Autor Wątek: Pokrewieństwo  (Przeczytany 33317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
Pokrewieństwo
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Grudnia 2006, 23:57 »
Cytat: "ewelinkaaa7"
Jak tylko cos bede wiedziala jakos wieczorkiem to napewno napisze

i co ewelinkaaa7 dowiedzialas sie czegos wiecej 8) jestem b ciekawa jak to bylo z tym slubem :oops:  wybacz ciekawskosc ale nie spotkalam sie z takim przypadkiem osobiscie i mnie to zaciekawilo 8)
buziaki

[/url]

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Pokrewieństwo
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Grudnia 2006, 10:52 »
Cytat: "tylunia"
i co ewelinkaaa7 dowiedzialas sie czegos wiecej

no wlasnie sie nie dowiedzialam bo jakos nie bylo okazji sie zapytac a wiem ze to delikatna sprawa.
Jak tylko bede cos wiedziala to napisze.

Offline merkunek

• Chuck Norris
Pokrewieństwo
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Grudnia 2006, 11:26 »
Cytat: "Maja"
W linii prostej pokrewieństwa nieważne jest małżeństwo między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi.
W linii bocznej nieważne jest aż do czwartego stopnia włącznie.

Dokładnie tak jak pisze Maja, w linii prostekj niemozliwe jest zawarcie małżeństwa niezaleznie od stopnia, natomiast w linii bocznej przeszkoda jest do IV stopnia włącznie, przy czym do II stopnia z prawa Bożego, natomiast pozostałe z prawa ludzkiego.

III, IV mogą uzyskac dyspensę.

Ale Was i tak to nie dotyczy...

Offline shenn

• użytkownik
  • **
Odp: Pokrewieństwo
« Odpowiedź #33 dnia: 4 Lutego 2009, 12:42 »
Mój dziadek będąc już starszym panem i wdowcem ożenił się po raz drugi - wybranką była jego kuzynka i tu nie było żadnego problemu, bo z tego związku dzieci być nie mogło i biskup zgodził się bez problemu. Inna sprawa, że chyba im się nie układa:(
może kiedyś...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lutego 2009, 12:08 »
ja też nie mogę pojąc jak to mozliwe ewelinkaaa7,że dosżło do tego ślubu
jak dla mnie za bliska rodzina
to tak jakby moje dziecko wzięło ślub z dzieckiem mojej rodzonej siostry
przecież to brat i siostra cioteczna...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lutego 2009, 13:46 »
Ja tez jestem ciekawa jak to mozliwe ze kosciol udzielil takiego slubu? A moze niektore fakty zostaly zatajone, niewypowiedziane....

Ja bym sie obawiala o zdrowie swoich dzieci.... gdybym wyszla za swojego kuzyna...

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Sierpnia 2009, 13:21 »
<cytat>
Za to moi rodzice są z przypadku który opisywałam -- czyli matka mojej mamy i ojciec mojego taty to rodzeństwo.

Dla mnie to oni są kuzynami (pokrewieństwo 4 stopnia) czyli po uzyskaniu dyspensy mogli jak najbardziej wziąć ślub.  jak się liczy stopień pokrewieństwa Maja tłumaczyła.  Przy pokrewieństwie dalszym niż 4 stopień można się żenić bez przeszkód.  to moja wiedza ze szkoły średniej jeszcze.  a i jeszcze pamiętam jak można unieważnić ślub kościelny: zatajona choroba psychiczna, zatajona bezpłodność i zatajona niechęć posiadania dzieci o ile druga osoba mówiła że te dzieci chce mieć.  ale te informacje mam nadzieję że Wam się nie przydadzą ;)
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #37 dnia: 9 Października 2009, 22:59 »
Zaciekawił mnie ten wątek.  ::) Też nigdy osobiście nie spotkałam się z takim przypadkiem a do tego wydaje mi się,że nie do końca to ogarniam.  :oops: :drapanie:
Za to moi rodzice są z przypadku który opisywałam -- czyli matka mojej mamy i ojciec mojego taty to rodzeństwo.

Czyli jak,dziadkowie Eweliny byli rodzeństwem,urodziła im się dwójka dzieci,czyli rodzice Eweliny?  :drapanie: Nie wiem czy dobrze to rozkminiam,może pora już jest dla mnie zbyt późna i nie kontaktuje jak trzeba,ale dla mnie wychodzi tu podwójne kazirodztwo ??? Może mi to ktoś wytłumczyć?  ::)

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #38 dnia: 9 Października 2009, 23:21 »
Czyli jak,dziadkowie Eweliny byli rodzeństwem,urodziła im się dwójka dzieci,czyli rodzice Eweliny? 
dziadkowie Eweliny byli rodzeństwem, wzięli ślub z kimś że się tak wyrażę, zewnątrz więc ich dzieci, czyli rodzice Eweliny to kuzyni czy tez inaczej nazywając, bracia cioteczni/stryjeczni
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Października 2009, 08:31 »
jak dla mnie to jednak za bliska rodzina
to tak jakby moja córka wyszła za synka mojej rodzonej siostry, przecieże oni są siostra i bratem ciotecznym.bardzo bliskie pokrewieństwo
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Października 2009, 09:27 »
Czyli to chyba bedzie 1 linia pokrewieńśtwa co?
Jeszcze musze sie zapytac czy mieli  zgode na slub.
A brali go w  jakos 1980r.

