Autor Wątek: Ja też chcę być mamą .....  (Przeczytany 3899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
Ja też chcę być mamą .....
« dnia: 8 Lutego 2007, 23:45 »
Witam Was serdecznie.
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwą żoną, z miesiąca na miesiąc dojrzewała zarówno we mnie jak i Jacku decyzja o tym aby w naszym życiu pojawił się maluszek.

Niestety przed ślubem dosyć często chorowałam na gardło, różnego rodzaju zapalenia, infekcje. Po wizytach u dwóch laryngologów zdecydowałam się na wycięcie migdałków. Umówiłam się na zabieg, ale niestety dopiero na 10 maja. Tak więcz dzieckiem musimy jeszcze troszke poczekać.

Zastanawiam się ile czasu po wycięciu migdałków powinno minąć aby organizm oczyścił się po zabiegu (znieczulenie miejscowe, pewnie jakies leki przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe), kiedy można zacząć starać się o dziecko??    
[shadow=darkred][/shadow][glow=blue][/glow]

Offline agaga

• zapaleniec
Wysoki poziom prolaktyny...
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Lutego 2007, 23:51 »
:dno:
     Tak przy okazji ostatniej wizyty u ginekologa wspomniałam, że chcę mieć dziecko i że ostatnio trochę mi się opóźniają okresy. Dostałam skierowanie na badanie prolaktyny.
Moje wyniki :
33,09 ng/ml
z obciążeniem 305,9 ng/ml.
Z tego co wyczytałam to podobno poziom jest za duży. Martwię się troszke i tymi zmartwieniami zamęczam ukochanego, a wizyta u gina niestety dopiero w następnym tygodniu.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2 dnia: 9 Lutego 2007, 00:44 »
Cytat: "agaga"
Zastanawiam się ile czasu po wycięciu migdałków powinno minąć aby organizm oczyścił się po zabiegu (znieczulenie miejscowe, pewnie jakies leki przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe), kiedy można zacząć starać się o dziecko??

jak tylko nabierzesz ochoty na "zabawę" z mężem....
czyli proponuje od następnego cyklu po zabiegu....a te, leki z których chcesz się oczyszczać moja droga, to nie działają już dobę po zabiegu...
I skąd wam się to oczyszczanie ze wszystkieg wzięło to nie wiem....więcej "syfu" jest w żarciu w McDonaldzie niż w tych wszyskich lekach.

A co do prolaktyny, to faktycznie masz za wysoki poziom. Nie wiem jaka norma jest w Twoim laboratorium, ale standardowo gdzieś tak w graniach 24-25.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #3 dnia: 9 Lutego 2007, 07:00 »
agaga, prolaktyna owszem odrobine za wysoka - ale naprawde nie dużo - pewnie dostaniesz na jeden cykl jakies tabletki - one nie utrudniają staranek, a nawet mogą pomóc -gdyż wspomagają owulację... :) więc głowa do góry...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 9 Lutego 2007, 07:29 »
Cytat: "liliann"
czyli proponuje od następnego cyklu po zabiegu....a te, leki z których chcesz się oczyszczać moja droga, to nie działają już dobę po zabiegu...
I skąd wam się to oczyszczanie ze wszystkieg wzięło to nie wiem....więcej "syfu" jest w żarciu w McDonaldzie niż w tych wszyskich lekach.

hihi.. dokładnie..

znieczulenia miejcowe szybko wydalane.. stomatologiczne w ciagu 2 godzin przestaja działać i zostaja przerobione i wydalone z siuskami ;) nie sadze żeby było inaczej z tymi laryngologicznymi..

spokojnie z ta prolaktyna.. ja miałam podniesioną 1,9 i juz mój gin piał,ze coś się złego dzieje - ale naprawde było to niepotrzebne..  2 tyg brania bromu i nagle znalazłam się w srodeczku normy ;) wystarczy,ze sie zdenerwujesz a juz bedziesz miała podniesiona prolaktyne..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline agaga

• zapaleniec
:)
« Odpowiedź #5 dnia: 9 Lutego 2007, 16:34 »
Dzięki za wsparcie i słowa otuchy. Może i troche spanikowałam.
We wtorek ide do gina więc pewnie mi coś przepisze. Teraz czuje sie spokojniejsza.
Wczoraj miałam zły dzień i na dodatek te wyniki. Poczytałam w internecie no i troche sie przeraziłam.

