Autor Wątek: OBNIŻONE OB !!!!  (Przeczytany 1609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« dnia: 1 Marca 2007, 15:20 »
Cześć Dziewczynki, jakiś czas temu zrobiłam sobie OB i wyszło 10. Dzis będąc przypadkowo w aptece zobaczyłam, ze norma u kobiet to 12-20 i troszkę się przestraszyłam   :mdleje: .... Co to może oznaczac?? Jutro chyba pojadę do mojego lekarza, ale chciałabym juz teraz wiedzieć, bo się stresuje, a wiem, ze są wśród nas lekarze. Odpowiecie ??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 1 Marca 2007, 21:08 »
Masz normalne OB ...jakbyś miała 1, to mogłabyś sie zacząć martwić...

A tak na marginesie OB nie jest żadnym swoistym wskaźnikiem....i oznaczanie go to wywalanie kasy w błoto.
Jedynie gdzie ma to jakiś sens, to moze w reumatologii i tylko do monitoringu leczenia.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 1 Marca 2007, 22:22 »
Dziwnie.. bo jak robiłam padania do pracy, to wyszło mi OB 12 i babka powiedziała, że mam minimalnie podwyższone.. bo norma to 10...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #3 dnia: 1 Marca 2007, 22:27 »
Madzialena, żadna z Was nie ma złego OB...
wystarczu być przed miesiączką. zeby wzrosło....to nie jest żaden charakterystyczny parametr.

A takie normy wyczytane gdzieś w aptece mają charakter orientacyjny, a nie wykładniczy.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Julia
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Marca 2007, 23:35 »
Liliann, a oznaczanie CRP ma jakiś sens? Czy podobnie jak z OB?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Marca 2007, 08:36 »
Cytat: "martini"
Przy podejrzeniu stanu zapalnego - jak najbardziej ma.

tak też myślałam, kuzynka miała bardzo wysokie a reszta wyników w normie i to znacznie podwyższone OB zaniepokoiło lekarza ... to był nawrót choroby. Mnie tylko ciekawi dlaczego reszta wyników była w normie :drapanie: wytłumaczy mi ktoś :?:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #6 dnia: 2 Marca 2007, 12:41 »
dziękuję dziewczyny:) Juz wiem, ze wszystko ze mną OK OB:) Pozdrawiam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 2 Marca 2007, 15:40 »
Cytat: "Maja"
tak też myślałam, kuzynka miała bardzo wysokie a reszta wyników w normie i to znacznie podwyższone OB zaniepokoiło lekarza ... to był nawrót choroby.

jakiej choroby....
Maju OB ma swoje uzasdnienie jako badanie, ale ja musiałbym napisać tu dłuższy wykład, łącznie z patofizjologią tego odczynu....
Jak juz pisałam jest mało swoiste...zmienia sie w chorobach zapalnych, nowotworach, chorobach nerek, wątroby, hematologicznych, autoimmunologicznych...

A CRP ma sens jek najbardziej - jest bardziej swoiste niż OB...
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #8 dnia: 2 Marca 2007, 15:53 »
Cytat: "liliann"
jakiej choroby....

nowotworowej - chłonniaka

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 2 Marca 2007, 16:07 »
chłoniaka

no prawidłowo....w sytuacjach kiedy ktoś chorował na ch nowotoworową i po wyleczniu miał niskie (prawidłowe) OB, bądż można przypuszczać, że miał - skoro były kliniczne, radilogiczne i laboratoryjne wykłądniki remisji, to wzrost OB do klikudziesięciu lub kilkuset może sugerować nawrót choroby.

Podobnie monitoring stanu zapalnego prowadzi sie w choroach z autoagresji.

Ale wtedy, że tak powiem wiadomo, gdzie węszyć...i wykonywanie badania ma sens - ale mamy punkt odniesienia...

A co do chłoniaków ( to jest ich całe mrowie) i przebieg kliniczny jest zależny od typu...
Nie wiem co miałaś na myśli pisząc:
Mnie tylko ciekawi dlaczego reszta wyników była w normie  wytłumaczy mi ktoś

bo to zależy jaki choniak z jaką lokalizacją pierwotną i jakie wyniki....

Jeśli masz na mysli podstawowe - czyli np morfologię - to wiele chłoniaków przebiega bez odchyleń w morfologii do domentu kiedy nie dojdzie do naciekania szpiku....większości (laboratoryjnych) badań mogących sugerować wznowę chłoniaka nie ma w koszyku lek POZ.....bo tak sie zastanawiam czy LDH jest....chyba nie...z resztą też nie musi być podwyższone...
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #10 dnia: 5 Marca 2007, 10:25 »
liliann, dzięki za wytłumaczenie.

Nie będę się rozpisywać ale napisze tylko, ze zaczęło się od zgrubienia węzłów chłonnych na szyi - wycinek był pobrany właśnie z tego miejsca - od tego się zaczęło.
Nawrót choroby było po 6 latach i lekarz myślał, że to zapalenie płuc - nie wnikałam dlaczego bo się na tym nie znam więc co by mi to dało :?:
Kuzynka miała podstawowe badania - mocz i morfologię aaaa i rtg płuc ze względu na domniemamnie zapalenia - czuła ucisk w klatce piersiowej i nie mogła oddychać - niestety nie było to zapalenie tylko nawrót choroby...teraz w czerwcu minie 5 lat od autoprzeszczepu - kuzynka jest pod stałą opieką, leczona była i jest w centrum onkologii w Warszawie - teraz ma wizyty co 6-8 miesięcy i bardzo dobre wyniki. Żyje pełnią życia ... normalnie aż mnie w gardle ściska jak sobie przypomnę naszego stargardzkiego lekarza, jak jej na korytuarzu szpitalnym "wywalił kawę na ławę" - odwrócił sę poszedł...oczywiście nie zapomniał wspomnieć, że dużo szpital kosztuje i ma szczęście, że jest młoda....normalnie, jak go widze to mam ochotę walnąć ... a tyle lat już minęło...szkoda, że nie da się robić odpowiedniej selekcji kandydatów na medycynę - tacy tylko psują opinię innym.

Offline gosia_kwiecień

• maniak
OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 4 Kwietnia 2007, 16:10 »
a ja miałam jakiś miesiąc temu robione ob i wyszło mi 2, przy czym norma to, według tego laboratoprium skąd miałam wynik: 0-15
I wszyscy  lekarze mówią, ze mam piekne ob.

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Aimee

• bywalec
  • data ślubu: 09.07.2009
Odp: OBNIŻONE OB !!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2008, 14:19 »
Wiszę, że watek lekko zamarł. Ale mam pytanie co do moich wyników i mojego OB wynoszącego 38. Byłam już u laryngologa i wszystko jest ok. Teraz czeka mnie wizyta u alergologa. Sama nie wiem po co, bo ja jakoś nie czuję sie na nic uczulona. Czy mój wynik oznacza, że mam jakieś zapalenie  ???