Autor Wątek: ŚLUB 2015/Sierpnien  (Przeczytany 12284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: lato.2015
ŚLUB 2015/Sierpnien
« dnia: 8 Listopada 2013, 19:21 »
Witam:) Powiedzcie mi prosze od czego powinnam zaczac? Co juz powinnam zaczac rezerowac?? i kto jeszcze bierze slub w 2015:)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: ŚLUB 2015/Sierpnien
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Listopada 2013, 22:44 »
Im szybciej zaczniesz planować pewne rzeczy tym lepiej :) Na pewno zacznij od znalezienia odpowiedniej sali weselnej, cześć z tych bardziej popularnych ma już sporą część terminów porezerwowaną. Potem zespół lub Dj, fotograf i film ( duża część z nich już też zaczyna przyjmować rezerwacje na 2015, więc lepiej zaklepać coś już teraz niż przebierać później w tym co zostanie), zacznij się rozglądać za suknią, pewnie niedługo będą wyprzedaże sezonowe i będzie można coś fajnego znaleźć. Choć sierpień 2015 brzmi dość odlegle, czas leci nieubłaganie i nim się obejrzysz nadejdzie ten tak długo wyczekiwany dzień :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 9 Listopada 2013, 19:28 »
Dziekuje bardzo, a kościół?

Offline EwelinaD
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.09.2013
« Odpowiedź #3 dnia: 9 Listopada 2013, 22:10 »
Kościół rezereuje się na 3-4 miesiące przed.
A ja uważam, że powinnaś zarezerwować tylko sale i dj. Masz jeszcze prawie dwa lata, więc bez przesady. Ja swój ślub zorganizowałam w 10 miesięcy i wszystko było idealne, ale przyznam, że najlepsi dj'e mieli pozajmowane terminy.
Ale nie wpadaj w jakąś paranoje :) Z suknią tym bardziej bym poczekała, bo przez dwa lata może zmienić Ci się upodobanie/ moda, cokolwiek :)
Nie wspominając o takich szczegółach jak zaproszenia czy winietki :)

Offline Julanka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2015
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2013, 13:54 »
zacznij na pewno od sali.  My przedwczoraj zarezerwowaliśmy ostatni sierpniowy termin w naszej sali, więc trzeba się już właściwie decydować. 

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2013, 12:16 »
aurelka, pamiątaj,że jeżeli decydujesz się na ślub kościelny, to musicie odbyć jeszcze nauki przedmałżeńskie. Z reguły są to 4 spotkania plus poradnia,ale w Sercu Jezusowym( Szczecin)  wymagają jeszcze 10h kursu małżeńskiego, więc 3-4 miesiące przed rezerwacja kościoła to troszkę za późno,bo trzeba jeszcze odbębnić te nauki i pozałatwiać sprawy związane z zaświadczeniami itp. My kościół rezerwowaliśmy mniej więcej na 6 miesięcy przed ( dzięki temu mieliśmy pierwszeństwo wyboru godziny o której chcemy mieć ślub) Pamiętaj,że w kościołach, gdzie udzielają więcej niż 1 ślub w sobotę, im szybciej się zgłosisz i zapiszesz, tym lepszą godzinę będziesz miała do wyboru.  Dowiedz się u siebie w kościele jak dokładnie jest z tymi naukami i czy wymagają dodatkowo kurs i ile ślubów dziennie robią, ksiądz i tak pewnie dopiero Was zapisze najszybciej w połowie 2014 roku.

Ja swój ślub planowałam 1,5 roku, tzn na początku załatwiłam co najważniejsze - sala, DJ, foto plus film.
na około 7 miesięcy przed zaczęłam szukać sukni, bo wtedy akurat miałam nieco wolniej w pracy więc mogłam sobie połazić. Na swoją suknię czekałam 3 miesiące ( niektóre salony mają dłuższe okresy oczekiwania), potem przymiarki i poprawki.

