Znalazłam taką informację, może komuś się przyda:
Czas wprowadzania glutenu do diety niemowląt - nowe zalecenia żywieniowe w Polsce od roku 2007
Na podstawie analizy wyników badań naukowych, autorzy aktualnych zaleceń żywieniowych stwierdzają, że dotychczasowe schematy mówiące o wprowadzaniu glutenu w 10. miesiącu życia nie mają twardych podstaw naukowych.
W najnowszym numerze kwartalnika "Pediatria Współczesna", będącego organem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, opublikowano nowe zalecenia żywienia niemowląt, obowiązujące od roku 2007. Wytyczne te zostały przyjęte przez zespół ekspertów na konferencji w Instytucie Matki i Dziecka. Szczególnie dużo miejsca poświęcono w nich okresowi w jakim powinno następować wprowadzanie do diety dziecka glutenu, czyli przetworów mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej. Na podstawie analizy wyników badań naukowych autorzy zaleceń stwierdzają, że dotychczasowe wytyczne mówiące o wprowadzaniu glutenu w 10. miesiącu życia nie mają twardych podstaw naukowych. Pojawiają się natomiast wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu, także u niemowląt karmionych piersią. Z tego powodu nowy schemat żywienia zaleca, aby u dzieci karmionych wyłącznie piersią pierwszym pokarmem dodatkowym, wprowadzanym w 5-6 miesiącu życia, był przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny w ilości 2-3 g na 100 ml. Najważniejszą zmianą u dzieci karmionych sztucznie jest zalecenie, że mleko początkowe może być stosowane nawet do końca 6 miesiąca życia, a gluten w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku można wprowadzać już w 6 miesiącu życia. Najnowsze zalecenia żywienia niemowląt będą wkrótce przedmiotem bardziej obszernego opracowania na stronach Forum Pediatrycznego, niniejsza informacja ma charakter wstępny.