakter Młodych. Jest w nich również ciekawie pokazany kolor (ta niebieska ściana i czerwony parasol bardzo ładnie konrastują), nie są nudne ani przeciętne. Na super technicznej stronie fotografiki się nie znam ale w porównaniu z przeciętnymi zdjęciami które możemy oglądać ze ślubów te akurat są niebanalne.
Wiem że istnieją w Polsce bardzo profesjonalne studia fotograficzne ale ich również "profesjonalne" ceny powodują że nie każdego na nie po prostu stać. Ja byłabym zadowolona z takich zdjęć ponieważ pokazują cząstkę fotografowanych ludzi, ich emocje i będą fajną pamiątką :-)

Pozdrawiam :D
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline davyjohn
  • entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Kwietnia 2005, 04:20 »
Ja też uściślę: do tego z niebieską ścianą w tle nie mam nic do gadania, najbardziej mnie "boli" to na mostku...
ale fakt, za bardzo się przyczepiłem, czasami mam takie dni że na zdjęcia patrzę bardzo krytycznym wzrokiem. To chyba dlatego że kilka dni temu sam zrobiłem ponad setkę zdjęć i byłem bardzo wyczulony "na dzieło"...  :)

Offline Magdalena
  • nowicjusz
  • *
DZIĘKUJĘ BARDZO!!!
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2005, 08:09 »
Bardzo dziękuję za pomoc i za zdjęcia. Nie ma co panikować, a zdjęcia upewniły mnie tylko w tym, że okularki nie są złe. Poprostu zafunduje sobie nowe :).

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam!

Magda

Offline Julia
  • Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Kwietnia 2005, 08:23 »
No i super! Właśnie o to chodziło, żeby Cię upewnić, że okulary są ok. Pozdrowienia.