Jestem tylko zszokowana ceną jaką zapłaciłam za badanie prolaktyny 50zł. Jak na małe miasteczko gdzie jest duże bezrobocie i niższe zarobki to przebitka 14 zł na jednym badaniu   -    szok.  :nerwus:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Re: :)
« Odpowiedź #6 dnia: 9 Lutego 2007, 16:40 »
Teraz czuje sie spokojniejsza.

no to super, będzie w porządku!!!!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #7 dnia: 9 Lutego 2007, 19:51 »
Dzięki za wsparcie i słowa otuchy. Może i troche spanikowałam.
We wtorek ide do gina więc pewnie mi coś przepisze. Teraz czuje sie spokojniejsza.
Wczoraj miałam zły dzień i na dodatek te wyniki. Poczytałam w internecie no i troche sie przeraziłam.

nie czytaj głupot.. lepiej podpytaj się liliann, martini czy mnie..  nie ma co panikować..

teraz zacznij od łykania ćwiarteczki  preparatu z bromem.. za tydzień półtabletki.. za 2 tyg 3/4 tabl aż dojdziesz do całej dziennie ( chybaże lekarz poleci ci brać max pół.. ja brałam całą) .. jak spadnie prolaktyna zacznij schodzić  po ćwiartce z dół żeby ngle nei odstawiac..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #8 dnia: 9 Lutego 2007, 20:42 »
Jestem tylko zszokowana ceną jaką zapłaciłam za badanie prolaktyny 50zł.

U mnie w przychodni takie badanie to koszt 18zł raptem
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #9 dnia: 9 Lutego 2007, 21:45 »
Cytat: "Lea"

No może ze zniżką jakąś miałaś robioną bo normalnie kosztuje 35 zł + badanie po obciążeniu 35 zł co daje 70 zyka...

Offline agaga

• zapaleniec
;)
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2007, 19:45 »
Lea napisał/a:

No może ze zniżką jakąś miałaś robioną bo normalnie kosztuje 35 zł + badanie po obciążeniu 35 zł co daje 70 zyka...

No to jednak nie są takie drogie.

Dzieki jeszcze raz za rady. Ide we wtorek to pewnie lekarz mi coś przepisze aby zbić prolaktynę.

A co do planowanej dzidzi to jak patrzę na mojego Jacka to mi sie troszkę śmiać chce. Jak tylko wspominam o dziecku, o tym że za jakiś czas zostanie tatą to jego oczy robią się większe i takie przerażone.

A najlepiej moja mama dzisiaj mówi do mnie, oczywiście przy Jacku, że ona ma takie wrażenie, że będziemy mieli bliźniaki (w sumie nawet o tym nie wiedziałam , ale u nas w rodzinie było sporo bliźniaków i akurat na nasze pokolenie wypada). Spojrzałam sie na Jacka a on po prostu zrobił się blady. Później tak siedział przez około 1,5 - 2 godziny i tak sobie rozmyślał o tym wszystkim co usłyszał. Wiem, że będzie dobrym tatusiem, bo widzę jakie ma podejście do siostrzeńców.

Offline agaga

• zapaleniec
Odp: Ja też chcę być mamą .....
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2007, 23:15 »
Witam ponownie:)
Jestem już po zabiegu usunięcia migdałków. Cieszę się bardzo że jednak zaczekaliśmy ze staraniami o dzidzię ponieważ zabieg nie był zbyt przyjemny, w sumie miałam znieczulenie miejscowe. Ale po zabiegu nie czułam się najlepiej. W szpitalu przez 4 dni byłam na środkach przecibólowych ( pyralgina dożylnie ) i później sie jeszcze około tygodnia męczyłam się w domku biorąc tabletki przeciwbólowe, bo bez nich nie byłabym w stanie nic zjeść ani powiedzieć.
Teraz na szczęście już doszłam do siebie, biorę bromergon na zbicie prolaktyny. Zaczęłam brać ją stopniowo ale i tak czuję się kiepsko, strasznie jestem senna i czasami nie mam siły ruszyć ani nogą ani ręką. Jestem niskociśnieniowcem że dodatkowo bromergon obniża ciśnienie.

Pozdrawiam serdecznie

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2007, 23:59 »
Witam. Jestem, melduję się i będę Ci dzielnie dopingować :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwca 2007, 06:01 »
agaga ja tez tu bede czesto zagladala i  trzymala kcuki za staranka  :ok:

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2007, 10:41 »
agaga ja też trzymam kciuki. wszystko będzie :ok:

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2007, 21:36 »
Witam serdecznie.
Przyznam szczerze że na forum jestem od dobrego roku, ale musiało minąć troszkę czasu abym sie "otworzyła". Zastanawiam sie tylko jak forumki znajdują czas na przeglądanie całego forum, i odpisywanie.
Gosiaa, Ninka, Jagna 77 dzięki za obecność w moim wątku.
Tak się tylko zastanawiam jak długo będę musiała czekać na dzidziusia, bo prawde mówiąc bardzo kocham dzieciaczki. Za mąż wyszłam w zeszłym roku, ale dopiero teraz stwierdziliśmy że czas najwyższy postarać sie o własną dzidzię.Siostra moja wyjeżdza ze swoimi małymi szkrabami za granicę i będzie nam tu bez nich bardzo smutno. 

