Autor Wątek: Odnajdowanie nieczytanych postów  (Przeczytany 2675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Odnajdowanie nieczytanych postów
« dnia: 22 Maja 2007, 16:40 »
Kochani w zwiazku z kłopotami jakie niektórzy mają nie mogąc znaleźć nieprzeczytanych postów, chciałbym podzielić się swoją (zdobyta a posteriori, czyli doświadczalnie) wiedzą.
Otóż - dział w którym są nowe nieprzeczytane wątki zostaje oznaczony  na zielono - to pewnie już zauwazyliście!
jeżeli jednak wejdzie się do działu i np. przeczyta jeden z kilku nowych wątków, kolor zielony znika, mimo że kilku watków jeszcze nie czytalismy - i to jest rzecz, która chcemy poprawic.
Jednak system pamięta nasze ostatnie nieczytane posty.
A więc - wchodząc ponownie w dział (mimo że nie jest juz zielony) jezeli sa w nim nieczytane przez nas posty kazdy taki temat ma oznaczenie niebieskim NOWE.
Nalezy kliknąc w to niebieskie "okienko" wówczas system otworzy nam dany wątek na pierwszym nieczytanym przez nas poscie!! Więc tak najłatwiej trafić tam gdzie się nie było! Co prawda przekierowanie nastepuje dopiero po załadowaniu całej strony, co czasem trwa trochę z uwagi na rozbudowane podpisy i wklejone zdjęcia, ale przeciez nie zrezygnujemy z fotek bo u nas sa one bardzo ważne.

Jezeli nawet zaczeniecie przewijac temat zanim załaduje się strona i będziecie oglądac sobie znane już posty, to i tak po załadowaniu całości program przeskoczy na pierwszy nieczytany post.

Więc znalezienie nowych dla Was postów jest dość banalne, wymaga jak sądzę  jedynie przyzwyczajenia.

Myślę, że długość ładowania można skrócić ograniczając ilość postów które można wyświetlać na jednje stronie, musże jedynie ustalić czy kazdy user możę sobie sam to zdefiniować, czy też jest to ustawienie globalne.

Jezeli globalne zmniejszymy liczbę postów, bęidze wtedy więcej stron tematu, ale szybciej się będą ładowały.

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Odnajdowanie nieczytanych postów
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2007, 17:01 »
a czy opcja "Pokaż wiadomości od ostatniej wizyty." to to samo co było w starym forum "Czyli pokaż wszystkie nieczytane wiadomości" ?

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2007, 16:11 »
a czy opcja "Pokaż wiadomości od ostatniej wizyty." to to samo co było w starym forum "Czyli pokaż wszystkie nieczytane wiadomości" ?

Wlasnie poruszylam ten sam problem w SB ale jak narazie jest bez odzewu  :drapanie:

zibi jak to bedzie  ???

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2007, 09:18 »
Wydaje mi się żę od ostatniej wizyty oznacza, że jesli przy poprzednej wizycie czegoś nie przeczytałaś to to wypada z rejestru, chociaż pewien nie jestem bo to foum ma trochę zaskakujace rozwiązania, sami je zgłębiamy i czasem poprawiamy dla naszych potrzeb.
Sugerowałbym wykonac jakis teścik, po prostu zerknij w jakiś temat gdzie są nieprzeczytanie przez Ciebie wiadomości, potem się wyloguj nie czytająć ich oczywiście.
Jezeli po ponownym zalogowaniu za jakś dłuższy czas (dla pewności) klikniesz w wiadomosci od ostatniej wizyty, jezeli będą tam także te które sobie upatrzyaś. to by jednak oznaczalo że funkcje są podobne choc się inaczej nazywają.

Sam jestem ciekaw eksperymentu, pewnie sam o dziś też wykonam

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2007, 09:40 »

wg mnie nie, to sa dwie różne opcje. Poprzednio widziałam wszystkie posty, których nie czytałam (czasem było ich nawet kilka tysięcy po jakimś wyjeździe i nie znikały póki nie przeczytałam, bądź nie odznaczyłam...tutaj w tej opcji pokazuje tylko posty nieprzeczytane od ostatniej wizyty.

Przynajmniej tak było do tej pory...
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2007, 09:44 wysłana przez merkunek »