Autor Wątek: Wodzirej na wesele  (Przeczytany 6241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damian1

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.04.2012
Wodzirej na wesele
« dnia: 25 Lipca 2018, 11:23 »
Zastanawiam się nad pewnym zagadnieniem. Mianowicie dlaczego ludzie nie widzą różnicy pomiędzy wodzirej a DJ-em. Przyjęło się używać zamienne określeń prezenter muzyczny, wodzirej, DJ, konferansjer a to zupełnie inne zawody jak aktor filmowy, a prezenter pogody niby to samo bo w telewizji ich widać ale różnice jakaś jest.
Ilu z was spotkał się z prawdziwym zawodowym wodzirejem weselnym i jak wrażenia?7 Nie chodzi tu o chłopaka, który każe gościom biegać wokół krzeseł i przynosić spodnie pana młodego tylko o prawdziwym wodzireju we fraku, cylindrze, który prowadzi wesela tak jak powinny wyglądać.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Odp: Wodzirej na wesele
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2018, 15:10 »
Dobre pytanie. Myślę, że mało ludzi to rozróżnia. To podobnie jak nazywanie zespołu orkiestrą. :)
Jedyne skojarzenie z prawdziwym wodzirejem daje chyba słynna rola Stuhra w filmie pod tytułem "wodzirej" właśnie.
Ale młodsze pokolenia pewnie go nie znają
A Ty jak byś zdefiniował te różne profesje?

Offline damian1

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2018, 19:55 »
Film Wodzirej z panem Stuhrem to prezentacja tego jak nie należy prowadzić imprez. Starsi ludzie znający takich wodzirejów nie chcą ich na swoich imprezach. 40 lat temu zawód wodzireja przestał istnieć bo społeczeństwo powiedział STOP pijanym prowadzącym, stop poniżającym zabawy, ośmieszaniu i upijaniu gości.
Odrodzenie prawdziwych wodzirejów jest ściśle związane z weselami i zabawami bezalkoholowymi to na nich wodzirej dobrą zabawą na wysokim poziomie miał zastąpić alkohol. Wesele z wodzirejem nie wieje nudą i nawet jeśli jest na nim alkohol to ludzie mniej piją.
Dlatego pseudo wodzirej mnie irytują. Nie znają historii i jeszcze raz popełniają ten sam błąd. Obecnie DJ weselny robi dokładnie to co 40 lat temu wodzirejowie i czeka go dokładnie ten sam koniec.
Kilka lat temu powstało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wodzirejów, którego jestem członkiem. Jest to rodzaj znaku jakości, który mówi że na prowadzonych przeze mnie imprezach będzie tylko zabawa na poziomie. Może zespołom i orkiestrom też coś takiego by się przydało.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2018, 12:07 »
Fajna sprawa to stowarzyszenie. Sam nie jestem zwolennikiem "przaśnych" zabaw, a'la wiejska remiza sprzed 40 lat. :)
A już kwestia zabaw, w których upija się gości albo ewidentnie robi z nich pośmiewisko, to coś mnie odrzuca.
Maiłbyś może jakiś filmik z ciekawą wodzirejką? Może kogoś z Waszego stowarzyszenia?
Można by tu wrzucić jako przykład ilustrujący naszą dyskusję.
Swoją drogą to fajny temat na artykuł do portalu, tak mi się wydaje.

Offline damian1

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2018, 12:19 »
Organizuje co roku warsztaty dla osób prowadzących imprezy okolicznościowy. Zapraszamy na pewno dla każdego znajdzie się dużo świeżych pomysłów. NOWA JAKOŚĆ ROZRYWKI

Jak to wygląda film poniżej

« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2018, 14:23 wysłana przez zibi »

Offline damian1

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2018, 12:22 »
Odnośnie pisania artykułu to dobry pomysł. Czemu nie...

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2018, 12:26 »
A co robi taki prawdziwy wodzirej?
Jakie rozrywki proponuje?

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2018, 14:28 »
No tak, na filmie w zasadzie szkolenie :)
Myślałem bardziej o czymś, w akcji na imprezie.
(Ogromna prośba o nie wbijanie linków do stron, można dodać ofertę do portalu i linkować do tejże oferty.)
Dlatego przyłącze się do pytania Vivki, na czym polega to odejście od tego "starego" modelu?