Autor Wątek: Kiedy zacząć przygotowania do TEGO dnia?  (Przeczytany 3375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aanulka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.09.2018
  • Ślub w: Zielona Góra
Kiedy zacząć przygotowania do TEGO dnia?
« dnia: 27 Września 2016, 14:29 »
Cześć:).
Do naszego ślubu jeszcze 2 lata, a ja zaczynam się zastanawiać kiedy zacząć przygotowania, aby ze wszystkim zdążyć bez stresu i bez pośpiechu:). Odbyliśmy spotkanie z rodzicami no i na razie temat stoi. Kiedy zacząć?
Podzielcie się ze mną swoimi uwagami i przemyśleniami :)
« Ostatnia zmiana: 7 Czerwca 2017, 11:28 wysłana przez zibi »

Offline Radosna
  • bywalec
  • data ślubu: 07.07.2017
Odp: Kiedy zacząć przygotowania do TEGO dnia?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2016, 14:52 »
Niby juz mozesz, ale moim zdaniem tak wczesnie nie warto. Co prawda jesli masz upatrzonych jakichs konkretnych uslugodawcow, to mozesz ich zaklepac, ale raczej malo kto ma i potem czesto sie slyszy, ze jakas decyzja byla nieprzemyslana, rozne rzeczy sie zmienia (a zaliczki juz przeciez wplacone), itd. Moim zdaniem 1,5 - 1 rok przed w zupelnosci wystarczy, zeby na spokojnie wszystko zalatwic.

Offline Aanulka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.09.2018
  • Ślub w: Zielona Góra
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2016, 09:34 »
Tylko czy z salą nie będzie problemu?? Ludzie podobno szukają sali jako pierwszej i rezerwują ją dużo wcześniej.
Kurcze już się nie mogę doczekać i dlatego chciałabym załatwić wszystko na raz :).

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2016, 13:52 »
My lokal, DJa, limuzyne, foto video rezerwowalismy 2 lata wcześniej.

Offline Zuchelek

• bywalec
  • data ślubu: 2.06.2018
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2016, 21:29 »
My oglądaliśmy sale w kwietniu, wiedząc, że chcemy ślubować w czerwcu 2018, w tym samym miesiącu mieliśmy już podpisaną umowę z salą :) także to ponad 2 lata szybciej :D Pod koniec maja podpisaliśmy umowę z kamerzystą, a w czerwcu z fotografem. Ja też nie mogłam się doczekać tych wszystkich przygotowań i pewnie dlatego tak szybko poszło. Jak podpisywaliśmy umowę z salą to już miała zajęte niektóre terminy w czerwcu i sierpniu, także tu trzeba było się pospieszyć jak chciało się konkretny termin, za jakiś czas pewnie byłby zajęty. Dużym plusem jest to, że możesz na spokojnie pospotykać się z usługodawcami i na spokojnie, bez presji czasu zadecydować, co najbardziej Wam odpowiada :)

Offline NaSl
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.08.2016
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2017, 11:16 »
2 lata przed planowaną datą ślubu to bardzo dobry czas na to aby zarezerwować kościół oraz sale weselną, bo przynajmniej będziecie mieli pewność tego iż termin będzie wolny i o tyle mniej potem formalności, załatwiania, co jest bardzo istotne.

Offline Clara

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.04.2017
  • Ślub w: kościół św. Bernarda
« Odpowiedź #6 dnia: 7 Czerwca 2017, 10:31 »
Im wcześniej tym lepiej, teraz są kilometrowe kolejki do wszystkiego, niektórzy już rok czy dwa wcześniej wszystko rezerwują.
Np. barman na wesele Sopot zajęty już od dawna, najbliższe wolne terminy ma za, uwaga 2 i pół roku. Wszystkie sale w trójmieście też na rok do przodu zajęte. Podejrzewam że w innych regionach jest podobnie. Więc odpowiedz sobie sama kiedy lepiej zacząć. :)
« Ostatnia zmiana: 7 Czerwca 2017, 11:27 wysłana przez zibi »

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2017, 13:25 »
 Aanulka - jeżeli zależy wam na konkretnych usługodawcach, zdecydowanie lepiej jest podpisać umowy wcześniej, nawet dużo wcześniej. Najbardziej newralgoczni - fotograf, oprawa muzyczna, sala. I oczywiście termin w kościele/usc.
Resztą zajmiesz się później.

Offline ElzbietaKorcz89
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2017, 13:14 »
Sama jestem przyszłą panną młodą, która zadaje sobie pytanie kiedy a przede wszystkim od czego zacząć przygotowania ślubne. Moim zdaniem należy się zorientować jak wcześnie w danej miejscowości inne pary młode zaczęły rezerwować sale, zespół itp., gdyż w każdej  wygląda to zupełnie inaczej. W większych miastach jak i zarówno w miasteczkach z ograniczoną ilością miejsc na realizację wesel czas oczekiwania na salę jest zdecydowanie dłuższy. Ja wychodzę z założenia, że lepiej zaplanować coś wcześniej niż na ostatnią chwilę:-)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2017, 14:25 »
. Ja wychodzę z założenia, że lepiej zaplanować coś wcześniej niż na ostatnią chwilę:-)
Zdecydowanie tak !  zawsze też większy wybór i więcej czasu na detale.

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2017, 14:31 »
Sama jestem przyszłą panną młodą, która zadaje sobie pytanie kiedy a przede wszystkim od czego zacząć przygotowania ślubne.

ElzbietaKorcz89 to się nie zmienia od lat. Najważniejszą kwestią jest rezerwacja lokalu i oprawy muzycznej. Dorzuciłabym jeszcze fotografa. To na dobry początek. Potem przyjdzie czas na resztę :D