Autor Wątek: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)  (Przeczytany 403942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« Odpowiedź #1680 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:02 »
Bardzo ładna! Ile ma metrów?
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1681 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:06 »
Po podłodze 11, ale trzeba odjąc skosy wiec wychodzi z 9.

Ja chciałam jasną i mam nadzieję, ze bede mieć jasną ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #1682 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:41 »
Monijane a co to znaczy, że mąż buduje sam?

Sam, czyli bez żadnej ekipy. Mąż wyznaczył przekątne i osie na podstawie punktów wytyczonych przez geodetę, sam zrobił szałunki na ławy fundamentowe, zrobił giętarkę do strzemion, żeby nie kupować gotowych, z moją pomocą kręcił zbrojenie, sam murował fundament (ja go potem malowałam izolacją taką a'la smołą, kleiłam xps i mocowałam folię kubełkową), sam murował parter (porotherm dryfix - czyli murowanie na pianę, bez zadnych zapraw, tylko pierwsza warstwa musiała miec idealny poziom). Teraz wiosną będzie szałował pod strop. Dach będzie kładł z kolegą (fachowcem typowo dachowym) - już sie modlę o pogodę.
Ł. twierdzi, że potem szybciej będzie szło, bo prace wykończeniowe nie są tak zależne od warunków atmosferycznych.

No ok, nie tak do końca sam - ile mogę to pomagam (śmieję się, że robię drugi doktorat, tym razem z budowlanki  ;D ale ja lubię tam  być, lubię pomagać, więc nie mam z tym problemu)
Czasem przyjedzie nasz kolega, szwagier lub mój tata, ale to już są raczej pojedyncze dni.

anusiaaa piękna, bardzo mi się podoba  ;D ;D ;D
Będziecie mieć centralny filtr wody? Bo zastanawiam się nad ewentualnymi zaciekami za czarnych elementach  ::)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1683 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:54 »
Kurcze, my nie mamy czasu na książkę czy film, a wy dom budujecie :) Gdybyśmy sami to robili to pewnie na setne urodziny byśmy się wprowadzali :) Parapetówka i urodziny w jednym :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1684 dnia: 22 Stycznia 2021, 11:34 »
Mój mąż przymierza się do ocieplenia poddasza i oczywiście bedzie to robil po pracy. Konczy o 16:30 (teraz HO wiec luz), o 17 bedzie na budowie i pewno dziennie 3-4 h będzie robil. Zejdzie mu pewno z pomocą szwagra z miesiąc. Ale budowanie całej chaty, to nie wyobrażam sobie, szczególnie jak ktoś nie ma o tym pojęcia.

monijane - myślimy nad zmiękczaczem wody, ale jeszcze nie podjelismy decyzji bo przy przydomowej oczyszczalni nic nie jest takie jasne....

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #1685 dnia: 22 Stycznia 2021, 11:56 »
Zmiękczanie, czyli w sumie zestaw filtrów do wody. Myślę, że dla oczyszczalni i bakterii nie będzie miało to dużego znaczenia.
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1686 dnia: 22 Stycznia 2021, 12:36 »
Zmiękczanie, czyli w sumie zestaw filtrów do wody. Myślę, że dla oczyszczalni i bakterii nie będzie miało to dużego znaczenia.

No wlasnie nie do konca, bo tam sie jakąś sol sypie do tego zmiękczacza ...mój maż rozkminia sprawę.

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #1687 dnia: 22 Stycznia 2021, 12:54 »
no tak, ostatni etap to zmiękczanie na zasadzie wymiany jonowej z użyciem jonów sodu :-\
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1688 dnia: 22 Stycznia 2021, 17:59 »
My też budujemy sami, tzn ojciec mojego N buduje bo on budowlaniec jest. Jak były grubsze rzeczy do roboty to miał pomocników, i N też jeździ mu pomagać. Przy dachu było najgorzej, bo grube belki szły. Teraz dach kończymy więc zaczną się lżejsze rzeczy. Niedługo wchodzimy do środka, co mnie niezmiernie cieszy :)
A co do cen w Goleniowie to faktycznie to jest jakaś masakra... Nawet najgorsze rudery są droższe o nawet 100tys w porównaniu z cenami kilka lat temu... Chore  ::)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1689 dnia: 22 Stycznia 2021, 18:49 »
No to wow, ze sam buduje.
Ania, bedziesz miec sliczna lazienke
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1690 dnia: 22 Stycznia 2021, 19:53 »
Jutro jedziemy oglądać dom. Rynek wtórny. Zobaczymy

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1691 dnia: 22 Stycznia 2021, 20:39 »
Trzymam kciuki.
To ciężki kawał chleba.

