Aleksandra, nie wiem czy myślisz o żywopłocie, bo tak naprawdę od tego należałoby zacząć, jako tło dla ogrodu

Posadzić, niech sobie rośnie, osłania stopniowo od sąsiadów i dumać spokojnie dalej co gdzie wsadzić .... Jeżeli żywopłot to np. najbardziej popularny, "oklepany", mało wymagający, ładnie wyglądający przez cały rok jest z żywotnika, czyli Thuja occidentalis Smaragd ( jak mi się uda znaleźć zdjęcia mojego to postaram się wkleić ) - forma kolumnowa, piękna zieleń i latem i zimą. Również na żywopłoty nadają się cisy ( ale są drogie i wolno rosną ), świerki serbskie ( trzeba je trzymać w ryzach ) itd.... Jeżeli myślisz o liściastym to np. buk, grab .... Dużo łatwiej by było coś doradzić jakbyś np. wkleiła zdjęcie części do obsadzenia, może jakiś plan, na którym można wyrysować rabaty

. Ja bardzo żałuję że nie miałam czasu by wgryźć się w temat na etapie planowania ogrodu. Sadziłam co popadnie i gdzie popadnie. Dopiero rok temu odkryłam w sobie "ducha ogrodnika" i zaczęłam się szkolić w temacie. I tym sposobem ten rok skończy się na kolejnym przesadzaniu i porządkowaniu tego, co na samym początku zepsułam