I ja uważam ze to bardzo blisko  :o
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Października 2009, 10:14 »
pewnie, że bliskie pokrewieństwo ale według prawa mogą,

Offline ela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Października 2009, 10:17 »
Ale piszesz o kim że mogą ? O rodzeństwie ?
Bo ja pisałam o tym że rodzeństwo sie pobrało
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Października 2009, 10:35 »
rodzeństwo to wg prawa Elu nie może...

Małżeństwo nie jest dopuszczalne tylko pomiędzy krewnymi w linii prostej czyli między rodzicami a ich dziećmi czy wnukami.
Jeżeli chodzi o pokrewieństwo w linii bocznej to małżeństwo zabronione jest jedynie pomiędzy rodzeństwem. Wobec tego dopuszczalne jest już małżeństwo między kuzynostwem czy krewnymi w linii bocznej w dalszych stopniach.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Października 2009, 10:37 »
A no własnie...
Ewelina a wiesz czemu oni się pobrali ? Nie wiedzieli że są rodzeństwem , czy co ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Października 2009, 10:44 »

Pokrewieństwo to może następować w "linii prostej" (dziadek/babcia-ojciec/matka-syn/córka-wnuk/wnuczka itd.). Małżeństwo między osobami spokrewnionymi w linii prostej jest zakazane z prawa Bożego naturalnego i dyspensa od tego zakazu jest niemożliwa.

Przy przeszkodzie pokrewieństwa w linii bocznej Kodeks z 1983 r. (kan. 108, § 3) wprowadził nowy sposób obliczania pokrewieństwa. W linii bocznej tyle jest stopni, ile osób w obydwu liniach razem, nie licząc wspólnego przodka. Przeszkoda małżeńska w linii bocznej rozciąga się aż do czwartego stopnia włącznie, niezależnie od tego czy pokrewieństwo po linii jednego ramienia jest dalsze lub bliższe. Decyduje suma czterech stopni łącznie.

Pokrewieństwo w linii bocznej

1. Drugi stopień pokrewieństwa w linii bocznej (między rodzeństwem). Dyspensy nie udziela się z racji niebezpieczeństwa naruszenia prawa naturalnego.    

ojciec   
/      \
syn      córka

2. Trzeci stopień pokrewieństwa w linii bocznej nierównej, np. wuj z siostrzenicą. Dyspensuje w normalnych warunkach ordynariusz miejsca.

ojciec   
/      \
córka      syn
↓      
wnuczka      

3. Czwarty stopień pokrewieństwa w linii bocznej równej (rodzeństwo stryjeczne lub cioteczne). Dyspensuje w normalnych warunkach ordynariusz miejsca.   

ojciec   
/      \
córka      syn
↓              ↓
wnuczka      wnuk

4. Czwarty stopień pokrewieństwa w linii bocznej nierównej, np. prawnuk z siostrą dziadka. Dyspensuje w normalnych warunkach ordynariusz miejsca.   

ojciec   
/      \
syn      córka
↓      
wnuk      
↓      
prawnuk   

Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) powstająca z ważnego małżeństwa obejmuje wszystkie stopnie linii prostej. Nieważne jest więc np. małżeństwo między ojczymem a pasierbicą, macochą a pasierbem, teściem a synową, teściową a zięciem. Dyspensy może udzielić w normalnych warunkach ordynariusz miejsca.

Ela ...oni nie są rodzeństwem...
są kuzynostwem...
Faktycznie licząc wg prawa Mendla mają 25% wspólnego genotypu. Ze względów medycznych to mało fajne dla ich potomstwa, w przypadku gdy są nosicielami jakiś "walniętych" genów. Ja patrzę pod "swoim zawodowym" kątem. Dlatego mi się takie małżeństwa nie podobają i w takie bym się nie pchała, chyba, że bezdzietnie.  
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Października 2009, 13:40 »
Lila to jest tak jakby twoja ewa z siostrzeńcem Krzyśka się hajtnęła...
widzisz to...?
mnie odrzuca

Offline ela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Października 2009, 15:01 »
aaa kuzynostwo ....
ale i tak dla mnie nie do pomyslenia  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Października 2009, 10:44 »
Mariol mnie też...
szczególnie jak sobie pomyślę jaką by miała teściową.... :P
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Października 2009, 12:53 »
hehe.. ale mając charakterek po mamusi na 100% "teściowa" musiałaby się ułożyć ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Meggi9999
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Grudnia 2017, 00:31 »
Czy ktoś  jeszcze zaglada na ten wątek?  Mam problem. Spotykam sie z facetem, ale jestesmy spokrewnieni. Mianowicie moj pradziadek i jego dziadek byli bracmi. Czy my mozemy byc razem? Jaki stopien pokrewieństwa nas laczy?? Nie potrafie tego policzyc.