Ludzie od których kupiliśmy mieszkanie wyprowadzili się właśnie do domu z rynku wtórnego. Kiedy spotkałam ich po roku od zakupu mieszkania byli załamani ale pełni nadziei. Okazało się ze dom ma wiele ukrytych wad ale najgorsze czekalo na nich w ogrodzie... byli właściciele zakopywali tan śmieci

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1692 dnia: 22 Stycznia 2021, 20:42 »
Spotkałam ich później po 10 latach i wcale nie ciagle remontowali bo jak już wyremontowali to co odkryli to za chwile pojawiały się kolejne usterki itp
. Aż mi ich żal było.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1693 dnia: 22 Stycznia 2021, 21:07 »
Spotkałam ich później po 10 latach i wcale nie ciagle remontowali bo jak już wyremontowali to co odkryli to za chwile pojawiały się kolejne usterki itp
. Aż mi ich żal było.
No bywa.... Ja nie mam siły ani czasu na budowę lub deweloperkę. Nie wykluczam takiej opcji ale nastawiam się na gotowca.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1694 dnia: 22 Stycznia 2021, 22:33 »
Śmieci w ogrodzie? Kumpela znalazła stare płyty nagrobkowe :) Dom zbudowano na terenie starego cmentarza.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1695 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:34 »
A słyszałyście o niespodziankach zamurowanych w ścianach nowo budowanych domów? Bo ja słyszałam.
Każdy dom i każde mieszanie może mieć swoje niespodzianki. Każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1696 dnia: 23 Stycznia 2021, 00:01 »
A ja właśnie dam Ci nadzieję Nika  :-* w marcu minie rok, jak zamieszkaliśmy w domu z rynku wtórnego i ani przez chwilę nie żałowaliśmy naszej decyzji. Było kilka „niespodzianek”, ale na szczęście takie do ogarnięcia i wynikające z użytkowania domu. Widzieliśmy co kupujemy, co jest do zmiany. Po prostu jak weszliśmy do tego domu to był taki strzał :) To jest to! I nie było już mowy o innym. W dodatku okolica od razu nam się bardzo spodobała :) (  jak Jeszcze załatwialiśmy formalności to jeździliśmy sobie tu na spacery i nie mogliśmy się doczekać ;D ).

Odświeżyliśmy wnętrze, ustawiliśmy po swojemu, jest plan powiększenia dołu. Teraz frajdą jest oglądanie zdjęć przed i po :) To także duża satysfakcja dla nas, że tyle już zrobiliśmy.

Dom ma 10 lat wiec nie jest stary. Mamy ogrodzenie, polbruk, elewację, nasadzenia  etc. nie musimy już użerać się z budowlańcami w tych tematach, dogrywać terminów ... to nie dla nas.

Tak wiec nic się nie bój. Jeśli tylko poczujecie „to coś”, to znaczy , że ten dom na Was czekał :)
Żaden kawał ciężkiego chleba :) To radość z tworzenia swojego miejsca na ziemi.

Powodzenia i koniecznie daj znać.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2021, 00:03 wysłana przez loona »

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1697 dnia: 23 Stycznia 2021, 07:13 »
My też prawie kupiliśmy taki dom. Rozkład pokoi, umeblowanie, ogród - wszystko było idealne. Ale okolica zaniedbana. Gmina nic tam nie robi. Nie ma dróg. Minusem były też korki na trasie. Po przemyśleniach zrezygnowaliśmy.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1698 dnia: 23 Stycznia 2021, 09:41 »
A słyszałyście o niespodziankach zamurowanych w ścianach nowo budowanych domów? Bo ja słyszałam.
Każdy dom i każde mieszanie może mieć swoje niespodzianki. Każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie.

Pewno, wszędzie może być fuck up.

Kupując dom z rynku wtórnego poszłabym go oglądać z jakimś budowlańcem który się zna na rzeczy .

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1699 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:39 »
Japcio z tą opinią, że gmina nic nie robi to czasem winna może być obojętność sołtysa i samych mieszkańców.

