Autor Wątek: Owieczka ucieka a wraz z nią kasa...  (Przeczytany 4340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jo-all
  • użytkownik
  • **
Owieczka ucieka a wraz z nią kasa...
« dnia: 5 Kwietnia 2007, 08:39 »
Wczoraj bez obaw uudałam się do swojej parafii po odpis chrztu,który muszę dostarczyc do kościoła w którym będziemy ślubować.Jak tylko wspomniałam,że będzie to inna parafia zaczęły się przysłowiowe schody!Aż mnie zamurowało!Ksiądz zaczął mnie straszyć,problemami i karą po śmierci :nerwus: !!!Mało co nie popłakałam się!Co to ma znaczyć!!Księża powinni cieszyć się,że ludzie przychodzą do nich i chcą wziąść ślub kościelny i chyba nie jest ważne w jakim kościele.
Po 40 minutach ksiądz odesłał mnie z kwitkiem:(Tak moje drogie.Teraz juz nie będe taka milutka,o nie!!!We wtorek pójde do sekretariatu kościoła i bez zbędnych ceregieli wyciągne ten odpis.Więc trzymajcie za mnie kciuki!

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1 dnia: 5 Kwietnia 2007, 08:51 »
jo-all, masz prawo do zmiany kościoła, jednak do tego potrzebna bedzie Ci licencja.  Daj spokój, co za ksiądz....dlaczego się nie dziwię???? Czy oni wszyscy tacy???? Brak słów.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 5 Kwietnia 2007, 08:59 »
Cytat: "KAHA"
jo-all, masz prawo do zmiany kościoła, jednak do tego potrzebna bedzie Ci licencja.  Daj spokój, co za ksiądz....dlaczego się nie dziwię???? Czy oni wszyscy tacy???? Brak słów.

nie wszyscy i nie ma co uogólniać.

A co do tego, że nie będzie milutko, to się jeszcze zastanów, bo bez licencji ślubu nikt Ci w innym kościele nie pobłogosławi, więc może nie warto na udry iść, tylko w miare spokojnie podejść do tematu...

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #3 dnia: 5 Kwietnia 2007, 09:15 »
Cytat: "jo-all"
We wtorek pójde do sekretariatu kościoła i bez zbędnych ceregieli wyciągne ten odpis.Więc trzymajcie za mnie kciuki!

trzymamy..
!Ksiądz zaczął mnie straszyć,problemami i karą po śmierci

licencja na slub w innej parafii pomyliła mu się chyba z łamaniem przykazań..ja takiej postawy nie rozumiem i nie zaakceptuję..całe szczęście, że u mnie lecencję dostaniemy bez problemu..

Offline jo-all
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 5 Kwietnia 2007, 09:59 »
A tak a propos to wydaje mi się,że chodzi tu o kase i dlatego tak ten ksiądz się zachowywał.Wogóle to nie mam miłych wspomnień z tą parafią i za żadne skarby nie wezmę tam ślubu.
Dzięki za wsparcie,pozdrawiam!

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #5 dnia: 5 Kwietnia 2007, 10:23 »
A tak a propos to wydaje mi się,że chodzi tu o kase i dlatego tak ten ksiądz się zachowywał

niestety podejrzewam ze o to tu chodzi :(

no bo przecież liczy się ślub kościelny i Wasza wiara a nie miejsce w jakim go weźmiecie
i o co chodzi z tym  :drapanie:  :drapanie:  :drapanie:
straszyć,problemami i karą po śmierci

:mdleje:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #6 dnia: 5 Kwietnia 2007, 10:27 »
A tak a propos to wydaje mi się,że chodzi tu o kase

pewnie, że tak...jakbyś mu zagwarantowała, że mu sypniesz jakimś tysiączkiem, to od razy podpisałby Ci wszystko, co tylko byś mu podstawiła pod pióro..

