weselnik99 , to nie jest temat o tym , jak podziękowac rodzicom ( którzy są i żyją ) , tylko właśnie jak sobie poradzic , gdy ich brak.
Niektórym może się wydawać ten temat bez sensu i nie wart przejęcia- " podziękujcie jednym , albo drugim , albo wcale....i po sprawie"
W rodzinie różnie bywa......rozumiem , że czasami się nie ma dobrych stosunków nawet z rodzicami ( aluzja do twojego filmu ) i niekoniecznie niektórzy mają chęć do podziękowań w takiej sytuacji, nie muszą-indywidualna sprawa. Jednak uważam , że decyzja należy do państwa młodych i z każdej sytuacji można jakoś wybrnąć , wystarczy miec tylko jakiś plan ( i często pomaga w tym zdanie forumowiczów ).
Co do kolacji/obiadu PRZED- znam kilka przypadków , gdzie to się udało , więc moje zdanie jest takie , że dla chcącego nic trudnego. A jeść przeciez trzeba , nawet przed weselem

Zreszta , chcąc podziękować , nie trzeba od razu robić imprezy , bo można przecież wręczyć kwiaty ( czy prezent ) , powiedzieć kilka ciepłych słów i myślę , że rodzice i tak by się ucieszyli , bo przecez chodzi o samą pamięć ( tak samo jest przecież na weselu , z tym , że na forum publicznym ).
Ja przynajmniej nie spotkałam się z takim czymś , żeby rodzice strasznie nalegali na podziekowanie dla nich , na weselu , z wielką feta itd.

Tymbardziej , jak wiedzą , że druga strona np. nie ma rodziców....