U nas była taka sytuacja, ze przy samym domu powstała wyrwa, w którą gdy wjechał tir czy autobus to cała chata drgała ... poprosiłam więc Panią Sołtys o interwencję ... po 2 miesiącach oczywiście dziura jescze wieksza, zero reakcji. Sama zadzwoniłam wiec do gminy, pytam czy ktoś to zgłaszał - oczywiście odp. przecząca ...
Przedstawiłam problem i za 4 dni dziura była zaklejona. Teraz już słyszę od ludzi, że Pani sołtys bardzo leniwa u nas.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2021, 10:45 wysłana przez loona »

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1700 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:53 »
Nie wiem, w czym jest problem. Mamy tam znajomych (gmina Białe Błota - Ciele, Przyłęki, Zielonka) i potwierdzają, że od 10 lat nic tam się nie dzieje. Nie ma gazu, kanalizy, nie ma asfaltowych dróg.
Natomiast w gminie Osielsko powstają drogi, przystanki, kanaliza, itp.
Mamy tu dziewczyny z tych gmin i pewnie potwierdzą.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1701 dnia: 23 Stycznia 2021, 11:10 »

Kupując dom z rynku wtórnego poszłabym go oglądać z jakimś budowlańcem który się zna na rzeczy .
Z całym szacunkiem ale to chyba oczywiste.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1702 dnia: 23 Stycznia 2021, 12:18 »
anusiaa piękna łazienka, ja też lubię jasne :)

Mieszkam w domu prawie 30 letnim i co chwilę coś robimy. Rodzice wybudowali od zera. Na pewno nie jest tak, że raz wybudujesz i nie dokładasz. Zawsze coś jest do zrobienia albo moda inna np. ogrodzenie czy elewacja.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1703 dnia: 23 Stycznia 2021, 12:20 »

Niekoniecznie tak oczywiste :) my oglądaliśmy sami :) nikt z nami nie jeździł :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1704 dnia: 23 Stycznia 2021, 13:25 »

Niekoniecznie tak oczywiste :) my oglądaliśmy sami :) nikt z nami nie jeździł :)
My pierwsze wizyty sami ale jeśli serce mocniej zabije to kolejna już z budowlańcem i inspektorem nadzoru budowlanego.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2021, 13:28 wysłana przez Nika »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1705 dnia: 23 Stycznia 2021, 13:28 »

Oj chyba nie dla każdego.
Nasi byli właściciele mieszkania chyba nie znali tego patentu ;) a wykształceni ludzie: nauczycielka i inżynier .
Tak samo jak idę kupować używane auto, biorę mechanika. Sprzedałam już kilka aut i nikt z mechanikiem nie przyszedł.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1706 dnia: 23 Stycznia 2021, 13:59 »
Ja wiem jedno - nie zmienilabym na nic już miejsca zamieszkania.
I mimo że mieszkam na wsi, nie mam drogi asfaltowej to kocham to miejsce. Spokój cisza, samochody mi pod domem nie jeżdżą, a biegają sarny, bażanty i zające. Z okien panorama Beskid więc żyć nie umierać.

Z oplat mamy tylko podatek i wodę.
Caly czas coś robimy, dopieszczamy ale nas to cieszy  :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1707 dnia: 23 Stycznia 2021, 14:20 »
Ja również już nigdy nie chce wracac do miasta. Kocham naszą wieś, czujemy, że to nasze miejsce na ziemi

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1708 dnia: 23 Stycznia 2021, 15:42 »
Mam tak samo. Moją ukochaną książką z dzieciństwa są „Dzieci z Bullerbyn”. Od zawsze marzyłam o takie małej, spokojnej, sielskiej wsi ...
od niespelna roku mieszkamy w środkowej osadzie  :Zakochany:  ;D

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1709 dnia: 23 Stycznia 2021, 16:51 »
Mam tak samo. Moją ukochaną książką z dzieciństwa są „Dzieci z Bullerbyn”. Od zawsze marzyłam o takie małej, spokojnej, sielskiej wsi ...
od niespelna roku mieszkamy w środkowej osadzie  :Zakochany:  ;D
Dokładnie o rtm samym marzyłam.... Później jak zaczęłam czytać kryminały to zamarzyłam i o takiej jak z kryminałów Camilli Lacberk.
Wrociliśmy z oglądania. Dom piękny. Nie byłam w stanie ukryć zachwytu. Mamy dwa tygodnie na przemyślenie decyzji. Ja miałabym bliżej do pracy niż mam teraz. Gorzej mąż i dzieci. W zasadzie to właśnie one i ich treningi (Pola kończy np o 21-30)nas powstrzymały przed podjęciem decyzji niemal od  ręki. Musielibyśmy zmienić całe swoje życie.
Mamy o czym myśleć.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2021, 17:01 wysłana przez Nika »