Offline Yukari-chan

• uzależniony
  • z perspektywy podłogi wszystko jest metafizyką..
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #7 dnia: 5 Kwietnia 2007, 11:04 »

A tak a propos to wydaje mi się,że chodzi tu o kase i dlatego tak ten ksiądz się zachowywał

No... też tak pomyślałam, bo to nie on tyle zarobi, tylko inny ksiądz :/

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #8 dnia: 5 Kwietnia 2007, 12:14 »
jo-all, ale problemy  :mdleje:  Ciekawa jestem co to za parafia taka jest  :dno:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #9 dnia: 5 Kwietnia 2007, 12:37 »
no klasyka westernu..

my na szczeście nie mielismy takich problemów.. ale słyszałam o szantażach czy  dawaniu zaporowych cen ( równowartośc opłaty za slub) po to żeby zniechecić  do brania licencji ..

ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. opodatkowac ich  :boks_4:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline a1515
  • forumowicz
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #10 dnia: 5 Kwietnia 2007, 13:43 »
no właśnie, a co to za parafia? my też musimy załatwic licencjez sanktuarium na prawobrzeżu, ciekawe jak tam bedzie? :drapanie:

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #11 dnia: 5 Kwietnia 2007, 13:47 »
Cytat: "monia"
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. opodatkowac ich

:brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:  :brawo_2:

Jak nie wiadomo o co chodzi to na 100% chodzi o kasę i w tym przypadku tak właśnie jest. Mój proboszcz też się zmarszczył jak był po koledzie i usłyszał, że bierzemy slub w Kalsztorze, ale niech tylko spróbuje mieć "ale" jak pójde po licencję..... NO !

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #12 dnia: 5 Kwietnia 2007, 14:04 »
Cytat: "KAHA"
do tego potrzebna bedzie Ci licencja

] to nie jest prawdą.... za licencję się płaci...

Wystarczy tylko zgoda proboszcza, resztę załatwia sama... licencja jest dla leniuchów.. :)i jedyne, za co wtedy będzie płaciła to za zapowiedzi..

U mnie też wizyta w "mojej" parafii na ul. św.Kingi nie obyła się bez ekscesów... pisałam o tym, ale przypomnę.... jeśli chodzi o zmianę kościoła to specjalnych problemów nie było, aczkolwiek bez pytania "a z jakiego to powodu wybieram inny kościół" się nie obyło... :drapanie:

Gorzej było z zapowiedziami w tejże parafii.. ksiądz kazał nam zapłacić "minimum 50zł, albo tyle na ile pan kocha swoją przyszłą żonę"...  wrrrrr :nerwus:
  Natomiast zupełnie nie pamiętam, skąd wzięłam świstek o chrzcie i bierzmowaniu... te papierki chyba są w parafii, w której brało się chrzest, i coś mi się wydaje, że załatwiała to mi mama.. bo jej łatwiej było... a ja chrzest miałam w innej parafii, bo wówczas tej na Kingi jeszcze nie było..

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 5 Kwietnia 2007, 14:11 »
Cytat: "Madzialena"
licencja jest dla leniuchów..

Madzialena nie kumiem o co Ci chodzi.....  :drapanie:

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #14 dnia: 5 Kwietnia 2007, 14:15 »
no właśnie ja tez nie zabardzo kumam :drapanie:  Przecież licencje chyba trzeba mieć

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 5 Kwietnia 2007, 14:17 »
Cytat: "SaTine"
Przecież licencje chyba trzeba mieć

Jasne jak masz slub w innej parafii niz Twoja to jest mus....

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #16 dnia: 6 Kwietnia 2007, 09:01 »
oj nie dziewczynki...

ja też brałam ślub w innej parafii niż moja i żadnej licencji nie miałam..

Poszukajcie w innych wątkach było coś o licencji itp..
Nie wiem dokładnie o co tam chodzi...

Wiem, że licencja jest płatna i wtedy ksiądz zajmuje się dostarczeniem do kościoła, w którym odbywa się ślub, bądź do złożenia w jednym miejscu wszystkich dokumentów: zaświadczenia o chrzcie, bierzmowaniu, zgody na ślub itp..  

można to też zrobić samemu... jedyne, co potrzebujesz to zgoda na ślub w innej parafii..

