Po co i na co to nie mam pojęcia. u ans też był obowiązkowy ale my nie posliśmy i ślub odbył się bez tego. Wiem żę znajomi musieli być.
Znalazłam w lublinie plan SKUPIEŃ:
Skupienia przedmałżeńskie odbywają się w każdą III niedzielę miesiąca w bocznej kaplicy kościoła p.w. św. Jadwigi o godz. 15.00.
Program skupienia:
• konferencja
• spowiedź św.
• Msza św.
Zakończenie ok. godz. 17.00
Ale nie tłumaczą po co są....
W Gliwicach to mają nawet 3 dniowe skupienia!
Celem skupienia jest umożliwienie narzeczonym lepszego wzajemnego poznania i pogłębienie rozumienia sensu chrześcijańskiego małżeństwa. Trzydniowy program wypełnią konferencje, dyskusje oraz warsztaty z komunikacji, które prowadzić będzie kapłan i osoby świeckie związane z duszpasterstwem rodzin. Zajęcia te pomyślane są jako uzupełnienie i rozszerzenie tradycyjnych kursów przedmałżeńskich, których zaliczenie obowiązuje wszystkich narzeczonych pragnących wziąć ślub w Kościele. Jest to też próba podjęcia nieco innej formy przygotowania do małżeństwa, bardziej kameralnej, nastawionej na bezpośreni kontakt z prowadzącymi, dialog oraz bardziej otwarte stawianie problemów. Ma to być alternatywa dla masowości i anonimowości, na które uskarżają się nieraz pary korzystające z kursów przy parafii.