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2007, 22:11 »
agaga najlepiej sie wyluzowac i jakos samo to wszystko przyjdzie  ;D

U mnie udalo sie w 3 cyklu staran a wg wykresu moich tempek nie bylo skoku wiec pomyslalam ,z ejuz jest stracony ze wzgledy braku owulacji a tu mila niespodzianka  :o ;D

Wiec uszy do gory i do dziela  :ok:

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2007, 22:44 »
Trzymam kciuki :)

My też zaczynamy starania, więc trzymaj kciuki za nas :) Na pewno pomoże. Ja w to wierzę :)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwca 2007, 09:45 »
Witam serdecznie.
Przyznam szczerze że na forum jestem od dobrego roku, ale musiało minąć troszkę czasu abym sie "otworzyła". Zastanawiam sie tylko jak forumki znajdują czas na przeglądanie całego forum, i odpisywanie.
agaga czasu za wiele nie mam,w pracy jak znajdę chwilę to przeglądam forum. Wcześniej byłam na ślubnych wątkach, a teraz przeniosłam się do bebikowa, i staramy się o naszego dzieciaczka i czytam jak tam innym parom idzie ;-)

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwca 2007, 23:01 »
Witam Was ponownie.
Tak się zastanawiam czy czasami nie jestem w ciąży, bo niby zbliżała się @, wszystkie objawy z okropnym bólem podbrzusza. Zawsze cierpiałam jeden dzień przed i teraz tez tak było, ale skońcZyło sie na plamieniu i to też przechodzi. Może to tylko wpływ bromergonu. Pożyjemy zobaczymy.

My też zaczynamy starania, więc trzymaj kciuki za nas  Na pewno pomoże. Ja w to wierzę
Dosiado miejmy nadzieję że uda nam się już w niedługim czasie odliczać do tego najpieknieszjego dnia .

U mnie udalo sie w 3 cyklu staran a wg wykresu moich tempek nie bylo skoku wiec pomyslalam ,z ejuz jest stracony ze wzgledy braku owulacji a tu mila niespodzianka   
Jagna77 prawde mówiąc to nie mierzę sobie jeszcze temperaturki, ale chyba czas najwyższy zacząć

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2007, 11:24 »
agaga polecam mierzyc tempki i oczywiscie trzymam kciuki  :uscisk: :ok:

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Czerwca 2007, 11:47 »
ja również polecem mierzenie tempek, choć mój pierwszy cykl jest strasznie pokręcony!! Ale dziewczyny zerkną i na pewno pomogą! trzymam kciuki!!!

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2007, 21:05 »
Zrobiłam sobie test Pre-test i prawdę mówiąc nadal jestem w kropce. W sumie pojawiły sie dwie kreski, ale jedna słabiutka. Termin okresu już minął a ja miałam tylko jednodniowe plamienie.
Możę jutro podskoczę zrobić badanie HCG, chyba w każdym laboratorium jest ono robione? Ile czeka się na wynik?

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Czerwca 2007, 21:38 »
agaga to z gratulacjami jeszcze poczekam. Zrób tą betę.
U mnie w mieście nie w każdym laboratorium robią te testy. Znalazłam dwa w których robią i w jednym cena jest 24zł, a w drugim było 42zł. U mnie tylko pobierają próbki do badań i wysyłają je do Krakowa. Także wyniki jest najwcześniej na następny dzień.
Nie wiem jak to wygląda u Ciebie.
Pozdrawiam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2007, 21:44 »
Skoro gruga krecha jest słabiutka, a @ nie było  to rady mam dwie - idź na beta HCG z krwi lub powtórz sikańca za dwa dni z porannego moczu.
Jeśli poziom bety w moczu był na granicy wykrywalności to krecha wyszła anemiczna. Jeśli to ciąża to za kilka dni poziom podrośnie i test będzie wyraźniejszy.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2007, 21:53 »
idź na beta HCG z krwi lub powtórz sikańca za dwa dni z porannego moczu.
Jeśli poziom bety w moczu był na granicy wykrywalności to krecha wyszła anemiczna. Jeśli to ciąża to za kilka dni poziom podrośnie i test będzie wyraźniejszy
Z HCG to pewnie będę czekała na wyniki bo niestety mieszkam w małej miejscowości.
Ale jutro kupie z samego rana test i zobaczymy co wyjdzie. Zwłaszcza że w sobote wybieram sie na wesele do koleżanki, dobrze byłoby wiedzieć ...aby dzidzi nie zaszkodzić.
To była nasza pierwsza próba więc troszkę jestem zaskoczona i nie wiem co o tym myśleć.
Odezwę sie jak będę cos wiedziała.

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2007, 23:11 »
będziemy trzymać kciuki :D
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Czerwca 2007, 11:26 »
agaga to po cichu moge juz gratulowac  :brawo:

Dla pewnosci takze radze zrobic ponownie test  ;D