Wiem, że na pewno płaci się za odpis aktu chrztu (chyba 20zł)...

nie wiem dokładnie o co chodzi w licencji.. kiedyś coś tu na forum czytałam..tak jak mówię, to wtedy chyba ksiądz załatwia wszystkie papierki i pisze jakieś potwierdzenie, że wszystko ok, że był chrzest, bierzmowanie, itp...
 ale równie dobrze, sami możecie zdobyć te papierki i zanieść je do kościoła, w którym bierzecie ślub..

za zgodę nic się nie płaci.. trzeba tylko mieć jakieś mocne argumenty... bo czasem księża nie chcą się zgodzić...   trochę tu namieszałam, ale jestem pewna... miałam tylko zgodę, a nie licencję..

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 6 Kwietnia 2007, 09:33 »
Madzialenko troche się mylisz niestety....

Za odpis aktu chrztu ksiąz może, ale nie musi zawołac "co łaska", czyli nie jest to z założenia płatne. Moja sis nie płaciła nic, bo ksiądz miał serce....
Licencja jest wydawana przez ksiedza, czyli jest to ta zgoda właśnie za która każdy ksiądz woła, ale raczej juz określone z góry "co łaska" (u nas jest to 50 zł). Owszem wszystkie papierki my gromadzimy i zanosimy w miejsce spisywania protokołu, ale to nie zwalnia nas z "co łaska" za licencję  :mdleje:

Jednym słowem byc może w Twojej parafii było inaczej ale z tego co dziewczyny piszą to WSZEDZIE u nich płaci się za licencję (zgodę) na ślub w innej parafii niezależnie od tego czy to ksiądz czy my latamy z papierami :)

Offline Madzialena

• maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
« Odpowiedź #18 dnia: 6 Kwietnia 2007, 09:49 »
nie wiem, może się mylę, ale opieram swoje przekonanie na tym, co dziewczyny kiedyś pisały, a pisały, że zgoda to NIE licencja.. tak pisały, tak tłumaczyły, więc juz nie wiem... :drapanie:

powiem jeszcze tylko, że akurat jeśli za zgodę można by brać pieniądze to moja była parafia na pewno by z tego skorzystała... oni tylko o kasie myślą..
tam nie płaciłam za zgodę, ale za zapowiedzi tak..
 natomiast odpis aktu chrztu brałam z innego kościoła, z tego, w którym miałam chrzest.. i tam chyba się płaciło za to 20zł

cóż skoro twierdzicie, że zgoda na ślub =licencja ok.. niech będzie... ale ciężko mi uwierzyć w to, żeby za to płacić..

u mnie ksiądz wydarł kawałek kartki z czegoś tam i na niech nabazgrał, ze wyraża zgodę.. mówię Wam, aż wstyd było zanieść taką kartkę do innego kościoła.. musiałam ją ładnie na około wyrównać nożyczkami..  :drapanie:

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 6 Kwietnia 2007, 09:52 »
Cytat: "Madzialena"
u mnie ksiądz wydarł kawałek kartki z czegoś tam i na niech nabazgrał, ze wyraża zgodę..

No własnie i tu widać ten "idealizm" jaki nam wpierają..... :mdleje:

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2007, 11:28 »
Z kodeksu Prawa Kanonicznego:

"Ślub powinien odbyć się w parafii, gdzie został spisany protokół przedmałżeński. W wyjątkowych sytuacjach narzeczeni mogą prosić swego księdza proboszcza o zezwolenie na ślub w innym kościele. Jest to licencja, którą można otrzymać po załatwieniu wszystkich formalności prawnych. Do otrzymania licencji należy także podać dokładny adres i wezwanie parafii, w której ślub się odbędzie."
Licencja jest wydawana przez proboszcza, ale ten musi najpierw uzyskac pozwolenie swojego Biskupa. Licencja jest zawsze płatna
Madzialeno, wynika z Twoich postów, że jednak księza omijaja Prawo Kanoniczne, ale zapewniam cie, ze Twój przypadek to WYJĄTEK. Pozdrawiam