Na około 2 miesiące przed rozesłałam zaporszenia ( rodzina telefonicznie była powiadomiona jak już tylko była sala, i często o tym gadali na spotkaniach rodzinnych więc każdy wiedział co i jak i kiedy).

Piszę,że z suknią im szybciej tym lepiej, bo wiem,że jesienną porą i przed nowym rokiem mają wyprzedaże i można coś sobie fajnego znaleźć w przystępnej cenie. Ja za swoją suknię płaciłam 3100, ale założę się,że na wyprzedaży zaoszczędziłabym kilka stówek, no ale wtedy czasu na chodzenie po salonach nie miałam.

No ale tak jak pisze Julanka, sala na 1wszym miejscu :) Już ją rezerwujcie.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2013, 23:25 »
No i własnie dziewczyny tu mam maly problem, bo bede dopiero w styczniu.  Bo mieszkam za granica, mam nadzieje ze temu wszystkiemu podolam bo to masa zalatwiania spraw:)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopada 2013, 14:31 »
Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli ze Szczecina, to 26 stycznia jest Gala Ślubna na MTS, tam możesz sobie zebrać sporo materiałów i ulotek i będziesz miała z czego wybierać :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2013, 06:38 »
tak ze Szczecina.  Wlasnie ta Gala jest w momencie kiedy musze wrocic do pracy, ale moze mi sie uda bo jest przydatna.

Offline Trawers
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2013, 19:45 »
Zapraszamy do współpracy. . .  więcej o nas na www. trawers. muzzo. pl

Pozdrawiamy

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2014, 17:39 »
no wiec jest sala, niedlugo bede video  i foto cos jeszcze???

Offline Zindange
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: lato 2014
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2014, 18:20 »
Moim zdaniem to wystarczy. nie ma co wariować. ja zabrałam się za org 6 miesięcy do przodu i wszystko idzie idealnie.
Sukienke zaczyna się wybierac maks 6 miesięcy przed ślubem, teraz na spokojnie możecie robić nauki. Później zostają szczegóły :)

Offline Julanka

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2014, 22:41 »
Aurelka, jeszcze warto za oprawą muzyczną wesela się rozejrzeć, bo niektórzy też mają już wcześniej porezerwowane terminy.

I na którą salę się zdecydowaliście? :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Stycznia 2014, 10:49 »
Dobosz Police, a tak wlasnie Orkiestre:)

Offline ANNaG
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23 maj 2015
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2014, 09:14 »
Witam,
ja planuje slub na maj 2015 ale jeszcze nic nie mam zalatwione i najbardziej obawiam sie co z sala.  W sumie to wydaje sie ze jeszcze tyle czasu, a ja juz panikuje ze nie zdaze.  Bo to tyle przygotowan.  Mieszkam za granica i dopiero bede w marcu w Szczecinie na 3 dni.  Zamierzam ten czas poswiecic na szukanie sali i mam nadzieje ze uda sie cos zaklepac  :) Ale z drugiej strony obawiam sie, ze jak bede podejmowac wiele decyzji w pospiechu, bo akurat jestem w Polsce na chwile to moze wyjsc niezla kiszka.  Wystarczy jak zaczne szukac sukni na jesieni?

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2014, 10:51 »
czesc ja takze mieszkam za granica, i niestety tez tak zalatwiam sprawy jak jestem w szczecinie, badz przez telefon.......duzo pomaga internet szukaj, ogladaj zdjecia, czytaj opinie, pytaj kolezanek i znajomych. Ja juz sale, kamerzyste i foto juz mam......jezeli masz ochote moge ci troszke doradzic. Ja bede szukala sukni wlasnie jesien, zima......najlepszy okres mi sie wydaje.

Offline ANNaG
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2 Kwietnia 2014, 10:05 »
Sale juz mam, zespol tez. Zostaje fotograf, kamerzysta i inne szczegoly. Powinnam juz ich rezerwowac czy za wczesnie? i jak mysicie ile wczesniej makijazystka i fryzjer?

