Autor Wątek: Hiszpański dekolt  (Przeczytany 1478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ewa2991
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.10.2016
  • Ślub w: podkarpackie
Hiszpański dekolt
« dnia: 17 Marca 2016, 08:06 »
Cześć dziewczyny,
potrzebuję pomocy w kwestii sukni ślubnej. Zakochałam się w modelu Ilaria z kolekcji By Olala 2016.
Tak zwany hiszpański dekolt jest piękny ale stanowi też problem - znacznie ogranicza ruch rąk. W trakcie przymiarki pani z salonu wręcz odradzała mi zakup tej sukni, tłumacząc, że suknia nie nadaje się do tańca.
Czy dałoby się ją jakoś przerobić, coś podpowiedzieć krawcowej, bym miała swobodę w unoszeniu rąk?
Dekolt ten jest stosowany w sukniach do tańca flamenco - musi być jakiś sposób na unoszenie rąk i swobodę ruchów - proszę o pomoc :)
Nie chciałabym rezygnować z tej sukni. :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Hiszpański dekolt
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2016, 12:11 »
Z tymi sukniami to tak nie do końca, tylko nieliczne modele maja taki dekolt a i nie jest on aż tak bardzo wycięty i opuszczony jak w sukni ze zdjęcia. Przy flamenco jako tańcu bardzo energicznym większość sukienek ma jednak inną budowę góry.
Rada jest taka, że koronka powinna być elastyczna (tak, są takie i bez problemu można kupić w pasmanterii) ale nie wiem co na taką zmianę panie z salonu.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ewa2991
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2016, 12:24 »
No właśnie, najlepiej to szyć u krawcowej..ale nie mam sprawdzonej. Zostaje tylko jakaś metoda rozcięcia rękawków, albo ich uniesienie na styl łódki. Tylko to zmieni fason sukni :/

Offline ewa2991
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:16 »
Suknia zamówiona, wymyśliłam, że rozłożę suknię na części, tak, że koronkowa góra pozostanie ale będzie osobno nakładana w formie bolerka, rękawki będą wydłużone do długości 3/4. To powinno usprawnić ruchy, mam nadzieje, że będzie lżej przy podnoszeniu rąk.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2016, 20:51 »
Masz  jakieś zdjęcie?

Offline ewa2991
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2016, 08:36 »
Niestety nie posiadam zdjęcia tej sukni, pierwszą przymiarkę mam miesiąc przed ślubem. Góra sukienki będzie w podobnym stylu do tej

ale pozostanie gorset bez serduszka i obniżony dekolt na ramionach. Przynajmniej mam taką nadzieje :)
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2016, 10:39 wysłana przez zibi »