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 2 Kwietnia 2014, 18:48 »
A jaki zespol masz?? bo ja wlasnie nie mam zespolu....ja makijazystke i fryzjera bede pol roku przed....

Offline Julanka

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2 Kwietnia 2014, 21:56 »
Kamerzystę i fotografa też już powinnaś zaklepać, bo u nich też terminy bywają napięte.

My też jeszcze nie mamy oprawy na wesele. Nasz upatrzony dj wciąż się wykręca, że to jeszcze za wcześnie, a ja zaczynam się denerwować, że niedługo wszystko będzie pozajmowane i nie będzie u nas grać nikt, kogo byśmy chcieli. Jak myślicie?

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 2 Kwietnia 2014, 22:09 »
My wszytsko zarezerwowaliśmy z lekko ponad rocznym wyprzedzeniem, dzięki temu mieliśmy święty spokój i pewność,że każdy kogo chcieliśmy miał wolny termin. Julanka ma rację, trzeba rezerwować jeżeli chce się tych z wyższej półki, bo Ci najbardziej popularni już mogą nie mieć wolnego termiu.

Trochę dziwne,że DJ się tak wykręca... Oby nie bylo tak,że zarezerwuje termin z kimś innym...

Offline Julanka

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 2 Kwietnia 2014, 22:37 »
No właśnie on twierdzi, że zapisuje na ok. rok przed ślubem. Ale mu nie odpuszczę! Jak po kolejnych 2 telefonach się nie zdecyduje, to nie damy mu zarobić ;)

W ramach załatwiania wszystkiego wcześniej nawet na nauki przedmałżeńskie się wybraliśmy. A co, bezterminowe są :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 2 Kwietnia 2014, 22:48 »
tez chce zalatwic wczesniej nauki:)

Offline ANNaG
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 3 Kwietnia 2014, 09:15 »
Zespolu nie mamy ze Szczecina tylko z pod Wroclawia. Bylismy w tym roku na sylwestra gdzie grali i impreza byla super. Od pierwszego kawalka nikt nie siedzial ( a jak to na sylwestrze caly przekroj wieku, nawet starsze panie od razu zrucily sie do tanca), fajnie prowadzili cala impreze. Zreszta maja bardzo dobra opinie w tamtych rejonach. Wiadomo musimy doplacic cos ekstra za dojazd ale graja tez na poprawinach.

Na nauki tez sie juz zapisalismy zeby zrobic wczesniej i miec z glowy. w sw. Krzystofie na te weekendowe.sa jeszcze miejsca chyba na 7-8 czerwiec, potem jakis weekend w lipcu, sierpniu i chyab sotatni wolny we wrzesniu. Ale wszystko jest na stronie parafii.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 3 Kwietnia 2014, 12:21 »
dziekuje zaraz bede sprawdzala:)

Offline Daenerys

• forumowicz
  • data ślubu: 28.08.2015.
« Odpowiedź #24 dnia: 3 Kwietnia 2014, 16:55 »
co najpierw zalatwiacie:kosciol czy sale weselna?dziekuje za odp.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 3 Kwietnia 2014, 17:01 »
ja sale, a za pare dni poszlam do kosciola i zarezerwowalam termin

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #26 dnia: 3 Kwietnia 2014, 17:04 »
ok,fajnie,dzieki,tez tak chyba zrobie.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 3 Kwietnia 2014, 17:06 »
i jak juz bedziesz miala sale....to odrazu ta osoba, ktora zajmuje sie dekroacja na danej sali odrazu sobie zadzwon i ze tak powiem zaklep sobie tez :)

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 3 Kwietnia 2014, 17:08 »
nie rozumiem,jaka osobe?jak dekoracja sali jest w cenie,to do kogo ja mam dzwonic?

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 3 Kwietnia 2014, 18:04 »
no chyba chcesz wiedziec jaka dekroacje bedziesz miala, czy dadza ci jeden wazon czy 4.....nawet jak jest w cenie? udzielasz sie na forum od 2 lat wiec pewnie wiesz co mam na mysli:)